Cu buzunarele goale, dar cu steagul sus

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Ce se mai întîmplă cu presa culturală europeană jpeg

În ultima vreme, UE pare un fel de balamuc vesel, în care nimeni nu se mai înţelege cu nimeni. Liderii statelor membre, miniştrii de finanţe, bancherii se tot întîlnesc pentru a găsi soluţii de salvare a Greciei, după care declară că sînt pe calea cea bună, dar nu se întîmplă nimic. Apoi, întorşi cu faţa spre propriul electorat, unii şefi de state şi de guverne le spun oamenilor ceea ce vor ei să audă – lucruri „patriotice“ şi pline de simţire. Se duc pe apa sîmbetei toate grămezile de bani cheltuiţi de Comisia Europeană, în atîta amar de ani, pe „programe de comunicare“ menită să creeze un „spaţiu public european“, să-i informeze pe cetăţeni şi să-i facă să se simtă bine în „casa comună europeană“. Iadul e făcut din detalii, iar unii politicieni europeni îl trag pe Agamiţă de coadă vînturînd sentimente naţionale prost plasate şi arătînd cu degetul spre „ceilalţi“. Toate teoriile despre naţionalism şi toate strategiile de comunicare devin o seamă de vorbe palide în faţa unor ieşiri pe ogor ale unor politicieni care nu mai au soluţii şi răspunsuri, dar se ţin cu dinţii de putere, fără să-şi dea seama că puterea lor efectivă e tot mai mică. Mi-au atras atenţia cîteva exemple mărunte, dar semnificative. 

„Problema românilor.“ Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. E limpede că o seamă de concetăţeni de-ai noştri încalcă legea prin Franţa, Italia şi alte ţări (aşa cum o încalcă şi la noi acasă). Dar să răspunzi la asta cu campanii de PR nu e o dovadă de inteligenţă. Plimbarea ministrului francez de Interne pe Champs Élysées cu televiziunile după el seamănă cu mediocrele campanii electorale de pe la noi. Iar declaraţia lui ridicolă cum că „unul din zece infractori e român“ a rămas nesancţionată tocmai pentru că s-a creat deja o psihoză într-o bună parte a publicului francez, care „ştie“ că e o problemă cu românii. Aşa încît nimeni nu i-a dat, pe loc sau mai tîrziu, ministrului francez, replica logică: „bine, îi trimitem pe români acasă; dar rămînem cu ceilalţi nouă din zece infractori pe cap“. Această paradă de fermitate televizată generează însă abuzuri şi „iniţiative“ prosteşti: Gândul a relatat cazul unor tineri români, arestaţi şi anchetaţi de poliţia franceză pentru că aveau iPhone şi tocmai se furase un asemenea aparat în zona în care se plimbau; se pare că unul dintre poliţişti ar fi spus „nu-i suport pe români“; tipic: ce poate face un biet subaltern, stresat de munca sa zilnică, dacă ministrul său îi „serveşte“, la televizor, ţapul ispăşitor? Pe de altă parte însă, reacţia faţă de asemenea abuzuri e slabă: unde sînt organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, unde sînt militanţii împotriva discriminării, unde sînt corifeii corectitudinii politice? Altădată, luau foc şi deveneau vocali pentru lucruri mult mai mici decît acestea. Între timp, Sarkozy a făcut o baie de mulţime în Libia, împreună cu David Cameron. Probabil că s-a simţit ca un fel de eliberator intercontinental (dacă nu chiar global) şi a vrut să le ofere francezilor (tot la televizor) senzaţia că Franţa e o mare putere. Nu e. Problemele readucerii Libiei pe calea cea bună abia acum încep; Franţa nu le va putea gestiona singură, iar o politică europeană comună în domeniul externelor şi securităţii încă nu există. Aşa încît UE nu va putea face pentru normalizarea şi democratizarea Libiei (şi a celorlalte ţări arabe) nici măcar cît SUA în Irak. Fie că defilează pe Champs Élysées sau la Tripoli, cocoşul galic se umflă în pene cam fără bază. 

Controalele la frontierele interne. Simbolic şi psihologic, tentaţia de a reintroduce controalele la frontiere este echivalentă cu închiderea graniţelor ordonată de Ceauşescu (sau, recent, de diverşi dictatori arabi) cînd poporul a început să se revolte. Sigur, Danemarca, Germania ori alte ţări europene nu sînt regimuri dictatoriale, iar cetăţenii lor au o cultură veche a manifestaţiilor paşnice, nu (prea) se revoltă violent. Dar în esenţă mesajul e acelaşi: cetăţenii le spun guvernanţilor că viaţa lor e mai proastă, iar guvernanţii arată cu degetul în altă parte pentru a oferi explicaţia. Ceauşescu dădea vina pe „agenturili străine“, liderii europeni (dintre care unii sînt strînşi cu uşa de partidele naţionaliste şi populiste din ţările lor) dau vina pe „instalatorul polonez“, „zidarul român“, imigranţii musulmani ş.a.m.d. Olanda se opune aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, neîncrezătoare în capacitatea celor două ţări de a păzi frontierele europene. Dar în spaţiul Schengen există deja (şi continuă să vină) milioane de imigranţi ilegali care n-au trecut prin România şi Bulgaria, ci prin ţările care sînt deja în Schengen. Ca să fie coerent şi consecvent, guvernul olandez ar trebui să ceară, de pildă, excluderea Italiei din spaţiul Schengen, pentru că prin Peninsulă ajung în UE cei mai mulţi imigranţi ilegali. Dar ce guvern sau politician european mai e coerent şi consecvent azi? 

Steaguri în trepte. Comisarul european pentru energie Günther Oettinger a spus că steagurile ţărilor care încalcă regulile bugetare ar trebui coborîte, pe catargele din faţa instituţiilor europene, sub nivelul celorlalte. Mi se pare o idee foarte simpatică (deşi, recunosc, un pic cam brutală). Dar a stîrnit valuri la Bruxelles: un purtător de cuvînt al Comisiei a pus placa veche cu „sînt opinii personale, care nu reprezintă Comisia bla-bla“, iar Parlamentul European a cerut demisia comisarului pentru că „a umilit naţiunile europene“. Dar naţiunile europene sînt umilite şi de guvernările mediocre, şi de lipsa de orizont a liderilor europeni, şi de joaca de-a sentimentele naţionale a politicienilor la televizor. 

Aparent, asemenea episoade sînt mărunte. Dar încep să se adune. Iar criza şi dezorientarea sînt condiţiile ideale pentru ca asemenea fluturări de steaguri naţionale să-i facă pe oameni să găsească vinovaţi închipuiţi pentru buzunarele lor goale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Operatori ucraineni de drone pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Scenariu de coșmar pentru Europa: „Nu știu dacă putem să apărăm Moldova de o Rusie cu armata ucraineană subordonată”
Dacă Europa nu ajută Ucraina să reziste în fața Rusiei, orice plan de înarmare pe termen lung este inutil, susține experta Iulia Joja. Un atac al Rusiei care ar avea în subordonare armata ucraineană, care este acum cea mai puternică din Europa, s-ar putea dovedi nimicitor.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
„Intenția lui Putin e să ajungă la Viena. Ar trebui să fim îngrijorați în România”. Strategia pe termen lung a Rusiei
Strategia pe termen lung a lui Putin presupune o nouă ordine mondială bazată pe sfere de influență. El vizează o uniune statală formată din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova plus o zonă de influență în România, Bulgaria, Slovacia și Austria, spun analiștii consultați de „Adevărul”.
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Cum să ai părul lung mai repede ca niciodată? 6 moduri dovedite de a obține o podoabă capilară mai puternică și irezistibil de strălucitoare
Părul este simbolul suprem al frumuseții, ne dorim cu toții șuvițe lungi, strălucitoare și sănătoase, care să atragă priviri admirative.
Baicoi  Foto Facebook jpg
De unde provin denumirile amuzante de localități din România: Băicoi, Spermezeu și Udați Mânzu
La mijlocul anilor ‘60, regimul comunist a schimbat denumirea a peste 800 de localități din România, multe dintre nume fiind considerate nepotrivite epocii. Au fost ocolite atunci câteva localități cu nume pe care mulți români le consideră amuzante.
Dragus romania bosnia jpg
Ce șansă irosită! România a fost învinsă acasă de Bosnia-Herțegovina, în debutul preliminariilor CM
Naționala României a fost învinsă acasă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, în primul meci din preliminariile Cupei Mondiale și norii negri se adună deja deasupra echipei noastre.
aeroport heathrow gettyimages jpg
Aeroportul Heathrow se redeschide, după 18 ore de la incediul devastator care l-a lăsat fără curent electric. Peste 200.000 de pasageri afectaţi
După ce peste 1.000 de zboruri au fost, vineri, perturbate pe cel mai mare aeroport din Londra, din cauza unei pene de curent cauzate de un incendiu masiv la o stație electrică din apropiere, după 18 ore activitatea a revenit la normal.
astronauti captura video jpg
Cât ar putea dura recuperarea pentru astronauții blocați 9 luni în spațiu. „E ca și cum ar fi supuși unui proces de îmbătrânire”
Refacerea astronauților NASA care au ajuns pe pământ după nouă luni petrecute în spațiu va fi un proces de lungă durată. Un medic a explicat ce se întâmplă în funcție de timpul petrecut în condiții de microgravitație.
Calendar 29 aprilie: 1945   Lagărul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane jpeg
22 martie: Ziua în care s-a deschis primul lagăr de concentrare nazist. Locul unde au fost elaborate cele mai cumplite metode de exterminare
Pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcţia de prim-secretar al PCR. În aceeași zi, dar în anul 1933, naziștii au deschis primul lagăr de concentrare de stat la Dachau.
banner Andreea Bostanica
Andreea Bostănică, surprinsă alături de iubitul ei. Ea și nepotul fostului președinte al Uzbekistanului au fost văzuți în timp ce se sărutau
Nu-l mai ascunde! Andreea Bostănică, una dintre cele mai urmărite influencerițe, cunoscută drept „regina TikTok-ului”, a fost surprinsă alături de iubit, nepotul fostului președinte al Uzbekistanului, în București, în timp ce se sărutau. Bineînțeles, nu au fost singuri, ci însoțiți de mama ei, care