Pe cine mai iubesc românii?

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

- pe americani, pe europeni, pe chinezi, pe Gaddafi. Pe Guvern, nu -

● În fiecare an, German Marshall Fund of the United States, unul dintre think tank-urile importante de la Washington, realizează un sondaj multinaţional numit Transatlantic Trends. Se pun aceleaşi întrebări, în oglindă, despre situaţia internaţională, în SUA şi în cîteva ţări europene, inclusiv Turcia. Cercetarea permite cîteva comparaţii interesante, atît între ţări, cît şi de la ţară la ţară în ani diferiţi. În acest an, biroul GMF din România mi-a cerut să extrag din sondaj cifrele care mi se par interesante legate de România şi să fac cîteva comentarii la conferinţa de lansare a sondajului (mulţumesc lui Reinhold Stadler, intern la CRPE, pentru prezentarea grafică spectaculoasă, o voi ataşa acestui articol în ediţia online a revistei). 

● Am mai scris şi altădată despre sondajul GMF şi principala concluzie era că românii intervievaţi în sondaj sînt de o molipsitoare bunăvoinţă faţă de toată lumea, mai ales faţă de cele două mari puteri transatlantice – SUA şi UE. Avem o părere bună despre UE şi la fel de bună şi despre SUA. Povestea de dragoste dintre români şi bulgari, pe de o parte, şi UE, pe de altă parte, continuă: România (87%) şi Bulgaria (90%) înregistrează cele mai mari rate de favorabilitate faţă de UE. Spre comparaţie, Franţa are 59%, Italia 77% şi Polonia 76%. Dar România intră şi în topul naţiunilor care îi plac pe americani în cea mai mare măsură (81%, la fel cu portughezii). Numai americanii înşişi au o părere mai favorabilă despre SUA decît românii (ei se plac în procent de 83%). Spre comparaţie, 58% dintre francezi se declară favorabili SUA. 

● Îi iubim pe americani şi pe europeni cam la fel, drept urmare dorim în cea mai mare măsură ca parteneriatul dintre SUA şi UE să devină şi mai strîns. Numai 15% dintre români aleg varianta „UE să aibă o abordare mai independentă“ faţă de SUA, iar următorul clasat la mare distanţă este Polonia (27%). Pe graficele lui Reinhold, figura asta e chiar spectaculoasă, se vede clar cum se îndepărtează şerpişorii unul de celălalt, în cazul României. 

● Lumea se dă de ceasul morţii că se prevede o nouă competiţie globală între China şi Statele Unite. Dacă aşa este, românii ar fi sfîşiaţi de această competiţie. Nu numai că avem cea mai bună părere despre SUA dintre popoarele europene întrebate, dar la fel avem şi faţă de China. 69% dintre români au o părere favorabilă despre China (faţă de 81% favorabili faţă de americani). Bine, nici ceilalţi europeni nu mîrîie cînd aud de China, dar favorabilitatea lor e pe la 50-55%, numai noi sărim aşa sus, şi bulgarii aproape de noi. China nu e populară în Turcia, dar turcii par a fi nervoşi pe toată lumea, în sondajul acesta. În mod paradoxal, avem o părere cît de cît OK şi despre Rusia – 52% dintre noi sînt favorabili faţă de Moscova şi ne situăm undeva pe la mijloc cu cifra asta, Rusia e mai puţin populară în Suedia, în Polonia şi în Italia (asta de la ce li s-o trage?). Desigur, bulgarii sparg aici graficul, pur şi simplu sînt amorezaţi de Rusia, chiar mai mult decît noi faţă de americani (bulgarii îi plac destul de mult şi pe americani, dar mai mult pe ruşi). Dar cum nu putem să-i plăcem chiar pe toţi, toţi, toţi, aflaţi că avem şi noi antipaticii noştri: Pakistanul. Numai 26% avem o părere favorabilă faţă de Pakistan. Cum nu sînt telenovele din Pakistan (sau sînt?), înţeleg că oamenii mai aud totuşi ştiri externe, bombe, extremişti, Pakistan e „cîh“. Lasă că nici după India nu ne dăm în vînt, doar 40% dintre noi au o părere bună despre ea. 

● Nişte cifre foarte interesante despre preşedinţii Americii. Se vede de departe că lumea îl place mult mai mult pe Obama decît pe Bush. De foarte departe. La întrebarea „Aprobaţi sau dezaprobaţi modul în care preşedintele Statelor Unite Barack Obama se ocupă de politicile internaţionale“, m-am uitat la diferenţa între aceeaşi întrebare în 2008 (Bush) şi în acest an. Românii au sărit de la 44% (pro-Bush), la 68% (pro-Obama). O diferenţă aproape egală ca la polonezi, de la 44% la 65%. Dar România şi Polonia sînt cazuri mai degrabă atipice, cele mai multe ţări au sărit de la cote infime la cote foarte mari: Franţa de la 11 la 76%, Germania de la 12% la 81%, Spania de la 11% la 68%. Doar turcii rămîn nervoşi, cum ziceam, 8% îl susţineau pe Bush, doar 30% pe Obama. Interesant este că graficul în cazul României şi Poloniei este asemănător cu graficul în cazul americanilor înşişi, singurii care contează pînă la urmă, pentru că ei votează: în 2008, 37% dintre americani aprobau felul în care Bush se ocupa de politicile internaţionale, azi 54% îl aprobă pe Obama, în acelaşi punct. Se pare că restului lumii îi ia mai mult să se dezvrăjească de Obama decît americanilor înşişi. Cît despre noi? Ne place de Obama, dar nu la fel de mult ca francezilor şi germanilor, dar l-am plăcut şi pe Bush, sau cel puţin nu l-am displăcut la fel de mult ca francezii şi germanii, aşa încît poziţia noastră faţă de preşedintele Americii nu arată chiar aşa, ca un roller-coaster. 

● Şi acum ţineţi-vă bine: pe cine mai plac românii? Pe Gaddafi. Sau cel puţin nu le displace la fel de mult ca restului lumii. Cei care au conceput sondajul au întrebat despre susţinerea pentru diverse tactici de intervenţie în Libia. La varianta „susţinere pentru înlăturarea preşedintelui Gaddafi“, avem nişte majorităţi serioase aproape peste tot. 66% în SUA, 61% în Bulgaria, 66% în Franţa, chiar 71% în Germania şi 79% în Suedia. Dar există o ţară unde numai 34% susţine ideea asta: România (singura ţară care mai coboară sub 50% este Slovacia, cu 42%). Să fie prietenia frăţesc-socialistă dintre fostul nostru dictator şi fostul (să sperăm) dictator libian? Să fie mitul românilor care au muncit în Libia? (au reuşit să facă ţuică din portocale, cel puţin aşa mi-a zis tata, care a lucrat cu oameni ce „făcuseră“ Libia). Deci, nici măcar nu sprijinim înlăturarea lui Gaddafi. Era de aşteptat să nici nu vrem să auzim de variantele „trimiterea de arme şi sprijin către rebeli“ sau „trimiterea de trupe pentru a-i ajuta pe rebeli“. E drept că atunci cînd vine vorba despre trimis arme şi trupe, majorităţile solide din celelalte ţări se cam spulberă, dar românii sînt tot mai sceptici decît media celorlalţi (apropo, cum şi-or închipui nemţii, francezii şi suedezii că poţi sprijini înlăturarea unui dictator fără ca măcar să trimiţi arme şi materiale celor care i se opun? Îl rogi frumos să fie cuminte?) 

● Există o serie de întrebări unde oamenii trebuie să spună ce părere au despre cum se ocupă guvernul ţării lor de diverse probleme. Românii sînt pe primele locuri la nemulţumire, aproape fără excepţie: cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de economie, aproape cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de relaţiile internaţionale (numai spaniolii ne întrec), cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de relaţia cu Rusia (la egalitate cu polonezii – paradoxal, dat fiind că România a mîrîit constant la Rusia, iar Polonia a schimbat tactica). În fine, sîntem cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de… stabilizarea situaţiei din Afganistan. Ceea ce face evident că această serie de întrebări spune foarte puţine despre părerea oamenilor în ce priveşte economia, Rusia sau Afganistan şi reflectă aproape exclusiv părerea lor despre guvernul propriu.

- Free

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.