Corespondenţa dintre preşedinte şi premier

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

- pagini inedite -

 „Stimate Domnule Prim-ministru,

Vă scriu după ce am reflectat îndelung asupra situaţiei create în ultima vreme în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European. Vă mărturisesc că îmi e greu s-o fac – sînt un om orgolios, mai e nevoie să vă spun asta? –, dar pun mai presus de toate interesele României şi ale cetăţenilor săi. Sînt convins că, în această privinţă, gîndiţi la fel: vă urmăresc activitatea de cînd v-am încredinţat mandatul de premier şi am constatat, în numeroase ocazii, cu cîtă grijă trataţi subiectele de interes naţional...

Cred, domnule prim-ministru, că atmosfera s-a încins mai mult decît era nevoie (ca să folosesc un eufemism). Românii care se uită la ştiri (consilierii mei mi-au spus că ar fi vreo 11 televiziuni de ştiri în România, n-am verificat...) au înţeles că marea problemă este cine va reprezenta ţara la Bruxelles. Ştiţi la fel de bine ca mine că, de fapt, persoana care va merge acolo e un aspect mai degrabă secundar, atîta vreme cît locul României în «orchestra» UE nu prea e băgat în seamă. «A şaptea ţară» din UE nu se comportă, consecvent, la înălţimea aspiraţiilor sale.

Vă invit, aşadar, domnule prim-ministru, la un moment de responsabilitate, cum se cuvine între bărbaţi de stat. Vă poftesc la Cotroceni pentru o discuţie clară şi la obiect, în care să găsim împreună un răspuns la întrebarea: şi după Consiliul European? Nu cumva problemele României vor rămîne cam aceleaşi, indiferent dacă la Bruxelles voi merge eu sau veţi merge dumneavoastră?

Încerc să mă pun în situaţia dumneavoastră. Presupun că nu vă e uşor să-mi acceptaţi invitaţia. Au existat, între noi, schimburi de replici care au poluat spaţiul public – şi aşa destul de otrăvit. Totuşi, ceva mă face să cred că, în interesul cetăţenilor români, pe care îi slujim amîndoi, veţi face acest pas.

Vă rog să primiţi, Domnule Prim-ministru, expresia deplinei mele consideraţii.

Traian Băsescu“ 

„Stimate Domnule Preşedinte,

Recunosc că scrisoarea dvs. m-a surprins doar pe jumătate. E drept, în ultima vreme nici dvs., nici eu n-am economisit replicile acide unul la adresa celuilalt. Cu toate acestea, am observat că în împrejurări importante vă comportaţi la înălţimea cerută de funcţia pe care o aveţi. Nu pot să spun că v-am admirat uneori pentru asta – nu m-aţi crede –, dar vă respect.

Am reflectat şi eu asupra conflictului pe tema «cine merge la Bruxelles». Vă dau dreptate, ar trebui să reflectăm împreună cum să facem pentru ca România să fie într-adevăr percepută drept «a şaptea ţară din UE» şi să aibă un rol mai activ în toate dezbaterile privind viitorul Uniunii. Prin urmare, accept invitaţia dvs. la o discuţie instituţională şi responsabilă, dincolo de diferendele noastre politice. Mai mult decît atît, vă sugerez – dacă veţi fi de acord – ca, în urma discuţiei, să facem împreună o declaraţie publică în care să anunţăm decizia. Cu siguranţă tensiunea din spaţiul public ar scădea semnificativ, iar cetăţenii români ar avea, în sfîrşit, ocazia să constate că au conducători responsabili. (Ar fi o surpriză şi pentru presă – cu care nici eu, nici dvs. nu ne împăcăm întotdeauna foarte bine...)

Îmi permit însă, Domnule Preşedinte, să vă atrag respectuos atenţia că acesta ar fi doar un prim pas. În fapt, conflictul de acum îşi are originea în anumite neclarităţi ale Constituţiei cu privire la distribuirea atribuţiilor între preşedinte şi executiv. Pasul decisiv ar trebui să fie revizuirea Constituţiei. Ştiu că aţi mai propus asta. Ştiu că nu e uşor. Dar vă propun să încercăm împreună să convingem Parlamentul că revizuirea legii fundamentale este necesară. Ba chiar obligatorie, din perspectiva Tratatului de la Lisabona.

Vă rog să primiţi, Domnule Preşedinte, expresia deplinei mele consideraţii.

Victor Ponta“ 

Bineînţeles că scrisorile de mai sus sînt inventate. Dar – în ciuda celor care vor spune că „sînt de pe altă lume“ şi că „în Românica e de neconceput aşa ceva“ – asemenea scrisori ar putea deveni realitate dacă în fruntea ţării am avea doi bărbaţi de stat responsabili, care ar fi capabili să înţeleagă că realitatea se află dincolo de traseele lor obişnuite, între propriile birouri, şedinţele de partid şi studiourile TV în care se duc să-şi dea cu părerea. Lumea adevărată e compusă din altceva decît răfuielile meschine între oameni care au ajuns în poziţii de lideri politici duşi de valurile tranziţiei, fără să aibă pregătirea şi calităţile necesare.

Bineînţeles că nici eu nu sînt convins că aşa ceva ar fi posibil în România de azi, între Traian Băsescu şi Victor Ponta. Dar între un preşedinte şi un prim-ministru care şi-ar lua rolurile în serios ar putea fi posibil. Ar fi, de fapt, atît de simplu... Dacă nu se poate, nu e doar din cauza proastei înţelegeri a politicii. E şi din cauza unei inculturi masive. Politicienii noştri de vîrf nu au nici cultura democratică, nici buna înţelegere a instituţiilor statului, ca să se comporte – la urma urmei – normal.

P.S. Cînd am scris acest articol, conflictul pe tema „cine merge la Bruxelles“ urma să fie descîlcit de Curtea Constituţională. Cînd îl citiţi, televiziunile vor fi transmis deja imagini de la Bruxelles cu ocupantul scaunului rezervat României. Rămîne cum am stabilit.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.