Zorro demascat

Publicat în Dilema Veche nr. 639 din 19-25 mai 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Valeriu Zgonea e unul dintre politicienii care și-au administrat cu grijă cariera. A urcat constant în ierarhiile de partid, ajungînd pînă la poziția secundă în ierarhia PSD. În paralel, ascensiunea sa pînă la vîrful Camerei Deputaților părea acum patru ani un pic surprinzătoare, pentru ca ulterior să confirme un oarecare talent pentru poziția deținută. Pînă acum cîteva săptămîni, dl Zgonea părea pe drumul cel bun către funcții și mai importante. Construcția s‑a prăbușit în momentul în care dl Zgonea a îndrăznit să se plîngă de prezența unui condamnat definitiv în poziția de președinte al PSD. Un gest de curaj relativ surprinzător, dar nu șocant pentru un PSD, care, de-a lungul timpului, a tot încercat, fără succes, să își construiască anticorpi care să îi salveze imaginea publică. Excluderea sa din partid a avut caracterul unei execuții sumare. Cîteva înjurături bine plasate în ședința de demascare, un vot cvasi-unanim și cei douăzeci de ani de activitate politică a dlui Zgonea erau istorie. Ulterior au început pregătirile pentru concedierea sa din postul de președinte al Camerei.

Dacă e ceva surprinzător la decizia conducerii PSD, e relativa lipsă de sprijin pentru acuzat. Nici un pesedist cu oarecare greutate nu a îndrăznit să nuanțeze în vreun fel discuția, de teamă să nu fie acuzat de lipsă de solidaritate. În sarcina dlui Zgonea s-a reținut faptul că a tras de timp în materia modificării unor legi care ar fi protejat un număr limitat de polticieni de urmările penale ale faptelor săvîrșite cît timp au deținut funcții. Nimeni din PSD nu a îndrăznit să spună că, poate, dl Zgonea a procedat corect. Că, poate, societatea are nevoie de o oarecare rigoare și de un pic de curățenie.

Altădată, conflictele interne ale PSD erau, parcă, mai echilibrate. Încerc să îmi închipui cum s-o fi văzut incidentul ăsta de pe cealaltă parte, cea a liderilor PSD, și mi-e foarte greu să înțeleg cum reușesc oamenii ăștia să împace argumentele cu faptele. Dl Zgonea a fost acuzat în public de lipsă de loialitate, iar, pe la colțuri, că se comportă ca un trimis al „serviciilor“ în interiorul partidului, că agenda sa nu e a partidului, ci a americanilor de la ambasadă care vor cu tot dinadinsul să creeze alt PSD.

Dacă acceptăm, de dragul discuției, aceste premise, atunci apar, inevitabil, niște întrebări. Ce e în neregulă cu PSD, dacă un intrus reușește să devină în același timp președinte executiv al partidului și președinte al Camerei Deputaților? Ce spune despre partid această neatenție? Dl Zgonea nu s-a pus totuși singur în acele funcții. Timp de douăzeci de ani, chiar n-a remarcat nimeni nimic? Mai departe, dacă ambasada americană la București ar interveni atît de brutal în afacerile interne ale unui partid, atunci nu ar trebui, poate, ca această chestiune să fie discutată frontal? Nu ar trebui lămurită cumva relația dintre cele două entități? Și nu ar trebui, oare, ca PSD să își pună problema asta în forurile interne înainte ca zvonurile și insinuările diverșilor săi lideri să ajungă politică oficială, iar cel mai mare partid al României să devină oficial antiamerican? E ăsta cel mai bun moment să devii așa ceva? Aici nu prea e loc de ambiguități.

E greu să nu remarci atitudinea ușor schizofrenă (sau necinstită, dacă vreți) a PSD în relația cu America. Pe de o parte, toți conducătorii săi speră să obțină validare de la Washington, pe de alta se plîng de amestecul ambasadei în treburi interne românești. Cîteodată mă întreb dacă PSD realizează cît de important este pentru România și ce efecte pot avea ideile care vin dinspre liderii săi.

Liviu Dragnea, cel a cărui condamnare a provocat disputa, a sugerat că plecarea sa din fruntea PSD ar fi dus la disoluția partidului. Argumentul e rizibil, am scris deja despre el în acest spațiu. PSD nu e Liviu Dragnea. Nu a început și nu se va termina cu el. Însă PSD, chiar dacă stă relativ bine în sondaje, are nevoie – a cîta oară? – de o autoanaliză lucidă. Mazilirea lui Zorro (termen autoironic asumat de dl Zgonea) nu rezolvă mai nimic. Amînă doar un deznodămînt, prelungește ambiguitatea și mărește entropia sistemului politic românesc.

Senzația de derivă, completată măiastru și de bîlbele celuilalt mare partid românesc, e plenară dacă ne uităm care sînt alternativele. În momentul ăsta nu prea are cine să înlocuiască PNL și PSD, oricît de mare ar fi dorința în rîndul electoratului. În 2016 avem alegeri parlamentare. Dacă problema majoră a acestor alegeri va fi protecția de legea penală, atunci îl putem deja marca drept un an al regresului.

În ceea ce îl privește pe dl Zgonea, e irelevant ce îl mînă în luptă, dacă ideile sale sînt corecte. Zorro e un personaj fictiv și pasabil, dar el a fost inventat tocmai pentru că cei care îi urmăreau aventurile aveau nevoie să creadă că binele e totuși posibil.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.