Corespondenţa dintre preşedinte şi premier

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

- pagini inedite -

 „Stimate Domnule Prim-ministru,

Vă scriu după ce am reflectat îndelung asupra situaţiei create în ultima vreme în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European. Vă mărturisesc că îmi e greu s-o fac – sînt un om orgolios, mai e nevoie să vă spun asta? –, dar pun mai presus de toate interesele României şi ale cetăţenilor săi. Sînt convins că, în această privinţă, gîndiţi la fel: vă urmăresc activitatea de cînd v-am încredinţat mandatul de premier şi am constatat, în numeroase ocazii, cu cîtă grijă trataţi subiectele de interes naţional...

Cred, domnule prim-ministru, că atmosfera s-a încins mai mult decît era nevoie (ca să folosesc un eufemism). Românii care se uită la ştiri (consilierii mei mi-au spus că ar fi vreo 11 televiziuni de ştiri în România, n-am verificat...) au înţeles că marea problemă este cine va reprezenta ţara la Bruxelles. Ştiţi la fel de bine ca mine că, de fapt, persoana care va merge acolo e un aspect mai degrabă secundar, atîta vreme cît locul României în «orchestra» UE nu prea e băgat în seamă. «A şaptea ţară» din UE nu se comportă, consecvent, la înălţimea aspiraţiilor sale.

Vă invit, aşadar, domnule prim-ministru, la un moment de responsabilitate, cum se cuvine între bărbaţi de stat. Vă poftesc la Cotroceni pentru o discuţie clară şi la obiect, în care să găsim împreună un răspuns la întrebarea: şi după Consiliul European? Nu cumva problemele României vor rămîne cam aceleaşi, indiferent dacă la Bruxelles voi merge eu sau veţi merge dumneavoastră?

Încerc să mă pun în situaţia dumneavoastră. Presupun că nu vă e uşor să-mi acceptaţi invitaţia. Au existat, între noi, schimburi de replici care au poluat spaţiul public – şi aşa destul de otrăvit. Totuşi, ceva mă face să cred că, în interesul cetăţenilor români, pe care îi slujim amîndoi, veţi face acest pas.

Vă rog să primiţi, Domnule Prim-ministru, expresia deplinei mele consideraţii.

Traian Băsescu“ 

„Stimate Domnule Preşedinte,

Recunosc că scrisoarea dvs. m-a surprins doar pe jumătate. E drept, în ultima vreme nici dvs., nici eu n-am economisit replicile acide unul la adresa celuilalt. Cu toate acestea, am observat că în împrejurări importante vă comportaţi la înălţimea cerută de funcţia pe care o aveţi. Nu pot să spun că v-am admirat uneori pentru asta – nu m-aţi crede –, dar vă respect.

Am reflectat şi eu asupra conflictului pe tema «cine merge la Bruxelles». Vă dau dreptate, ar trebui să reflectăm împreună cum să facem pentru ca România să fie într-adevăr percepută drept «a şaptea ţară din UE» şi să aibă un rol mai activ în toate dezbaterile privind viitorul Uniunii. Prin urmare, accept invitaţia dvs. la o discuţie instituţională şi responsabilă, dincolo de diferendele noastre politice. Mai mult decît atît, vă sugerez – dacă veţi fi de acord – ca, în urma discuţiei, să facem împreună o declaraţie publică în care să anunţăm decizia. Cu siguranţă tensiunea din spaţiul public ar scădea semnificativ, iar cetăţenii români ar avea, în sfîrşit, ocazia să constate că au conducători responsabili. (Ar fi o surpriză şi pentru presă – cu care nici eu, nici dvs. nu ne împăcăm întotdeauna foarte bine...)

Îmi permit însă, Domnule Preşedinte, să vă atrag respectuos atenţia că acesta ar fi doar un prim pas. În fapt, conflictul de acum îşi are originea în anumite neclarităţi ale Constituţiei cu privire la distribuirea atribuţiilor între preşedinte şi executiv. Pasul decisiv ar trebui să fie revizuirea Constituţiei. Ştiu că aţi mai propus asta. Ştiu că nu e uşor. Dar vă propun să încercăm împreună să convingem Parlamentul că revizuirea legii fundamentale este necesară. Ba chiar obligatorie, din perspectiva Tratatului de la Lisabona.

Vă rog să primiţi, Domnule Preşedinte, expresia deplinei mele consideraţii.

Victor Ponta“ 

Bineînţeles că scrisorile de mai sus sînt inventate. Dar – în ciuda celor care vor spune că „sînt de pe altă lume“ şi că „în Românica e de neconceput aşa ceva“ – asemenea scrisori ar putea deveni realitate dacă în fruntea ţării am avea doi bărbaţi de stat responsabili, care ar fi capabili să înţeleagă că realitatea se află dincolo de traseele lor obişnuite, între propriile birouri, şedinţele de partid şi studiourile TV în care se duc să-şi dea cu părerea. Lumea adevărată e compusă din altceva decît răfuielile meschine între oameni care au ajuns în poziţii de lideri politici duşi de valurile tranziţiei, fără să aibă pregătirea şi calităţile necesare.

Bineînţeles că nici eu nu sînt convins că aşa ceva ar fi posibil în România de azi, între Traian Băsescu şi Victor Ponta. Dar între un preşedinte şi un prim-ministru care şi-ar lua rolurile în serios ar putea fi posibil. Ar fi, de fapt, atît de simplu... Dacă nu se poate, nu e doar din cauza proastei înţelegeri a politicii. E şi din cauza unei inculturi masive. Politicienii noştri de vîrf nu au nici cultura democratică, nici buna înţelegere a instituţiilor statului, ca să se comporte – la urma urmei – normal.

P.S. Cînd am scris acest articol, conflictul pe tema „cine merge la Bruxelles“ urma să fie descîlcit de Curtea Constituţională. Cînd îl citiţi, televiziunile vor fi transmis deja imagini de la Bruxelles cu ocupantul scaunului rezervat României. Rămîne cum am stabilit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

avion f 35 jpg
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA).
ninsori trafic jpg
Haos în trafic din cauza ninsorilor abundente: drumuri blocate, trenuri oprite, zboruri întârziate. Mii de case, fără curent
Ninsorile abundente și viscolul din centrul, nordul și estul țării au provocat numeroase probleme de trafic rutier, feroviar și aerian. În ciuda intervențiilor masive ale autorităților
Neymar facebook jpeg
Neymar a plătit 50 de milioane de euro ca să fie vecin cu români
Moda achiziționării de apartamente în Dubai, care face furori printre români, l-a prins și pe superstarul brazilian Neymar.
banner pensii png
Nu mai sunt bani pentru plata tuturor pensiilor în decembrie. Guvernul apelează la Fondul de Rezervă
Ministerul Muncii nu mai are suficienţi bani pentru a plăti toate pensiile în luna decembrie, aşa că joi urmează să fie aprobată scoaterea a 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru ca oamenii să-şi primească banii.
arestati talharie
Tâlhărit de zeci de mii de euro de o damă de companie și concubinul acesteia. Cum au acționat
Un bărbat a fost ademenit la o locuință de o femeie, cu care avea o relație. Acolo a fost ținut cu forța de concubinul ei și alți trei bărbați. Aceștia l-au bătut și nu i-au dat drumul până când acesta nu le-a dat 40.700 de lei. Polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților.
image png
Istoria impresionantă a căii ferate din Munții Hunedoarei: Ce a rămas din vechiul „drum al fierului“
Calea ferată industrială din Munţii Hunedoarei, cunoscută drept „drumul fierului”, este o pagină fascinantă din istoria industrială a României. Începând cu anul 1900, această linie ferată îngustă a legat Uzinele de Fier ale Hunedoarei cu minele din Ghelari
 THAAD
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale rușilor
Potrivit analiștilor, având în vedere că racheta RS-26 Rubej, folosită în premieră în Ucraina, este proiectată să transporte focoase nucleare, aceasta înseamnă că Rusia a vrut să demonstreze că nu exclude posibilitatea unei astfel de lovituri.
urne jpeg
Startul votării pentru alegerile prezidenţiale va fi dat în străinătate. Unde se deschide prima secție de votare
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidenţiale va fi dat în străinătate, prima secţie de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.
WW1200x628 png
Laminor Winter Wonderland devine reședința oficială a Moșului! Cel mai mare și confortabil Târg de Crăciun al Capitalei strălucește cu un milion de LED-uri
Se dă startul spectacolului târgurilor de Crăciun, iar Laminor Winter Wonderland își consolidează poziția de lider!