Ce ne-a venit cu Festivalul ăsta?

Publicat în Dilema Veche nr. 398 din 29 septembrie - 5 octombrie 2011
Ce ne a venit cu Festivalul ăsta? jpeg

În corul naţional de lamentări că „moare cultura“ şi „am devenit un popor de analfabeţi“, viaţa – scuzaţi truismul – merge mai departe. Viaţa culturală, vreau să zic... 

Cifra de afaceri din industria cărţii a ajuns la aproape 100 de milioane de euro (e puţin faţă de alte ţări, dar acum 6-7 ani era de 40 de milioane), redeschiderea Muzeului Antipa a „scos oamenii în stradă“, teatrele bune joacă cu casa închisă (iar experimentele şi teatrul alternativ înfloresc), concertele se ţin lanţ. În plus, avem festivaluri peste festivaluri, de toate genurile: de teatru, de film, de muzici felurite. Am început să ne găsim un loc şi pe harta culturală a Europei şi a lumii. Pe de o parte, Institutul Cultural Român – prin reţeaua sa din marile capitale – „exportă“ sistematic cultura vie şi actuală. Chiar în această perioadă – de exemplu – România este „ţară-invitată“ la Tîrgul de carte de la Madrid, iar la cel din Göteborg există o consistentă prezenţă a autorilor români. Pe de altă parte, turneele unor mari artişti străini nu mai „sar“ peste România, cum se întîmpla pînă nu de mult. Şi, de bine de rău, viaţa culturală tinde de cîtva timp să se descentralizeze: se întîmplă lucruri notabile nu doar în Bucureşti, dar şi în tot mai multe locuri – de la Vama Veche pînă la Gărîna, ca să dau doar două exemple simbolice, în felul lor. Există oraşe care şi-au consolidat identitatea şi profilul (şi) datorită unor evenimente culturale majore. Nu ne mai putem plînge că „n-avem“ una şi alta; cel mult putem să reflectăm mai serios la ceea ce facem cu ce avem. 

În tot acest peisaj colorat, a face un festival „în numele“ unei reviste poate părea o simplă manevră de PR. Nu e aşa. În alte părţi ale lumii nu e ceva neobişnuit ca o gazetă să încerce să se prezinte şi altfel în faţa publicului ei real sau potenţial. Aşa că, uitîndu-ne ce fac alţii, aveam de mai multă vreme în minte ideea unui festival şi convingerea că el poate oferi altceva decît există „pe piaţă“. Mai întîi, o revistă poate aduna la un loc genuri şi categorii culturale diferite (ceea ce festivalurile „de profil“ nu pot face). Nu e, de fapt, ceva cu totul străin de ceea ce face Dilema veche în mod normal. De 18 ani, tratăm subiecte de tot felul, iar la noi colaborează oameni foarte diferiţi – ca profil intelectual, pregătire, competenţe etc. În jurul revistei s-a creat, în timp, o comunitate consistentă de cititori. Acum, nu facem decît să le oferim acestor cititori ocazia de a se aduna „fizic“, concret, în jurul unor teme şi subiecte pe care Dilema veche le propune. Şi, bineînţeles, în jurul unor scriitori, muzicieni, artişti care să exprime, în felul lor specific, plăcerea de a face parte din această comunitate. Nu întîmplător am ales ca temă generică pentru festival „plăcerile vieţii“: tocmai pentru că e criză, tocmai pentru că încruntările cotidiene îi fac să uite, pe mulţi dintre noi, că viaţa e făcută şi pentru altceva decît privitul bleg la televizor, înverşunările politice, lamentările pe tema „mîine va fi mai rău“, bodogănelile la adresa ţărişoarei şi alte asemenea amărăciuni de fiecare zi. 

S-a întîmplat să găsim, pentru acest festival, şi un loc pe deplin adecvat ideii: Cetatea Alba Iulia. Lucrările de renovare au redat Cetăţii nu doar „faţada“, dar şi identitatea profundă. Nu este vorba doar de faptul că s-au refăcut ziduri şi clădiri, că au fost scoase la iveală urme ale originilor romane ale aşezării, că partea veche din Alba Iulia arată acum asemenea oricărui oraş european care ştie să-şi conserve tradiţia. Este vorba despre ocazia unică pe care o are acum oraşul de a-şi redefini personalitatea. Aşa încît, împreună cu autorităţile locale, încercăm să punem pe harta culturală a oraşului Festivalul Dilema veche. 

Pe termen lung.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.