"Chef pe cinste"

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Ce ştii să faci? jpeg

Răsfoirea rapidă a emisiunilor oferite de canalele noastre de televiziune în noaptea de revelion a reuşit să mă indispună. În rezumat, era vorba de monotonie, vulgaritate, lipsă de imaginaţie şi de haz, neprofesionalism, stereotipie verbală şi gestuală, efect ieftin, prost-gust. Nu zic: au fost şi mici excepţii, datorate cîtorva actori înzestraţi, a mai fost şi chermeza barocă a lui Dinescu (cu oarecari abuzuri de fanfară), au mai fost, pe postul naţional mai ales, cîţiva lăutari autentici. Dar în general spectacolul era cu atît mai deprimant, cu cît se străduia să fie mai distractiv. 

„Baletul“ era, de regulă, de trei feluri, în funcţie de stilistica legănării şoldurilor: zvîcnitură spasmodică pentru zona „modernă“, unduire cleioasă pentru manele, şi bătută neaoşă, dreapta-stînga, pentru zona folclorică. Protagonistele acopereau, esteticeşte, un amplu registru, de la lucrătoarea clubului de noapte la gospodina tradiţională. Comentatorii constatau pretutindeni „chefuri pe cinste“, „distracţie la maxim“, „atmosferă super“. Filozofia nu lipsea: de la tema românului excepţional, deştept, frumos, vesel, dar neiubit de soartă, pînă la amploarea metafizică a aforismului despre scurtimea vieţii, despre irepetabilitatea ei („o viaţă are omul“) şi, în consecinţă, despre necesitatea băuturii vîrtoase, a drăgălăşeniei sprinţar-erotice şi a sîrbei asudate. Din cînd în cînd, în diferite pieţe publice din ţară, reporteri euforici înregistrau extazele, uşor etilizate, ale unor mase fericite să stea înghesuite, umăr la umăr, cu copii în cîrcă, sub controlul unor cîntăreţi autoritari („Hai, toată lumea, cîntaţi cu mine!“, „N-aud! Mai tare!“). Poporul, şcolit mai întîi, de Crăciun, prin discursul ubicuu şi edificat al misticului Puric (care povestea, între altele, cum l-a învăţat mama lui demnitatea, interzicîndu-i să plătească biletul de tramvai, pentru a-i sabota, astfel, pe comunişti...), poporul, zic, avea, în sfîrşit, dreptul să se destindă: să chiuie, să ţopăie, să se lăbărţeze, să se pupe! Vorba lui Nenea Iancu: „...se-ncinge un zaiafet nepomenit (...). Grătarele sfîrîie aruncînd în aer valuri de miros fierbinte şi gras (...). Boloboacele golite se rostogolesc hodorogind departe, ca nişte ruginite instituţiuni ce nu mai corespund exigenţelor moderne, şi, în locul lor, se-mping cu greutate alte boloboace pline, ca nişte reforme pe cari le reclamă spiritul progresist al timpului şi interesele vitale ale societăţii. Ce veselie! ce avînt! ce entuziasm!...A! sînt sublime momentele cînd un popor martir sfarmă obedele şi cătuşele tiraniei şi, aruncîndu-le departe, tare de dreptul său, fără ură, uitînd trecutul odios, închină des, dar sincer, pentru sfînta Libertate...“ Şi pentru înfruntarea voioasă a crizei! – am adăuga noi. La mare preţ au fost şi jocurile pe echipe: tineri contra bătrîni, băieţi contra fete, brunete contra blonde etc. De asemenea – jocurile ghicitoare: cum putem recunoaşte un ins mascat în aşa fel încît să nu poată fi recunoscut.

Tristul (totuşi) telespectator se întreabă: de ce arată totul atît de prost? Răspunsul amicului Cosaşu nu mă satisface: ne lipseşte cenzura lui Ceauşescu (v. „Rezistenţa inculturii“, în Dilema veche, nr. 410, 22 decembrie 2011). Pe vremea lui (oribilă desigur!), nu vedeam la televizor „crime, cadavre, mahalagii, mitocance, prostituţie“. Ceea ce se „populariza“ era „o lume fără de urît, fără injurii, fără sinucideri şi incendii, da, fără violenţă“. Pe scurt, „vulgaritatea era cenzurată“. „Parol?“ – îmi vine să spun admirabilului meu amic. „Ce-ş’ copil?“ Dar cum de prin Germania, Austria, Polonia şi Franţa vulgaritatea televizată e ţinută în frîu? Cum de se descurcă ei fără „cenzura lui Ceauşescu“? E drept, la televizor nu vedeam, mai ales în ultimii ani ai dictaturii, decît doi mitocani cu anturajul lor strict. E drept, nu se „populariza“ cazul Râmaru, sau cazul Babu Ursu, sau cazul Babeş. Dar nu pentru că erau iubite stilul, „cinstea, omenia şi pudoarea“, ci pentru că noi nu popularizam decît „realizări“. Nu se dădeau la televizor nici cozi, nici biserici şi sate dărîmate, nici disidenţi (cîţi erau...). Prostituţia (ideologică) era doctrină de stat. Nici crimele din China, URSS, Cuba şi Cambodgia nu se dădeau la televizor. Apropo: nici naziştii – băieţi la fel de „fini“ – nu prea cultivau cultura „decadentă“, arta „degenerată“. „Valorile“ lor erau Bach şi Mozart, romanticii germani, carevasăzică „o lume fără de urît“. Nici în puşcării, dragă Relule, nu se difuzează filme porno şi imagini horror. Admiţi că era vorba de o morală „ipocrită“, dar pui mai mult preţ pe ea decît pe imoralitatea de azi. OK! Dar, dacă mă întrebi, cauzele vulgarităţii de pe ecranele noastre sînt altele: un învăţămînt în derivă, tone de emisiuni construite pe incultură, agramatism şi proastă-creştere, sacrificarea profesionalismului de dragul rating-ului, o lege a audiovizualului prost alcătuită, un CNA flasc, o înţelegere bezmetică a libertăţii de exprimare, o dezvoltare inflaţionară a prostului-gust etc. Iar pentru a rectifica ce e de rectificat, recursul la „cenzura lui Ceauşescu“ e, crede-mă, Relule, o idee pripită.

P.S. De cînd am văzut, „totuşi“, cum s-au distrat englezii pe străzile Londrei, m-am mai împăcat cu bieţii de noi. Uneori, veacul e mai bolnav decît „bravul şi încercatul“ nostru popor.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Papa Leon FOTO Profimedia
Giorgia Meloni a dat asigurări că Papa Leon al XIV-lea e dispus să găzduiască negocieri privind Ucraina
Premierul italian, Giorgia Meloni, a asigurat marţi seară că Papa Leon al XIV-lea i-a confirmat, în cursul unei conversaţii telefonice, disponibilitatea Vaticanului de a găzdui negocieri de pace privind Ucraina.
Boeing 747 deținut de familia regală din Qatar pe pista Aeroportului Internațional Palm Beach  FOTO Shutterstock jpg
Cursa administrației Trump pentru un nou avion Air Force One. Cum s-a transformat oferta Qatarului într-un cadou
Avionul de lux pe care Donald Trump l-a prezentat drept un cadou din partea Qatarului era la vânzare din 2020, arată o investigație New York Times. În lume existau doar opt modele care se încadrau cerințelor tipului de avion prezidențial căutat de SUA.
Mircea lucescu rinat ahmetov arhiva jpeg
citit carte barbat istock jpg
Cuvântul ușor pe care mulți îl greșesc. Cum e corect, atunci sau atuncea?
În limba română există multe cuvinte care ne pun în dificultate și care se pronunță, de fapt, cu totul altfel de cum credeam. Iar, în mod surprinzător, unele dintre aceste cuvinte nu sunt arhaisme sau regionalisme rare, ci termeni pe care îi vom folosi aproape în fiecare zi!
foto1 moastele jpg
Pelerinaj-eveniment de Sfinţii Constantin şi Elena
21 mai este o zi importantă pentru credincioşii români, este sărbătoarea „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”. În Bucureşti însă, totul devine un eveniment religios etalon, pentru că este hramul Catedralei Patriarhale, de unde se dă „ora exactă” în Biserica Ortodoxă Română. Părticele din moaştel
g7 shutterstock
Canada a invitat Ucraina la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 pentru a transmite un „mesaj puternic”
Canada a transmis marți, 21 mai, un „mesaj puternic” lumii și a invitat un ministru ucrainean la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7.
criptomonede adevarul jpeg
Noi obligații pentru afacerile cu criptoactive din România
Companiile care tranzacționează criptomonede sunt supravegheate mai strict de către stat și au noi obligații, prin modificarea legislației de prevenire a spălării banilor (AML), prin Ordonanța de Urgență nr. 10/2025.
Sinner jpg
Fostul iubit al Ralucăi Sandu, în echipa lui Jannik Sinner? I-ar lua locul lui Darren Cahill
Jannik Sinner, 23 de ani, va rămâne fără antrenor din 2026.
Ju Ae, fiica liderului nord coreean jpg
Kim Ju Ae, fiica liderului de la Phenian, tot mai vizibilă. Este începutul unei noi succesiuni în dinastia Kim?
Prezența tot mai frecventă a fiicei liderului nord-coreean Kim Jong-un la evenimente oficiale, alături de tatăl său, precum și utilizarea unor apelative onorifice rezervate elitelor conducătoare, alimentează ipoteza că Ju Ae ar fi deja pregătită pentru a deveni succesoarea sa.