Senzaţional! Andrei Pleşu în Moldova Suverană

Publicat în Dilema Veche nr. 400 din 13-19 octombrie 2011
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Pentru cei care au pierdut episoadele anterioare, Moldova Suverană este fostul ziar oficial din Moldova sovietică, numit pe atunci chiar aşa: Moldova Sovietică. Cînd Republica Moldova a devenit suverană, printr-un accident al istoriei – căderea URSS – la care nu a contribuit (mulţi spun că nici măcar nu l-a dorit), atunci şi ziarul a devenit, logic, Moldova Suverană. De atunci, ziarul este port-drapel pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi în general pentru curentul moldovenismului antiromânesc. De cîte ori merg la Chişinău, citesc în primul rînd Moldova Suverană. Are patru pagini, alb-negru, paginare ca pe vremea dinozaurilor şi numai articole de opinie. Deşi chiar şi opinie e mult spus, Moldova Suverană e de la un capăt la altul o revărsare de umori şi lături, prost paginate, prost scrise. Dar partea frumoasă cu ziarul ăsta e că nici măcar nu încearcă să pară altceva. De aici şi deliciul: să citeşti MS e ca şi cum ai da nas în nas cu o un mamifer subteran pe care îl credeai dispărut şi cînd colo el supravieţuia în grota lui, bine mersi, dînd din lăbuţe.

● Dar nu e totul roz în grotă, ce-i drept. Prin Chişinău se vorbeşte că ziarul e în mare dificultate pentru că guvernul îşi vrea marca înapoi. Vedeţi dvs., comunistul Voronin a priceput foarte bine că uneori proprietatea privată e un garant mai bun al obedienţei decît proprietatea de stat. Deci, a privatizat ziarul în favoarea directorului care îi era obedient. Că nu se ştie cine vine la putere şi ziarul ar schimba direcţia, nu? Calculul a fost corect, ziarul privatizat a rămas cu Voronin şi după ce el a pierdut puterea. Dar noul guvern a inventat totuşi o şmecherie: privatizarea nu avea dreptul să înstrăineze şi marca „Moldova Suverană“, deci guvernul îşi vrea marca înapoi, ziariştii pot să rămînă cu ziarul propriu-zis. Dar ce e un ziar fără marcă? În fine, acum se tot judecă. Mulţi suspectează că ziarul a lăsat-o mai moale pînă scapă de problema asta.

● Adevărul e că m-am mirat în prima zi la Chişinău: pe prima pagină, sus, unde de obicei era un titlu de bine cu Voronin, ei bine, acum era o poză a lui Vlad Filat. Titlu mare: „Oamenii nu-i vor ierta pe cei care vor împinge ţara spre alegeri anticipate“, citat din acelaşi Filat, iar ziarul reproduce integral interviul acordat de şeful guvernului unei agenţii de presă. Poza arată un Filat îngîndurat-hotărît, la modul „preşedintele de colhoz salvează situaţia“. Ei drăcie! Ultima dată cînd am citit MS, Filat era un bandit traficant de ţigări. Iar ăsta nu era cel mai mare păcat al său, pe lîngă bandit era şi agent al Serviciului Român de Informaţii.

● Deci, traficantul şi spionul român Filat e acum pe prima pagină şi de bine. Un articol mai mic, dar tot pe prima pagină, are titlul „PLDM şi Vlad Filat – primii în topul încrederii“. Este vorba despre sondajul de opinie abia făcut de amicii mei de la IDIS Viitorul. Care este citat pur şi simplu aşa: IDIS Viitorul. Nu tu „vînduţi“, nu tu „aşa-zişi“, nici o ameninţare la adresa lor că se vor schimba vremurile şi vor vedea ei pe dracu’. Mă panichez, nu ştiu ce se întîmplă, dacă MS o dă cotită, îşi va pierde tot farmecul. Ziare care schimbă direcţia în funcţie de vînt tot am văzut, ziare care nu se schimbă niciodată, indiferent de realitate, se găsesc mai rar şi tocmai de asta era simpatică MS.

● Am întîlnire cu un analist politic bine informat, scot ziarul, omul zîmbeşte cu aerul „cine naiba citeşte Moldova Suverană?!“, întreb ce se întîmplă, mă linişteşte: e drept că se zvoneşte că MS s-a îmblînzit, dar e ceva de moment şi pur conjunctural, vor să-l ameţească pe Filat spre o alianţă cu Voronin şi PCRM. Aha, deci, MS joacă tactic. Tot ghiolbănesc, dar tactic. Nu discut aici eventuala alianţă Filat – Voronin, citiţi dvs. editorialul meu de săptămîna trecută din România liberă, care se numeşte „Între comunizare şi mafiotizare – o săptămînă banală la Chişinău“, nu de alta, dar să nu mă repet.

● Un articol din aceeaşi MS se numeşte „Consumul de bere, fustele scurte şi cravatele“. Reia ideea lui George Taylor: fustele scurte sînt un semn că economia merge bine. N-aş prea crede. Dacă fustele scurte ar fi un indicator al bogăţiei, atunci Moldova ar trebui să fie cea mai bogată ţară din Europa, în strînsă competiţie cu Ucraina. Un articol despre CSR (Corporate Social Responsibility) în Moldova Suverană are un titlu ingenios-tîmpiţel: „Nu te umfla cu averea personală, ci ia aminte ce faci pentru ţară“.

● Bine, nu vă mai ţin în tensiune, vă spun ce era cu Andrei Pleşu. Într-o dimineaţă, cumpăr ca de obicei un pachet de ţigări (de patru ori mai ieftine decît la Bucureşti) şi cele trei ziare obişnuite. Îmi arunc ochii pe MS, sus – o ştire mare despre demiterea şefului statului major al armatei şi a preşedintelui Curţii Constituţionale. Nimic neobişnuit. Şi chiar sub acel articol, mare, pe prima pagină, o figură cunoscută: poza lui Andrei Pleşu pe care o publicăm şi în Dilema veche, cu acelaşi supratitlu de rubrică: „Nici aşa, nici altminteri“. Titlul articolului este: „Psihologia imnului naţional“ – bănuiţi deja, este articolul despre imn din nr. 397. Lîngă titlul original, pe prima pagină, cineva a adăugat „Dar noi cu «Limba noastră» ce facem?“. Cine nu ştie despre ce e vorba poate crede că Andrei Pleşu s-a apucat să scrie la MS şi face apropouri şi spre imnul Republicii Moldova. Prima jumătate a articolului apare pe prima pagină, restul continuă în pagina 3. O paranteză timidă spune că e preluat din Dilema veche, dar articolul are şi un P.S. adăugat de redacţie. Deci, oamenii preiau un articol din altă revistă, dar îi dau un supratitlu al lor, fac sublinieri în text şi adaugă P.S. Cu totul original. P.S.-ul începe aşa: „În urmă cu mai multă vreme, cînd «mi-am permis luxul» de a scrie, în alt registru, dar la aceeaşi temă, despre cît de perimat este actualul imn al României, «patrioţii moldoveni de serviciu» mi-au sărit în cap şi nu puţini au fost cei care m-au agresat şi pe stradă din această cauză. Poate că şi opinia filozofului Andrei Pleşu, pe lîngă multe altele, va fi pentru ei o luminiţă călăuzitoare spre normalitate, înspre echilibru şi toleranţă“.

● Mihai Conţiu semnează acest P.S. Conţiu este cel mai cunoscut ziarist român în Republica Moldova. Lucru cu atît mai de mirare cu cît nu este ziarist român deloc, nu a auzit mai nimeni de el aici. Mi se povesteşte că, prin anii ’90, Conţiu era un scriitor român care s-a dus la Chişinău, acolo s-a simţit bine şi a decis să rămînă. S-a autodenunţat că era spion al serviciilor secrete româneşti (şi poate chiar a fost, la cît de proşti erau securiştii noştri nu ar fi de mirare să trimită oameni cu evidente probleme psihice). Şi de atunci combate ca editorialist principal la MS, cu genul acela de compuneri lungi – delir verbal în care îi înjură pe toţi şi denunţă comploturi ale României. E o figură tare simpatică, dacă te plimbi prin Chişinău îl vezi des pe la terasele de vară, cu o veşnică pălărie de cowboy pe cap. Salutări, maestre, am remarcat editorialul în care vă autocertaţi că nu v-aţi prins la timp de cît de bun este Filat pentru Moldova, dar vreau să cred că e o chestiune tactică de moment şi că o să reveniţi din nou la „contrabandist“ şi „bandit“, cum vă şade bine!

● De ce zic de Conţiu că e cel mai cunoscut ziarist român? Fază simpatică: vorbesc la o prelegere la Facultatea de Jurnalism de la Chişinău, oameni foarte tineri. Vorbesc despre presa românească. Studenţii nu ştiu cine sînt Ion Cristoiu şi Cristian Tudor Popescu, deşi îmi spun că mai urmăresc presa de aici. Interesant, o lume a presei româneşti fără IC şi CTP.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.