Votul ca formă de complicitate

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pe măsură ce se apropie data alegerilor, devin tot mai clare opțiunile partidelor mari pentru viitoarele administrații locale. Mai peste tot avem de-a face cu figuri vechi, personalități neentuziasmante și programe lipsite de orice urmă de viziune. Pe deasupra lor circulă pariuri cinice: „Cît crezi că apucă din mandat pînă îl ia DNA-ul?“

Cine are răbdare să urmărească măcar cinci minute din discursul oricăruia dintre reprezentanții PNL sau PSD nu va putea să își alunge senzația că asistă la o piesă de teatru cu actori obosiți și un regizor plictisit. Candidații repetă la nesfîrșit o mantră a modernizării în aceleași 50 de cuvinte pe care le rostogolesc fără urmă de încredere în fața camerelor.

În fapt, asistăm, participăm chiar la împlinirea unui plan care era enunțat destul de des acum vreo cîțiva ani, cînd PNL și PSD erau aceeași… expresie politică în interiorul USL: împărțirea scenei între două partide mari și eliminarea oricărei concurențe reale. Victor Ponta obișnuia să spună des lucrul ăsta, la fel și Crin Antonescu. Acum sînt amandoi în plan secund, dar se pot felicita reciproc pentru împlinirea unui vis.

USL nu numai că trăiește, dar domină copios România. USL guvernează prin proxy și tot USL e și opoziție uneori. Dacă acceptăm că interesele de grup care mînă în luptă cele două partide sînt adesea complementare și uneori comune, putem să observăm cum democrația românească (cea despre care ne place să spunem că a creat o insulă de stabilitate în regiune) e pe cale să fie abolită. Nici vorbă de concurență de valori sau programe. Ceea ce desparte cele două partide sînt niște sigle și cîteva CNP-uri necesare pentru a crea iluzia unei competiții.

Dacă ar fi să reproșez ceva PNL și PSD, aș insista pe teamă și comoditate. Teama că o eventuală reformă le-ar putea duce la dispariție și comoditatea izvorîtă dintr-un cinism pragmatic care le spune că merge și așa. În condițiile în care nu există legislație care să asigure cu adevărat concurența politică, reforma este inutilă. Nu există nici un stimulent pentru reformă, cu excepția notabilă a demonstrațiilor de stradă. Și pentru că am ajuns aici, încă nu știu de ce ne vom înfuria anul ăsta, dar sînt sigur că o vom face.

Autorul israelian Youval Noah Harari observa, în excelentul său volum Sapiens. A brief history of human kind, că mai toate ierarhiile sociopolitice sînt lipsite de o bază logică sau biologică. Nu sînt altceva decît perpetuarea unor evenimente în­tîmplătoare sprijinite de mituri. Miturile, în cazul nostru, sînt stabilitatea, protejarea de extremism/excentrici și inevitabilitatea celor două partide mari.

Un prim pas către schimbare e să nu le mai considerăm inevitabile. Fiecare vot care nu se va duce spre cei doi dinozauri reumatici care domină azi administrația publică va fi un vot împotriva monopolului politic. Pentru că, dacă e să continuăm tradiția votului negativ – și n-am motive să cred că nu va fi așa –, atunci anul acesta a venit vremea unui vot antimonopol.

Al doilea pas: refuzul de a considera pericole pentru societate acele evoluții care sînt periculoase pentru PNL sau PSD. Fragmentarea spectrului politic mi se pare un pericol mai mic decît confiscarea lui de către grupul restrîns de politicieni care reprezintă azi cele două partide mari. De asemenea, riscul de a avea excentrici în Parlament sau primării cred că trebuie asumat, dacă prespunem că printre figurile noi apar și oameni care își cîștigă onest locul acolo. Aș adăuga aici și interesele specifice, deloc reprezentate în acest moment: ecologiști, creștini etc. Oamenii ăștia au dreptul la o voce care nu le este permisă în acest moment. Altfel spus, exorcizarea fantomei USL mi se pare o prioritate a cărei importanță e semnificativ mai mare decît accidentele de etapă.

Și nu, nu vreau să văd monopoliștii de azi dispăruți. PSD, cu structurile sale masive, e probabil singurul partid real al României. PNL, mai slab structural, e o voce necesară a clasei de mijloc. Însă pseudo-stînga pesedistă și liberalismul penelist sînt, cum spuneam mai sus, doar exerciții neconvingătoare de mimă. Uselismul însă, înțeles ca perpetuarea unei clase politice transpartinice și nonideologice al cărei unic scop e accesul la resursele publice, e foarte-foarte viu. Or, asta trebuie să înceteze, dacă nu vrem să ne scufundăm definitiv în mediocrație.

În treacăt fie spus, presimt că au să apară iar discuțiile despre „vot util“ vs „idioți utili“. Discuțiile astea ne-au adus aici. Am votat util pînă a dispărut orice urmă de concurență politică reală. Uneori, votul util e o formă mascată de complicitate. Poate, de data asta, o refuzăm. Contractul pe care PNL și PSD îl propun României este dăunător. De aceea denunțarea lui e o necesitate.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 042 INQUAM Photos George Calin jpg
Românii au mai multă încredere în Nicușor Dan decât au avut în Traian Băsescu, în primul mandat. Sociolog: „Are 71% în acest moment”
Sociologul Marius Pieleanu consideră că Nicușor Dan se bucură în prezent de încrederea a aproape trei sferturi dintre români, după câștigarea alegerilor prezidențiale.
germania romani furt FOTO NDR jpg
Captură uriașă pe o autostradă din Germania: români opriți cu portbagajul plin de bunuri furate
Doi români au fost opriți de poliție pe o autostradă din Germania, iar ceea ce părea un simplu control de rutină s-a transformat într-una dintre cele mai mari capturi de produse furate din regiunea Osnabrück.
nu ti irosi timpul pretios in traficul bara la bara cauta solutii jpg
Nu-ți irosi timpul prețios în traficul bară la bară. Caută soluții!
Mulți dintre noi plecăm dimineața cu autoturismul cu speranța că vom ajunge rapid la destinație și că nu vom avea parte de neplăceri în trafic. Cu toate acestea, nu totul depinde de noi.
Fata de 14 ani violata foto pexels.com
Minoră dată în plasament, violată timp de doi ani de soțul femeii care o avea în grijă. Individul a fost arestat
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au anunțat vineri punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un bărbat din Râmnicu Vâlcea, bănuit că ar fi abuzat sexual o tânără care se afla în plasament la soţia lui. Individul este cercetat pentru viol în stare de arest preventiv.
politia nu treceti jpg
Soțul fostei jurnaliste care și-a aruncat fetița de la etaj și apoi a sărit și ea a demontat mai multe informații apărute: „Nu a existat un proces de divorț”
La câteva zile după incidentul dramatic din Capitală, în care o fostă jurnalistă și fiica sa de 7 ani au căzut de la etajul 5 al unui bloc de locuințe, reprezentantul legal al soțului jurnalistei a transmis un comunicat prin care contrazice o serie de informații apărute în spațiul public.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Ambasada Franței răspunde acuzațiilor de ingerințe în alegerile din România. Apelul făcut de diplomații francezi
Ambasada Franței la București a transmis un răspuns în urma acuzațiilor conform cărora guvernul de la Paris ar fi încercat să intervină în alegerile prezidențiale care au avut loc duminică, 18 mai, în România.
permis de conducere Foto   Arhivă Adevărul jpg
Șoferii nu-și mai pot recupera permisul fără plata amenzii. Noua regulă care a intrat în vigoare
Pentru a putea solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere, șoferii sunt acum obligați să dovedească plata amenzii. Noile prevederi legale au fost publicate în Monitorul Oficial.
Daniel David Foto  Mediafax  (2) jpg
Daniel David avertizează că „începem să nu mai avem profesori” în școli. Ce soluții propune
Ministrul Educației, Daniel David, avertizează că există o problemă reală cu personalul angajat, explicând că „începem să nu mai avem profesori”.
Fake News FOTO FB MApN jpg
Fake news cu așa-zise „dovezi” ale unei decizii luate de România privind trimiterea de trupe în Ucraina. Anunțul MApN
Ministerul Apărării Naționale atrage atenția că în platforma de comunicare digitală TikTok se amplifică o dezinformare referitoare la așa-zise „dovezi” ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina.