Young vs Rogan

Publicat în Dilema Veche nr. 930 din 3 – 9 februarie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Spotify, aplicația pe care sute milioane de oameni din lumea întreagă ascultă muzică și podcast-uri, face eforturi de cîteva săptămîni să limiteze efectele unui scandal care riscă să îi afecteze serios reputația și, dacă se prelungește, rezultatele financiare. Concret, în podcast-ul lui Joe Rogan, probabil cel mai popular de pe platformă, au fost invitate mai multe persoane care au promovat teorii „alternative” legate de pandemie. Între lucrurile (false) care s-au spus acolo se regăsește afirmația că vaccinurile reprezintă un soi de terapie genetică ce ar duce la modificarea ADN-ului. S-a mai spus și că vaccinurile reprezintă un risc mai mare decît boala propriu-zisă dacă ele sînt aplicate tinerilor sau că efectele secundare ale vaccinului comportă riscuri mai mari dacă persoana a trecut deja prin boală. 

Repetarea acestor opinii pe o platformă cu o capacitate atît de mare de diseminare a provocat, în mod firesc, reacții din partea comunității științifice. Însă ele au trecut mai degrabă neobservate pînă cînd cîntărețul canadian Neil Young a anunțat că Spotify trebuie să aleagă între catalogul său și Joe Rogan. Prompt, Spotify a început să elimine din aplicație muzica lui Young. Aici poate merită amintit că, potrivit relatărilor de presă de acum doi ani, Spotify și-a asigurat exclusivitatea pentru podcast-ul lui Rogan într-o afacere al cărei cost a fost de aproximativ 100 de milioane de dolari. Gigantul streaming-ului nu a recunoscut niciodată suma, însă nici nu a contestat cifrele vehiculate. 

De două ori membru al Rock and Roll Hall of Fame, de mai multe ori premiat la galele Grammy și Juno (Grammy-ul canadian) și considerat de Rolling Stone drept una dintre cele mai mari personalități muzicale din istorie, Neil Young nu este un adversar care să poată fi ignorat. Și asta s-a văzut cel mai bine atunci cînd exemplul său a fost urmat de colega sa de generație Joni Mitchell. Mitchell a anunțat la rîndu-i că se retrage de pe Spotify, invocînd motive asemănătoare cu ale lui Young: „Oameni iresponsabili răspîndesc minciuni care ajung să ducă la pierderea de vieți. Sînt solidară cu Neil Young și comunitatea științifică“.

S-a ajuns astfel la un fel un soi de bătălie a voințelor în care Spotify a încercat să nu clipească. A făcut-o totuși, probabil și ajutat de evoluția prețului acțiunilor pe bursă. În zilele care au urmat anunțului lui Young, capitalizarea Spotify s-a redus cu aproximativ două miliarde de dolari. O sumă deloc neglijabilă pentru investitori. Așa că Daniel Ek, co-fondatorul și managerul companiei, a publicat o postare de blog în care detaliază mai multe schimbări ale regulilor Spotify menite să prevină răspîndirea de informații false. Ek susține că Spotify difuzează o mulțime de opinii cu care, personal, nu este de acord și recunoaște că platforma nu a fost foarte transparentă în relația cu producătorii de conținut, nefiind clar cît de departe pot merge aceștia cu opinii care sînt în afara normelor acceptate. Așa că Spotify va atașa podcast-urilor care conțin afirmații contestabile o etichetă de avertisment. În plus, într-o comunicare separată, compania a precizat că, pînă la momentul scandalului, eliminase din oferta sa aproape 20.000 de episoade de podcast pe care le-a considerat incompatibile cu regulile de publicare. Două lucruri nu au fost menționate în intervenția lui Daniel Ek: numele lui Neil Young și o eventuală intenție de eliminare sau corectare a episoadelor contestate din podcast-ul lui Joe Rogan. 

Disputa a provocat, evident, o mică furtună pe social media, unde au putut fi văzute hashtag-uri ca #deletespotify sau #cancelspotify. Însă oricît de important ar fi Neil Young pentru istoria muzicii, Spotify se uită mai degrabă în prezent și viitor. Și, pentru moment, pare să fi decis că podcast-urile sînt mai importante decît cataloagele muzicale. Indiscutabil, Joe Rogan are în acest moment o umbră mult mai mare decît canadiano-americanul. Și asta se măsoară în numărul de ascultări care, la rîndul său, se transformă în banii proveniți din abonamente. Pe de altă parte, însă, dacă exemplele lui Young și Mitchell ar fi urmate de artiști ca Taylor Swift sau Kendrick Lamar, de exemplu, e foarte probabil că Spotify nu ar renunța așa ușor. Swift, de exemplu, are 47 de milioane de ascultători în fiecare lună numai pe această platformă. Cifre de felul acesta o pun cam în aceeași barcă cu Joe Rogan, cu diferența că ea nu are nici o înțelegere exclusivă cu platforma suedeză de streaming. 

Scandalul este important pentru că semnalează foarte clar unde este concentrată atenția publicului și, deci, unde se formează opiniile majoritare. Exemple au mai fost – interdicția aplicată lui Donald Trump de a publica pe platformele importante sau disputa dintre Dave Chapelle și un grup mic, dar gălăgios de activiști pentru drepturile minorităților sexuale ofensați peste măsură de glumele dintr-un spectacol de stand-up comedy difuzat de Netflix. În acest din urmă caz, Netflix a stat lîngă Chapelle, preferînd să nu ia nici o măsură. Disputa s-a stins fără alte consecințe. 

La fel ca Facebook sau Twitter în anii trecuți, Spotify și alte platforme majore de distribuție de conținut sînt obligate să admită că au o responsabilitate și în zona libertății de expresie care le obligă să găsească granița aceea complicată dintre opinii marginale, dar legitime și opinii potențial periculoase. Tradiția ne arată că marile companii de tehnologie se feresc pe cît pot să își asume astfel de responsabilități, preferînd să se vadă pe ele însele ca pe un soi de facilitatori lipsiți de obligații. Însă cu fiecare scandal de felul celui descris mai sus, tradiția mai primește o lovitură. Și asta nu e un lucru rău.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Iarna s-a întors în forță. Ninge în Braşov, Prahova, Suceava, Vaslui, Covasna și Harghita
Duminică dimineaţă ninge în judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, însă fără depuneri pe partea carosabilă şi fără a fi impuse restricţii de trafic. Pe parcursul nopţii, în judeţele unde a nins s-a acţionat cu utilaje şi material antiderapant.
goilavi
Oamenii care au adus României faima de „grânar al Europei”. Au fost colegi de clasă cu Eminescu și au făcut un paradis agricol
La începutul secolului al XX-lea, în nordul extrem al României funcționa una dintre cele mai moderne ferme agricole din Europa. Era opera Goilavilor, moșieri care au reușit să găsească rețeta succesului în domeniul agricol, contribuind la faima țării noastre, ca mare producător de cereale.
fani u cluj foto Cristian Cosma jpg
Ungurii cer socoteală României după ce doi fani ai lui CFR Cluj au fost bătuți pentru că vorbeau maghiara
Ministrul de Externe al țării vecine, îngrijorat de veștile din România.
1 buze maini jpg jpeg
De ce se usucă buzele?
Buzele uscate creează neplăceri și disconfort, provocând cojițele inestice și, în unele cazuri, sângerări și durere, mai ales când alegi să smulgi cojițele care se formează pe suprafaţa lor.
shutterstock 2574531603 jpg
Cum a funcționat impunerea de tarife ridicate pentru alte țări. Ce a făcut diferit Coreea de Sud, o poveste de succes
Impunerea unor taxe vamale ridicate a avut în mare parte un impact negativ pentru industriile țărilor care le-au îmbrățișat, cu mici excepții, relatează Wall Street Journal, care analizează cazurile a patru țări.
Dacia Spring FOTO Adevarul auto jpg
Scădere catastrofală a vânzărilor de mașini electrice în România. Nici Dacia Spring nu mai merge bine
Luna martie a fost a treia lună consecutivă din acest an în care s-au înregistrat scăderi dramatice ale vânzărilor de mașini electrice din România, inclusiv în ceea ce privește numărul de autoturisme Dacia Spring.
Ianis Hagi Rangers  Foto Profimedia (3) jpg
BUN adrian cotos cautat trafic cocaina foto europol jpg
Cine sunt cei doi români aflați pe lista Europol a celor mai periculoși infractori căutați. Unul dintre ei a exploatat sexual copii
Doi români sunt la ora actuală pe lista Europol a celor mai periculoși infractori dați în urmărire internațională. Infracțiunile pentru care sunt căutați aceștia sunt trafic de cocaină, pornografie infantilă și trafic de persoane.
dragos sprinceana medalie waltz foto facebook jpg
Ce șanse are România în relația cu Statele Unite, avându-i emisari speciali pe Dragoș Sprînceană și pe Lucian Romașcanu
Premierul Marcel Ciolacu a desemnat în această săptămână doi emisari speciali pentru a face lobby pe lângă administrația americană. „Adevărul” a analizat șansele celor doi de a reuși în această misiune extrem de importantă și dificilă.