Avem legea educației

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
Franța, sora mijlocie jpeg

Cu chiu, cu vai, legea educaţiei a fost promulgată. Preşedintele ţării s-a simţit dator cu o conferinţă de presă specială, la o asemenea ocazie. Într-un fel, apariţia acestei legi i se datorează în mare măsură. Să ne amintim că, iniţial, a existat o Comisie prezidenţială care a realizat un raport asupra stadiului educaţiei în România. Radiografia de acolo era, în ansamblu, corectă şi precisă. Dar în loc să declanşeze o dezbatere publică serioasă şi argumentată, a stîrnit mai degrabă reacţii partizane şi „critici“ emoţionale: pentru că provenea „de la Băsescu“, raportul a polarizat opiniile în funcţie de atitudinile faţă de persoana preşedintelui. Momentul, aşadar, a fost ratat: am avut parte mai mult de ciorovăieli politice dîmboviţene decît de discuţii serioase despre o problemă de interes major.

Tot preşedintele a iniţiat Pactul naţional pentru educaţie. Liderii politici n-au avut încotro şi l-au acceptat: dădea prost la electorat să se pună contra la o aşa propunere. Dar ce s-a întîmplat după aceea numai „pact“ n-a fost. Dezbaterea legii în comisiile parlamentare s-a lungit peste măsură şi s-a desfăşurat, în bună parte, după logica stupidă a „contrelor“ pe care o practică partidele noastre: dacă adversarul politic propune ceva, noi şi-ai noştri propunem exact opusul. De-un capriţ, de-un pamplezir. Plus obiceiul de a încărca legea cu sute de amendamente, doar pentru a face adoptarea mai dificilă. În aceste condiţii, Guvernul a încercat să grăbească lucrurile prin asumarea răspunderii. N-a mers. Opoziţia a sesizat Curtea Constituţională, care s-a pronunţat într-un fel. Guvernul a mai încercat o dată. Opoziţia a sesizat iarăşi Curtea, care s-a pronunţat în alt fel. Şi uite-aşa, după lupte seculare care au durat cîţiva ani (dacă pornim numărătoarea de la înfiinţarea Comisiei prezidenţiale), legea educaţiei a fost adoptată şi promulgată. În urma ei a rămas consecvenţa de fier-beton a dlui Mircea Geoană, care a declarat că va contesta legea la Curtea Constituţională şi după promulgare. Cînd e omu’ consecvent şi, bunăoară, la o adică, a intrat la o idee, n-ai ce-i face: trebuie pentru ca să-l laşi, mă-nţelegi, să-şi ducă pînă la capăt fandacsia, în numele Constituţiunii...

Tot acest „serial de acţiune“ arată, încă o dată, iraţionalitatea şi haosul din politica românească. Pe bază de „pact naţional“, o lege considerată „de interes naţional“ a avut parte de un traseu sucit şi întortocheat, presărat cu multă demagogie politică. La care se adaugă încăpăţînarea sindicală: liderii sindicatelor din învăţămînt au drept „maximă“ capacitate de negociere ameninţarea cu îngheţarea anului şcolar. Iar despre proiectul legii educaţiei anunţau, din cînd în cînd, la televizor, într-o retorică umflată, că o să ne arunce în dezastru. Şi cam atît.

Acum urmează aplicarea. Va fi complicată şi va dura mult, iar efectele vor începe să se vadă peste cîţiva ani. Pînă la un punct, e normal să fie aşa: sistemele de învăţămînt sînt, peste tot în lume, greu de reformat, iar procesul durează. Mă tem însă că la noi lucrurile se vor complica şi din cauza faptului că autorii legii s-au străduit să legifereze tot felul de detalii. În plus, rezistenţa profesorilor va fi mare şi înverşunată pentru că le va schimba obişnuinţele. Nu în ultimul rînd, unele schimbări prevăzute de lege vor da peste cap şcolile, normele, mişcările de personal. Şi nu e clar cu ce eficienţă. De exemplu, trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu va însemna, probabil, scăderea numărului de cadre didactice în licee. Şi va crea probleme de spaţiu: multe şcoli sînt deja supraaglomerate avînd doar opt clase; cînd se vor trezi cu cîteva clase în plus, vor da din colţ în colţ. Iar de investiţii pentru construcţia de şcoli noi n-am auzit. Şi, pînă la urmă, nu e deloc clar dacă această mutare de colo-colo a clasei a IX-a va avea cu adevărat efecte în calitatea educaţiei. Oare elevii vor învăţa mai bine şi mai cu folos dacă vor avea gimnaziul cu un an mai lung şi liceul cu un an mai scurt? Aşa cum arată acum, această mutare pare mai degrabă o schimbare de dragul schimbării. Aşa cum a fost, pe vremea altui guvern, tot de dragul „reformelor“ de faţadă, trecerea de la trimestre la semestre. Vom trăi şi vom vedea.

O problemă despre care s-a vorbit inutil de mult – dar parcă mai puţin ca altădată – a fost acordarea dreptului de a studia istoria şi geografia în limbile minorităţilor naţionale. E o chestiune care în anii ’90 a încins enorm spiritele. Au fost şi acum oarecari indignări patriotice, dar nu atît de intense. Semn că încă o falsă problemă şi-a trăit traiul: s-a trecut de la nivelul simbolic şi emoţional („cum să studiezi istoria naţională în altă limbă decît cea naţională?“) la un nivel raţional şi practic. Important e ca elevii să înveţe cît mai bine şi să aibă acces la informaţii şi cunoştinţe. Dacă o pot face mai uşor în limba lor maternă e cu atît mai bine pentru toată lumea. Bună-rea, asta ne e legea educaţiei. În mod normal, după aplicarea ei, sistemul ar trebui lăsat în pace măcar vreo două decenii, să se aşeze. Mă tem însă că nu va fi aşa. Nu doar pentru că are imperfecţiuni (care vor putea fi corectate pe parcurs). Dar şi pentru că partidele noastre au reuşit s-o politizeze prosteşte. Dl Andrei Marga a spus, cu o exagerare retorică demnă de o cauză mai bună, că legea ar semăna cu „un program nazist“. Dacă va ajunge din nou ministrul Educaţiei, va trebui să treacă la „denazificare“, nu? Asta dacă nu cumva dl Mircea Geoană va reuşi să obţină între timp o altă decizie a Curţii Constituţionale. Parol! 

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Neutralitatea moldoveană și vinovăția românească
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
Bătălia cu giganții jpeg
Puțină libertate. Și multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam nerăbdător ori de cîte ori filosofia întîrzia prea mult în concept, în terminologie, în acrobație analitică.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este însă și altceva, încă mai sinistru, în acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliberînd conștiința de orice reproș pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Eu nu mai citesc presa din 1979” / „Sigur, tu îți permiți...”
Cînd a venit vestea morții lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist român.
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Odă bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre toți economiștii români, Georgescu este cel mai tranșant în a analiza și a vorbi despre hibele capitaliștilor și capitalului din România.
Iconofobie jpeg
Imperfecțiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii în cauză ajunseseră să fie percepute – tocmai prin inexistenţa lor de facto – drept „limita de atins”, vorba lui Gabriel Liiceanu într-o celebră carte.
„Cu bule“ jpeg
Didactice
Textul recomandă, de exemplu, ca termenul student (cu sensul „cel care studiază”, indiferent de nivel) să nu mai fie folosit în școlile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci să fie înlocuit cu elev sau școlar, ca în Regat.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Să nu încremenim în prejudecăți
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la Răsărit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Viaţa lui Becker, ce-i drept, e o vraişte. Ajunge să-l priveşti pentru a înţelege cîte nopţi grele sînt pitite sub faţa buhăită.
Comunismul se aplică din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit în minte formula unui cunoscut: În definitiv, cine ești tu ca să nu ți se întîmple să fii nedreptățit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.