Crimele comunismului şi schimbarea directorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 313 din 11-17 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Partidele şi guvernele noastre practică, de multă vreme, un truc administrativ atunci cînd vor să scape de o instituţie pe care nu au curajul să o desfiinţeze pur şi simplu: o „reorganizează“ – adică îi schimbă numele şi organigrama sau o comasează cu altă instituţie mai mult sau mai puţin asemănătoare. În felul acesta, actul administrativ are parte nu doar de acoperire legală, dar şi – eventual – de mai puţine controverse. În cele mai multe cazuri de acest fel, miza e schimbarea şefului instituţiei: partidele şi guvernele noastre funcţionează clientelar, iar prima măsură de după instalarea unui executiv e plasarea oamenilor proprii în funcţii de conducere – de la agenţii guvernamentale pînă la şcoli săteşti. Metoda – care are în spate concepte politice brevetate în România, precum „ciocul mic“ şi „joc de glezne“ – este, pentru guvernanţi, eficientă, căci le permite răsplătirea clienţilor. Dar denotă un primitivism politic şi instituţional care se va vindeca greu.

Cam aşa ceva se întîmplă acum cu o instituţie care a reuşit, în cîţiva ani, să-şi facă treaba: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (http://www.crimelecomunismului.ro), condus de Marius Oprea.

 Printr-o hotărîre de Guvern, IICCR a fost „comasat prin fuziune“ cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (http://memoriaexilului.ro), iar Marius Oprea a devenit director interimar al noului institut. Se presupune şi se speculează că Guvernul PD-L vrea să-l schimbe din funcţie: pentru că e liberal şi pentru că demascările lui au deranjat pe cine nu trebuie. El însuşi a spus-o, într-un interviu „La masa Adevărului“ (http://www.adevarul.ro/actualitate/ eveniment/Marius_Oprea-_-Suntem_condusi_ de_circa_10-000_de_ticalosi_0_193781125.html). Ca întotdeauna la noi, în astfel de situaţii apar apeluri de sprijin semnate de intelectuali (deşi cu mai puţin „entuziasm al semnării“ ca altădată) şi comentarii care, pînă la urmă, se reduc la persoane. Speculaţiile nasc speculaţii, din presupuneri apar alte presupuneri, şi pînă la urmă faptele şi argumentele rămîn în umbră. În cazul de faţă, se discută mai ales despre Marius Oprea ca istoric, cercetător, intelectual public. Se presupune, bineînţeles, că se doreşte schimbarea lui pentru că a scris împotriva preşedintelui Traian Băsescu – iar la români, asta e explicaţia supremă pentru orice: atitudinea faţă de Vodă.

Pe un asemenea fundal, instituţia ca atare abia dacă mai e pomenită. Or, cel mai important mi se pare că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a funcţionat bine în toţi aceşti ani şi are rezultate. A făcut cercetări despre crimele şi abuzurile săvîrşite în vremea comunismului, iar cînd a avut dovezi a înaintat Parchetului dosare penale. A identificat gropi comune şi victime despre care nu se mai ştia nimic. A editat cărţi importante, a iniţiat programe educative pentru elevi şi studenţi. Pe site-ul www.crimelecomunismului.ro există o bogată arhivă de fotografii şi documente. Pe baza lor s-au organizat expoziţii în diverse oraşe din ţară (iar unele au fost trimise şi la expoziţii internaţionale). Pe scurt, deşi titulatura sugerează că ar fi trebuit doar să investigheze crimele şi abuzurile regimului comunist, IICCR a făcut mai mult. Activitatea sa este, practic, printre puţinele consecinţe concrete şi „la obiect“ ale condamnării comunismului de către preşedintele Băsescu. În cîţiva ani, IICCR a dovedit că funcţionează ca instituţie. Dacă, din raţiuni bugetare, acum e comasată cu alta, atunci numirea directorului ar trebui să plece de la performanţe, şi nu de la „persoană“, de la presupuneri şi ipoteze. Or, din acest punct de vedere, IICCR stă bine. Pentru că are o echipă de oameni competenţi şi pentru că îl are ca director pe Marius Oprea.

Cîţiva cititori spuneau, pe site-ul revistei 22, că „nimeni nu e veşnic“ pe un post de conducere. Desigur. Dar, pe de altă parte, guvernele noastre au arătat de prea multe ori că schimbă oamenii fără motiv, fără argumente; o fac doar pe bază de impresii, de „telefoane scurte“, în funcţie de persoană ori doar aşa, ca „exerciţiu de forţă“. Acesta este unul dintre motivele pentru care instituţiile noastre nu ajung să funcţioneze cum trebuie.

IICCR a arătat că poate funcţiona, iar necesitatea unui institut care să cerceteze abuzurile comunismului este, cred, în afara oricărei îndoieli într-o ţară care se laudă că este prima care a condamnat oficial, prin vocea şefului statului, regimul comunist ca „ilegitim şi criminal“. E ciudat că un guvern care îşi spune „de dreapta“, susţinut de oameni care vorbesc tot timpul de „unificarea dreptei“, nu lasă să funcţioneze ca şi pînă acum o instituţie care, prin activitatea sa, nu face decît să documenteze crimele unui regim totalitar de extremă stîngă. Adică un proces neapărat necesar pentru o societate democratică. Nu ştiu de ce, dar schimbarea directorilor pe nepusă masă, prin indicaţii „de la centru“, mi se pare una dintre cele mai persistente urme ale vechiului regim...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

steaguri pexels jpg
Singurele țări din lume care au dat faliment. Unele dintre ele nu și-au revenit din criză nici în ziua de azi
Nenumărate țări se confruntă, chiar în acest moment, cu crize economice complexe, extrem de greu de depășit. Din păcate, în unele locuri, economia națională nici măcar nu a fost vreodată una performantă, iar populația trăiește în condiții dificile.
Stefan Mandachi Foto Facebook Stefan Mandachi jpg
Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi regretă că l-a votat pe Călin Georgescu: „Am greșit. Voi fi mult mai atent în viitor”
Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi a publicat un videoclip pe pagina sa de Facebook în care își exprimă regretul pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Ce salariu încasează Elena Lasconi ca primar. Candidata USR are datorii de zeci de mii de euro
Primărița municipiului Câmpulung Muscel, președinte al USR și candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, se va confrunta în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024 cu Călin Georgescu. Cei doi sunt cunoscuți în spațiul public nu pentru mari fapte întreprinse pentru cetățeni, ci pentru
pot facebook jpg
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
Un partid nou, mai puțin cunoscut, ar putea ajunge în Parlament pe modelul intrării AUR din urmă cu patru ani, care a surprins la acel moment atât actorii politici, cât și mass-media.
Calin Georgescu si George Simion jpg
AUR a anunțat că îl susține pe Călin Georgescu, deși în urmă cu doi ani s-a delimitat de el, după ce a făcut propagandă legionară
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl susține în turul al doilea pe Călin Georgescu, deși în 2022 liderii George Simion și Claudiu Târziu s-au delimitat de el.
bani tiktok revolut
CNA cere Comisiei Europene să ancheteze platforma TikTok pentru favorizarea exclusivă a lui Călin Georgescu
Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cere Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că “a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
fonduri europene
Comisia Europeană a aprobat Planul fiscal al României de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani
Comisia Europeană a avizat planurile fiscale al României pentru reducerea deficitului bugetar pe șapte ani, aviz pozitiv primind și alte 19 state.
snitele istock jpg
Secretul bucătarilor pentru cele mai pufoase și mai fragede șnițele. Un ingredient face diferența și ies exact ca la restaurant
Șnițelele sunt un preparat pe care cu toții îl îndrăgim și care, cel puțin la prima vedere, nu mai ascunde niciun secret. Însă, nu foarte mulți români știu că un simplu ingredient poate transforma complet această rețetă!
Mamografie Royal Hospital jpg
Ce trebuie să știi despre mamografia digitală cu tomosinteza
Studiile arată că una din opt femei va fi diagnosticată cu cancer de sân pe parcursul vieții. Deși această statistică este alarmantă, vestea bună este că tehnologia modernă îți oferă șansa de a detecta problemele din timp, chiar și în stadii incipiente, prin metode avansate de diagnostic.