Virusul chinezesc

1 mai 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cînd președintele american folosește expresia „virusul chinezesc” pentru a plasa geografic și politic coronavirusul sînt suficiente motive ca atitudinea sa să fie atribuită unei strategii mai largi tributară tensiunilor sino-americane aflate la cote înalte înainte de declanșarea pandemiei. Războiul tarifelor, scandalul Huawei, confruntarea mută din Marea Chinei de Sud sînt argumente în acest sens. 

Donald Trump e cunoscut pentru tactica sa de a jigni în stînga și în dreapta asemeni unui bully de clasa a VII-a scăpat într-o sală de clasă plină de geeks. Faptul că acum pune porecle unui virus nu se clasează sub nici o formă la categoria excepții. Nici măcar nu e cel mai grav exces retoric al său. 

Comentatorii politici au expediat repede formularea respectivă în raftul cu sintagme ambiguu-xenofobe ale președintelui american și au continuat să folosească denumirile oficiale SARS-CoV-2 pentru virus și COVID-19 pentru maladia pe care acesta o provoacă. 

Și totuși, discuția despre un virus chinezesc ar merita purtată. Și nu unul care duce la apariția unor  pneumonii, ci la contorsiuni nefirești ale opiniei publice internaționale. 

Criza mondială de sănătate publică a scos la iveală nu numai slăbiciunile sistemelor publice și private în fața evenimentelor în rapidă desfășurare, ci și cinismul Beijingului care își condiționează ajutorul de prezența fizică a oficialităților de rang înalt ori de cîte ori sosește cîte un transport de măști de protecție sau ventilatoare exportate din China. 

Exemplele sînt nenumărate. Inclusiv în România, Departamentul pentru Situații de Urgență a simțit nevoia să se alăture corului omagial pro-chinez. Pe de altă parte, nici un oficial român nu a considerat necesar să emită opinii chiar și vag critice la adresa modului în care Behemoth-ul asiatic a gestionat această criză. 

Despre transparența mincinoasă a modelului chinezesc am mai scris în acest spațiu la începutul lunii martie. De atunci însă, cel puțin două guverne europene și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu propaganda externă a Beijingului. Ministrul francez de Externe l-a chemat la ordine pe ambasadorul Chinei la Paris, cerînd explicații cu privire la pozițiile publice ale ambasadei care luau în rîs eforturile Franței în lupta cu pandemia. 

Aceeași ambasadă, absolut insensibilă la nemulțumirile franceze, publica două săptămîni mai tîrziu un articol atribuit unui diplomat chinez nenumit care vorbea despre slăbiciunea psihologică a Occidentului și observa sarcastic că unii cetățeni își pierd încrederea în democrația liberală. 

La rîndul său, guvernul german a dezvăluit că diplomații Chinei fac eforturi pentru a convinge Berlinul să emită cîteva epitete măgulitoare la adresa modului în care se descurcă Beijingul. 

Efortul de propagandă vizează și Uniunea Europeană. Comisia n-a explicat încă suficient cît de mult au contat presiunile Chinei în forma finală a unui raport despre dezinformarea cu origini rusești și chinezești elaborat de Serviciul pentru Acțiune Externă al blocului comunitar. Surse citate de presa internațională insistă că tonul acelui raport a fost îmblînzit după intervenția martorilor lui Xi Jinping. 

Raportarea la aroganțele chinezești e complicată pentru că oficialii occidentali se simt obligați să își pondereze atitudinea ținînd seama de factorii economici. La ieșirea din izolare, economiile vestice vor dori să aibă în continuare acces la piața chineză. Or China, care n-a fost niciodată foarte subtilă în a combina măiastru beneficiile comerciale cu cele politice, știe prea bine că, pe fondul unei sincope a economiilor occidentale, puterea sa de negociere și de persuasiune crește. 

Conduita Beijingului obligă însă la reflecție. Puterea actuală a Chinei, construită pe furt intelectual și propagandă agresivă, și-a arătat adevărata natură zilele astea. Iar pe termen scurt, în afară de niște proteste formale și o întărire a coloanei vertebrale  (pozele acelea cu ambasadori primind recunoștința unor oficiali occidentali pot lipsi oricînd), nu se pot face foarte multe lucruri. 

Pe termen mai lung, cel puțin la nivel european, ar putea fi însă trase niște concluzii. Cîteva calcule nu foarte complicate ar putea să ducă la concluzia că lanțul de aprovizionare și producție pentru piața comunitară nu trebuie să înceapă în Asia, ci în estul continentului. Sînt muncitorii români și polonezi mai scumpi? Sigur că da, dar cît de scumpă e o criză în China? O criză amplificată conștient și iresponsabil de guvernul de la Beijing. Vedeți guvernele europene din Est condiționînd accesul investitorilor de omagii bine plasate? Probabil că orice astfel de guvern ar fi zburat din funcție instantaneu dacă ar da cu piciorul creării a mii de locuri de muncă. Apoi e în interesul comun al statelor UE ca Estul să se dezvolte cît mai rapid. Beneficiile transformării economice a Estului european au fost resimțite și împărțite pe întreg continentul. Dacă recuperarea decalajelor e importantă, atunci la beneficiile sale poate fi adăugată și reducerea dependenței economice de un guvern capricios, dictatorial și neprietenos cum e cel de la Beijing. 

Da, virusul chinezesc există și răspîndirea sa trebuie oprită. Nu cu recomandări ale OMS, ci cu calcule reci care să adauge în coloana de profit and loss și o poză cu figura impenetrabilă a împăratului  Xi al Chinei.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.