Wow

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Iconofobie jpeg

I-am scris recent un e-mail colegului meu Teneneu Manase, profesor de lingvistic─â american─â, bursier ÔÇô ├«nc─â de dinainte de pandemie ÔÇô la o universitate american─â. Nu mai aveam ve╚Öti de la el de aproape un an de zile. Teneneu a r─âspuns cu un mesaj tulbur─âtor: ÔÇ×Dragul meu, nu m─â g─âsesc ├«n cea mai bun─â form─â, ├«ns─â nu din cauza pandemiei. Virusul nu m-a lovit, slav─â Domnului! Ba am reu╚Öit s─â m─â ╚Öi vaccinez, prins ├«n trafic pe autostrad─â. Era acolo, blocat, un transport gigantic de seruri Pfizer. ├Äntruc├«t condi╚Ťiile de p─âstrare nu mai puteau fi respectate ├«n timpii presupu╚Öi de ambuteiaj, oficialit─â╚Ťile statale au decis s─â foloseasc─â lotul farmaceutic la fa╚Ťa locului. Au trimis un elicopter cu doctori ╚Öi asistente care au vaccinat to╚Ťi ╚Öoferii doritori, captivi ├«n criza rutier─â. Am fost doritor, bine├«n╚Ťeles. Ei, de voie, de nevoie, m-au ├«nregistrat ├«n baza de date ╚Öi ulterior mi-au f─âcut ╚Öi rapelul. Cu Moderna, fiindc─â stocurile de Pfizer se epuizaser─â. Am acceptat schimbarea pe proprie r─âspundere, preciz├«nd personalului medical speriat c─â, ├«n tinere╚Ťea mea carpato-danubian─â, am avut at├«tea bacterii ╚Öi virusuri, ├«nc├«t nu se va putea inventa vreodat─â vaccinul sau combina╚Ťia de vaccinuri care s─â m─â pun─â la p─âm├«nt. Am avut dreptate. Testat demonstrativ de Asocia╚Ťia Epidemiologilor Americani, prezentam aniticorpi suficien╚Ťi pentru un regiment ├«ntreg. M-au l─âsat s─â ├«n╚Ťeleg c─â, pe cazul meu, se va putea revolu╚Ťiona imunologia interna╚Ťional─â. Dup─â dou─â s─âpt─âm├«ni de la testare, au venit ni╚Öte echipe de televiziune la Universitate s─â-mi ia interviuri. Eram o curiozitate a naturii ╚Öi insistau s─â afle ce m├«ncasem, ├«n copil─ârie, ├«n Rom├ónia. Am plusat ╚Öi eu, trebuie s─â admit. Le-am spus c─â m├«ncatul ca m├«ncatul, dar b─âutul s─â fi v─âzut cum a fost! Am declarat, foarte serios, c─â, ├«nc─â din scutece, supsesem de la mama ╚Ölibovi╚Ť─â, mama fiind o campioan─â a concursurilor de alcooluri tari. Nu a dat bunul Dumnezeu o zi ├«n via╚Ťa mea de elev, am ad─âugat, de la ciclul primar p├«n─â la cel liceal, s─â nu o deschid cu patru ╚Önapsuri. Reporteri╚Ťele strigau, ├«nnebunite, wow, wow, wow!, ├«ndes├«ndu-mi microfoanele ├«n nas. Mi-au difuzat comentariile la ╚Ötirile de maxim─â audien╚Ť─â, aduc├«ndu-mi un fel de notorietate de Frankenstein local. Asta ├«ns─â nu m-a deranjat. Mi-ar fi pl─âcut, recunosc, s─â m─â b─ânuiasc─â vampir, dar m-am mul╚Ťumit ╚Öi cu monstrulic─â. Altele au devenit probleme pentru mine aici...

M-am ├«mprietenit cu c├«╚Ťiva profesori, patrio╚Ťi ├«nfoca╚Ťi. M─â cucerise pasiunea cu care vorbeau ei despre excep╚Ťionalismul american. M─â ├«ndr─âgeau, probabil datorit─â seriei de wow-uri cu care reac╚Ťionam la fiecare poveste despre SUA. Wow, wow, wow! M─â b─âteau pe um─âr ╚Öi ├«mi repetau c─â eram de-al lor, ceea ce m─â onora. ├Äntr-o zi, mi-au spus c─â se f─âcuse vremea s─â m─â prezinte americanilor adev─âra╚Ťi. Am plecat ├«ntr-un fel de excursie ├«n afara ora╚Öului. Ne-am oprit ├«ntr-o poian─â unde au r─âs─ârit, ca la comand─â, indivizi solizi, cu pu╚Öcoace ├«n m├«ini, preg─âti╚Ťi parc─â pentru asalt. Erau b─âie╚Ťii de la organiza╚Ťia White Supremacy. Colegii m-au prezentat drept b─âiatul alb din Rom├ónia, care f─âcuse armata obligatorie ╚Öi folosise tot felul de arme, inclusiv mitraliere (├«ntr-o conversa╚Ťie anterioar─â, men╚Ťionasem acest am─ânunt din tinere╚Ťe). Tipii au ├«nceput s─â exclame wow, wow, wow! ╚Öi au tras mai multe rafale ├«n aer, chiuind yee-haw. M-au dus apoi la o ceremonie special─â, ├«ntr-o bisericu╚Ť─â de lemn, ascuns─â printre copaci. Acolo, unul dintre ei s-a ├«nsurat cu... pu╚Öca lui, iar ceilal╚Ťi au asistat, sobri, la ritual. A urmat, desigur, o ╚Öedin╚Ť─â de trageri masive. ├Än paralel, m-am apropiat ╚Öi de ni╚Öte tinerei din Departament, care ├«mi vorbeau ├«nfl─âc─ârat despre idealurile liberale al Americii. M─â fascinau, la r├«ndu-le, cu informa╚Ťiile pe care mi le furnizau. ╚śi cu ei o ╚Ťineam, teleleu-tanase, pardon, teneneu-manase, numai ├«n wow-uri de extaz. Wow, wow, wow! Inevitabil, mi-au comunicat c─â s├«nt de-al lor ╚Öi c─â trebuia s─â le cunosc mai bine tovar─â╚Öii de idei. ├Änainte s─â m─â dezmeticesc, m-am trezit ├«mbr─âcat ca un iepura╚Ö Playboy, defil├«nd, ├«ntr-o mare de indivizi de sex incert, costuma╚Ťi la fel de exotic. To╚Ťi urlau, nebuni de fericire, wow, wow, wow! M─â aflam la o demonstra╚Ťie LGBT. Toate ca toate, dar, av├«nd eu popularitate de Frankenstein local, am fost urm─ârit, se pare, de jurnali╚Öti pe parcursul ambelor escapade. Au ap─ârut poze ╚Öi filmule╚Ťe cu mine, din am├«ndou─â ├«mprejur─ârile, at├«t ├«n pres─â, c├«t ╚Öi pe Internet. Conservatorii m-au numit neo-marxist ╚Öi m-au altoit cu b├«te de baseball. Progresi╚Ötii mi-au zis fascist ╚Öi m-au azv├«rlit, simbolic, de pe soclul statuii lui Thomas Jefferson, pe care urmau s─â o d─âr├«me. Acum zac ├«n spital cu diverse traume, ├«nsp─âim├«ntat at├«t de privirile uciga╚Öe aruncate de asistenta-╚Öef─â, despre care am auzit c─â e republican─â, c├«t ╚Öi de c─âut─âtura feroce a doctorului curant, despre care ╚Ötiu c─â e democrat. S├«nt pierdut, b─âtr├«ne!ÔÇŁ. Am terminat de citit mesajul stupefiat. N-am putut dec├«t s─â ╚Öuier defazat: Wow!

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.