Virusul chinezesc

1 mai 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cînd președintele american folosește expresia „virusul chinezesc” pentru a plasa geografic și politic coronavirusul sînt suficiente motive ca atitudinea sa să fie atribuită unei strategii mai largi tributară tensiunilor sino-americane aflate la cote înalte înainte de declanșarea pandemiei. Războiul tarifelor, scandalul Huawei, confruntarea mută din Marea Chinei de Sud sînt argumente în acest sens. 

Donald Trump e cunoscut pentru tactica sa de a jigni în stînga și în dreapta asemeni unui bully de clasa a VII-a scăpat într-o sală de clasă plină de geeks. Faptul că acum pune porecle unui virus nu se clasează sub nici o formă la categoria excepții. Nici măcar nu e cel mai grav exces retoric al său. 

Comentatorii politici au expediat repede formularea respectivă în raftul cu sintagme ambiguu-xenofobe ale președintelui american și au continuat să folosească denumirile oficiale SARS-CoV-2 pentru virus și COVID-19 pentru maladia pe care acesta o provoacă. 

Și totuși, discuția despre un virus chinezesc ar merita purtată. Și nu unul care duce la apariția unor  pneumonii, ci la contorsiuni nefirești ale opiniei publice internaționale. 

Criza mondială de sănătate publică a scos la iveală nu numai slăbiciunile sistemelor publice și private în fața evenimentelor în rapidă desfășurare, ci și cinismul Beijingului care își condiționează ajutorul de prezența fizică a oficialităților de rang înalt ori de cîte ori sosește cîte un transport de măști de protecție sau ventilatoare exportate din China. 

Exemplele sînt nenumărate. Inclusiv în România, Departamentul pentru Situații de Urgență a simțit nevoia să se alăture corului omagial pro-chinez. Pe de altă parte, nici un oficial român nu a considerat necesar să emită opinii chiar și vag critice la adresa modului în care Behemoth-ul asiatic a gestionat această criză. 

Despre transparența mincinoasă a modelului chinezesc am mai scris în acest spațiu la începutul lunii martie. De atunci însă, cel puțin două guverne europene și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu propaganda externă a Beijingului. Ministrul francez de Externe l-a chemat la ordine pe ambasadorul Chinei la Paris, cerînd explicații cu privire la pozițiile publice ale ambasadei care luau în rîs eforturile Franței în lupta cu pandemia. 

Aceeași ambasadă, absolut insensibilă la nemulțumirile franceze, publica două săptămîni mai tîrziu un articol atribuit unui diplomat chinez nenumit care vorbea despre slăbiciunea psihologică a Occidentului și observa sarcastic că unii cetățeni își pierd încrederea în democrația liberală. 

La rîndul său, guvernul german a dezvăluit că diplomații Chinei fac eforturi pentru a convinge Berlinul să emită cîteva epitete măgulitoare la adresa modului în care se descurcă Beijingul. 

Efortul de propagandă vizează și Uniunea Europeană. Comisia n-a explicat încă suficient cît de mult au contat presiunile Chinei în forma finală a unui raport despre dezinformarea cu origini rusești și chinezești elaborat de Serviciul pentru Acțiune Externă al blocului comunitar. Surse citate de presa internațională insistă că tonul acelui raport a fost îmblînzit după intervenția martorilor lui Xi Jinping. 

Raportarea la aroganțele chinezești e complicată pentru că oficialii occidentali se simt obligați să își pondereze atitudinea ținînd seama de factorii economici. La ieșirea din izolare, economiile vestice vor dori să aibă în continuare acces la piața chineză. Or China, care n-a fost niciodată foarte subtilă în a combina măiastru beneficiile comerciale cu cele politice, știe prea bine că, pe fondul unei sincope a economiilor occidentale, puterea sa de negociere și de persuasiune crește. 

Conduita Beijingului obligă însă la reflecție. Puterea actuală a Chinei, construită pe furt intelectual și propagandă agresivă, și-a arătat adevărata natură zilele astea. Iar pe termen scurt, în afară de niște proteste formale și o întărire a coloanei vertebrale  (pozele acelea cu ambasadori primind recunoștința unor oficiali occidentali pot lipsi oricînd), nu se pot face foarte multe lucruri. 

Pe termen mai lung, cel puțin la nivel european, ar putea fi însă trase niște concluzii. Cîteva calcule nu foarte complicate ar putea să ducă la concluzia că lanțul de aprovizionare și producție pentru piața comunitară nu trebuie să înceapă în Asia, ci în estul continentului. Sînt muncitorii români și polonezi mai scumpi? Sigur că da, dar cît de scumpă e o criză în China? O criză amplificată conștient și iresponsabil de guvernul de la Beijing. Vedeți guvernele europene din Est condiționînd accesul investitorilor de omagii bine plasate? Probabil că orice astfel de guvern ar fi zburat din funcție instantaneu dacă ar da cu piciorul creării a mii de locuri de muncă. Apoi e în interesul comun al statelor UE ca Estul să se dezvolte cît mai rapid. Beneficiile transformării economice a Estului european au fost resimțite și împărțite pe întreg continentul. Dacă recuperarea decalajelor e importantă, atunci la beneficiile sale poate fi adăugată și reducerea dependenței economice de un guvern capricios, dictatorial și neprietenos cum e cel de la Beijing. 

Da, virusul chinezesc există și răspîndirea sa trebuie oprită. Nu cu recomandări ale OMS, ci cu calcule reci care să adauge în coloana de profit and loss și o poză cu figura impenetrabilă a împăratului  Xi al Chinei.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Ambasada Franței răspunde acuzațiilor de ingerințe în alegerile din România. Apelul făcut de diplomații francezi
Ambasada Franței la București a transmis un răspuns în urma acuzațiilor conform cărora guvernul de la Paris ar fi încercat să intervină în alegerile prezidențiale care au avut loc duminică, 18 mai, în România.
permis de conducere Foto   Arhivă Adevărul jpg
Șoferii nu-și mai pot recupera permisul fără plata amenzii. Noua regulă care a intrat în vigoare
Pentru a putea solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere, șoferii sunt acum obligați să dovedească plata amenzii. Noile prevederi legale au fost publicate în Monitorul Oficial.
Daniel David Foto  Mediafax  (2) jpg
Daniel David avertizează că „începem să nu mai avem profesori” în școli. Ce soluții propune
Ministrul Educației, Daniel David, avertizează că există o problemă reală cu personalul angajat, explicând că „începem să nu mai avem profesori”.
Fake News FOTO FB MApN jpg
Fake news cu așa-zise „dovezi” ale unei decizii luate de România privind trimiterea de trupe în Ucraina. Anunțul MApN
Ministerul Apărării Naționale atrage atenția că în platforma de comunicare digitală TikTok se amplifică o dezinformare referitoare la așa-zise „dovezi” ale unei decizii luate la nivelul conducerii statului român de a trimite trupe în Ucraina.
printesa elisabeta a Belgiei la Harvard FOTO Instagram
Viitoarea regină a Belgiei, prinsă în mijlocul războiului declarat de Trump Universității Harvard
Prințesa Elisabeth, viitoarea regină a Belgiei în vârstă de 23 de ani, tocmai a încheiat primul său an la Universitatea Harvard, însă interdicția impusă de administrația președintelui american Donald Trump asupra studenților străini care merg acolo ar putea pune în pericol continuarea studiilor.
gigi becali facebook jpg
Patronul FCSB a câștigat procesul cu Primăria București, după aproape 15 ani de procese: „Becali îl execută pe Nicușor Dan. E o zi bună”
După aproape 15 ani de procese, Gigi Becali a obținut câștig de cauză în disputa cu Primăria Municipiului București (PMB), care a fost obligată să-i plătească latifundiarului din Pipera suma de 773.000 de euro, în urma unei exproprieri.
nicole kidman profimedia jpg
Nicole Kidman, schimbare radicală de look! Fanii abia au recunoscut-o
Nicole Kidman (57 de ani) și-a uimit fanii cu o nouă schimbare de look! Actrița australiană, care deține o avere de 250 de milioane de dolari, a apărut pe coperta revistei Allure, ediția mai 2025, cu o perucă roșcată și o tunsoare bob. În timpul ședinței foto, vedeta a purtat trei peruci diferite. E
WhatsApp Video 2025 05 23 at 15 21 57 mp4 thumbnail png
Un incendiu a izbucnit într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei. Trei victime, transportate la spital
Un incendiu a izbucnit vineri, 23 mai, într-un bloc din Sectorul 6 al Capitalei, în urma căruia au fost evacuate zeci de persoane.
Generalul Ben Hodges FOTO Profimedia jpg
Dacă Rusia decide să atace NATO, va bombarda Portul Constanța. Avertismentul generalului american Ben Hodges
Generalul în rezervă Ben Hodges, fostul şef al Forţelor Terestre Americane din Europa, a declarat, pentru Antena 3 CNN, că nu exclude scenariul în care Statele Unite vor retrage mai multe trupe de pe teritoriul Europei.