WC-uri corecte politic

Publicat în Dilema Veche nr. 634 din 14-20 aprilie 2016
Guverne sub acoperire jpeg

Coy Mathis are șase ani. La naștere, a fost declarat a fi băiat pentru că… în fine, cum să zic? Pentru că așa au zis doctorii că ar fi, pe baza unor observații simple. S-au uitat la cum arată, ce caracteristici anatomice a dezvoltat în timpul sarcinii (cum ar fi prezența penisului). Trăiește în orășelul Fountain, statul Colorado. Pe cînd avea un an și jumătate, a refuzat să se joace cu o mașinuță și a preferat o păpușă. A fost primul moment în care părinții au trăit un dubiu existențial. Pe la patru ani, a preferat să se îmbrace într-o rochiță de balet, în loc de blugi. „E clar!“, au zis ei. „Băiețelul nostru este, de fapt, o fetiță!“ I-au cumpărat numai rochițe și fustițe, l-au ferit de joaca de-a pompierii. L-au declarat a fi fetiță, în familie și în fața autorităților, în ciuda certificatului de naștere. Acela (certificatul) avea handicapul de a declara copilul drept băiat doar pentru că… în fine… avea un penis la naștere.

Apoi, a venit momentul în care a trebuit să fie dat(ă) la școală. Coy mergea la cursuri îmbrăcat(ă) în rochițe, pentru că, vă reamintesc, în urmă cu doi ani, fustița de balet i se păruse mai nostimă decît pantalonii. Prin urmare, a fost luat(ă) în evidență ca fiind fetiță. S-a dus la toaleta de fete timp de un an. Apoi a apărut necazul. Pe la finele anului, directorul școlii a aflat că acel copil este, în acte, băiat, nu fată. Urmarea: lui Coy i s-a interzis să mai frecventeze toaleta pentru fetițe, deși purta fustă și nu se juca de-a pompierii. A urmat un proces care a răscolit lumea activiștilor pentru drepturile omului deoarece părinții au dat în judecată conducerea școlii, pe motiv de discriminare. Școala a pierdut procesul. Prin urmare, toată suflarea pămîntească interesată de subiect a răsuflat ușurată: transsexualii au drepturi constituționale, încă dinainte de a afla că sînt transsexuali sau ce e aia Constituție.

În cam același timp, statul Carolina de Nord a avut o altă chestiune spinoasă de rezolvat în Legislativul local: problema orașului Charlotte. Consiliul municipal de acolo hotărîse că orice persoană care trece prin oraș are dreptul de a utiliza toaletele publice în funcție de „sexul pe care îl simte“, nu de cel din acte. Carevasăzică, s-au înființat „toalete corecte politic“, adică din cele pentru uzul celor care sînt născuți bărbați, dar se simt femei și viceversa. Hotărîrea din Charlotte obliga toate autoritățile publice să înființeze „o a treia toaletă“, fapt care forța și restaurantele, benzinăriile sau mall-urile să procedeze întocmai. Congresul statului Carolina de Nord (cu o dezgustătoare majoritate republicană, altminteri) s a reunit de urgență (fapt care a costat cam 40.000 de dolari, după cum notează Democrații) și a votat o lege care interzice bărbaților fără… cum să zic… penis (alt cuvînt nu mi-a venit) să se ducă la buda pentru bărbați, după cum femeile cu… penis (na, cum altfel să scriu?) nu au voie să se ușureze la toaleta pentru femei.

Stimați cititori din România, încă neobișnuiți cu asemenea rafinamente într-ale discriminării și drepturilor omului, vă rog, nu rîdeți! Cît de curînd, vom avea asemenea dispute și la noi. Cam tot ce apare nou în acest domeniu, în SUA, trece Oceanul într-un an sau doi și ajunge în România în cam trei ani. Să nu ziceți că nu v-am prevenit.

Revin la statul Carolina de Nord. Măsura prin care fiecare cetățean este obligat să utilizeze toaleta publică doar în conformitate cu sexul declarat la naștere a inflamat scena politică americană la nivel federal. Președintele Obama a declarat de curînd că se mai gîndește la cuantumul subvenției federale pentru educație, în cazul retrogradului stat Carolina de Nord.

Trecînd la cestiuni practice, mă și gîndesc să deschid deja o firmă de construit WC-uri publice. La cît de repede ajunge corectitudinea politică în Europa, e bine să mă pregătesc din timp. Parcă văd o directivă UE cu privire la necesitatea ca toate instituțiile publice să aibă o a treia budă, pentru cei care simt că au un sex diferit de cel trecut în certificatul de naștere.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic