Votul ca formă de complicitate

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pe măsură ce se apropie data alegerilor, devin tot mai clare opțiunile partidelor mari pentru viitoarele administrații locale. Mai peste tot avem de-a face cu figuri vechi, personalități neentuziasmante și programe lipsite de orice urmă de viziune. Pe deasupra lor circulă pariuri cinice: „Cît crezi că apucă din mandat pînă îl ia DNA-ul?“

Cine are răbdare să urmărească măcar cinci minute din discursul oricăruia dintre reprezentanții PNL sau PSD nu va putea să își alunge senzația că asistă la o piesă de teatru cu actori obosiți și un regizor plictisit. Candidații repetă la nesfîrșit o mantră a modernizării în aceleași 50 de cuvinte pe care le rostogolesc fără urmă de încredere în fața camerelor.

În fapt, asistăm, participăm chiar la împlinirea unui plan care era enunțat destul de des acum vreo cîțiva ani, cînd PNL și PSD erau aceeași… expresie politică în interiorul USL: împărțirea scenei între două partide mari și eliminarea oricărei concurențe reale. Victor Ponta obișnuia să spună des lucrul ăsta, la fel și Crin Antonescu. Acum sînt amandoi în plan secund, dar se pot felicita reciproc pentru împlinirea unui vis.

USL nu numai că trăiește, dar domină copios România. USL guvernează prin proxy și tot USL e și opoziție uneori. Dacă acceptăm că interesele de grup care mînă în luptă cele două partide sînt adesea complementare și uneori comune, putem să observăm cum democrația românească (cea despre care ne place să spunem că a creat o insulă de stabilitate în regiune) e pe cale să fie abolită. Nici vorbă de concurență de valori sau programe. Ceea ce desparte cele două partide sînt niște sigle și cîteva CNP-uri necesare pentru a crea iluzia unei competiții.

Dacă ar fi să reproșez ceva PNL și PSD, aș insista pe teamă și comoditate. Teama că o eventuală reformă le-ar putea duce la dispariție și comoditatea izvorîtă dintr-un cinism pragmatic care le spune că merge și așa. În condițiile în care nu există legislație care să asigure cu adevărat concurența politică, reforma este inutilă. Nu există nici un stimulent pentru reformă, cu excepția notabilă a demonstrațiilor de stradă. Și pentru că am ajuns aici, încă nu știu de ce ne vom înfuria anul ăsta, dar sînt sigur că o vom face.

Autorul israelian Youval Noah Harari observa, în excelentul său volum Sapiens. A brief history of human kind, că mai toate ierarhiile sociopolitice sînt lipsite de o bază logică sau biologică. Nu sînt altceva decît perpetuarea unor evenimente în­tîmplătoare sprijinite de mituri. Miturile, în cazul nostru, sînt stabilitatea, protejarea de extremism/excentrici și inevitabilitatea celor două partide mari.

Un prim pas către schimbare e să nu le mai considerăm inevitabile. Fiecare vot care nu se va duce spre cei doi dinozauri reumatici care domină azi administrația publică va fi un vot împotriva monopolului politic. Pentru că, dacă e să continuăm tradiția votului negativ – și n-am motive să cred că nu va fi așa –, atunci anul acesta a venit vremea unui vot antimonopol.

Al doilea pas: refuzul de a considera pericole pentru societate acele evoluții care sînt periculoase pentru PNL sau PSD. Fragmentarea spectrului politic mi se pare un pericol mai mic decît confiscarea lui de către grupul restrîns de politicieni care reprezintă azi cele două partide mari. De asemenea, riscul de a avea excentrici în Parlament sau primării cred că trebuie asumat, dacă prespunem că printre figurile noi apar și oameni care își cîștigă onest locul acolo. Aș adăuga aici și interesele specifice, deloc reprezentate în acest moment: ecologiști, creștini etc. Oamenii ăștia au dreptul la o voce care nu le este permisă în acest moment. Altfel spus, exorcizarea fantomei USL mi se pare o prioritate a cărei importanță e semnificativ mai mare decît accidentele de etapă.

Și nu, nu vreau să văd monopoliștii de azi dispăruți. PSD, cu structurile sale masive, e probabil singurul partid real al României. PNL, mai slab structural, e o voce necesară a clasei de mijloc. Însă pseudo-stînga pesedistă și liberalismul penelist sînt, cum spuneam mai sus, doar exerciții neconvingătoare de mimă. Uselismul însă, înțeles ca perpetuarea unei clase politice transpartinice și nonideologice al cărei unic scop e accesul la resursele publice, e foarte-foarte viu. Or, asta trebuie să înceteze, dacă nu vrem să ne scufundăm definitiv în mediocrație.

În treacăt fie spus, presimt că au să apară iar discuțiile despre „vot util“ vs „idioți utili“. Discuțiile astea ne-au adus aici. Am votat util pînă a dispărut orice urmă de concurență politică reală. Uneori, votul util e o formă mascată de complicitate. Poate, de data asta, o refuzăm. Contractul pe care PNL și PSD îl propun României este dăunător. De aceea denunțarea lui e o necesitate.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.