Consoarta noastră, catastrofa

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Consoarta noastră, catastrofa jpeg

E criză, ni se taie salariile, ni se ridică maşinile de pe străzi, s-ar putea să cadă Guvernul, ne îndreptăm spre dictatura lui Traian Băsescu, se închid firmele, învăţămîntul e la pămînt, au apărut gropi noi în asfalt, Mondialul de fotbal se joacă fără România şi nici la tenis nu mai sîntem ce-am fost, s-au închis ziare şi reviste, mîncăm ouă de găini stresate, aşteptăm marele cutremur (şi între timp facem dezbateri la TV despre astea mici), societatea civilă moţăie, litoralul nostru e tot în urma celui bulgar, Ţinutul Secuiesc vrea autonomie, Vasluiul tot sărac e, sute de mii de românaşi au datorii restante la bănci, misterele Revoluţiei din decembrie nu s-au lămurit, dl Ion Iliescu urmăreşte campionatul de snooker, fiul fostului dictator a înregistrat marca „Nicolae Ceauşescu“ şi n-o să mai putem nici măcar scrie despre el, roşia românească a murit (importăm din Turcia), s-au împlinit 20 de ani de la prima mineriadă şi tot nu ştim cine le-a dat minerilor răsadurile de flori pe care le-au plantat în Bucureşti, Comisia Europeană ne tot dă avertismente că n-avem gropi de gunoi ecologice, creşte numărul de pensionari şi scade numărul de angajaţi, sîntem tot pe ultimul loc în UE la consumul de săpun şi pastă de dinţi, stăm prost cu natalitatea, dar şi cu numărul de locuri în grădiniţe, doctoratul cică se ia pe şpagă, cei mai buni medici ne-au plecat din ţară, RATB nu va mai asigura transportul în comun în judeţul Ilfov, clasa de mijloc – abia înfiripată – va cădea la limita sărăciei, agresivitatea în şcoli creşte, moare cultura. Şi, peste toate, mai e şi caniculă – prilej pentru televiziuni de a compune „artistic“ nişte generice speciale, cu muzică sumbră, ca să ne anunţe că România e la pămînt şi din cauza căldurii. Sîntem, carevasăzică, un neam bătut de soartă şi aşteptăm să vedem ce-o da Dumnezeu drăguţul – căci, nu-i aşa, avem „pile“ la Dumnealui, ca popor care „s-a născut creştin“ şi, milenii de-a rîndul, a fost numai cu gîndul la cele sfinte.
 

Dacă scoatem însă capul un pic din găoacea naţională şi încercăm să înţelegem ce se întîmplă pe la alţii, aflăm destule lucruri interesante. Statul francez o să scoată la vînzare 1700 de imobile şi terenuri, inclusiv castele, pentru a-şi reduce deficitul bugetar. Germania a luat măsuri de austeritate asemănătoare cu ale noastre (reducerea cheltuielilor publice), iar la Berlin au protestat zeci de mii de oameni. Lorenzo Bini Smaghi, guvernatorul Băncii Italiei, spune că dezechilibrele care au stat la originea declanşării crizei mondiale s-ar putea să reapară. În Italia, sistemul educaţional are mari probleme din cauza subfinanţării (se reduc mii de posturi, nu se mai fac investiţii etc.). În Spania, şomajul a crescut foarte mult. Noul premier japonez a anunţat că ţara sa riscă să intre în faliment dacă nu reduce datoria publică (deci e clar ce va urma: austeritate). Şeful Federal Reserve a declarat că, în viitorul apropiat, naţiunea americană (care îmbătrîneşte) va avea de făcut opţiuni dificile: ori mărirea taxelor şi impozitelor, ori scăderea cheltuielilor sociale, ori reducerea cheltuielilor publice. Dar lumea occidentală în ansamblu îmbătrîneşte, arată o analiză a Băncii Reglementărilor Internaţionale, aşa încît banii pentru a-i susţine pe oamenii în vîrstă vor fi tot mai puţini: practic, statele nu vor reuşi – în ciuda măsurilor de austeritate – să „adune“ destui bani pentru a face faţă cheltuielilor publice (v. blogul lui Dan Popa). Caniculă e „şi la ei“. Şi poluare. Şi schimbări climatice. Iar dacă ne uităm pe niscaiva ziare străine, observăm că şi în cele mai civilizate şi „aşezate“ ţări apar tot timpul probleme locale, într-o comunitate sau alta – ori vreo disfuncţie în transportul public, ori vreo neregulă în recoltarea deşeurilor, ori vreo şcoală care trebuie renovată şi nu sînt destui bani etc. 

La noi însă, ceea ce amplifică problemele şi le duce pînă în pragul catastrofei este felul în care ne lamentăm şi amestecăm lucrurile. Punem la grămadă dificultăţi care pot fi depăşite prin eforturi proprii (prin muncă şi, mai ales, organizare mai bună) cu probleme grave generate de sistemul financiar şi cu fenomene naturale. Trăncănim şi ne smulgem părul din cap, iar ca să ne răcorim înjurăm guvernul, preşedintele şi „clasa politică“, uitînd că noi i-am votat (mai ales dacă ne-au dat un mic şi-o bere şi ne-au minţit frumos la televizor). „E o isterie prea mare“, a spus dl Mihai Tănăsescu, reprezentantul nostru la FMI, pentru hotnews.ro. „Toată lumea e în criză“, dar „nicăieri în lume nu e o asemenea abordare catastrofală. Ne facem rău singuri“. Dl Tănăsescu a dat dovadă de foarte multe ori că e un om echilibrat şi serios – între altele, a susţinut cota unică de impozitare, a cărei „paternitate“ şi-o dispută acum toţi. Aşa încît merită să dăm atenţie cuvintelor sale de bun simţ. Cu un amendament însă: continuăm să ne facem rău singuri. Ne simţim bine vorbind despre catastrofele care ne pîndesc la tot pasul, căci numai astfel putem dormi liniştiţi cu self esteem-ul nostru de popor blînd, paşnic, harnic şi ospitalier, dar ghinionist, aşa cum o dovedeşte nu numai istoria mai veche, dar şi cea recentă. Cînd ne era şi nouă mai bine şi aveam creştere economică aproape cît China, s-a apucat sistemul financiar mondial de prostii: nu e fatalitate?...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.