Cu sau fără euro

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

S-au împlinit 10 ani de la adoptarea monedei euro. A intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2002. Dar mai nimeni nu se gîndeşte, azi, la vreo aniversare. Ar fi ridicol: tot felul de rapoarte şi analize ale unor bănci ori ale unor experţi prevestesc decesul monedei unice, iar statele din zona euro sînt înglodate în datorii. În Courrier International, Wolfgang Luef observă precaritatea intenţiilor aniversare: „Banca Centrală Europeană (BCE), cea mai înaltă instituţie monetară a Europei, plănuieşte o zi a porţilor deschise în trimestrul doi al anului 2012, un eurocros pentru elevi de pe 1 ianuarie pînă pe 31 martie. O monedă comemorativă şi filmuleţe au fost postate pe site-ul BCE. Documentarele conţin informaţii despre securizarea bancnotelor împotriva falsificării şi producţia de monede“. Un eurocros şi cîteva filmuleţe? Cam jenant! Dar, pe de altă parte, cum să marchezi festiv o monedă despre al cărei viitor – de fapt – nimeni nu poate spune nimic clar?

Şi totuşi, la începuturile sale, moneda unică europeană a fost primită cu sentimente mai degrabă pozitive. În Germania s-a bombănit ceva mai mult – pentru că marca era o monedă puternică şi sigură –, dar la puţin timp după adoptarea euro sondajele arătau că şi nemţii s-au împăcat cu ideea. Mai ales cînd – mari călători în străinătate fiind – au constatat că vacanţele în alte ţări europene sînt mai simple: aceeaşi monedă, calcule mai uşor de făcut, preţuri mai uşor de comparat, plus economisirea comisionului cuvenit băncilor sau caselor de schimb valutar la schimbarea banilor. În alte ţări însă a existat chiar un euro-entuziasm. În Italia, de pildă, după ce guvernul şi Banca D’Italia se străduiseră binişor să dreagă conturile publice pentru a se încadra în criteriile de convergenţă de la Maastricht, cetăţenii erau mai degrabă mulţumiţi: vechea liră – slăbuţă, „căzută“ la bursă în urma unor speculaţii cărora nu le-a putut face faţă – a rămas obiect de nostalgie. Iar în noaptea de Revelion lumea a ieşit în stradă şi a golit bancomatele să vadă noua monedă. Sigur, peste cîteva luni, cînd cam tot ce costa o mie de lire (o cafea, o legătură de pătrunjel) a ajuns să coste un euro (conform ratei de schimb stabilite, 1 euro = 1964 de lire), lumea s-a mai bosumflat. Ba chiar au fost trimişi în pieţe – de ochii lumii, evident – carabinierii, să supravegheze „creşterea nejustificată a preţurilor“. De fapt, era justificată: cum naiba să vinzi cafeaua şi legătura de pătrunjel cu 0,55 euro doar de dragul cursului oficial? E mai uşor de calculat pornind de la unitatea de bază: înainte fusese mia de lire, acum devenise 1 euro. În locuri mai pragmatice şi mai socotite – precum Finlanda – introducerea monedei euro a creat un disconfort de detaliu. Obişnuiţi să dea/primească restul, finlandezii s-au trezit incomodaţi de moneda de 1 eurocent. Întrucît multe preţuri (of, marketingul şi ale lui...) se termină în „99“, vînzătorii şi cumpărătorii s-au trezit brusc legaţi de acelaşi inconvenient: manevrau cantităţi enorme de bănuţi fără valoare. Drept pentru care s-a cerut eliminarea monedei de 1 cent din circulaţie şi alcătuirea preţurilor din 5 în 5 cenţi, astfel încît clienţii să nu-şi mai îngreuneze portofelele cu metal, iar negustorii să nu mai rămînă în criză de „mărunţiş“.

Dincolo de asemenea chestiuni anecdotice, au existat şi cîteva lucruri serioase care, în primii ani, au ajutat la impunerea monedei euro în psihologia cetăţenilor. La un moment dat a venit vestea că terţe ţări – China, Japonia, unele ţări arabe bogate – îşi fac rezerve în euro, ceea ce confirma atractivitatea monedei. Poftiţi, cetăţeni europeni, de luaţi încredere! Şi apoi, cursul faţă de dolar: după diverse variaţiuni şi după ce la un moment dat părea să se învîrtă pe lîngă raportul de „1 la 1“, un euro a ajuns să „facă“ un dolar şi douăzeci-treizeci de cenţi. Sigur, economico-financiar lucrurile sînt mai complicate decît aritmetica simplă, dar psihologic, ideea că pentru moneda „ta“ americanii trebuie să plătească mai mult de un dolar (după decenii de dominaţie a dolarului) are un efect demn de luat în seamă. Una peste alta, în viaţa de toate zilele, majoritatea cetăţenilor s-a obişnuit cu noua monedă, iar avantajele păreau să conteze, pînă la un moment dat, mai mult decît dezavantajele.

Dar toate acestea se întîmplau pe vremea cînd în Europa era creştere economică, iar Uniunea se extindea cu optimism spre est. Acum, cînd lucrurile merg rău şi cînd trebuie găsit un vinovat, moneda unică e la îndemînă. S-a mai încercat „culpabilizarea“ ei, din motive electorale naţionale: în ultima campanie, Silvio Berlusconi le-a propus italienilor renunţarea la euro şi revenirea la vechea liră, exploatînd emoţional nostalgiile oamenilor nu faţă de o monedă slabă şi care s-a tot devalorizat, ci faţă de tinereţea lor. S-ar părea că a adunat oarecare voturi pe chestia asta. Iar de cînd cu criza din Grecia (şi nu numai), prin mintea multor germani a încolţit rapid „soluţia“: ieşirea Germaniei din zona euro. După care ideea s-a extins: unii spun că întoarcerea la monedele naţionale ar fi o soluţie, alţii spun că ar fi o nenorocire, alţii spun că se poate, dar costă mai mult decît salvarea monedei euro. Nu-i pun la socoteală pe vitejii de după război care decretează că „era de la sine înţeles“ că euro trebuie să moară, pentru că „e o construcţie artificială“. Şi Uniunea Europeană e o „construcţie artificială“. Şi Statele Unite ale Americii tot aşa – nu s-au născut „de la mama natură“. Deci, passons...

Las pe seama economiştilor şi finanţiştilor destinul monedei unice europene (deşi soarta ei, de fapt, depinde mai mult de politicieni...). Închei cu o dilemă simplă – rămînînd să mai discutăm al’dat’... Moneda euro are – ca şi monedele naţionale – un puternic caracter simbolic şi contribuie la alcătuirea unei identităţi. În materie de „identitate europeană“, a făcut şi ea ce a putut (dar nu poate construi singură o asemenea identitate). Eventuala ei dispariţie nu e doar o chestiune de socoteli economico-financiare, ci afectează însăşi ideea de „casă comună europeană“. Cei care bombăne acum că moneda euro le-a făcut şi le-a dres vor bombăni şi mai tare cînd (eventual) revenirea la „glorioasele“ monede naţionale nu le va face viaţa mai bună. Deci?...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

David Popovici Facebook jpg
Ce le-a transmis David Popovici tinerilor, în contextul turului al doilea al alegerilor: „Un îndemn pe care l-aş avea este să..."
David Popovici, campion olimpic și unul dintre cei mai respectați sportivi ai României, a transmis un mesaj puternic adresat tinerilor, dar și tuturor românilor, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale.
Magazin Rusia FOTO Shutterstock
Rușii fură din magazine pentru a avea ce pune pe masă: „Costul alimentelor a crescut în ultimii trei ani”
În Rusia, inflația a ajuns la un nivel atât de mare, încât două persoane din Ekaterinburg s-a văzut nevoit să fure un produs de bază, untul, scrie CNBC.
bulgur jpg
Bulgur, rețetă de pilaf turcesc cu roșii și ardei. Un preparat ideal pentru perioada postului
Bulgurul, un ingredient tradițional al bucătăriei turcești și orientale, este o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru orez.
Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
Cea mai bună mască de casă pentru a închide părul gri, fără a deteriora podoaba capilară
Părul gri este un semn natural al îmbătrânirii, dar nu toată lumea îmbrățișează această schimbare.
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”
Un fost ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit informaţii secrete privind arsenalul nuclear al Rusiei şi faptul că bazele care îl adăpostesc au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.
shutterstock 2212334541 jpg
Cum păstrezi usturoiul până la 6 luni. Sfaturile de care trebuie să ții cont
Nu mai fugiţi de usturoi din cauza mirosului sau gustului neplăcut! El nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest aliment-minune.
respiratie urataremedii jpeg
Cum să scapi de respirația urât mirositoare cu aceste 3 alimente bogate în proprietăți antibacteriene
Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halitoză, este o problemă comună care poate afecta încrederea și starea de bine
horoscop jpg
Noroc, bani și o nouă iubire pentru trei zodii. Nativii care își schimbă complet destinul, la finalul acestei săptămâni
Astrologia aduce vești spectaculoase pentru trei zodii care vor experimenta schimbări majore în viață în zilele următoare. Norocul, câștigurile financiare și o iubire neașteptată sunt la orizont, transformând complet destinul acestor nativi.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Inquam / Octav Ganea
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la prezidențiale
Rezultatele candidaților PNL și PSD la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, au produs schimbări majore în conducerea celor două partide. Candidații lor au făcut un pas în spate, iar partidele au fost nevoie să ia măsuri urgente pentru a se regrupa înainte de alegerile parlamentare.