Abonamente online

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

În materie de prezenţă pe Internet, Dilema a fost, de la începuturi, în „avangardă“. Puţină lume mai ştie că am început să ne punem articolele online în 1995. Pe atunci, foarte puţini români aveau acces la Internet, nu se măsura traficul (nici n-avea sens), abia începuseră să apară firmele care să furnizeze acces la reţea. Aşa că gestul de a plasa cîteva texte online (căci atît puneam la început: o mînă de articole întregi plus un fel de „rezumate“ pentru alte cîteva articole) era un moft, un „hai să fim în rîndul lumii“. Ne „găzduia“ pe atunci un site din SUA. Am citit într-un studiu că în 1995 erau prezente pe Internet cam o mie, o mie şi ceva de publicaţii din toată lumea. („O mie, domnule, numai o mie!“ – ar exclama Conu’ Leonida.)

Primul site propriu l-am avut în 1996 – şi puneam tot aşa, doar cîteva texte. Pentru că în România accesul la Internet încă era rar şi scump, aveam mai ales cititori din străinătate. Ni se părea – dulce naivitate a începuturilor – că prin Internet avem un fel de prezenţă globală, ne poate citi oricine, de oriunde. Nu ştim, în realitate, cîţi cititori vom fi avut în vremea aceea, şi nici nu mai contează. Dar ne-am dat seama că – totuşi – prezenţa pe net e treabă serioasă şi că e un pic altceva decît revista tipărită, cînd am început să primim mesaje de la cititori din Paris ori New York în care ne comentau „la cald“ articolele ori în care ne întrebau, îngrijoraţi, de ce n-am apărut online în ziua obişnuită, lunea. (Deh, mai cădeau serverele, se mai întrerupeau conexiunile...) Treptat, site-ul nostru – simplu şi funcţional, realizat şi menţinut de Algoritma, o firmă de soft condusă de profesorul Vlad Ţepelea – a devenit o grijă normală, de rutină, în viaţa gazetei: ne-am obişnuit cu ideea că producem, în paralel, două entităţi relativ diferite – o revistă tipărită şi „un ceva“ electronic, pentru care noi furnizam articolele salvate în format .txt şi mai departe nu ştiam prea bine ce minuni tehnice se întîmplă la Algoritma, cum ajung articolele noastre să fie citibile online şi prin ce mecanisme ciudate reuşim să le căutăm după titlu ori după autor... Era înainte de Web 2.0 şi de bloguri, cînd a face un site şi a lucra „în spatele“ lui era un meşteşug rezervat doar celor pricepuţi. Din 2005, am avut un site nou, oferit de Teodor Frolu şi echipa lui de la DC Communications: intrau pe el şi poze! Şi, mai ales, ni-l puteam administra singuri, lucrînd cam la fel de simplu ca într-un biet document Word. Am început să ne măsurăm şi traficul: cînd am ajuns la cîteva mii de „unici“ pe săptămînă, ne-am dat seama că viitorul începe să „sune bine“ online. Mai ales că, între timp, Internetul s-a dezvoltat enorm în România. Cele două ipostaze vechi ale istoriei noastre electronice se pot găsi în arhivă: le-am păstrat aşa cum erau, ca pe nişte oglinzi ale altor vîrste...

Site-ul actual are deja aproape doi ani şi am ajuns să creăm în jurul lui o comunitate de peste 31.000 de prieteni pe Facebook. Avem deja mai mulţi cititori online decît cumpărători ai revistei tipărite (fenomen valabil, de altfel, pentru mai toată presa, de la noi şi de aiurea). Şi a apărut o nouă generaţie, pentru care drumul pînă la chioşcul de ziare e lung şi greu: pentru tineri, dacă nu eşti pe Internet, nu exişti.

În împrejurările de azi, cînd presa tipărită trece prin criză, ne-am gîndit că, pentru a avea un viitor, trebuie să încercăm şi noi soluţia pe care au aplicat-o alţii. Să introducem abonamentul pentru ediţia online. N-a fost o decizie uşoară, pentru că ne-am obişnuit cititorii cu accesul deplin şi gratuit la tot ce există pe dilemaveche.ro (inclusiv rubricile care apar doar pe web). Şi pentru că, în România, nu prea există alte încercări de acest gen. Ceea ce propunem noi le poate părea unora o „revoluţie“ sau o tentativă sortită eşecului, pentru că cei mai mulţi oameni s-au obişnuit cu ideea că tot ce e online trebuie să fie liber şi gratuit. Şi totuşi, tot mai multe reviste introduc abonamentul digital: The Economist, Courrier International, Prospect Magazine, Esprit sînt doar cîteva exemple. Iar ideea ajunge tot mai aproape de noi: de anul trecut, în Slovacia, principalele ziare şi cîteva reviste pot fi citite online doar pe bază de abonament.

Am pregătit totul cît am putut de bine. Toate informaţiile referitoare la formulele de abonare şi variantele de plată se găsesc pe dilemaveche.ro. Revista apare în continuare şi pe hîrtie, ca şi pînă acum. Abonaţii la ediţia tipărită vor primi, ca bonus, şi un abonament digital. Iar cei care se vor abona la varianta online vor putea face parte în continuare din comunitatea dilematicilor, avînd acces la tot ce există pe dilemaveche.ro, dar şi la lucruri noi: vom introduce, treptat, pe site şi altele – de la secvenţe audio la e-books, mai mult material foto şi video.

E limpede că, în mediul virtual, presa va fi tot mai diferită de ceea ce s-a făcut pînă acum în forma clasică a tiparului. Ceea ce înseamnă că presa online trebuie să fie capabilă să se autofinanţeze pentru a putea oferi un conţinut de calitate. O gazetă care are dificultăţi financiare nu poate fi nici liberă, nici bună. Dacă am hotărît să le cerem bani cititorilor ediţiei online, am făcut-o, în primul rînd, cu gîndul la ziua de mîine.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.