Cu sau fără euro

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Ce se mai întîmplă cu presa culturală europeană jpeg

Ce frumos şi optimist suna totul acum cîţiva ani, deşi încă nu eram în UE (sau poate tocmai de-aia)! Părea că progresul, bunăoară, e ceva care curge perpetuu, că ne îndreptăm la sigur către un „mai bine“ care nicicum n-are cum să fie „duşmanul binelui“. În timp ce bifam, rînd pe rînd, cerinţele acquis-ului comunitar, începea să ne preocupe şi „pasul 2“, adică adoptarea monedei unice europene. Se spunea că România va adera la moneda euro în anul 2012. Sau cam pe-aici. Alţii ziceau 2014. Un sondaj realizat de Reuters printre cei mai importanţi 30 de analişti ai pieţelor emergente arăta că Bulgaria s-ar putea să treacă la moneda europeană în 2012, iar România „abia“ în 2013 – ceea ce, evident, a stîrnit oftici suplimentare că „iar ne-o iau bulgarii înainte“ (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1140483-bulgaria-putea-adera-zona-euro-inaintea-romaniei.htm). Însuşi Guvernatorul BNR expunea un plan şi explica măsurile necesare pentru a stabili un „calendar care să permită adoptarea euro ca monedă naţională la orizontul anilor 2011-2013“ (Mugur Isărescu, „România: drumul către euro“. Prezentare susţinută la conferinţa organizată de Colegiul Academic al Universităţii „Babeş-Bolyai“, 2004, http://www.ugir1903.ro/download/BNR_Drumul_catre_euro.pdf). Ba chiar unii, mai optimişti din fire, ziceau că nu are sens să trecem la „leul greu“ (căci pe atunci umbla încă leul „vechi“, care ne făcuse pe toţi „milionari“...), ci să grăbim pasul, pentru a scăpa de zerourile din coada leului intrînd direct în Eurolandia. Orişicît, dacă predicţiile şi planurile ar fi funcţionat, la vremea asta ar fi trebuit să ne aflăm în pline pregătiri.  

Oare cum ar fi fost? E clar că oficialii BNR ar fi apărut mai des la televizor ca să ne explice ce şi cum, ar fi existat campanii de informare a publicului, presa şi-ar fi rotunjit un pic veniturile din publicitate, făcînd loc machetelor pe această temă, băncile comerciale s-ar fi zorit şi ele să-şi informeze clienţii şi să-şi facă propriile campanii. Tiparniţa şi turnătoria (de monede!) ar fi mers de zor pentru a alimenta BNR şi apoi băncile comerciale cu cantităţi suficiente de bani.  

Din punct de vedere politic, fiecare partid ar fi încercat să prindă din zbor tema şi s-o exploateze în folos propriu. Normal. La Antena 3 ar fi fost aduşi cîţiva euro-sceptici care ar fi făcut istoricul monedei naţionale, ar fi spus că România îşi pierde de tot suveranitatea şi că, desigur, toate acestea sînt din cauza lui Băsescu. Cetăţenii şi-ar fi făcut şi ei socotelile lor – mai ales cei care au credite, socotindu-şi avantajele şi dezavantajele. Oricum, probabil că sentimentele faţă de euro ar fi fost mai degrabă pozitive – aşa cum fuseseră, la 1 ianuarie 2002, în Italia, bunăoară, unde bancomatele au rămas goale după cîteva ore, căci tot italianul a vrut să vadă cu ochii lui minunea de a scăpa de o monedă (dragă, dar) slabă – lira – pentru a trece la una, zice-se, puternică şi stabilă. Obişnuiţi, din 1990 încoace, să-şi schimbe banii ba în mărci germane, ba în dolari sau euro (căci, vorba bancului: „Ce face românul cînd n-are bani? Schimbă 100 de dolari.“) sau, mai nou, să primească bani de la rudele plecate la muncă „afară“, concetăţenii noştri ar fi fost mai bine pregătiţi psihologic decît alte popoare să preia din mers noua monedă.  

Dar – după cum zice filozoful – „n-a fost să fie!“. Iar acum povestea s-a încîlcit foarte mult. Nu numai „pe plan intern“, unde iar a venit FMI să ne „ajute“, ci şi pe plan european. În UE, una dintre grijile principale este provocată de falimentul Greciei care ar atrage, se spune, şi prăbuşirea monedei euro. Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost să aderăm peste un an sau doi, conform previziunilor, în locul mesei îmbelşugate la care ne aşteptam am fi găsit, în sufrageria UE, nişte comeseni trişti, puşi la dietă. Între timp, la noi „ţinta“ s-a mutat către 2015 sau mai încolo (numai să mai avem la ce adera...). Dar problema Greciei (şi a altor ţări aflate în dificultate) nu prea „ţine afişul“ la noi. Şi nici nu ne pune pe gînduri, deşi am avea de învăţat. În Italia, de pildă, entuziasmul faţă de euro a fost enorm la început; acum, dezamăgirea este mare printre cetăţeni, tentaţi să pună pe seama monedei europene stagnarea economică şi scăderea nivelului de trai, iar politicienii speculează nostalgia faţă de „vechea liră“. Berlusconi însuşi a spus, în campania electorală, că ar trebui ca Italia să iasă din zona euro, iar aliaţii săi din Liga Nordului o ţin una şi bună cu asta, uitînd că s-ar întoarce la o monedă slabă, greu de susţinut cu o economie în derivă şi cu o datorie publică imensă. Şi Italia, şi Grecia au „prins“ euro cu oarecari eforturi şi au fost acceptate de partenerii europeni în ciuda unor bănuieli că ar fi raportat cifre false ca să se încadreze în „criteriile de convergenţă“. Dar cum puteau fi respinse cînd chiar fruntaşele Europei – Franţa şi Germania – au încălcat criteriile de convergenţă (de exemplu, deficitul bugetar) chiar după intrarea în vigoare a euro? 

Acum, dezbaterea europeană se poartă, între altele, pe tema solidarităţii între ţările membre (care, în paranteză fie spus, nu e prevăzută de tratate în materie economico-financiară, căci Uniunea şi Banca Centrală Europeană nu sînt răspunzătoare pentru politicile administraţiilor naţionale). Spectrul unui ajutor inutil acordat Greciei, Portugaliei (şi, eventual, Spaniei, Irlandei, Italiei şi altor state) generează cele mai la îndemînă reacţii: întoarcerea către „soluţiile“ naţionale. Dacă într-o lume globală închiderea economiilor în „vechile graniţe“ şi revenirea la monedele naţionale pot reprezenta nişte soluţii e mai mult decît discutabil. Dar moneda euro a acumulat o mare valoare simbolică şi e lesne să dai vina pe ea. Măcar răcoreşti masele pînă se mai iveşte la orizont ocazia vreunei „cîrpeli“. Numai că jocul cu simbolurile naţionale e periculos şi nu arată deloc că UE ar fi ajuns într-adevăr la stadiul „erei postindustriale“ şi „postnaţionale“, la „societatea bazată pe cunoaştere“ – aşa cum pretinde şi aşa cum scrie prin tot felul de strategii şi planuri adoptate cu pompă de liderii europeni. Lipsa de viziune manifestată de atîta timp printre politicienii care conduc Uniunea îşi arată efectele. E inutil să dăm vina doar pe Grecia.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

incendiu racheta japonia png
O rachetă a explodat în timpul unei testări în Japonia
Un incendiu a izbucnit marți, 25 noiembrie, într-o zonă restricționată a Agenției Spațiale Japoneze (JAXA) în timpul testării unei rachete de tip Epsilon S cu combustibil solid. Autoritățile au anunțat că nu a fost niciun rănit în urma incidentului.
Gabriela Firea la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea încearcă să mobilizeze electoratul pentru alegerile parlamentare, după ce PSD a pierdut circa 30.000 de votanţi doar în Capitală
După eşecul neaşteptat al candidatului PSD, Marcel Ciolacu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Gabriela Firea face apel la colegii săi de partid, dar şi la electoratul partidului să se mobilizeze pentru alegerile parlamentare.
1 ghiveci de legume cu rozmarin si busuioc jpg jpeg
Ghiveci călugăresc. Un preparat de post care nu ar trebui să lipsească de pe masa ta în această perioadă
În perioada postului, mesele noastre devin mai simple, dar nu mai puțin savuroase. Un preparat tradițional, care face parte din repertoriul culinar mănăstiresc și care ar trebui să fie nelipsit de pe masa celor care respectă această perioadă de abstinență, este ghiveciul călugăresc.
Alexandru Florian la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Mesajul dur al Institutului Elie Wesel în urma alegerilor: „Extrema dreaptă în România nu reprezintă o vulnerabilitate, ci a devenit o realitate!”
Directorul Institutului Elie Wiesel pentru studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian declară că extrema dreaptă nu este o vulnerabilitate în România, ci a devenit o realitate, în contextul în care Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
monede valoroase depositphotos1 jpg
Moneda cu o inscripție unică. Valorează o adevărată avere, iar colecționarii o caută în întreaga lume
Un creator de conținut popular pe platforma de socializare TikTok a mărturisit care este moneda cu un detaliu unic ce valorează enorm. Se pare că este foarte căutată de colecționari, însă puțini știu că poate fi găsită chiar și prin mărunțișul mai multor oameni.
shutterstock 2492769881 jpg
Care sunt semnele că mănânci prea multe lactate, potrivit medicilor
Te întrebi care sunt simptomele care pot indica un consum excesiv de lactate? Medicii și experții în nutriție împărtășesc aici cele mai importante semne.
Fontana di Trevi din Roma (foto: Pixabay)
Vacanța de o zi, noua pasiune a românilor. Care sunt destinațiile ideale pentru „day trip-uri” și cât te poate costa o astfel de experiență
În ultimii ani, conceptul de city break a pierdut teren în fața unei noi tendințe de vacanță rapidă: „day trip-urile”.
Călin Georgescu foto FB png
„Semnale de alarmă. Occidentul are motive să se îngrijoreze”. Ce scrie presa străină despre Călin Georgescu
În condițiile în care România este considerată în ultimii ani drept un membru de încredere al UE din Europa Centrală și de Est, victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor trage un semnal de alarmă, scrie Politico.
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
Dosarul penal în care Călin Georgescu era cercetat pentru propagandă legionară a fost închis de procurori
Procurorii au închis dosarul în care Călin Georgescu, câștigătorul primului tur la alegerile prezidențiale de anul acesta, era acuzat de promovarea persoanelor vinovate de infracțiuni de genocid și de crime de război, potrivit surselor „Adevărul”.