Cetăţenii noştri şi cetăţenii lor

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

Constat că la noi „actualitatea“ politică televizată e făcută, în continuare, pe colţul mesei, din subiecte – unul mai palpitant ca altul – precum: Blaga sau Udrea?; cum presupun diverşi lideri politici că ar trebui să fie Constituţia; cine mai trece de la PDL la PNL şi de ce; ce zic primarii şi preşedinţii despre capitalele viitoarelor regiuni; ce zice fostul actor Mircea Diaconu despre Schengen; etc. etc. Pe asemenea teme se cheltuieşte o mare energie – orală, scrisă şi audio-vizuală – şi, bineînţeles, tot ce se spune şi se face e „din grijă faţă de cetăţeni“. De ce se zbat atîta Elena Udrea şi Vasile Blaga pentru şefia unui partid care nu mai ştie nici cum îl cheamă?

Ca să le fie bine cetăţenilor mai încolo, cînd o să cîştige partidul alegerile. De ce trece cutare lider de la PDL la PNL? Pentru că PNL e la putere şi poate deschide băierile sacului cu fonduri din care să se înfrupte cetăţenii. De ce trag primarii şi şefii de judeţ de capitalele regiunilor încă nedesenate pe hartă? Ca să-i facă pe cetăţenii oraşelor cu pricina „capitalişti“ măcar aşa, un pic, pe regiune. De ce zice Mircea Diaconu că dacă nemţii nu ne primesc în Schengen, să facă bine francezii şi să-şi ia Carrefour-ul înapoi? Pentru că ştie precis că, într-un acces de demnitate naţională, cetăţenii vor fi gata să stea din nou la cozi la „Alimentara“, ca pe vremuri, în locul „umilinţei“ unui comerţ civilizat adus aici de nişte occidentali răi (nemţi, francezi – nu mai contează...) care nu vor să treacă cu vederea că avem probleme cu corupţia. 

În oceanul de vorbe goale care îneacă societatea românească, tot timpul vine vorba despre „cetăţeni“ sau despre „cetăţeanul român“. Dar foarte rar se poate înţelege despre cine se vorbeşte de fapt. Majoritatea cetăţenilor români nu a votat la alegerile trecute, deci nu ştim ce opţiuni politice au 60% dintre noi. Sigur, se pot face analize sociologice ca să aflăm ce vor, dar e un fapt că majoritatea cetăţenilor nu s-a exprimat politic. Nu am observat la nici un politician de vîrf vreo preocupare pentru a lua în seamă această realitate. N-am remarcat ca glorioasele noastre partide să fi luat act că, de fapt, stau pe un soclu de nisip. Nu ştiu să fi încercat cineva din lumea politică să pună măcar chestiunea pe agendă: „fraţilor, avem cu toţii o problemă: ne votează tot mai puţini cetăţeni, încrederea în partide şi în Parlament scade, ce-i de făcut?“ Nu. Toţi se adresează „românilor“ şi „cetăţenilor“ aşa, în abstract, cu pieptul în faţă şi degetele încrucişate la spate. Pe de altă parte, cetăţenii reali zac în torpoare civică şi neîncredere. Nu se manifestă. Nu „ies în stradă“ pentru mai nimic, s-au dus vremurile mobilizării civice. Şi nici n-au învăţat încă să utilizeze instrumentele democraţiei (mai complicate, ce-i drept, decît ieşitul în stradă). De exemplu, legea le permite cetăţenilor să asiste la şedinţele Consiliilor Locale. Dar cîţi fac asta?

Cîţi vor să afle direct şi la momentul oportun ce decizii iau aleşii locali, cum hotărăsc schimbările din viaţa localităţii? La fel e şi cu legea accesului la informaţiile publice: cîţi oameni o mai folosesc? De obicei, reacţiile apar post-factum: dacă Primăria face vreo poznă sau dă banii pe prostii, se iţesc niscaiva bombăneli (eventual vreo „cauză“ pe Facebook). Tardive, pentru că faptul e consumat. Iar încrederea în instituţiile alese democratic – aşa cum arată un recent sondaj INSCOP publicat în Adevărul – este mai scăzută decît în instituţiile „ierarhice“: pe ultimele locuri sînt Consiliul Judeţean, Parlamentul European, Parlamentul României şi Preşedinţia. (Pe primele – Biserica, Armata, SRI şi Poliţia.) Sînt multe explicaţii privind această situaţie (relativ constantă de-a lungul tranziţiei): cetăţenii au cea mai scăzută încredere în instituţiile pe care le aleg ei înşişi. Aşadar, liderii politici care dau cu gura despre „cetăţeni“ ar trebui s-o lase mai uşor.

La anul vor fi alegeri prezidenţiale (care, fiind „la persoană“, s-ar putea să scoată mai multă lume din case), dar vor fi şi alegeri pentru Parlamentul European (unde prevăd o prezenţă foarte redusă la vot şi o campanie electorală mică şi plicticoasă). Ca să nu ne simţim singuri pe lume şi să n-avem impulsul de a relua tema „ca la noi, la nimeni“, am putea să privim spre UE şi alte ţări membre. Conform ultimului Eurobarometru, a scăzut foarte mult încrederea în Uniunea Europeană, mai ales în ţările afectate masiv de criză – Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Irlanda –, dar şi în altele, care sînt „creditoarele“ celor dintîi: Olanda, Germania, Austria, Finlanda. José Ignacio Torreblanca – profesor de ştiinţe politice şi blogger – observă, în El Pais, că „neîncrederea nu vizează doar UE, ci şi anumite ţări şi cetăţeni. În situaţia actuală, toţi par să piardă şi nimeni nu cîştigă.“ De unde rezultă o criză de legitimitate a Uniunii, conchide editorialistul spaniol. Dar şi – mai ales, aş spune – o criză a democraţiilor europene, căci nu se poate democraţie fără încredere, nu? Dacă privim lucrurile foarte de sus, observăm că în multe ţări europene creşte cota populismului şi a partidelor (mai mici sau mai mari) care îl propagă. Italia e, acum, în situaţia de dezastru politic şi ameninţare pentru stabilitatea UE din cauza amestecăturii ieşite din alegeri.

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, şi-a anulat întîlnirea pe care urma să o aibă cu liderul social-democraţilor germani, Peer Steinbrueck, pentru că acesta declarase că „italienii au votat doi clovni“ (referindu-se la Beppe Grillo şi Silvio Berlusconi). „Respectaţi-ne“, a zis bătrînul fost comunist Napolitano. Sigur, în politică nu se face să vorbeşti aşa despre cetăţenii altui stat, dar Steinbrueck avea, în esenţă, dreptate. Ce ne facem, aşadar, cu cetăţenii? La altă scară, problema încrederii se pune şi în UE, şi „la noi“. Şi aş spune că şi soluţiile se aseamănă, în esenţă: politicienii – şi ai noştri, şi ai lor – vor tot mai mult să obţină doar votul cetăţenilor. Nu şi încrederea. E adevărat, cetăţenii „lor“ sînt mai experimentaţi democratic şi se implică mai mult. Ai „noştri“ mai au de învăţat, deocamdată sînt mai uşor de păcălit.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.