Cine pentru cine decide în UE

Publicat în Dilema Veche nr. 403 din 3-9 noiembrie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Deciziile luate la ultimul summit european au fost considerate de unii „istorice“. Termenul e însă interpretabil şi nu neapărat conotat pozitiv. Şi rugăminţile insistente către China (şi către alte puteri emergente) de a ajuta la salvarea euro sînt tot istorice: cu cîţiva ani în urmă era imposibil de conceput aşa ceva, comentează La Libre Belgique, iar asta arată „schimbările intervenite în raporturile de forţă între marile puteri ale planetei, dar, de asemenea, şi mai ales, profunzimea crizei actuale de pe Vechiul Continent, criză de încredere în capacitatea proiectului european“.

Neîncrederea se manifestă în diverse moduri şi generează dezbateri în care euroscepticismul e tot mai prezent. În Parlamentul britanic s-a format un grup eurosceptic transpartinic, care tot creşte. Dacă Margaret Thatcher a rostit, cîndva, „I want my money back“, astăzi Marea Britanie ar dori să-şi recapete de la UE mai mult decît banii: guvernul lui David Cameron reevaluează acele prerogative care au fost cedate Uniunii. Şi există şi propunerea de a face un referendum prin care poporul să opteze pentru una dintre următoarele variante ale relaţiei dintre Regatul Unit şi UE: in, out or renegociate. Dezbateri aprinse au fost şi în Parlamentul german, mulţi parlamentari criticînd-o pe Angela Merkel pentru că a „ocolit“ Bundestag-ul în luarea unor decizii privind salvarea Greciei. Iar parlamentarii slovaci au respins, iniţial, acordul european, punînd în pericol întreaga zonă euro.

Timothy Garton Ash crede că „nu trebuie să ne speriem de dezbaterile deschise“, dar că nu e timp pentru aşa ceva: „Acum zece ani, încă am mai fi avut timp. Dacă ar fi vorba doar despre parlamente naţionale şi plebiscite, încă am mai avea acel timp. Dar nu despre asta e vorba şi nu avem timp“ (The Guardian, 26 octombrie). Pieţele nu mai au răbdare pentru asta şi oricînd pot „trage covorul de sub picioarele“ zonei euro. Iar dacă fac asta, observă Timothy Garton Ash, e (şi) pentru „a proteja interesele financiare ale fondurilor europene de pensii“. Cu alte cuvinte, pentru a proteja beneficiile pe termen lung ale unor cetăţeni care astăzi, în calitate de votanţi naţionali, „fac atît de complicată luarea unei decizii care să fie pe placul pieţelor financiare“ şi să rezolve criza datoriilor. Iar Timothy Garton Ash îşi încheie articolul cu o interogaţie retorică: „Answers, anyone?“.

Tocmai aceasta mi se pare a fi una dintre marile probleme ale Uniunii Europene – mai importantă decît chestiunea datoriilor publice şi decît orice socoteli financiare. Uniunea Europeană şi liderii săi nu mai ştiu să dea răspunsuri la întrebările simple şi vitale. Acum zece ani şi mai bine, se vorbea peste tot despre „Europa cetăţenilor“. Comisia Europeană a cheltuit sume uriaşe pe programe de comunicare şi informare a cetăţenilor despre avantajele proiectului european, despre instituţii şi toate celelalte. Acum, cetăţenii europeni – şi reprezentanţii lor, membrii parlamentelor naţionale – par mai departe decît oricînd de proiectul european şi de ideile (ori idealurile?) sale. Asta în timp ce Parlamentul European decide asupra unor chestiuni punctuale (precum tarifele de roaming) care, ce-i drept, se reflectă în viaţa de toate zilele a cetăţenilor Uniunii, dar nu arată că forţa proiectului european, marile decizii ori marile idei ar sălăşlui sub cupola de la Strasbourg. Iar alegerile europene nu prea (mai) mobilizează masele pe nicăieri. Şi e greu să-i mai explici acum cetăţeanului european că, de exemplu, dacă vrea pensie, ar trebui să lase pieţele să „strîngă cu uşa“ guvernele şi statele, şi nu să aştepte din partea statelor noi „minuni“ economice – care de cele mai multe ori înseamnă noi datorii, pe care le vor plăti copiii şi nepoţii cetăţenilor europeni de azi.

Între timp, decizii care îi afectează pe unii cetăţeni europeni se iau de către alţi cetăţeni europeni (prin reprezentanţii lor din parlamentele şi guvernele naţionale): ce votează slovacii îi afectează pe greci, ce vor vota grecii (dacă va fi referendum pentru acceptarea soluţiei propuse de UE) îi va afecta pe cetăţenii care primesc salarii în euro, ce votează finlandezii îi afectează pe românii şi bulgarii care vor în Schengen etc. Pentru cetăţeanul european obişnuit, tot acest zig-zag de decizii e greu de înţeles. Şi asta nu face decît să sporească euroscepticismul.

Deocamdată, proiectul european a eşuat cu siguranţă acolo unde credea, în urmă cu 10-15 ani, că va avea succes: construcţia unei „Europe a cetăţenilor“. Care cetăţeni?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bulgur jpg
Bulgur, rețetă de pilaf turcesc cu roșii și ardei. Un preparat ideal pentru perioada postului
Bulgurul, un ingredient tradițional al bucătăriei turcești și orientale, este o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru orez.
Femeie par gri FOTO Shutterstock jpg
Cea mai bună mască de casă pentru a închide părul gri, fără a deteriora podoaba capilară
Părul gri este un semn natural al îmbătrânirii, dar nu toată lumea îmbrățișează această schimbare.
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”
Un fost ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit informaţii secrete privind arsenalul nuclear al Rusiei şi faptul că bazele care îl adăpostesc au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.
shutterstock 2212334541 jpg
Cum păstrezi usturoiul până la 6 luni. Sfaturile de care trebuie să ții cont
Nu mai fugiţi de usturoi din cauza mirosului sau gustului neplăcut! El nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest aliment-minune.
respiratie urataremedii jpeg
Cum să scapi de respirația urât mirositoare cu aceste 3 alimente bogate în proprietăți antibacteriene
Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halitoză, este o problemă comună care poate afecta încrederea și starea de bine
horoscop jpg
Noroc, bani și o nouă iubire pentru trei zodii. Nativii care își schimbă complet destinul, la finalul acestei săptămâni
Astrologia aduce vești spectaculoase pentru trei zodii care vor experimenta schimbări majore în viață în zilele următoare. Norocul, câștigurile financiare și o iubire neașteptată sunt la orizont, transformând complet destinul acestor nativi.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Inquam / Octav Ganea
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la prezidențiale
Rezultatele candidaților PNL și PSD la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, au produs schimbări majore în conducerea celor două partide. Candidații lor au făcut un pas în spate, iar partidele au fost nevoie să ia măsuri urgente pentru a se regrupa înainte de alegerile parlamentare.
shutterstock 2121536480 jpg
Medic: De ce nimeni nu ar trebui să pupe bebelușii
Poate părea un gest de afecțiune nevinovat, dar poate pune sănătatea copilului în pericol.
shutterstock 2482962057 jpg
Câte flotări poți face indică acest lucru despre sănătatea ta!
Flotările pot fi un instrument excelent pentru a-ți măsura puterea musculară, rezistența și chiar sănătatea inimii.