Virusul și gripa

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat în mai multe rînduri răspunsul rapid al autorităților chineze în fața răspîndirii coronavirusului 2019-nCov. Cu toate acestea, pentru chinezi, săptămîna a început, pe lîngă bilanțul zilnic al îmbolnăvirilor și deceselor, cu anunțul privind demiterea și admonestarea pe linie politică a unor responsabili din zona de sănătate publică. E vorba de mai mulți funcționari din provincia Hubei – locul din care virusul a început să se răspîndească.

Anunțul coincide cu o apariție publică a secretarului general al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping. Asta nu ar fi neapărat o știre dacă dictatorul de la Beijing nu ar fi fost invizibil în luna care s-a scurs de la declanșarea epidemiei. Situația a luat însă proporții atît de mari încît elita conducătoare chineză a simțit nevoia să transmită un mesaj că are situația sub control. O altă posibilă explicație ține de graficul privind numărul de noi îmbolnăviri care, în ultimele zile, începe să arate o stabilizare. De notat faptul că, spre deosebire de premierul Li Keqiang, Xi a ales să se lase filmat într-un spital din Capitală și nu în Wuhan, în epicentrul crizei.

Cu toate laudele primite de la OMS, criza de relații publice e una serioasă și a fost amplificată pînă dincolo de limitele cu care erau autoritățile chineze obișnuite în momentul în care unul dintre medicii care au avertizat timpuriu în legătură cu declanșarea epidemiei și-a pierdut viața. Turnat repede de colegi „grijulii“, omul avusese necazuri cu poliția chineză care l-a acuzat de răspîndirea de zvonuri periculoase. Ulterior, după ce a fost răpus de boală, a fost salutat ca un erou, inclusiv de autorități, însă asta după ce pe excesiv de controlatul Internet chinezesc oamenii începuseră să ceară chiar mai mult decît informații coerente și un răspuns mai bun al autorităților în fața crizei. Se cerea libertate de exprimare, o chestiune intolerabilă în distopia chinezească.

Cert este că, cu toate neajunsurile, chinezii par să se fi descurcat mai bine decît la precedenta criză provocată de un alt coronavirus și care a dus la SARS din 2003. Însă răspunsul guvernului nu este suficient și pentru analiștii economici care încep să discute tot mai intens efectul coronavirusului asupra economiei locale și mondiale.

Spre deosebire de momentul izbucnirii SARS, China contează mult mai mult în schimburile comerciale internaționale. Mai precis, dublu. Or asta înseamnă, ca să folosesc o metaforă obosită, dar potrivită, că un strănut la Beijing poate echivala cu o gripă serioasă la partenerii colosului chinezesc. Dintr-un calcul făcut de Centrul Japonez pentru Cercetare Economică a rezultat că o reducere de 10 miliarde de dolari a producției în fabricile chinezești ar duce la o reducere de 6,7 miliarde a veniturilor companiilor partenere din străinătate. Între firmele care se pregătesc de impact sînt nume sonore ca Apple, Samsung, Hyundai sau Honda. Interdependența are această particularitate: efectele se simt nu numai la profit ci și la pierderi.

E încă prea devreme pentru bilanțuri, iar efectele finale vor putea fi calculate doar după ce epidemia va fi eradicată. Cert e însă că, spre deosebire de opiniile simplilor cetățeni chinezi, cifrele din tabelele companiilor care pierd bani în acest moment nu pot fi nici ascunse, nici șterse. Or asta, mai devreme sau mai tîrziu, se va adăuga ca detaliu important în dezbaterea deja destul de avansată privind rolul Chinei ca fabrică a mapamondului. Deja, în Statele Unite, din motive cu totul diferite, președintele Trump cere insistent companiilor locale să își mute înapoi producția destinată pieței americane. Pînă acum apelurile locatarului de la Casa Albă au fost primite cu răceală și clasificate rapid ca exercițiu retoric ignorabil.

Deocamdată, acolo unde se poate, se muncește de acasă. Însă nici un muncitor chinez, oricît de priceput ar fi, nu poate asambla automobile în apartamentul propriu, nu poate fabrica piese pentru telefoane sau computere.

Altfel, dincolo de inevitabile și obositoare teorii ale conspirației, dincolo de calcule economice sau costuri în vieți umane, din toată această criză vor rămîne în amintirea publicului imaginile filmate sau descrise de martori ale unei repetiții pentru post-apocalipsă: oameni izolați în apartamente, o femeie plîngînd singură într-un balcon, mii de animale de casă lăsate singure de familii plecate de teama virusului sau internate în spitale construite în zece ani sau zece zile.

Și o statistică pentru calibrare: 2019-nCov omorîse pînă marți 1.000 de oameni. Gripa, banala gripă de fiecare an, a dus, doar în sezonul acesta și doar în Statele Unite, la 10.000 de pierderi de vieți.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Doi lideri PNL cer scoaterea UDMR de la guvernare: „Nu are ce să mai caute”
Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) solicită scoaterea UDMR de la guvernare, după atitudinea lui Csoma Botond de la ședința solemnă de 1 Decembrie, apoi lipsa de reacție a liderilor Uniunii de Ziua națională.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.