Cearta europeană - faza pe naţiuni

Publicat în Dilema Veche nr. 406 din 24-30 noiembrie 2011
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Finlanda a cedat pe jumătate, dar Olanda e inflexibilă. Nici vorbă de intrat în Schengen, deocamdată. De vreun an încoace, România şi Bulgaria trăiesc frustrarea de a nu fi acceptate în spaţiul Schengen, deşi îndeplinesc condiţiile tehnice. Căci acordul privind anularea frontierelor interne asta prevedea, de fapt, iniţial: nişte condiţii tehnice. Nu politice şi nu de altă natură. Nici Italia – membră fondatoare a Comunităţilor Europene şi gazdă a semnării Tratatelor europene în 1957 – n-a intrat de la început, din 1995, în spaţiul Schengen: între altele, calculatoarele din dotarea poliţiei de frontieră nu erau suficient de performante pentru a lucra cu bazele de date complexe pe care le presupunea sistemul Schengen. A primit un termen de graţie de şase luni, şi-a schimbat computerele, a recuperat celelalte întîrzieri de ordin tehnic şi a prins din urmă statele din „primul val“. Ulterior, au intrat în spaţiul Schengen şi alte ţări, pe măsură ce au îndeplinit condiţiile. Acum, în cazul României şi Bulgariei, regulile s-au schimbat din mers – de unde şi frustrarea suplimentară a celor două ţări: nu mai e vorba doar despre tehnicalităţi, ci şi despre alte lucruri care la suprafaţă au un aspect juridic şi moral (corupţia de la vămi), dar pe dedesubt au un oarecare iz politic. Unele voci din Finlanda şi Olanda au declarat chiar că România şi Bulgaria „nu erau pregătite să intre în UE“ şi acceptarea lor a fost, în 2007, o decizie politică. Mare noutate! Sigur că a fost o decizie politică: erau vremuri bune pentru construcţia europeană şi s-a considerat că e mai înţelept ca două state cam necoapte politic, economic şi democratic să fie ţinute „în ogradă“ decît lăsate de capul lor la poarta Uniunii. Şi primii ani de după aderare au dovedit că decizia a fost bună: România şi Bulgaria au făcut progrese, investiţiile vest-europene au sporit, băncile şi reţelele occidentale de supermarketuri au făcut bani frumoşi în cele două ţări ş.a.m.d.

Numai că, între timp, a apărut criza, iar politicienii europeni au început să dea din colţ în colţ, din lipsă de soluţii. E adevărat că în România şi în Bulgaria există corupţie în vămi (şi nu numai), dar e la fel de adevărat că în multe ţări occidentale au reapărut, în discursul public, stereotipiile şi clişeele negative despre naţiuni. Refuzul Finlandei şi Olandei de a accepta intrarea celor două ţări în spaţiul Schengen merge acum „la pachet“ cu noile percepţii inter-etnice din Europa. Problemele Greciei i-au făcut pe germani să vorbească despre „lenea grecilor“, iar grecii au reluat clişeul că „nemţii sînt nazişti“. Problemele Italiei şi ale Spaniei au readus în atenţie delimitarea între Nordul harnic şi serios şi Sudul leneş, bon viveur şi cam hoţ. Prăpastia culturală a devenit de netrecut – scrie Peter de Waard, editorialist la cotidianul olandez De Volkskrant (pe care l-am citit pe presseurop.eu): „O mare parte din olandezi ar dori să scape nu numai de greci, dar şi de italieni. Şi, de fapt, şi de spanioli şi portughezi. Şi poate că şi francezii ar face bine să părăsească zona euro. Şi belgienii. De la Al Doilea Război Mondial încoace, nu s-a mai văzut o astfel de avalanşă de clişee privind popoarele din Europa, ca în ultimele săptămîni“. Dar, observă editorialistul olandez, pînă acum cîţiva ani, Spania şi Irlanda (puse acum la colţ pe coji de nucă) erau considerate exemple minunate de integrare europeană şi creştere economică, iar „sufletul“ noii Europe se afla în Sudul dinamic şi vioi. În schimb, în anii ’70, „Olanda era elevul prost al Europei. În 1977, revista The Economist folosise în articolul de primă pagină termenul Dutch Disease, boala olandeză: ofilirea sectorului industrial şi risipa de venituri provenite din resursele naturale, gazul din Slochteren, diversele forme de ajutoare sociale şi măsuri socialiste“. Cînd Olanda şi-a revenit – mai scrie Peter de Waard – Suedia a trecut printr-o criză bancară, iar apoi economia germană a trebuit să facă faţă dificultăţilor reunificării. În viitor, „costul ridicat al îngrijirii medicale şi pensiile din fonduri publice vor reprezenta o povară grea pentru Olanda. Poate că grecii şi italienii se vor întreba atunci ce au făcut, de fapt, olandezii pentru Europa. Moara de vînt? Casetofonul? Şi vor mai fi ele folositoare?“. „Succesul economic nu are legătură cu ţara“ – conchide editorialistul de la De Volkskrant.

Deocamdată, corupţia din vămile româneşti şi bulgăreşti are legătură şi cu înapoierea economică, şi cu sărăcia. Aşa cum (tot) olandezii, finlandezii şi germanii au constatat (inclusiv trimiţînd poliţişti de-ai lor sub acoperire să le dea şpagă alor noştri la graniţă), salariile mici ale vameşilor îi fac sensibili la tentaţii. Dar acum – cînd vechi clişee cu iz naţionalist cutreieră slobode prin toată Europa – transformarea României şi a Bulgariei în veşnice oi negre ale UE pică prost. Nu e vorba doar despre Schengen. Olanda a decis să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari pînă în 2014. Marea Britanie va face probabil la fel. Spania tocmai a introdus restricţii – după ce, înainte de criză, despre lucrătorii români ajunşi în Spania se spunea că sînt bineveniţi, deoarece contribuie la creşterea economică. Acum, ceva redevine putred în UE. Cînd statele se dau de ceasul morţii să găsească soluţii pentru imensele lor datorii şi cînd cetăţenii sînt nevoiţi să strîngă cureaua, naţionalitatea lucrătorilor e din nou relevantă. De exemplu, românii, bulgarii şi migranţii din afara UE iau locurile de muncă ale olandezilor. A spus-o chiar ministrul de Externe al Olandei. Acum cîţiva ani, aşa ceva îşi permiteau să spună doar partidele populiste, naţionaliste şi xenofobe, arătate cu degetul de guvernele europene şi de toată lumea bună din UE. Într-un asemenea context, refuzul de a primi România şi Bulgaria în Schengen sună prost. Şi, într-adevăr, nu mai are nimic „tehnic“. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Situația de pe frontul din Pokrovsk este difcilă FOTO Profimedia jpg
Noua tactică a armatei ruse de a „strangula” forțele ucrainene
Rusia apelează la o tactică militară în trei pași pentru a aduce la epuizare trupele ucrainene aflate deja sub o mare presiune pe linia frontului, relatează The Telegraph, citând experți.
Ladislau Boloni, Facebook jpg
Dronele ucrainene au vizat regiunea Moscova și Tula, oprind traficul aerian FOTO Profimedia jpg
Cum au devenit aeroporturile din Moscova noua țintă a atacurilor ucrainene cu drone
Atacurile ucrainene cu drone asupra regiunii Moscova din ultimele săptămâni reflectă o schimbare strategică în campania de atac Ucrainei, a explicat Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Diviziei Sud a forțelor armate ucrainene, se arată într-o analiză Kyiv Independent.
image png
Cea mai bună rețetă naturală pentru curățarea geamurilor. Nu rămâne nicio urmă. Un spray de curățare simplu, făcut în casă, care funcționează mai bine decât produsele de curățare cumpărate din magazin
Credeai că geamurile impecabile sunt doar pentru reviste sau conturi de Instagram? Te provocăm să-ți schimbi perspectiva. Cu această rețetă DIY simplă, testată de gospodine moderne și nostalgici ai soluțiilor „ca pe vremuri”, geamurile tale nu doar că vor străluci, ci vor redefini standardul de cura
Arteziana din Deva  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) JPG
Problemele fântânilor muzicale de milioane de euro din România. Simfoniile care împovărează orașele
Centrele multor orașe au fost decorate cu fântâni arteziene muzicale care ocupă suprafețe mari în peisajul urban. Unele au costat milioane de euro, iar inaugurările au fost adesea spectacole electorale, cu politicieni, preoți și concerte. În timp, artezienele au devenit poveri pentru buget.
image png
Program de udare pentru plantele de apartament. Un plan care te va scuti de dilema dacă le uzi prea puțin sau prea mult
Ai pățit vreodată să uzi în grabă o orhidee, doar pentru că nu-ți mai aminteai când ai făcut-o ultima dată? Sau ai confundat nevoile unui cactus cu cele ale unei monstere, iar rezultatul a fost departe de imaginea unui colț verde și relaxant?
bagaj de mana avion bagaj de cala shutterstock 274630778 jpg
Pasageri despăgubiți cu sute de euro pentru tarife ascunse la bagajul de mână. Ryanair, condamnată în Spania
Instanța din Spania obligă Ryanair să restituie taxe abuzive pentru bagajul de mână, evidențiind controversele legate de politicile companiilor low-cost.
image png
PNL aniversează 150 de ani cu interimari în prima linie. Istoria recentă care a forțat partidul la reformare
La aniversarea a 150 de ani de la înființare, după mai mulți șefi de partid care au plecat fie prin demisie, fie au fost înlăturați, PNL este condus de interimari.
bani  foto   Shutterstock jpg
Ritualul pentru deblocarea energiilor karmice și atragerea banilor în timpul Lunii în Vărsător
În acest ciclu lunar, există un ritual special, care ajută la curățarea energiilor negative karmice și deschide calea către o circulație mai fluidă și constantă a banilor.