Perspective pentru dup─â alegeri: Ponta, Iohannis, Macovei

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
De unde vine gazul c├«nd nu mai vine de la ru╚Öi ÔÇô ╚Öi cu cine ├«l ├«mp─âr╚Ťim? jpeg

Ne afl─âm ├«n fa┼úa unor alegeri preziden┼úiale care vor da un ┼čef al statului ce va trebui s─â lucreze cu o majoritate parlamentar─â solid─â ┼či cu un guvern bine ├«nfipt la butoane. Indiferent cine va c├«┼čtiga, nu ┼čtim cum va func┼úiona ├«n viitor mecanismul puterii. Sistemul nefericit semi-preziden┼úial ales de Ion Iliescu ├«n anii ÔÇÖ90 ne b├«ntuie, iar el a fost transformat ├«n mod grotesc de Adrian N─âstase prin decuplarea alegerilor parlamentare de cele preziden┼úiale. Deci, ce va face cu puterea omul pe care ├«l vom alege?

Klaus Iohannis a spus c─â dac─â Victor Ponta va pierde alegerile preziden┼úiale ar trebui s─â-┼či dea demisia din func┼úia de premier. Iohannis are dreptate ┼či e uimitor c├«t de pu┼úin se transmite acest mesaj dinspre adversarii lui Ponta. Normal ar fi ca, dac─â liderul PSD nu reu┼če┼čte s─â conving─â electoratul, s─â renun┼úe ┼či la mandatul de ┼čef al Guvernului. Este o practic─â nescris─â ├«n democra┼úiile unde exist─â bun─â-credin┼ú─â ÔÇô demisia liderului sco┼úian dup─â referendumul pe care l-a pierdut e ultimul exemplu. Dar mi-e greu s─â cred c─â PSD, un partid care ├«nflore┼čte control├«nd re┼úelele clientelare, va renun┼úa la ┼čefia Guvernului. Mai ales c─â nu avem nici un mecanism constitu┼úional clar ┼či nici precedente de autodizolvare a Parlamentului pentru a permite alegeri parlamentare anticipate, deci majoritatea str├«ns─â de PSD va r─âm├«ne acolo.

Singurul precedent c├«nd un pre┼čedinte nou ales a for┼úat crearea unei noi majorit─â┼úi parlamentare a fost dup─â alegerile din 2004. Dar atunci Traian B─âsescu de┼úinea un as ├«n m├«nec─â, pe care noul pre┼čedinte nu ├«l va avea: desemnarea premierului. Plus c─â Alian┼úa DA ┼či PSD erau ├«n cvasiegalitate, iar extragerea Partidului Conservator din alian┼úa cu social-democra┼úii a schimbat balan┼úa. ÔÇ×Solu┼úia imoral─âÔÇť de atunci nu mai e la ├«ndem├«n─â acum, c├«nd taberele parlamentare s├«nt cu totul dispropor┼úionate: PSD controleaz─â lejer grupurile parlamentare ale lui Dan Diaconescu ┼či transfugii de la PNL condu┼či de C─âlin Popescu T─âriceanu. Un pre┼čedinte nou ales nu ar avea ce s─â le promit─â, pentru a-i face s─â schimbe tab─âra.

├Äntrebat la Adev─ârul live pe cine ar pune prim-ministru dac─â ajunge pre┼čedinte, Victor Ponta a dat un r─âspuns surprinz─âtor: ÔÇ×nu trebuie ┼či probabil nu va fi unul dintre liderii PSD pentru c─â ├«ntr-adev─âr o conducere politic─â trebuie s─â reprezinte c├«t mai mult din sectoarele societ─â┼úii. ├Än acela┼či timp, trebuie s─â fie o persoan─â ┼či, indiferent cine va fi acea persoan─â, eu o voi sprijini. Pentru c─â sistemul constitu┼úional (...) este construit ├«n a┼ča fel ├«nc├«t, dac─â pre┼čedintele ┼či prim-ministrul lucreaz─â ├«mpreun─â, po┼úi s─â mi┼čti ┼úara, dac─â pre┼čedintele ┼či prim-ministrul se saboteaz─â, de pierdut are Rom├ónia. Sper s─â schimb─âm acest sistem ├«n 2015, s─â nu mai avem asemenea c─âsnicii din obliga┼úie.ÔÇť Iat─â-l deci pe favoritul alegerilor declar├«nd c─â nu va desemna un premier din propriul partid. Dac─â se va ├«nt├«mpla a┼ča, pre┼čedintele Ponta ar putea s─â repete povestea cuplului Iliescu ÔÇô V─âc─âroiu: un pre┼čedinte care aduce un tehnocrat ├«n fruntea Guvernului ┼či nu permite dezvoltarea unui centru de putere alternativ ├«n propriul partid. C├«nd Iliescu ├«nsu┼či a uitat aceast─â lec┼úie, ├«n al doilea mandat constitu┼úional (al treilea, istoric vorbind), l-a adus pe Adrian N─âstase ┼či a ├«nceput procesul de pierdere a puterii ├«n partid. Semipreziden┼úialismul aduce acest blestem al conflictului ├«ntre palate, chiar ┼či atunci c├«nd ocupan┼úii palatelor provin din acela┼či partid. ├Äntrebat tot la Adev─ârul dac─â Liviu Dragnea este de acord cu acest plan ÔÇô care pentru el ar ├«nsemna pierderea ┼čefiei Guvernului, unde e considerat favoritul din tab─âra PSD ÔÇô, Ponta a r─âspuns c─â ÔÇ×Da, este de acord cu mine. Domnul Liviu Dragnea este partenerul meu din 2010 ┼či toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat ├«mpreun─â, am c├«┼čtigat toate b─ât─âliile ├«mpreun─â ┼či nu v─âd de ce s─â schimb─âm acest lucru.ÔÇť M─â ├«ndoiesc c─â Dragnea va renun┼úa at├«t de u┼čor.

Apoi, Ponta a vorbit ┼či despre schimbarea ÔÇ×acestui sistemÔÇť, din 2015. Oare se preg─âte┼čte la PSD o nou─â schimbare constitu┼úional─â? Ultima tentativ─â, cea dirijat─â din Parlament de Crin Antonescu, a e┼čuat spectaculos. Problema de fond este c─â dac─â ├«ncerci s─â limpeze┼čti sistemul constitu┼úional ┼či s─â scapi de semipreziden┼úialism ai doar dou─â direc┼úii: o republic─â preziden┼úial─â sau una parlamentar─â. O republic─â preziden┼úial─â ar fi de neconceput ├«n actualul context: ar fi absurd ca PSD s─â propun─â un superpre┼čedinte, dup─â ce a f─âcut at├«ta caz c─â B─âsescu a fost dictator ┼či c─â ei se lupt─â cu b─âsismul. ├Än plus, nu v─âd nici m─âcar acest Parlament condus de PSD capabil s─â voteze o reform─â constitu┼úional─â care ar transfera puterea executiv─â dinspre un premier ales de parlamentari spre un pre┼čedinte ales de popor ÔÇô dup─â ce l-a suspendat de dou─â ori pe B─âsescu pe motiv c─â ├«┼či dep─â┼če┼čte puterile. Deci, singura direc┼úie cu ┼čanse realiste este revenirea la planul din 2012 ┼či transformarea Pre┼čedin┼úiei ├«ntr-o institu┼úie de vitrin─â. Doar c─â aici Ponta ar intra ├«n capcana mirosit─â de Crin Antonescu. Acesta s-a prins prea t├«rziu c─â propunerea de schimbare constitu┼úional─â pe care o propunea comisia condus─â de sine ├«nsu┼či i-ar fi confiscat din atribu┼úii chiar viitorului pre┼čedinte Crin Antonescu. Acesta a fost motivul pentru care el ├«nsu┼či a sabotat, p├«n─â la urm─â, schimbarea constitu┼úional─â. O p─ârea ridicol acum c├«nd ne uit─âm ├«napoi, dar a┼ča se scrie istoria c├«nd tipi cu capacit─â┼úi intelectuale limitate, ca Antonescu, ajung la butoane. Nu cred c─â Ponta va intra ├«ntr-o asemenea capcan─â ┼či cel mai probabil planul de schimbare a ÔÇ×sistemuluiÔÇť ├«n 2015 era doar vorb─ârie de talk-show. Dovad─â c─â nimeni din tab─âra PSD nu vorbe┼čte serios despre un subiect care ar trebui s─â fie important.

Cel mai probabil scenariu cu un Ponta ales pre┼čedinte este deci un independent obedient pus la ┼čefia Guvernului ┼či o angajare a ┼čefului statului ├«ntr-un efort permanent de a-┼či conserva puterea ├«n PSD, prin h─âr┼úuial─â intrapartinic─â de durat─â cu Liviu Dragnea.

Ce va fi ├«ns─â dac─â Victor Ponta nu ajunge pre┼čedinte? A┼ča cum am spus, va r─âm├«ne premier ┼či nu exist─â mijloace constitu┼úionale de a-l scoate din scaun. Va fi o lovitur─â moral─â serioas─â, dar at├«t. Un Klaus Iohannis pre┼čedinte se va putea baza pe mai pu┼úin de 30% din Parlament. Miza real─â pentru el ar fi alegerile parlamentare din 2016. Caz ├«n care pre┼čedintele Iohannis ar trebui s─â poat─â finaliza fuziunea PNL ÔÇô PDL. Se ridic─â ├«ns─â ├«ntrebarea dac─â Iohannis ├«nsu┼či lucreaz─â ca om de construc┼úie pentru partid sau ├«┼či vede viitorul ca un pre┼čedinte de facto independent care ├«┼či va vedea doar de func┼úie, izolat de puterea real─â, ┼či va ignora ce se ├«nt├«mpl─â ├«n spectrul politic. Cariera sa de p├«n─â acum a fost bazat─â chiar pe ideea de independent care cocheteaz─â cu partidele, dar e deasupra lor. Din binomul PNL ÔÇô PDL se vede deja c─â PDL este nuca tare, pe c├«nd o bun─â parte din PNL ├«nc─â se ├«ntreab─â ce le-a trebuit lor cearta cu PSD. Ritmul dezert─ârilor c─âtre T─âriceanu este un simptom al acestei st─âri de spirit. F─âr─â pre┼čedintele Iohannis serios implicat ├«n partid, PNL ÔÇô PDL probabil se va dezintegra ┼či va reveni la partidele ini┼úiale. PDL va fi opozi┼úia real─â la PSD, iar cei mai mul┼úi peneli┼čti vor avea o cale mai u┼čoar─â de a ajunge la putere, prin metoda T─ât─ârescu ÔÇô T─âriceanu.

Candidatura Monic─âi Macovei a reu┼čit s─â vitalizeze mediul online, ca nimic altceva ├«n acest an electoral. Deja putem vorbi despre un capital de simpatie cu care Macovei trebuie s─â se g├«ndeasc─â ce va face. Dac─â ajunge pre┼čedinte, ar putea reprezenta o permanent─â ┼čican─â la adresa sistemului. Acesta ar fi chiar rolul ├«n care o v─âd simpatizan┼úii s─âi ÔÇô ÔÇ×Macovei nu e ca eiÔÇť zice sloganul. ┼×i dac─â nu intr─â ├«n turul 2, dar ob┼úine un scor onorabil ÔÇô asta va fi o bun─â baz─â pentru un nou partid.

Re┼úeaua de voluntari care au ajutat-o s─â str├«ng─â semn─âturile ar trebui canalizat─â, ├«nc─â de pe acum, pentru o structur─â permanent─â ├«n teritoriu, pentru alegerile din 2016. Asta nu ├«nseamn─â c─â s├«nt ┼čanse de a c├«┼čtiga alegerile atunci, dar va fi ├«ntr-o cu totul alt─â pozi┼úie de negociere cu PDL. Ar fi ironic ca ┼čefa comisiei de etic─â a Alian┼úei PDL ÔÇô FC ÔÇô PN┼óCD ÔÇô NR, care a fost marginalizat─â la voturile finale asupra listei de candida┼úi, s─â impun─â PDL acelea┼či principii de onestitate prin negocieri directe, av├«nd acum ├«n spate propria forma┼úiune. Ironic, dar e singura cale de a produce efecte pe termen lung. Este ┼či principalul argument pentru a-i convinge pe cei care ar fi tenta┼úi s─â voteze cu Macovei, dar se tem s─â nu-┼či risipeasc─â votul acum: este, de fapt, un vot care s─â asigure o baz─â de putere pentru principiile Monic─âi Macovei.

Din multe puncte de vedere, efervescen┼úa produs─â de Macovei e similar─â celei din jurul lui Nicu┼čor Dan la alegerile din Bucure┼čti. Dan a beneficiat ┼či de faptul c─â electoratul din Bucure┼čti este statistic mai educat, mai informat ┼či mai avut dec├«t media electoratului na┼úional, deci Macovei are o sarcin─â mai dificil─â. ├Äns─â Nicu┼čor Dan nu a capitalizat, pe termen lung, simpatia adunat─â, pentru c─â nu a oferit o perspectiv─â de organizare. Planul s─âu pentru Bucure┼čti nu putea fi u┼čor transformat ├«ntr-un plan pentru Rom├ónia. Deci era nevoie de principii de organizat o ┼úar─â, nu doar de idei de urbanism modern. C├«nd s-a orientat totu┼či spre teme de interes general, Nicu┼čor Dan s-a autoizolat spre chestiuni trendy pe Facebook, dar f─âr─â putere de trac┼úiune pentru o mi┼čcare de interes na┼úional: salvarea c├«inilor vagabonzi ┼či opozi┼úia la gazele de ┼čist. Monica Macovei trebuie s─â ├«nve┼úe din acest e┼čec: aceast─â candidatur─â (┼či dac─â o va duce ├«n turul 2, ┼či dac─â nu) trebuie s─â ofere, de pe acum, sus┼úin─âtorilor o continuare clar─â ├«ntr-un proiect permanent, iar temele trendy trebuie tratate ca ceea ce s├«nt: baloane de s─âpun pe Facebook. Monica Macovei a devenit un fenomen ÔÇô este primul pas spre succes. Urm─âtoarele presupun organizare ┼či concentrare ┼či s├«nt mai grele. 

facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?