Vremea clasamentelor (din nou)

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Vremea clasamentelor (din nou) jpeg

Îmi place să citesc Politico, acea găselniță jurnalistică de rit anglo-saxon care face furori în Bruxelles de cîțiva ani. Au înlocuit o publicație incredibil de somnoroasă și au reușit să scrie cu umor (de multe ori), cu nerv (mai întotdeauna), cu informație de primă calitate (în cele mai multe cazuri). Recunosc, cîrcotaș fiind, am observat o atitudine oarecum arogantă printre colegi, cîteva gafe profesionale către cititori și, ici-colo, grabă spre scoop în dauna rigorii. Una peste alta, oricum ar fi, dacă scrii despre Uniune, nu poți ignora Politico.

Așa că mi-am făcut datoria să citesc ultimul lor clasament (regulat, ei prestează clasamente, că dă bine în tiraje). 28 de politicieni care pot schimba, orienta, defini Europa de mîine. În prima fază, am zis: 28, că 28 sînt statele membre. Hai, 27 pentru cîrcotași, după Brexit. Nici vorbă! Acolo, în clasament, au trecut peste criteriul de anul trecut (adică un nominalizat pentru un stat membru). Așa se face că apare acolo și Erdogan. Motivația este simplă: tot 28 sînt și statele NATO care, de asemenea, influențează Europa.

Să încep cu… românul! El este polițistul din Brașov. Adică Marian Godină. Descris ca omul care a reușit să producă o mini-revoluție prin Facebook și blog. Anul trecut, românul european era, în viziunea Politico, o româncă: doamna Kövesi. Anul ăsta e vorba despre domnul Godină. Pare-se că lupta anticorupție a devenit brand-ul de țară cel mai solid pentru România. O fi bine, o fi rău? Sincer, habar n-am! Chiar nu știu dacă lipirea cuvîntului „corupție“ de numele țării este de rău, atîta vreme cît prefixul este „anti-“, iar întregul Occident este zguduit electoral de nemulțumirea alegătorilor față de ceea ce ei percep a fi „corupția clasei politice“. A se vedea Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Olanda, Ungaria, Polonia și multe altele…

Să merg mai departe cu nominalizările pentru catalogul clasei pe 2016. Avem nume mari și cunoscute, avem persoane mult mai discrete pe plan european, deși extrem de influente la nivel de națiune. Sînt sigur că ați auzit de George Soros, Federica Mogherini sau Jaroslaw Kaczynski. De alții, nu sînt tocmai sigur: Sadiq Khan (primarul musulman al Londrei, în anul Brexitului), Frauke Petry (șefa de la AfD), Michael O’Leary (fondatorul lui RyanAir) sau Irina Bokova (șefa de la UNESCO). Recunosc, alții îmi sînt total necunoscuți: Daphne Caruana Galizia (o bloggeriță de succes din Malta care l-ar înverzi de invidie pe Tolo), Jelena Milic (sîrboaica dedicată Occidentului, în ciuda atmosferei de „frăție slavă“ din țara de baștină) sau Ada Colau (primărița Barcelonei). Rușine mie, că nu am auzit de ei…

Îmi propun să îi luăm pe rînd, să-i cunoaștem mai bine pe cei mai celebri. Pentru astăzi, patronul lui RyanAir pare un bun început. Domnia-sa a profitat din plin de însăși existența Uniunii Europene. Libertatea de mișcare între statele membre i-a permis domniei-sale să devină miliardar. Orice instalator polonez sau căpșunar român a avut la îndemînă serviciile companiei sale și ale celor ca ale lui (pe românește, Blue Air sau, pe ungurește, Wizz Air). Adică a putut folosi firme low cost de transport aerian. Credeţi că e mică diferența de timp între patru zile pe drum cu autocarul și trei ore cu avionul, mai ales dacă diferența de preț devine suportabilă? Pînă la urmă, O’Leary a contribuit mai degrabă la coeziunea europeană decît chiar Erasmus (cel mai de succes program european dedicat integrării). Colo au fost cîteva zeci de mii de studenți care au prins, din zborul tinereții, perene valori comune (ceea ce nu e puțin lucru), dincolo am avut de-a face cu milioane de cetățeni ai statelor membre mișcați de colo-colo, la prețuri minimale, între o țară și alta. Necazul lui O’Leary este discursul dublu-schizofrenic la care este obligat de-acum înainte. Pe de-o parte, este un întreprinzător, un tip de dreapta care urăște instinctiv birocrația de Bruxelles. Pe de altă parte, își dorește pedepsirea exemplară a Brexitului, chiar dacă asta i-ar dăuna afacerilor, pe termen scurt.

(pe săptămîna viitoare)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.