Aleşi şi nereprezentaţi

Publicat în Dilema Veche nr. 278 din 13 Iun 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

A apărut marţi dimineaţa pe HotNews.ro şi pe EurActiv.ro (două site-uri foarte serioase) şi de acolo a fost preluată şi de alţii " de la diverşi bloggeri pînă la tecucionline.ro. Marţi pe la prînz, Google dădea deja peste o mie de rezultate la căutare şi nu mă îndoiesc că, pînă la apariţia acestui articol, "răspîndirea" se va amplifica, ba s-ar putea ca dl Mihai Gâdea să-i dedice o "dezbatere", iar dl Cristian Tudor Popescu " un editorial. E o ştire de cîteva rînduri, cu titlul "Imaginea României în UE, în varianta BBC: o bătrînă ţigancă", însoţită de o fotografie din ziua alegerilor: o " într-adevăr " ţigancă în vîrstă introduce buletinul de vot în urnă. Comentariile cititorilor sînt amestecate: unele intolerante, altele stupide, altele "conspiraţioniste" (cineva, cu intenţie, vrea să ne facă iar ţărişoara de rîs) etc. Cîteva reproşează BBC că n-a găsit o "imagine mai reprezentativă" pentru România. Din nou, chestiunea identitară ne doare, iar obsesia imaginii în lume pulsează neliniştită în sufleţelele noastre de proaspeţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Altminteri, fotografia e bună ca fotografie de presă. Ce este însă "reprezentativ" pentru România după alegerile europene? Să zicem că "o ţigancă bătrînă" " nu. Atunci ce? Să ne întrebăm, coane Fănică: alegerea lui Gigi Becali şi a lui Vadim în Parlamentul European? Traian Băsescu venit seara la sediul PD-L "s-o ia acasă pe aia mică"? Mircea Geoană anunţînd, hodoronc-tronc, taman în ziua alegerilor, că se retrage din CSAT (unde insistase atît de mult să intre)? Dan Nica, ministrul de Interne, anunţînd senin la emisiunea lui Robert Turcescu cît costă un vot în România? diverşi politicieni demascînd, unul după altul, tentative de fraudă electorală? autobuze cu alegători cutreierînd frumuseţile patriei, de la o secţie de votare la alta? trei sferturi din electorat stînd acasă? PSD şi PD-L declarînd că au cîştigat alegerile ca doi copii care se contrazic ("ba eu!", "ba eu!"), pentru ca apoi să-şi trădeze gîndul ascuns " cine desemnează comisarul european? Nici acestea nu sînt reprezentative? Poate că nu. Dar, deocamdată, sînt " măcar " caracteristice pentru peisajul nostru public şi pentru democraţia noastră. Alegerile europene au fost un bun prilej de a constata eşecul politicii

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.