„Ziua cea mai lungă“ – semnificaţiile unei comemorări

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Una dintre cărţile de istorie care m-au fascinat cel mai mult în anii de liceu, şi chiar şi după aceea, se intitulează Ziua cea mai lungă şi este scrisă de Cornelius Ryan. Apărută în 1959, devenită best-seller mondial, această frescă a debarcării aliate în Normandia a fost tradusă în româneşte şi publicată în 1965. Regimul comunist de atunci nu a găsit-o „suspectă“. Sau poate că în acel moment de „deschidere“ i se propunea publicului şi o altă viziune asupra celui de-al Doilea Război Mondial, alta decît cea sovietică în virtutea căreia trebuia glorificată numai Armata Roşie…

Am citit, de atunci, şi alte cărţi sau articole despre acea zi de 6 iunie 1944 cînd soldaţii americani, canadieni şi britanici au debarcat pe plajele din Normandia pentru a salva libertatea şi democraţia în Europa. Am văzut ulterior şi cîteva filme remarcabile despre acel episod-cheie al celui de-al Doilea Război Mondial. Nimic nu m-a făcut să retrăiesc însă frisonul acelui prim contact cu stilul de a povesti al lui Cornelius Ryan. Ceea ce m-a marcat poate cel mai mult a fost sentimentul obiectivităţii. Autorul furniza puncte de vedere şi mărturii venind şi din tabăra aliată, şi din tabăra nemţilor, şi din partea civililor… Doar primele 20 de minute din filmul lui Steven Spielberg Salvaţi soldatul Ryan (ieşit pe ecrane în 1998) mi s-au părut că se ridică, în materie de autenticitate, intensitate emoţională şi obiectivitate, la nivelul paginilor lui Cornelius Ryan.

După ce m-am stabilit în Franţa, în 1987, am început să vizitez destul de des Normandia şi bineînţeles că le-am acordat o prioritate absolută plajelor de debarcare. Normandia reprezintă, pentru parizieni, un fel de „grădină din spatele casei“. La nici o oră de maşină, parizianul obosit sau stresat se pierde deja în natura veşnic verde a Normandiei. La nici două ore de maşină, paşii parizianului obosit se pot plimba pe plajele Atlanticului. Normandia este un paradis, mai ales în zilele cu soare. Nu există însă aproape nici o localitate în care privirile călătorului atent să nu dea peste un monument dedicat debarcării sau victimelor civile şi distrugerilor din iunie 1944.

Din cînd în cînd citesc articole sau opinii cu o uşoară notă critică faţă de modul în care au operat atunci aliaţii. Normandia a fost o regiune-martir, în această privinţă există un consens al istoricilor francezi. Sigur, nimeni nu contestă eroismul uluitor al soldaţilor debarcaţi pe data de 4 iunie 1944, şi toată lumea onorează sacrificiul lor. Nimeni nu contestă nici faptul că, în acel moment al războiului, principala grijă a aliaţilor nu erau nici bisericile şi nici patrimoniul arhitectural normand, ci lichidarea adversarului. Şi totuşi, aşa cum există voci care spun că bombardarea masivă a oraşelor germane nu a grăbit sfîrşitul războiului, şi în cazul Normandiei unii consideră că recurgerea la bombardamente masive nu ar fi dat rezultatele scontate.

Am vizitat de mai multe ori oraşele Le Havre şi Caen, distruse aproape în întregime în iunie 1944. Le Havre poartă, într-un fel, şi astăzi stigmatele dramei pentru că a fost reconstruit într-un stil modern, funcţional şi total lipsit (după părerea mea) de şarm. Caen s-a refăcut încercînd să se reînnoade cu trecutul, iar turistulului de astăzi aproape că nu-i vine să creadă că acest oraş era ruine în proporţie de 75% cînd au intrat aliaţii în el, pe 19 iulie 1944. Potrivit planurilor iniţiale, soldaţii debarcaţi pe plajele Normandiei pe 6 iunie ar fi trebuit să ocupe oraşul Caen chiar a doua zi.

De cînd trăiesc în Franţa am urmărit de multe ori modul în care este aniversată debarcarea din Normandia. Francezii au tendinţa de a acorda mai multă atenţie cifrelor rotunde. Din acest motiv, aniversările a 60 de ani şi a 70 de ani de la Ziua cea mai lungă au primit conotaţii mai speciale. Pe data de 6 iunie 2014, de exemplu, preşedintele de atunci al Franţei, François Hollande, comemora debarcarea înconjurat de treizeci de şefi de stat şi de guvern, printre care Vladimir Putin. Acum, la aniversarea a 75 de ani de la eveniment, principala reuniune internaţională a fost organizată pe sol britanic, deşi preşedintele american Donald Trump participă şi la ceremonii prevăzute în Normandia.

Pentru Europa, însă, ceremoniile marcînd 75 de ani de la debarcare au şi un gust amar. Omul care reprezintă Statele Unite la aceste festivităţi nu iubeşte Europa, a jubilat cînd britanicii au votat pentru Brexit şi s-ar bucura să vadă Uniunea Europeană total dezmembrată. Iar pentru Theresa May, participarea, pe sol francez, la o ceremonie comemorativă împreună cu Emmanuel Macron şi cu Donald Trump are şi semnificaţia unei reuniuni de adio: pe data de 7 iunie devine efectivă demisia ei din fruntea guvernului britanic.

Ceva trist se întîmplă în Europa. Pe de o parte, unii lideri încearcă să confere încă un sens unei date istorice şi unui act fundamental pentru destinul europenilor. Dacă americanii nu ar fi deschis un nou front, în iunie 1944, ruşii ar fi reuşit singuri să-l înfrîngă pe Hitler, iar în Europa democraţiile occidentale ar fi ieşit total din istorie. În prezent, însă, singura structură care asigură perenitatea democraţiei în Europa, altfel spus Uniunea Europeană, este contestată chiar de locatarul de la Casa Albă, adică de liderul ţării care în 1944 a trimis zeci de mii de soldaţi în Europa, cerîndu-le să-şi dea viaţa pentru libertate şi democraţie.

Există aici un fel de contradicţie aberantă. O simt, are un gust amar, şi din acest motiv o semnalez. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.