Vocea României

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

„E vocea ta! Vocea Româniiieeeeeei!“ Cred că este imposibil să nu fi auzit măcar o dată clipul de promovare a emisiunii de la ProTV. Probabil ştiţi, este un format internaţional, un show care se cumpără. Televiziunea cumpărătoare primeşte o aşa-numită „Biblie de format“, un ditai documentul care descrie, extrem de amănunţit, cum se face fiecare ediţie în parte. Am văzut într-o seară, din întîmplare, Vocile din Marea Britanie, Franţa şi Italia. Erau cvasiidentice, cu tipologii asemănătoare de juraţi, în care îi puteai recunoaşte pe „Smiley de la Londra“, pe „Loredana de la Paris“ ş.a.m.d. Nimic nu este lăsat la voia întîmplării. Eram la Bruxelles cînd am apucat să văd (pe repede înainte) cîte ceva din cele trei variante naţionale, aşa că reacţia-mi fuse, zic eu, naturală: „Ăştia care vînd licenţa sînt mai dihai decît Comisia Europeană. Păi, la aşa rigoare, Biblia de format ar putea să fie subiect de Regulament, adică obligatoriu. Nici Recomandare, nici Directivă.“ În glumă, am dat un Google pe „Voice“ şi „Europe“.

Şi am găsit: „Your Voice – Public consultations“. Altfel spus, pagina de consultări pe care Comisia Europeană o ţine în viaţă nonstop. Acolo găseşti cîte-n lună şi-n stele. Aproape orice intră în discuţie la Comisie este, mai întîi de toate, pus în consultare publică pe site. Cu alte cuvinte, cetăţenii îşi pot exersa vocea (individual sau în cor, prin asociaţii), dacă au de oferit o părere calificată în legătură cu vreo intenţie legislativă iminentă. Prin iminentă se înţelege un orizont de 5-10 ani – să fim lămuriţi!  

Fiind o perioadă de tranziţie, între Comisia Barroso şi Juncker, pagina este ceva mai sărăcuţă în oferte, în acest moment. La mijlocul lui decembrie 2014, cînd scriu, nu am găsit decît opt consultări deschise. Cea mai interesantă mi-a părut cea legată de timpul de lucru al muncitorilor din statele membre. Există o istorie relativ lungă a implicării Comisiei în problemă. În acquis-ul actual avem o directivă care îşi propune să ofere reguli comune în materie de program de lucru al muncitorilor din statele membre. Unele domenii, cum ar fi transportul de mărfuri şi călători, au norme separate, destul de riguroase şi cu titlu normativ bine definit. Un şofer profesionist în UE nu poate sta la volan cît vrea el sau cît îşi doreşte patronul.  

Consultarea de acum vrea să actualizeze această directivă mai veche, considerată depăşită de vremi. În ultimii zece ani, sindicatele şi patronatul au fost invitate la aceeaşi masă, pentru negocieri. Pînă acum, nu a apărut nici un rezultat, astfel încît Directoratul General care se ocupă de angajaţi şi incluziunea socială a fost nevoit să înceapă să regleze situaţiunea. Conform cutumei, a pornit consultarea publică. Avînd în vedere că este vorba despre timpul de lucru al angajaţilor, despre stabilirea a minimum patru săptămîni de concediu plătit, anual, despre o săptămînă de lucru de maximum 48 de ore, despre durata maximă a schimburilor de noapte pe care le poate munci un angajat şi despre multe alte detalii de acest fel, te-ai aştepta ca sindicatele şi patronatele româneşti să fiarbă de opinii, păreri, dorinţă de dezbatere. Nici unii, nici alţii nu sînt total deconectaţi de ce se întîmplă la Bruxelles. Au reprezentanţi în marile organizaţii la nivel european. Poate tocmai de aceea nu propun tema înspre discuţie la Bucureşti. Poate au impresia că e suficient să negocieze la nivel comunitar şi că, în ţară, nu e nevoie de dezbatere. „Las’ să se termine directiva şi om transpune-o noi în legislaţia românească. Pîn’ atunci, nu-i cazul să stresăm opinia publică.“ Vă daţi seama că sînt excesiv de optimist, nu-i aşa? De fapt, tare mă tem că, în afară de cîţiva tehnicieni de pe la marile confederaţii sindicale şi de prin Ministerul Muncii, mai nimeni nu ştie ceva despre o viitoare reglementare a programului de lucru în toate statele membre. „În plus, asta e treaba Guvernului, nu a mea. Ei să-şi dea cu părerea, opinia mea oricum nu contează.“  

Am o singură observaţie: opinia exprimată în pagina „Your Voice“ a Comisiei este măcar gratuită. Pe cînd un SMS pentru Vocea României costă cîţiva euro.  

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.