Viorica D─âncil─â e complice, nu victim─â

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Apar ├«n ultima vreme semnale c─â actualul premier al Rom├óniei devine cumva frecventabil. Asta pentru simplul motiv c─â rela╚Ťiile doamnei D─âncil─â cu pre╚Öedintele PSD, Liviu Dragnea, par s─â se fi r─âcit. Mai mult, prin ├«ndep─ârtarea de la guvern a (cel pu╚Ťin) Anc─âi Alexandrescu, o apropiat─â a antenumitului, doamna D─âncil─â ar fi f─âcut chiar un soi de declara╚Ťie de independen╚Ť─â fa╚Ť─â de cercul mic ╚Öi toxic din jurul domnului Dragnea. S├«nt zvonuri care completeaz─â fotografia asta pun├«nd ╚Öi alte nume pe o prezumtiv─â list─â de actuali ÔÇ×influencer-iÔÇť de prin cl─âdirea Guvernului, care ar urma s─â fie trimi╚Öi neceremonios la plimbare.

Ar fi al treilea premier PSD care, sub presiune, decide că există totuși o limită. Mai norocoasă, doamna Dăncilă are de partea sa contextul politic. E greu de crezut că, în an electoral, președintele Klaus Iohannis ar accepta să nominalizeze alt pesedist la conducerea Guvernului.

Istoria recent─â ╚Öi statistica ar face greu de explicat o astfel de decizie, dat fiind c─â doar Ion Iliescu a mai numit un num─âr comparabil de feseni╚Öti/pedeseri╚Öti/pesedi╚Öti ├«n func╚Ťia respectiv─â. L-ar transforma o astfel de decizie pe dl Iohannis ├«n cel mai loial colaborator al partidului de guvern─âm├«nt dintre to╚Ťi cei care au avut vreodat─â de-a face institu╚Ťional cu PSD.

Doamna D─âncil─â are de partea sa ╚Öi aritmetica parlamentar─â. Teoretic, coali╚Ťia are majoritate. Dar nimeni nu poate garanta c─â, ├«n cazul unui alt conflict intern al PSD, ea se men╚Ťine. Ad─âug─âm la asta ╚Öi ambi╚Ťiile preziden╚Ťiale ale lui C─âlin Popescu T─âriceanu, ╚Öi efortul constant de subminare a puterii lui Liviu Dragnea venit dinspre Pro Rom├ónia. De asemenea, mult-hulitul UDMR al acestor zile, calcul├«nd costuri ╚Öi beneficii, s-ar putea s─â nu mai voteze ├«nc─â un Guvern Dragnea cu o marionet─â ├«n v├«rf. S├«nt destule sondaje care indic─â o lehamite serioas─â a electoratului maghiar din Rom├ónia ╚Öi doar lipsa de variante face ca UDMR s─â at├«rne ├«nc─â undeva la limita pragului ├«n calculele privind europarlamentarele. Chiar ╚Öi ├«n r├«ndul grupului minorit─â╚Ťilor na╚Ťionale, de obicei umil-servil, au ├«nceput ├«n ultima vreme s─â apar─â voturi care miros a nemul╚Ťumire sau de-a dreptul exasperare.

Se spune despre Viorica D─âncil─â c─â ar putea s─â preia puterea ├«n PSD. Tehnic, e pre╚Öedinte executiv ╚Öi ├«mparte rolul politic de lider al PSD cu Liviu Dragnea. Despre c├«t de relevant─â e func╚Ťia asta vorbe╚Öte cel mai bine o ╚Ötire de zilele trecute, al c─ârei titlu suna cam a╚Öa: ÔÇ×Viorica D─âncil─â a cerut s─â fie invitat─â ╚Öi ea la mitingurile PSD. ÔÇ×S├«nt pre╚Öedinte executiv al partiduluiÔÇť. Altfel spus: ÔÇ×V─â rog, chema╚Ťi-m─â la mitingurile partidului pe care ├«l conducÔÇť. Po╚Ťi presupune c─â doamna D─âncil─â a rostit cuvintele astea ╚Öi a f─âcut-o afi╚Ö├«nd o expresie tulbur─âtor de rug─âtoare, ceva similar cu cea a personajului Puss in Boots din Shrek c├«nd ├«ncearc─â s─â sensibilizeze un alt personaj.

├Än fapt, doamna D─âncil─â a fost, este ╚Öi va r─âm├«ne probabil doar un facilitator care se teme de consecin╚Ťe. Ezit─ârile domniei-sale nu o fac nici mai legitim─â, nici mai puternic─â. S├«nt doar at├«t ÔÇô calcule pentru via╚Ťa de dup─â Liviu Dragnea. Teama de reac╚Ťia popular─â, de transformare ├«ntr-un element odios al unei Puteri de trist─â amintire ╚Öi de consecin╚Ťe specifice de ordin juridic s├«nt singurele lucruri care o fac pe doamna premier s─â nu urmeze nesmintit toate indica╚Ťiile venite din biroul pre╚Öedintelui Camerei Deputa╚Ťilor. E un scenariu pe care l am consumat deja cu to╚Ťii ├«n vremea cabinetului Grindeanu. E greu s─â ignor─âm succesiunea de evenimente. Sorin Grindeanu a fost, este ╚Öi va r─âm├«ne premierul al c─ârui guvern a emis Ordonan╚Ťa 13. Punct. Tot ce a f─âcut ulterior r─âm├«ne inferior ca relevan╚Ť─â momentului aceluia.

La fel ca ╚Öi Grindeanu, Viorica D─âncil─â este un personaj care nu are o legitimitate verificat─â cu adev─ârat. Nimeni nu s-a g├«ndit vreodat─â c─â doamna actual premier este un personaj ├«n care s─â ├«╚Öi investeasc─â speran╚Ťele pentru mai-binele public. Legitimitatea actual─â vine din func╚Ťii pentru care n-a fost niciodat─â cu adev─ârat preg─âtit─â, din liste pe care a ajuns pentru c─â a╚Öa au vrut al╚Ťii ╚Öi din chinuite campanii de PR care au provocat mai degrab─â st├«njeneal─â dec├«t efuziuni de simpatie. Cel mai important, ├«ns─â, politicianul D─âncil─â e azi o pl─âsmuire a exasper─ârii adversarilor interni ╚Öi externi ai domnului Dragnea. ├Äntreba╚Ťi oricare membru al Opozi╚Ťiei (civic─â, politic─â) dac─â, ├«n absen╚Ťa lui Dragnea, ar ╚Ťine cont de D─âncil─â. N-ar face-o. ├Äntreba╚Ťi pesedi╚Ötii dac─â s-ar uita ├«n direc╚Ťia doamnei premier f─âr─â ca ea s─â de╚Ťin─â func╚Ťiile pe care le de╚Ťine ├«n prezent. R─âspunsul, ├«n toate cazurile, e nu.

Da, doamna D─âncil─â se poate crea ca politician. Calificarea la locul de munc─â e aproape o regul─â ├«n Rom├ónia. Dar ca s─â fac─â asta e nevoie s─â ias─â public cu detalii despre strategia nefericit─â de confiscare a administra╚Ťiei ├«n beneficiul unui grup mic, tic─âlos, dar vioi de beneficiari, despre ridicolele campanii de pres─â din exterior ├«mpotriva Justi╚Ťiei rom├óne╚Öti, despre felul ├«n care diver╚Öi impostori au ajuns s─â conduc─â institu╚Ťii esen╚Ťiale ale statului. Ar putea chiar s─â admit─â c─â, de c├«nd conduce Guvernul, a acceptat voluntar s─â fie cureaua de transmisie a unui Liviu Dragnea cu care nici demnitarii africani nu vor s─â se ├«nt├«lneasc─â. Ar mai putea s─â exprime regrete sincere pentru momentul 10 august c├«nd Guvernul domniei-sale a patronat un asalt asupra popula╚Ťiei care demonstra pa╚Önic. Ar putea, de asemenea, s─â explice cum s-a adoptat Ordonan╚Ťa 114. Ar mai putea doamna D─âncil─â, cu experien╚Ťa-i de mul╚Ťi ani ├«n Parlamentul European, s─â vorbeasc─â ├«n clar despre riscurile invoc─ârii articolului 7 din Tratatul UE ├«n cazul Rom├óniei. ╚śi mai s├«nt o mie de alte subiecte pe care un politician bine inten╚Ťionat le-ar putea l─âmuri.

P├«n─â c├«nd o va face, r─âm├«ne complice. ├Än nici un caz victim─â sau speran╚Ť─â ├«ntru reformarea PSD. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.