Prolegomene la studierea fenomenului „De ce e mă-ta curvă?”

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

Domnul Costel are o mamă. Ea este o doamnă banală despre care nu ştim aproape nimic în această naraţiune. De fapt, ce face şi ce simte mama domnului Costel va rămîne marele mister al acestei naraţiuni – vă spun de la bun început, ca să nu vă enervaţi mai încolo şi să-mi ziceţi ceva de mama. 

Domnul Gigel are o convingere. Domnul Gigel este profund convins că mama domnului Costel este o curvă. Drept urmare, domnul Gigel spune tuturor: „Dragă, tu ştiai că mă-sa lui Costel e curvă?“. Apoi domnul Gigel publică o serie de articole cu titluri sugestive: „Se zvoneşte prin oraş că mama domnului Costel este curvă“; „Noi detalii despre probabila activitate de curvă a mamei domnului Costel“; „Editorial: Cît vom mai suporta curvele de printre noi?!“; „Academicianul Fănache confirmă: Domnul Manole are dovezi că mă-sa lui Costel este o curvă“. La televiziune se dezbate ore în şir subiectul zilei: preşedintele Băsescu a decorat-o cu Ordinul Antimonarhist al Muncii pe curva de mama lui Costel. 

Evident, cel mai mare expert contemporan în subiect este domnul Gigel şi el este invitat peste tot să îşi expună convingerile. Opinia publică se împarte ferm în două tabere. Prima tabără spune: Este absolut scandalos faptul că mă-sa (nu mai e mama) lu’ Costel (nu mai e domnul) este curvă, şi autorităţile trebuie să ia măsuri ferme sau să-şi dea demisia! Cealaltă tabără se enervează şi zice: Asta este adevărata problemă a României!? Într-o ţară în care pensionarii mor de foame pe străzi, noi ne preocupăm de faptul că mă-sa lu’ Costel e curvă?! Desigur, nu toată lumea se înfierbîntă şi îşi pierde capul. Mulţi oameni sînt echidistanţi şi oneşti, nu vor să joace nici cu unii, nici cu alţii, aşa că se situează la mijloc. Analiştii echidistanţi îndeamnă la reţinere şi raţiune: domnule, problema este complicată, noi nu putem şti sigur de ce a devenit mama domnului Costel curvă, putem doar să speculăm că a fost vorba de nişte circumstanţe complexe, nu e corect să aruncăm aşa cu etichete, ar trebui să înţelegem cauzele reale, de substanţă, ale curvăsăriei în acest caz, înainte de a ajunge la un verdict definitiv. 

Analiştii media dezbat şi ei profund modul în care ziariştii se raportează la faptul devenit acum o banalitate publică, anume că doamna Costel este curvă. Intelectualii nu stau deoparte. Intelectualul mai vechi, de pe la Academie, spune: această dezbatere despre curvăsăria doamnei Costel arată decăderea moravurilor la care a ajuns societatea noastră; simplul fapt că fii de curve pot ajunge cetăţeni onorabili ar fi de neimaginat într-o societate care îşi recunoaşte şi îşi respectă valorile. În revista Suflet românesc, seria a 15-a, număr XXXVLC, este publicat un apel al membrilor Uniunii Scriitorilor, filiala Feteşti, din care cităm: „Respingem ferm ponegrirea numelui oraşului nostru în acest scandal, este de notorietate faptul că mama domnului Costel a plecat de aici cînd avea 20 de ani, deci activitatea de curvă a desfăşurat-o la Bucureşti, nu înţelegem cum este posibil să apară titluri de genul «Curva din Feteşti»“. Intelectualul mai nou, mai umblat, mai multiculti: această dezbatere despre numărul de bărbaţi cu care a avut contacte sexuale pe bani doamna Costel nu arată decît gradul de subdezvoltare al societăţii româneşti, de fapt, curvăsăria în sine este un termen revolut, Derrida ne-a demonstrat foarte clar că doamna Costel avea tot dreptul să fie curvă şi faptul că fiul său neagă şi afirmă că nu ar fi putut să fie curvă arată că el este un intelectual depăşit de vremuri, care nu poate accepta că societatea românească se schimbă, este pur şi simplu prizonierul unei fantasme intelectuale interbelice care l-a programat social să creadă că mă-sa nu a fost curvă, eu personal am participat acum cîteva zile la Salzburg la o conferinţă europeană cu tema „Preacurvia între tradiţie şi modernitate“, unde am expus această idee, voi publica textul intervenţiei mele în Observator cultural. Pe criticatac.ro se lansează dezbaterea „Curve din toate ţările, uniţi-vă!“ – despre exploatarea neoliberală a femeilor în societatea capitalistă modernă. 

Undeva, pe la începuturile dezbaterii, cineva l-a întrebat şi pe domnul Costel ceva, anume de ce a ascuns atîta timp opiniei publice acest aspect din biografia sa. La început, a crezut că e o glumă şi a refuzat să răspundă. Asta a turnat gaz pe foc: în continuare, are ceva de ascuns. Apoi zice: Oameni buni, sînteţi nebuni, mama a fost taxatoare, apoi a făcut liceul şi facultatea la seral şi a ajuns... Ha, ha, cum adică, dom’le, taxatoare, cînd toată lumea ştie că ea a fost curvă? Ha, ha, de aici adică vine vorba aia cu „Daţi biletul din mînă-n mînă pînă-n fund la taxatoare“, ha ha. Domnule, te dau în judecată. Cum să mă dai, dom’le, în judecată, e dreptul meu la opinie. 

Domnul Costel este exasperat. Prietenii buni îi dau sfaturi utile: zi şi tu că mă-sa lu’ Gigel a fost stripteuză. Cum el o ţine una şi bună că mama lui nu a fost curvă, ci taxatoare, un val de indignare străbate presa: te provocăm să aduci dovezi că mă-ta nu a fost curvă. 

Evident că domnul Costel face o figură palidă în faţa domnului Gigel. Domnul Gigel vorbeşte viguros şi cu convingere, şi tema s-a instalat pe agenda publică exact în această formă: Cum e posibil ca mă-sa lu’ Costel să fie curvă şi noi să nu ştim, cine a mai contribuit la această ascundere a adevărului? Dar nu e curvă, de unde v-a venit cu asta? – sare cu ochii vineţi domnul Costel să-şi apere mama. Domnule, cum poţi să afirmi aşa ceva!? Ceilalţi participanţi la emisiunea live din studio se uită miraţi unii la alţii şi zîmbesc superior, cu o evidentă milă faţă de Costel: chiar o fi tîmpit sau se preface, vrea să ne ducă cu preşul şi joacă teatru? Serios, cum poţi afirma acum că mă-ta nu e curvă?! Dar ce dovezi ai că nu e adevărat? Arată-ne dovezile. Sîntem dispuşi să te credem, doar oameni sîntem. Nu înţelegem de ce ai acest gen de comportament nervos, refractar şi antidemocratic, nu avem nimic personal cu tine, noi doar dezbatem. Nu putem, ca ziarişti profesionişti, să ignorăm un subiect care interesează opinia publică, uite ce scriu telespectatorii în SMS-uri: „Afară cu curvele şi cu ungurii din ţară!“; „Mereu am bănuit că e ceva în neregulă cu Costel ăsta, nu vedeţi ce faţă are?“; „Hai, Steaua!“; „Şi mă-sa lu’ Băsescu e curvă, am văzut-o eu aseară pe centură“; „Dar de mă-sa lu’ Victor Ponta de ce nu ziceţi nimic?“. 

Publicitate.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.