Young vs Rogan

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 930 din 3 ÔÇô 9 februarie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Spotify, aplica╚Ťia pe care sute milioane de oameni din lumea ├«ntreag─â ascult─â muzic─â ╚Öi podcast-uri, face eforturi de c├«teva s─âpt─âm├«ni s─â limiteze efectele unui scandal care risc─â s─â ├«i afecteze serios reputa╚Ťia ╚Öi, dac─â se prelunge╚Öte, rezultatele financiare. Concret, ├«n podcast-ul lui Joe Rogan, probabil cel mai popular de pe platform─â, au fost invitate mai multe persoane care au promovat teorii ÔÇ×alternativeÔÇŁ legate de pandemie. ├Äntre lucrurile (false) care s-au spus acolo se reg─âse╚Öte afirma╚Ťia c─â vaccinurile reprezint─â un soi de terapie genetic─â ce ar duce la modificarea ADN-ului. S-a mai spus ╚Öi c─â vaccinurile reprezint─â un risc mai mare dec├«t boala propriu-zis─â dac─â ele s├«nt aplicate tinerilor sau c─â efectele secundare ale vaccinului comport─â riscuri mai mari dac─â persoana a trecut deja prin boal─â. 

Repetarea acestor opinii pe o platform─â cu o capacitate at├«t de mare de diseminare a provocat, ├«n mod firesc, reac╚Ťii din partea comunit─â╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice. ├Äns─â ele au trecut mai degrab─â neobservate p├«n─â c├«nd c├«nt─âre╚Ťul canadian Neil Young a anun╚Ťat c─â Spotify trebuie s─â aleag─â ├«ntre catalogul s─âu ╚Öi Joe Rogan. Prompt, Spotify a ├«nceput s─â elimine din aplica╚Ťie muzica lui Young. Aici poate merit─â amintit c─â, potrivit relat─ârilor de pres─â de acum doi ani, Spotify ╚Öi-a asigurat exclusivitatea pentru podcast-ul lui Rogan ├«ntr-o afacere al c─ârei cost a fost de aproximativ 100 de milioane de dolari. Gigantul streaming-ului nu a recunoscut niciodat─â suma, ├«ns─â nici nu a contestat cifrele vehiculate. 

De dou─â ori membru al Rock and Roll Hall of Fame, de mai multe ori premiat la galele Grammy ╚Öi Juno (Grammy-ul canadian) ╚Öi considerat de Rolling Stone drept una dintre cele mai mari personalit─â╚Ťi muzicale din istorie, Neil Young nu este un adversar care s─â poat─â fi ignorat. ╚śi asta s-a v─âzut cel mai bine atunci c├«nd exemplul s─âu a fost urmat de colega sa de genera╚Ťie Joni Mitchell. Mitchell a anun╚Ťat la r├«ndu-i c─â se retrage de pe Spotify, invoc├«nd motive asem─ân─âtoare cu ale lui Young: ÔÇ×Oameni iresponsabili r─âsp├«ndesc minciuni care ajung s─â duc─â la pierderea de vie╚Ťi. S├«nt solidar─â cu Neil Young ╚Öi comunitatea ╚Ötiin╚Ťific─âÔÇť.

S-a ajuns astfel la un fel un soi de b─ât─âlie a voin╚Ťelor ├«n care Spotify a ├«ncercat s─â nu clipeasc─â. A f─âcut-o totu╚Öi, probabil ╚Öi ajutat de evolu╚Ťia pre╚Ťului ac╚Ťiunilor pe burs─â. ├Än zilele care au urmat anun╚Ťului lui Young, capitalizarea Spotify s-a redus cu aproximativ dou─â miliarde de dolari. O sum─â deloc neglijabil─â pentru investitori. A╚Öa c─â Daniel Ek, co-fondatorul ╚Öi managerul companiei, a publicat o postare de blog ├«n care detaliaz─â mai multe schimb─âri ale regulilor Spotify menite s─â previn─â r─âsp├«ndirea de informa╚Ťii false. Ek sus╚Ťine c─â Spotify difuzeaz─â o mul╚Ťime de opinii cu care, personal, nu este de acord ╚Öi recunoa╚Öte c─â platforma nu a fost foarte transparent─â ├«n rela╚Ťia cu produc─âtorii de con╚Ťinut, nefiind clar c├«t de departe pot merge ace╚Ötia cu opinii care s├«nt ├«n afara normelor acceptate. A╚Öa c─â Spotify va ata╚Öa podcast-urilor care con╚Ťin afirma╚Ťii contestabile o etichet─â de avertisment. ├Än plus, ├«ntr-o comunicare separat─â, compania a precizat c─â, p├«n─â la momentul scandalului, eliminase din oferta sa aproape 20.000 de episoade de podcast pe care le-a considerat incompatibile cu regulile de publicare. Dou─â lucruri nu au fost men╚Ťionate ├«n interven╚Ťia lui Daniel Ek: numele lui Neil Young ╚Öi o eventual─â inten╚Ťie de eliminare sau corectare a episoadelor contestate din podcast-ul lui Joe Rogan. 

Disputa a provocat, evident, o mic─â furtun─â pe social media, unde au putut fi v─âzute hashtag-uri ca #deletespotify sau #cancelspotify. ├Äns─â oric├«t de important ar fi Neil Young pentru istoria muzicii, Spotify se uit─â mai degrab─â ├«n prezent ╚Öi viitor. ╚śi, pentru moment, pare s─â fi decis c─â podcast-urile s├«nt mai importante dec├«t cataloagele muzicale. Indiscutabil, Joe Rogan are ├«n acest moment o umbr─â mult mai mare dec├«t canadiano-americanul. ╚śi asta se m─âsoar─â ├«n num─ârul de ascult─âri care, la r├«ndul s─âu, se transform─â ├«n banii proveni╚Ťi din abonamente. Pe de alt─â parte, ├«ns─â, dac─â exemplele lui Young ╚Öi Mitchell ar fi urmate de arti╚Öti ca Taylor Swift sau Kendrick Lamar, de exemplu, e foarte probabil c─â Spotify nu ar renun╚Ťa a╚Öa u╚Öor. Swift, de exemplu, are 47 de milioane de ascult─âtori ├«n fiecare lun─â numai pe aceast─â platform─â. Cifre de felul acesta o pun cam ├«n aceea╚Öi barc─â cu Joe Rogan, cu diferen╚Ťa c─â ea nu are nici o ├«n╚Ťelegere exclusiv─â cu platforma suedez─â de streaming. 

Scandalul este important pentru c─â semnaleaz─â foarte clar unde este concentrat─â aten╚Ťia publicului ╚Öi, deci, unde se formeaz─â opiniile majoritare. Exemple au mai fost ÔÇô interdic╚Ťia aplicat─â lui Donald Trump de a publica pe platformele importante sau disputa dintre Dave Chapelle ╚Öi un grup mic, dar g─âl─âgios de activi╚Öti pentru drepturile minorit─â╚Ťilor sexuale ofensa╚Ťi peste m─âsur─â de glumele dintr-un spectacol de stand-up comedy difuzat de Netflix. ├Än acest din urm─â caz, Netflix a stat l├«ng─â Chapelle, prefer├«nd s─â nu ia nici o m─âsur─â. Disputa s-a stins f─âr─â alte consecin╚Ťe. 

La fel ca Facebook sau Twitter ├«n anii trecu╚Ťi, Spotify ╚Öi alte platforme majore de distribu╚Ťie de con╚Ťinut s├«nt obligate s─â admit─â c─â au o responsabilitate ╚Öi ├«n zona libert─â╚Ťii de expresie care le oblig─â s─â g─âseasc─â grani╚Ťa aceea complicat─â dintre opinii marginale, dar legitime ╚Öi opinii poten╚Ťial periculoase. Tradi╚Ťia ne arat─â c─â marile companii de tehnologie se feresc pe c├«t pot s─â ├«╚Öi asume astfel de responsabilit─â╚Ťi, prefer├«nd s─â se vad─â pe ele ├«nsele ca pe un soi de facilitatori lipsi╚Ťi de obliga╚Ťii. ├Äns─â cu fiecare scandal de felul celui descris mai sus, tradi╚Ťia mai prime╚Öte o lovitur─â. ╚śi asta nu e un lucru r─âu.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.