Să rîdem la revoluţie. Oscarul pancartelor

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

 ● Dat fiind caracterul mic-burghez reacţionar al acestei rubrici, propun să vedem şi latura comică a evenimentelor. Se spun multe prostii zilele astea, unele colosale. Oamenii sînt prea serioşi, prea încruntaţi. Iar cei care se iau mai în serios decît e cazul, sînt cu totul amuzanţi.

● Vladimir Tismăneanu publică pe contributors.ro un text unde foloseşte cuvîntul „pegră“ într-un anumit context. Liviu Antonesei publică pe blog un editorial în care se arată indignat de cuvînt. Tismăneanu revine cu un articol în care se plînge că citatul său este scos din context şi că acel cuvînt nu se referea la protestatari. Antonesei comentează sub articol, dar nu la obiect, ci se plînge că textul său a dispărut de pe blogul propriu, care este atacat. Iar problema are dimensiuni planetare: „vă rog să-i transmiteţi preşedintelui d-voastră preferat că voi avea grijă să se afle la ce anume este folosită tehnologia modernă furnizată de partenerii noştri americani pentru a combate terorismul“. Deci serviciile şi Băsescu, cu armament american la îndemînă, i-au atacat blogul lui Antonesei. Situaţia e gravă. Tismăneanu îl asigură pe Antonesei că nu e implicat în complot. Ba chiar oferă un link indirect la articolul sabotat, acesta este accesibil totuşi prin Google, armamentul american nu s-a prins de asta. Şi tot Tismăneanu republică întreg articolul lui Antonesei. Este un lung editorial în care scriitorul îi ceartă pe unii şi pe alţii, îi face ciocoi pe ăia de la putere şi robocopi pe intelectualii care pupă dosuri prezidenţiale (nu tocmai elegant, dar, mă rog!). Bon, deci să intrăm în logica paranoidă a lui Liviu Antonesei: nişte forţe misterioase, cu tehnologie americană, vînează postări de bloguri. De ce ar începe cu postarea asta? Nu are nici un fel de informaţii sensibile, e o peltea lungă şi nervoasă plină exclusiv de opinii personale. Nu mi se pare că ducem lipsă de peltele lungi şi plicticoase pline de opinii. Dimpotrivă. Dar cred că e reconfortant să te crezi sabotat la nivel atît de planetar, iar ridicolul nu ucide la revoluţie.

● Costi Rogozanu pe VoxPublica: „«Traian Băsescu este ultimul preşedinte comunist», atît a putut Crin Antonescu să spună pe scena mitingului de joi. Şi în Piaţa Universităţii se mai strigă Jos comunismul şi împotriva «securiştilor». Ăsta e un discurs comod care-l determină pe Traian Băsescu să inventeze şi rapoarte, şi instituţii pentru condamnarea comunismului. Mulţi din piaţă care strigă «Jos comunismul» spun de fapt «Jos capitalismul»“. Aţi înţeles? Ăia de strigă în piaţă nu ştiu de fapt ce strigă, ei strigă de fapt ce aude Rogozanu. Li se pare că strigă „Jos comunismul“, dar de fapt vor să zică „Jos capitalismul“. E colosală. De altfel, Rogozanu e haios la revoluţie, deşi nu îşi propune asta. Dă pe VoxPublica indicaţii de parcă ar fi miliţianul rutier al revoluţiei: ăia de la partide să vină, dar fără însemne de partid, ăia de la corporaţii de ce nu sînt aici, ăia de la Antena 3 să nu vină; circulaţi, circulaţi!!!

● Victor Ponta şi europarlamentarii PSD au făcut ceva vîlvă la Bruxelles şi (cînd scriu asta) vor să organizeze nişte audieri publice la Parlamentul European despre situaţia din România. Cristian Câmpeanu se enervează în România liberă: „Victor Ponta este protagonistul unui demers de politică externă fără precedent prin gravitate, care se învecinează cu trădarea intereselor naţionale“. Ups! Trădare naţională. Asta e nasol. Încă nu am învăţat că nu e musai să mergem cu toţii încolonaţi la Bruxelles, că oraşul ăla e a doua noastră capitală acum şi că putem fi la fel de diverşi/dezbinaţi/certăreţi acolo, cum sîntem şi la Bucureşti. Că poate greşim, că poate spunem tîmpenii la Bruxelles, dar nu trădăm interesul naţional. Adrian Severin ne acuza – pe Monica Macovei, pe Alina Mungiu Pippidi şi pe mine – că sîntem trădători pentru că turnăm România la Bruxelles pe probleme de corupţie, acum liderul PSD este şi el trădător, pe o logică similară. Vai, vai, ce ironică e istoria!

● Şi tot legat de audierile de la Bruxelles, şefa organizaţiei de femei a PSD o îndeamnă pe Maria Băsescu să-şi facă bărbatul să demisioneze, ca să rezolve situaţia de extremă urgenţă din ţară. La rîndul său, şefa organizaţiei de femei a PDL le îndeamnă pe doamnele de la PSD şi PNL să-şi calmeze soţii şi să nu facă România de rîs la Bruxelles. De altfel, audierile publice de la PE capătă în ţară proporţii homerice, pare că stă Europa cu ochii bulbucaţi la România. Ca om care a organizat trei audieri publice în PE în ultimii doi ani, le asigur pe doamne că e cazul să fie mai calme, deocamdată nu trebuie să apere ţara cu lacrimile lor. De altfel, episodul arată încă o dată natura sexistă a organizaţiilor de femei ale partidelor. De ce e nevoie de ele? Sînt un fel de ţarc, unde stau doamnele în timp ce bărbaţii fac politică serioasă. Iar cînd e să fie criză, doamnele ies despletite în faţa armatelor care stau să se împuşte reciproc. 

● Primul partid care a căzut victimă turbulenţelor este Mişcarea Verzilor-Democraţi Agrarieni. De fapt, un partid în curs de înregistrare condus pînă săptămîna trecută de copreşedinţii Remus Cernea şi Claudiu Crăciun (fost coleg cu mine la LSE şi omul cu portavocea de la Fîntînă). Pentru că Remus Cernea a participat şi vorbit la mitingul USL, Crăciun şi parte din conducere i-au cerut demisia. Cernea a refuzat, ceilalţi au plecat. Comunicatele de pe miscareaverzilor.eu sînt savuroase. Bibliografie obligatorie de context: Istoria lui Mayta a lui Llosa. Îmi pare rău şi pentru Crăciun, şi pentru Cernea, sînt amîndoi simpatici (cînd nu se iau prea în serios), dar situaţia e absolut ridicolă. Disidenţii au deturnat pagina partidului, contracomunicatul lui Cernea are ca P.S.: „După ce ne vom recupera parolele site-ului vom reveni cu poziţii oficiale ale partidului nostru postate pe site şi pe pagina noastră de Facebook“. Revoluţia se încurcă în parole!

● Cred că trebuie să reparăm o nedreptate. Celebrul jandarm care spune „Luaţi site-ul de cultură şi băgaţi-l în dubă“ glumea, oameni buni! Toţi l-au luat de prost şi de insensibil. De fapt, gluma este clară, omul făcea mişto de situaţie şi de propria situaţie. Este evident.

● În fine, spectacolul pancartelor este cea mai bună parte a evenimentelor. Iar umorul este din plin (le mulţumesc lui Vlad Mixich, Teodor Tiţă şi Laurenţiu Diaconu-Colintineanu pentru propuneri). La categoria serios-ironice, am remarcat: „Pierdut clasă politică, declar nulă“; „Pentru cei care protestează din fotoliu sau de pe canapea: we love to entertain you“; „Române, eu aici strig şi îngheţ ca să-ţi fie ţie bine, tu acasă te relaxezi încălzindu-te şi pentru mine?“; „Dacă nu vă place, dizolvaţi poporul şi alegeţi altul!“; „Fără violenţă n-avem audienţă!“; „Sîntem 500.000, ne-a numărat Roberta“; „Iarna asta-i fix ca vara“. 

● Categoria mea preferată, ironic-absurde (sînt mai greu de făcut şi de reuşit decît cele de mai sus): „Chuck Norris, help us!“, cu răspunsul altuia, un tip mascat: „Sînt Chuck Norris. Am venit, unde sînteţi?“; „Simt o tulburare în Forţă“, semnat „Cium palak Kenobi“. Şi Oscarul Revoluţiei la categoria pancarte. Moment tensionat, muzică energizantă, pam-pam! Nominalizări: „Opriţi plăcile tectonice“; „Jos totul sau nimic“; omul costumat în iepure cu pancarta „Vreau să fiu 2 D“. Oscarul merge la... „Vreau să fiu 2 D“. Omule, eşti genial, vreau să beau o bere cu tine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.