Cine merge la Consiliul European – ultimul episod?

Publicat în Dilema Veche nr. 456 din 8-14 noiembrie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Premierul Victor Ponta iar vrea la Consiliul European. De data asta – o fi învăţat ceva din greşeli?... – s-a făcut cuminte şi cere voie, nu mai fură startul pentru a ajunge primul la Bruxelles, ca data trecută. A declarat că va cere oficial mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu şi va informa Parlamentul. În ciuda aparenţelor de cooperare şi bună purtare, dacă privim la „stilul politic“ demonstrat pînă acum de Victor Ponta, probabil că asta nu e decît o şmecherie internă: dacă preşedintele va zice nu, Ponta şi ai săi vor putea o săptămînă-două să trîmbiţeze din nou la televizor că „Băsescu e dictator“ ş. cl. Iar preşedintele va spune nu, pentru că n-are nici un motiv să spună da. Deci, ceva marfă pentru campania electorală e asigurată.

Problema e alta. La Consiliul European din 22-23 noiembrie va fi vorba despre ceva foarte important: bugetul UE pentru 2014-2020. Se va „arvuni“, adică, o bună parte din viaţa noastră în următorii ani, se va negocia între state şi Comisia Europeană cine ce capătă. Va fi dur. Pentru asta, e nevoie de cineva care să aibă o oarecare experienţă şi o oarecare credibilitate în faţa celorlalţi şefi de state şi de guverne. Fiecare ţară se va strădui să obţină cît mai mult şi, în baletul complicat şi încrucişat al intereselor celor 27, trebuie să ştii pe ce lume te afli. Pe la începuturile sale ca preşedinte, nici Traian Băsescu nu prea ştia. A şi declarat o dată (deh, gafă!) că nu se simte bine în aceste deplasări la Consiliul European. Se şi vedea asta: era stîngaci, iar ceilalţi lideri nu prea îl băgau în seamă. Între timp, a învăţat ce are de făcut şi, în plus, a rămas „veteranul“ Consiliului, dat fiind că mulţi dintre ceilalţi şefi de state ori de guverne s-au schimbat între timp. Turbulenţele suspendării şi revenirii în funcţie i-au sporit capitalul de aprecieri din partea celorlalţi lideri politici: în primul rînd pentru că, omeneşte vorbind, orice lider politic nu poate decît să-l admire (sau măcar să-l invidieze) pe un coleg de-al lor care „nu se lasă“ şi găseşte forţa să revină, iar în al doilea rînd pentru că interimarul Crin Antonescu şi premierul Ponta au făcut-o de oaie în aşa hal încît politicienii europeni s-au lămurit că nu-i pot avea drept parteneri credibili. Unii au spus-o pe faţă, alţii mai cu fereală, alţii au tăcut diplomatic. Dar toată lumea s-a lămurit cine ce poate. În plus, Victor Ponta este în continuare acuzat de plagiat, chiar dacă dna Ecaterina Andronescu, după ce a spus că are nevoie de „determinare juridică“, a îngropat povestea. (Şi îngropată va rămîne, sînt gata să pariez.)

În aceste condiţii, chiar dacă o bună parte a negocierilor pe cifre şi aspecte concrete se poartă la niveluri mai mici, e important ca în „finală“ să avem un reprezentant care nu are atîtea tinichele de coadă şi pe care şefii statelor şi guvernelor europene să-l privească cu o anume încredere. De ce vrea, atunci, dl Ponta să meargă la Consiliul European, în afară de dorinţa de a-l zgîndări din nou pe Traian Băsescu? Nu ştie că n-are trecere în Europa? Posibil. Căci, la nivelul său politic, s-ar putea să trăiască cu impresia că şi în politica europeană „merge“ cu abureli, cu minciuni, cu mişto-uri – ca „la noi“, la Antena 3. Ştie şi nu-i pasă? Şi asta e posibil: e atît de mîndru de sine că l-a văzut mama depunînd jurămîntul ca premier, încît vrea să-l vadă şi poporul la televizor cum schimbă zîmbete şi strîngeri de mînă cu mai-marii Europei. Oricum ar fi, stăm prost. După ce am tras la căruţă atîţia ani pentru a intra în Uniunea Europeană şi – cu chiu, cu vai, împinşi de la spate – am reuşit, am ajuns într-o situaţie foarte proastă în raporturile cu UE. Nu numai că povestea cu „a şaptea ţară ca mărime“ a rămas doar o formulă retorică pentru a gîdila orgoliul naţional, dar: de visatele fonduri europene din exerciţiul bugetar 2007-2013 se cam alege praful, discursul antioccidental reînfloreşte (şi nu prin glasul lui Vadim Tudor, care între timp s-a cuminţit şi ia salariu de la Parlamentul European, ci prin al „liberalului“ Crin Antonescu), am ratat intrarea în Schengen, justiţia ne este în continuare monitorizată. Iar la Consiliul European care va discuta bugetul pe următorii ani se înghesuie să meargă premierul unei coaliţii care are mari dureri în cot faţă de UE.

De aici încolo, începe însă o altă problemă: numita coaliţie are toate şansele să cîştige alegerile cu un scor mare. Dacă va fi aşa înseamnă că durerile în cot faţă de UE vor deveni cronice. De ce majoritatea e tentată să voteze asemenea inşi (lasă că nici pe „partea cealaltă“, la dreapta, nu prea răsare soarele!...) e o discuţie pe care o lăsăm pe altădată. Deocamdată, să consemnăm faptele: Consiliul European – la care ne-am dorit atîta să fim reprezentaţi, ca să ne simţim şi noi „în rîndul lumii“ – a ajuns doar un subiect electoral intern. Iar apartenenţa la UE cade tot mai mult – printre guvernanţi – în derizoriu, pregătind temeinic adevărata resurecţie a discursului antioccidental în politica românească. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: