Wow

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Iconofobie jpeg

I-am scris recent un e-mail colegului meu Teneneu Manase, profesor de lingvistică americană, bursier – încă de dinainte de pandemie – la o universitate americană. Nu mai aveam vești de la el de aproape un an de zile. Teneneu a răspuns cu un mesaj tulburător: „Dragul meu, nu mă găsesc în cea mai bună formă, însă nu din cauza pandemiei. Virusul nu m-a lovit, slavă Domnului! Ba am reușit să mă și vaccinez, prins în trafic pe autostradă. Era acolo, blocat, un transport gigantic de seruri Pfizer. Întrucît condițiile de păstrare nu mai puteau fi respectate în timpii presupuși de ambuteiaj, oficialitățile statale au decis să folosească lotul farmaceutic la fața locului. Au trimis un elicopter cu doctori și asistente care au vaccinat toți șoferii doritori, captivi în criza rutieră. Am fost doritor, bineînțeles. Ei, de voie, de nevoie, m-au înregistrat în baza de date și ulterior mi-au făcut și rapelul. Cu Moderna, fiindcă stocurile de Pfizer se epuizaseră. Am acceptat schimbarea pe proprie răspundere, precizînd personalului medical speriat că, în tinerețea mea carpato-danubiană, am avut atîtea bacterii și virusuri, încît nu se va putea inventa vreodată vaccinul sau combinația de vaccinuri care să mă pună la pămînt. Am avut dreptate. Testat demonstrativ de Asociația Epidemiologilor Americani, prezentam aniticorpi suficienți pentru un regiment întreg. M-au lăsat să înțeleg că, pe cazul meu, se va putea revoluționa imunologia internațională. După două săptămîni de la testare, au venit niște echipe de televiziune la Universitate să-mi ia interviuri. Eram o curiozitate a naturii și insistau să afle ce mîncasem, în copilărie, în România. Am plusat și eu, trebuie să admit. Le-am spus că mîncatul ca mîncatul, dar băutul să fi văzut cum a fost! Am declarat, foarte serios, că, încă din scutece, supsesem de la mama șliboviță, mama fiind o campioană a concursurilor de alcooluri tari. Nu a dat bunul Dumnezeu o zi în viața mea de elev, am adăugat, de la ciclul primar pînă la cel liceal, să nu o deschid cu patru șnapsuri. Reporterițele strigau, înnebunite, wow, wow, wow!, îndesîndu-mi microfoanele în nas. Mi-au difuzat comentariile la știrile de maximă audiență, aducîndu-mi un fel de notorietate de Frankenstein local. Asta însă nu m-a deranjat. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să mă bănuiască vampir, dar m-am mulțumit și cu monstrulică. Altele au devenit probleme pentru mine aici...

M-am împrietenit cu cîțiva profesori, patrioți înfocați. Mă cucerise pasiunea cu care vorbeau ei despre excepționalismul american. Mă îndrăgeau, probabil datorită seriei de wow-uri cu care reacționam la fiecare poveste despre SUA. Wow, wow, wow! Mă băteau pe umăr și îmi repetau că eram de-al lor, ceea ce mă onora. Într-o zi, mi-au spus că se făcuse vremea să mă prezinte americanilor adevărați. Am plecat într-un fel de excursie în afara orașului. Ne-am oprit într-o poiană unde au răsărit, ca la comandă, indivizi solizi, cu pușcoace în mîini, pregătiți parcă pentru asalt. Erau băieții de la organizația White Supremacy. Colegii m-au prezentat drept băiatul alb din România, care făcuse armata obligatorie și folosise tot felul de arme, inclusiv mitraliere (într-o conversație anterioară, menționasem acest amănunt din tinerețe). Tipii au început să exclame wow, wow, wow! și au tras mai multe rafale în aer, chiuind yee-haw. M-au dus apoi la o ceremonie specială, într-o bisericuță de lemn, ascunsă printre copaci. Acolo, unul dintre ei s-a însurat cu... pușca lui, iar ceilalți au asistat, sobri, la ritual. A urmat, desigur, o ședință de trageri masive. În paralel, m-am apropiat și de niște tinerei din Departament, care îmi vorbeau înflăcărat despre idealurile liberale al Americii. Mă fascinau, la rîndu-le, cu informațiile pe care mi le furnizau. Și cu ei o țineam, teleleu-tanase, pardon, teneneu-manase, numai în wow-uri de extaz. Wow, wow, wow! Inevitabil, mi-au comunicat că sînt de-al lor și că trebuia să le cunosc mai bine tovarășii de idei. Înainte să mă dezmeticesc, m-am trezit îmbrăcat ca un iepuraș Playboy, defilînd, într-o mare de indivizi de sex incert, costumați la fel de exotic. Toți urlau, nebuni de fericire, wow, wow, wow! Mă aflam la o demonstrație LGBT. Toate ca toate, dar, avînd eu popularitate de Frankenstein local, am fost urmărit, se pare, de jurnaliști pe parcursul ambelor escapade. Au apărut poze și filmulețe cu mine, din amîndouă împrejurările, atît în presă, cît și pe Internet. Conservatorii m-au numit neo-marxist și m-au altoit cu bîte de baseball. Progresiștii mi-au zis fascist și m-au azvîrlit, simbolic, de pe soclul statuii lui Thomas Jefferson, pe care urmau să o dărîme. Acum zac în spital cu diverse traume, înspăimîntat atît de privirile ucigașe aruncate de asistenta-șefă, despre care am auzit că e republicană, cît și de căutătura feroce a doctorului curant, despre care știu că e democrat. Sînt pierdut, bătrîne!”. Am terminat de citit mesajul stupefiat. N-am putut decît să șuier defazat: Wow!

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image