Cultură politică

Publicat în Dilema Veche nr. 441 din 26 iulie - 1 august 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Oricum ar arăta rezultatele referendumului, tot prost iese. Dacă preşedintele se va întoarce la Cotroceni votat de popor, va fi pe cai mari, coabitarea cu Guvernul Ponta va fi imposibilă şi instabilitatea politică va continua. Aparatul de propagandă va începe iar să strige împotriva „dictatorului Băsescu“, nemulţumirile populare vor creşte (pe măsură ce slăbirea cursului de schimb faţă de euro şi dolar va ajunge în coşniţă), iar vreo soluţie-minune pe termen scurt pentru a da pensii şi salarii nu există. Dacă preşedintele se va întoarce la Cotroceni prin invalidarea referendumului (pentru că nu se va întruni pragul de prezenţă la vot), va fi slab din punct de vedere moral, coabitarea cu Guvernul Ponta (care va fi pe cai măricei) va fi imposibilă şi instabilitatea va continua. Aparatul de propagandă va începe iar să strige împotriva „dictatorului Băsescu“ (pe care poporul nu-l mai vrea, dar rămîne preşedinte printr-o „chichiţă“ legislativă) şi va cere, eventual, o nouă suspendare. Dacă preşedintele va fi demis prin votul de la referendum, Guvernul Ponta va fi pe cai mari, căci „a scăpat ţara de dictator“, dar se va trezi cu o realitate dramatică: economia la pămînt, criza, lipsa de soluţii, başca proasta funcţionare a democraţiei cu care ne-a etichetat UE. Se vor face alegeri prezidenţiale anticipate (plus alegerile legislative la termen), aşa că o s-o ţinem într-o permanentă campanie electorală pînă la sfîrşitul anului. 2012 e un an terminat din punct de vedere economic şi social: nu se mai poate face nimic. În plus, eliminarea suspiciunilor cu privire la imaturitatea democraţiei noastre şi recîştigarea credibilităţii în faţa partenerilor externi şi a investitorilor va lua mult timp – ani întregi.

De fapt, adevărata problemă chiar aceasta este: fragilitatea democraţiei româneşti. Der Spiegel şi alte publicaţii (dar şi mai mulţi oficiali străini) au pus diagnosticul corect: lipsa de cultură politică. Şi a politicienilor, şi a cetăţenilor. Mulţi au înţeles că la referendum au de optat între „cu Băsescu“ şi „fără Băsescu“. Iar Traian Băsescu a făcut multe greşeli şi a devenit impopular. Puţini sînt cei preocupaţi de funcţionarea instituţiilor statului de drept şi de respectarea standardelor democratice europene. E prea abstract, oamenii nu ies la vot pentru aşa ceva. Iar în România tranziţiei politica se personalizează, instituţiile sînt percepute în funcţie de persoana care le conduce. Dezbaterile publice sînt emoţionale, orientate spre persoane şi opinii, nu spre fapte, iar „argumentaţia“ e şchioapă. De fapt, e un cerc vicios: dacă-i critici pe „ăştia“, ţi se răspunde că şi „ceilalţi“ sînt la fel. Dacă invoci fapte (schimbarea prin Ordonanţă de Urgenţă a unor instituţii importante ale statului, plagiatul premierului şi altele), ţi se răspunde cu bănuieli şi presupuneri (Băsescu a zis şi a dres, a avut probleme cu casa etc.). În aceste condiţii, totul se relativizează, iar otrava din spaţiul public creşte exponenţial. Societatea românească a ajuns la un nivel de iraţionalitate şi de nervozitate care va distruge orice încercare de a construi ceva. În plus, ura faţă de anumite persoane a ajuns să fie „explicată“ prin sofisme şi subterfugii care nu arată altceva decît o mare confuzie. Un vechi cititor al revistei, dl Adrian Cristescu, mi-a trimis un mesaj (v. pag. 2) care ilustrează perfect neîncrederea, confuzia criteriilor şi, mai ales, prezumţia de rea-credinţă cu care sînt citite/percepute opiniile exprimate atunci cînd ele nu coincid cu „ale noastre“. Mă întreabă, de pildă, cititorul nostru de ce nu pun pe acelaşi plan doctoratul „eventual minţit“ al lui Victor Ponta cu promisiunea de mărire a salariilor profesorilor făcută „de la tribuna preşedintelui“? Pentru că plagiatul e un fapt clar, pedepsit de lege, pe cînd promisiunile electorale sînt doar vorbe, pe care cetăţenii sînt chemaţi să le judece cu mintea lor şi să voteze în consecinţă. O promisiune nu e, totuşi, un furt. Eventual e demagogie, dar împotriva demagogiei nu există altă „pedeapsă“ mai bună decît votul raţional. Mai găseşte cititorul nostru explicaţii sofisticate pentru a justifica faptul că dl Patapievici a fost scuipat pe stradă. Carevasăzică, acceptăm violenţa publică pentru că o persoană publică ne e antipatică? În acest caz, pînă la violenţa îndreptată împotriva statului de drept şi a regulilor democratice e un singur pas.

Căci, de fapt, despre asta este vorba: despre instituţii normale şi despre practici democratice europene. Nici Traian Băsescu nu a ştiut, ca preşedinte, să se comporte la înălţimea funcţiei sale. Dar în argumentaţia suspendării sale nu apar fapte prin care să fi încălcat grav Constituţia. În schimb, guvernul şi majoritatea parlamentară actuală au încălcat reguli şi principii instituţionale ale statului de drept. Problema e că nu mai putem ieşi din acest ping-pong în care pasăm greşelile dintr-o parte în alta şi încercăm să scuzăm greşelile unei tabere spunînd, dintr-o lene a gîndirii, că „şi ceilalţi au greşit“. E un joc stupid de pasare a responsabilităţii, prin care mulţi cetăţeni se lamentează că „se duce dracului rapiţa“ din cauza politicienilor. Între timp, rapiţa s-a uscat de tot. Oricum ar arăta rezultatele referendumului, tot prost va ieşi. Căci la referendum nu va fi, de fapt, de ales între „cu Băsescu“ sau „fără Băsescu“, ci între o viaţă după reguli democratice sau o „democraţie originală“... Indiferent cum vor arăta rezultatele, ar fi nevoie de politicieni noi, care ştiu să respecte instituţiile. Dar deocamdată nu-i avem. Şi, pînă vor apărea, criza îşi vede de treabă, iar noi ne pierdem în explicaţii sofisticate şi opinii „fine“, în loc să privim faptele. Pînă la urmă, e o problemă de cultură politică...  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.