Ziua în care au bombardat Agrabah-ul

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Ziua în care au bombardat Agrabah ul jpeg

L a finalul anului, Donald Trump propunea interzicerea temporar─â a accesului musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite. Firesc, ideea candidatului republican la pre╚Öedin╚Ťia Statelor Unite a provocat o serioas─â furtun─â mediatic─â ╚Öi politic─â. To╚Ťi contracandida╚Ťii dlui Trump, republicani ╚Öi democra╚Ťi deopotriv─â, au luat distan╚Ť─â. Unii, Ted Cruz sau Ben Carson, s-au mul╚Ťumit s─â anun╚Ťe c─â nu sprijin─â ideea, ├«n timp ce al╚Ťii (Hillary Clinton, Lindsey Graham) au denun╚Ťat-o ca antiamerican─â. 

├Än sprijinul propunerii, Trump a amintit rezultatele unui studiu care ajungea la concluzia c─â un sfert dintre musulmani cred c─â violen╚Ťa ├«mpotriva americanilor este justificat─â, iar o majoritate dintre cei chestiona╚Ťi s├«nt de p─ârere c─â musulmanii americani trebuie guverna╚Ťi conform legii islamice sharia. Raportul citat fusese f─âcut public de Center for Security Policy (CSP), un think-tank acuzat adesea de islamofobie ╚Öi de promovarea unor teorii ale conspira╚Ťiei care ajung uneori ├«n zona bizarului. O anchet─â a BBC a scos ├«n eviden╚Ť─â faptul c─â cifrele din studiu au fost ob╚Ťinute dup─â chestionarea online (cei care au r─âspuns au optat s─â o fac─â) a 600 de persoane. Washington Post a calificat documentul drept lipsit de credibilitate. De altfel, nici o alt─â cercetare nu sus╚Ťine cifrele vehiculate de CSP. 

Condamn─ârile au venit din toate p─âr┬ş╚Ťile. Editoriali╚Öti, politicieni locali ╚Öi str─âini, ONG-uri, grupuri de presiune de toate culorile. Dl Trump a reu╚Öit ÔÇô a c├«ta oar─â ├«ntr-un an? ÔÇô s─â coalizeze ├«mpotriva sa o zon─â transpolitic─â ╚Öi transideolo┬şgic─â a establishment-ului american ╚Öi in┬şter┬şna╚Ťional.

╚śi totu╚Öi, Trump are cel pu╚Ťin un aliat, poate singurul care conteaz─â. Potrivit unei cercet─âri a Rasmussen Reports, un institut de sondare major ╚Öi cu o reputa╚Ťie solid─â, 46% din americani ar fi de acord cu o interdic╚Ťie temporar─â aplicat─â musulmanilor care vor s─â intre ├«n SUA. Procentul cre╚Öte semnificativ dac─â ne uit─âm la votan╚Ťii republicani: 66% sus╚Ťin ideea. A╚Öadar, mesajele voit provocatoare ale lui Donald Trump nu numai c─â ajung la public, dar s├«nt ╚Öi bine primite. 

Ajung ╚Öi la neprietenii Americii. Or┬şga┬şniza╚Ťia terorist─â somalez─â Al-Shabab, afiliat─â Al-Qaeda, a folosit mesajul amintit mai sus, cu imaginea candidatului cu tot, ├«ntr-un videoclip de propagand─â. Hillary Clinton ratase doar cu o not─â evolu╚Ťia asta c├«nd avertizase c─â retorica ╚Öovin─â a dlui Trump e un instrument de recrutare pentru ISIS. 

U n alt r─âspuns cumva nea╚Öteptat a venit tot pe calea unui sondaj. O cercetare f─âcut─â de Center for Public Policy, o cas─â de sondare apropiat─â democra╚Ťilor ╚Öi cunoscut─â pentru faptul c─â uneori se mai ╚Ťine de bancuri semiserioase, a pus, printre altele, urm─âtoarea ├«ntrebare: ÔÇ×A╚Ťi fi de acord cu bombardarea Agrabah-ului?ÔÇť 30% din republicani au r─âspuns c─â s├«nt de acord. Agrabah este ╚Ťara fictiv─â din filmul de desene animate Aladdin, realizat de Disney ├«n 1992. 

Mai to╚Ťi observatorii peisajului politic american s├«nt intriga╚Ťi de longevitatea campaniei preziden╚Ťiale a mogulului imobiliar a c─ârui celebr─â frizur─â a f─âcut deliciul Internetului de-a lungul timpului. De cel pu╚Ťin o jum─âtate de an, s─âpt─âm├«nal, se prevede pr─âbu╚Öirea e╚Öafodajului populist pe care dl Trump ├«╚Öi construie╚Öte baza electoral─â. Dar tot s─âpt─âm├«nal, dl Trump lanseaz─â c├«te o tem─â de dezbatere controversat─â, care e preluat─â apoi ╚Öi mestecat─â la nesf├«r╚Öit pe canalele de ╚Ötiri americane ╚Öi de aiurea. 

Rezultatul e nu numai men╚Ťinerea ├«n cursa pentru nominalizarea republican─â, dar ╚Öi dominarea ei, spre exasperarea establishment-ului de partid, care pariase ini╚Ťial pe Jeb Bush ╚Öi, ulterior, pe Marco Rubio. Mai mult, omul de afaceri a reu╚Öit s─â dea peste cap ╚Öi rela╚Ťia tradi╚Ťional─â candidat-media. Donald Trump este at├«t de important pentru televiziunile de ╚Ötiri americane, ├«nc├«t ├«╚Öi permite ceea ce nici un alt candidat nu poate: s─â refuze invita╚Ťii, s─â boicoteze chiar anumite canale, for╚Ť├«ndu-i astfel pe executivii care le conduc s─â negocieze termeni cu care nu s├«nt neap─ârat obi╚Önui╚Ťi ├«n cazul unui politician. 

De ce rezist─â Trump? Un prim r─âspuns este discursul. ÔÇ×The DonaldÔÇť articuleaz─â ├«n propozi╚Ťii simple, bombastice ╚Öi f─âr─â prea multe detalii, frustr─âri generice ale publicului american. Trump are un foarte serios talent de a identifica rapid du╚Ömani. De asemenea, nu ezit─â s─â spun─â lucruri pe care al╚Ťi candida╚Ťi nu ├«ndr─âznesc nici m─âcar s─â le sugereze. Asta ├«i creeaz─â o imagine de individ curajos sau m─âcar diferit de contracandida╚Ťii s─âi. Oboseala provocat─â de propozi╚Ťiile prudente ╚Öi corecte politic ale politicienilor de carier─â lucreaz─â ├«n favoarea sa. 

Un alt argument este biografia. Trump este un om de afaceri cu o oarecare faim─â (dob├«ndit─â inclusiv ├«n urma unui show de televiziune la care a participat mul╚Ťi ani, difuzat inclusiv ├«n Rom├ónia) ╚Öi care a cunoscut falimentul de multe ori. S-a ridicat de fiecare dat─â ╚Öi ╚Öi-a recuperat banii. Trump este printre pu╚Ťinii candida╚Ťi din aceast─â rund─â care poate spune onest c─â nu face parte din establishment-ul de la Washington. ├Än febra electoral─â, e mai pu╚Ťin men╚Ťionat faptul c─â, pentru mult─â vreme, Trump a fost afiliat democra╚Ťilor ╚Öi crede c─â Bill Clinton a fost cel mai bun pre╚Öedinte american. 

De asemenea, se spune rar c─â ascensiunea lui nu este o poveste clasic─â a unui t├«n─âr ├«ntreprinz─âtor ridicat prin for╚Ťe proprii. Pentru Trump, visul american a ├«nceput de la mijloc. Provine dintr-o familie bogat─â ╚Öi nu poate pretinde c─â ├«n╚Ťelege foarte bine cum tr─âiesc americanii de r├«nd. ├Äns─â acestea s├«nt detalii. Trump ├«╚Öi tr─âie╚Öte apogeul politic pentru a marca e╚Öecurile de la Washington ╚Öi pentru a provoca nelini╚Öti ├«n r├«ndul politicienilor de carier─â. Pentru electorat e suficient. Va veni ╚Öi vremea discu╚Ťiilor de substan╚Ť─â.

├Än fapt, Trump e nonideologic. Propunerile lui s├«nt mai degrab─â teste pentru mainstream ╚Öi nimeni nu le ia ├«n serios cu adev─ârat. Puse la test, cele mai multe dintre ele s├«nt imposibil de aplicat f─âr─â a provoca pagube majore. Foarte probabil, posibilul pre╚Öedinte Trump ╚Ötie ╚Öi el asta, iar, ├«n eventualitatea ├«n care va ajunge la Casa Alb─â, o bun─â parte din ideile aruncate ├«n dezbatere zilele astea vor fi abandonate. Nici m─âcar n-ar fi ceva nou. To╚Ťi politicienii confrunta╚Ťi cu realitatea renun╚Ť─â la o parte din bagaj. 

├Äns─â p├«n─â la Casa Alb─â mai e. Deocamdat─â, Trump ├«╚Öi continu─â mar╚Öul triumfal c─âtre alegerile primare ├«ntru spaima republicanilor din conducerea partidului. Imobiliza╚Ťi ca ├«n fa╚Ťa unei cobre, mai-marii republicani se tem c─â populistul care le distruge calculele ar putea s─â se supere ╚Öi s─â aleag─â s─â candideze independent, o solu╚Ťie pe care Trump a refuzat s─â o nege credibil de-a lungul anului trecut. Asta ├«l fere╚Öte de atacuri prea virulente din partea propriului partid, ceea ce, mai departe, contribuie la ├«nt─ârirea candidaturii ├«n sondaje. Un cerc vicios ╚Öi amuzant, dac─â prive╚Öti din afar─â. 

Candidatura ca independent a lui Trump ar ├«nsemna sf├«r╚Öitul ambi╚Ťiilor preziden╚Ťiale republicane pentru anul acesta. ├Än cuvintele unui consultant politic democrat: ÔÇ×Trump e cel mai bun lucru care li s-a ├«nt├«mplat democra╚Ťilor ├«n campania astaÔÇť. Consultantul are cumva dreptul s─â exulte ironic, dat fiind c─â, ├«n majoritatea sondajelor, Trump ar pierde alegerile din noiembrie ├«n fa╚Ťa candidatului democrat, oricare ar fi acela.  

R elevan╚Ťa candidaturii dlui Trump vine din frustrarea electoratului. Frustrare despre care am mai scris aici ╚Öi care e c├«t se poate de serioas─â ╚Öi de real─â. ├Än America, primul semn a fost dat, cu ani ├«n urm─â, de mi╚Öcarea Tea Party. E cumva acela╚Öi mecanism care i-a f─âcut pe Nigel Farage, Marine Le Pen, Alexis Tsipras sau Viktor Orb├ín ╚Öi al╚Ťii ca ei s─â ia milioane de voturi ├«n Europa. Construc╚Ťia discursului politic din democra╚Ťiile lumii ├«ncepe s─â fie suspectat─â tot mai mult de ipocrizie. Electoratul ├«ncepe s─â b─ânuiasc─â fic╚Ťiunea politic─â. De fapt, Agrabah-ul cere bombe. ├Än treac─ât fie spus, un rezultat mai pu╚Ťin relatat al ├«ntreb─ârii cu bombele este c─â ╚Öi 19% din democra╚Ťi ar fi de acord cu ideea respectiv─â. Exasperarea e transpartinic─â. Oamenii vor solu╚Ťii rapide ╚Öi clare, nu mai au r─âbdare. 

Poate cea mai grav─â eroare de interpretare ÔÇô ╚Öi pe care, din p─âcate, o vedem adesea ÔÇô e trecerea acestor evolu╚Ťii printr-o gril─â a dispre╚Ťului. Pentru freza dlui Trump, pentru ideile lui Tsipras sau pentru votan╚Ťii lor. ├Än fapt, oamenii ace╚Ötia vor s─â amendeze pe c─âi democratice ceea ce ei ╚Öi electoratul lor interpreteaz─â drept o ruptur─â ├«ntre institu╚Ťii ╚Öi popoare. Poate n-ar fi r─âu s─â fie asculta╚Ťi mai atent.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.