Pe cine mai iubesc românii?

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
De unde vine gazul cînd nu mai vine de la ruși – și cu cine îl împărțim? jpeg

- pe americani, pe europeni, pe chinezi, pe Gaddafi. Pe Guvern, nu -

● În fiecare an, German Marshall Fund of the United States, unul dintre think tank-urile importante de la Washington, realizează un sondaj multinaţional numit Transatlantic Trends. Se pun aceleaşi întrebări, în oglindă, despre situaţia internaţională, în SUA şi în cîteva ţări europene, inclusiv Turcia. Cercetarea permite cîteva comparaţii interesante, atît între ţări, cît şi de la ţară la ţară în ani diferiţi. În acest an, biroul GMF din România mi-a cerut să extrag din sondaj cifrele care mi se par interesante legate de România şi să fac cîteva comentarii la conferinţa de lansare a sondajului (mulţumesc lui Reinhold Stadler, intern la CRPE, pentru prezentarea grafică spectaculoasă, o voi ataşa acestui articol în ediţia online a revistei). 

● Am mai scris şi altădată despre sondajul GMF şi principala concluzie era că românii intervievaţi în sondaj sînt de o molipsitoare bunăvoinţă faţă de toată lumea, mai ales faţă de cele două mari puteri transatlantice – SUA şi UE. Avem o părere bună despre UE şi la fel de bună şi despre SUA. Povestea de dragoste dintre români şi bulgari, pe de o parte, şi UE, pe de altă parte, continuă: România (87%) şi Bulgaria (90%) înregistrează cele mai mari rate de favorabilitate faţă de UE. Spre comparaţie, Franţa are 59%, Italia 77% şi Polonia 76%. Dar România intră şi în topul naţiunilor care îi plac pe americani în cea mai mare măsură (81%, la fel cu portughezii). Numai americanii înşişi au o părere mai favorabilă despre SUA decît românii (ei se plac în procent de 83%). Spre comparaţie, 58% dintre francezi se declară favorabili SUA. 

● Îi iubim pe americani şi pe europeni cam la fel, drept urmare dorim în cea mai mare măsură ca parteneriatul dintre SUA şi UE să devină şi mai strîns. Numai 15% dintre români aleg varianta „UE să aibă o abordare mai independentă“ faţă de SUA, iar următorul clasat la mare distanţă este Polonia (27%). Pe graficele lui Reinhold, figura asta e chiar spectaculoasă, se vede clar cum se îndepărtează şerpişorii unul de celălalt, în cazul României. 

● Lumea se dă de ceasul morţii că se prevede o nouă competiţie globală între China şi Statele Unite. Dacă aşa este, românii ar fi sfîşiaţi de această competiţie. Nu numai că avem cea mai bună părere despre SUA dintre popoarele europene întrebate, dar la fel avem şi faţă de China. 69% dintre români au o părere favorabilă despre China (faţă de 81% favorabili faţă de americani). Bine, nici ceilalţi europeni nu mîrîie cînd aud de China, dar favorabilitatea lor e pe la 50-55%, numai noi sărim aşa sus, şi bulgarii aproape de noi. China nu e populară în Turcia, dar turcii par a fi nervoşi pe toată lumea, în sondajul acesta. În mod paradoxal, avem o părere cît de cît OK şi despre Rusia – 52% dintre noi sînt favorabili faţă de Moscova şi ne situăm undeva pe la mijloc cu cifra asta, Rusia e mai puţin populară în Suedia, în Polonia şi în Italia (asta de la ce li s-o trage?). Desigur, bulgarii sparg aici graficul, pur şi simplu sînt amorezaţi de Rusia, chiar mai mult decît noi faţă de americani (bulgarii îi plac destul de mult şi pe americani, dar mai mult pe ruşi). Dar cum nu putem să-i plăcem chiar pe toţi, toţi, toţi, aflaţi că avem şi noi antipaticii noştri: Pakistanul. Numai 26% avem o părere favorabilă faţă de Pakistan. Cum nu sînt telenovele din Pakistan (sau sînt?), înţeleg că oamenii mai aud totuşi ştiri externe, bombe, extremişti, Pakistan e „cîh“. Lasă că nici după India nu ne dăm în vînt, doar 40% dintre noi au o părere bună despre ea. 

● Nişte cifre foarte interesante despre preşedinţii Americii. Se vede de departe că lumea îl place mult mai mult pe Obama decît pe Bush. De foarte departe. La întrebarea „Aprobaţi sau dezaprobaţi modul în care preşedintele Statelor Unite Barack Obama se ocupă de politicile internaţionale“, m-am uitat la diferenţa între aceeaşi întrebare în 2008 (Bush) şi în acest an. Românii au sărit de la 44% (pro-Bush), la 68% (pro-Obama). O diferenţă aproape egală ca la polonezi, de la 44% la 65%. Dar România şi Polonia sînt cazuri mai degrabă atipice, cele mai multe ţări au sărit de la cote infime la cote foarte mari: Franţa de la 11 la 76%, Germania de la 12% la 81%, Spania de la 11% la 68%. Doar turcii rămîn nervoşi, cum ziceam, 8% îl susţineau pe Bush, doar 30% pe Obama. Interesant este că graficul în cazul României şi Poloniei este asemănător cu graficul în cazul americanilor înşişi, singurii care contează pînă la urmă, pentru că ei votează: în 2008, 37% dintre americani aprobau felul în care Bush se ocupa de politicile internaţionale, azi 54% îl aprobă pe Obama, în acelaşi punct. Se pare că restului lumii îi ia mai mult să se dezvrăjească de Obama decît americanilor înşişi. Cît despre noi? Ne place de Obama, dar nu la fel de mult ca francezilor şi germanilor, dar l-am plăcut şi pe Bush, sau cel puţin nu l-am displăcut la fel de mult ca francezii şi germanii, aşa încît poziţia noastră faţă de preşedintele Americii nu arată chiar aşa, ca un roller-coaster. 

● Şi acum ţineţi-vă bine: pe cine mai plac românii? Pe Gaddafi. Sau cel puţin nu le displace la fel de mult ca restului lumii. Cei care au conceput sondajul au întrebat despre susţinerea pentru diverse tactici de intervenţie în Libia. La varianta „susţinere pentru înlăturarea preşedintelui Gaddafi“, avem nişte majorităţi serioase aproape peste tot. 66% în SUA, 61% în Bulgaria, 66% în Franţa, chiar 71% în Germania şi 79% în Suedia. Dar există o ţară unde numai 34% susţine ideea asta: România (singura ţară care mai coboară sub 50% este Slovacia, cu 42%). Să fie prietenia frăţesc-socialistă dintre fostul nostru dictator şi fostul (să sperăm) dictator libian? Să fie mitul românilor care au muncit în Libia? (au reuşit să facă ţuică din portocale, cel puţin aşa mi-a zis tata, care a lucrat cu oameni ce „făcuseră“ Libia). Deci, nici măcar nu sprijinim înlăturarea lui Gaddafi. Era de aşteptat să nici nu vrem să auzim de variantele „trimiterea de arme şi sprijin către rebeli“ sau „trimiterea de trupe pentru a-i ajuta pe rebeli“. E drept că atunci cînd vine vorba despre trimis arme şi trupe, majorităţile solide din celelalte ţări se cam spulberă, dar românii sînt tot mai sceptici decît media celorlalţi (apropo, cum şi-or închipui nemţii, francezii şi suedezii că poţi sprijini înlăturarea unui dictator fără ca măcar să trimiţi arme şi materiale celor care i se opun? Îl rogi frumos să fie cuminte?) 

● Există o serie de întrebări unde oamenii trebuie să spună ce părere au despre cum se ocupă guvernul ţării lor de diverse probleme. Românii sînt pe primele locuri la nemulţumire, aproape fără excepţie: cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de economie, aproape cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de relaţiile internaţionale (numai spaniolii ne întrec), cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de relaţia cu Rusia (la egalitate cu polonezii – paradoxal, dat fiind că România a mîrîit constant la Rusia, iar Polonia a schimbat tactica). În fine, sîntem cei mai nemulţumiţi de cum guvernul se ocupă de… stabilizarea situaţiei din Afganistan. Ceea ce face evident că această serie de întrebări spune foarte puţine despre părerea oamenilor în ce priveşte economia, Rusia sau Afganistan şi reflectă aproape exclusiv părerea lor despre guvernul propriu.

- Free

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.