Viitorul Europei se poate decide în Franţa

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Ce se poate întîmpla în Franţa şi în Europa, după triumful extremei drepte din 6 decembrie? Mai în­tîi, că nu e deloc o surpriză. Scorul bun al extremei drepte franceze era aşteptat de mai mult timp, iar evenimentele recente n-au făcut decît să-i sufle şi mai tare vînt în pînze. Cum-necum, teoriile Frontului Naţional au ajuns să fie confirmate. Atentatele jihadiste din 13 noiembrie i-au permis să facă legătura directă între migraţie şi terorism. Pe de altă parte, măsurile luate de preşedintele Hollande, aflat într-o groapă de popularitate, au semănat mult cu ceea ce extrema dreaptă cerea de multă vreme. „Oamenii vor vota originalul, nu copia“, spuneau, cu optimism, liderii Frontului Naţional înainte de alegeri. Nu s-au înşelat.

Dar mai este ceva. Frontul Naţional nu s-a născut ieri şi, să ne amintim, a fost pe locul întîi în opţiunile electoratului şi la alegerile europene din 2014. Nu fuseseră atentatele şi nici criza refugiaţilor. Rezultatele de duminică nu reprezintă o surpriză. Sînt, mai degrabă, încă o confirmare a unui fenomen în curs: înrădăcinarea extremei drepte în societatea franceză. Aşa ceva nu ar fi fost posibil fără eşecul de la centru, fie el centrul-dreapta sau centrul-stînga, în gestionarea crizei economice şi în a conferi societăţii franceze o încredere în viitor.

Lupta cu şomajul, mai ales în rîndurile tinerilor, a reprezentat mereu o cauză pierdută. De asemenea, Franţa a pierdut teren în comparaţie cu marile economii din vecinătate, Germania şi Marea Britanie. Tandemul franco-german de la conducerea Europei a slăbit, astăzi vorbim despre un singur lider, Germania. Franţa a trecut în planul al doilea. Atentatele şi refugiaţii doar au desăvîrşit tabloul unei crize mai vechi şi mai profunde.

Acum, pentru prima dată, Frontul Naţional va avea ocazia să şi guverneze, e adevărat, în unele regiuni. Iar aceasta poate fi sau nu o capcană. Soluţiile avansate de extrema dreaptă franceză – o combinaţie de putinism, chávezism şi, dacă vreţi, iliescism românesc al anilor 1990 – pot fi, după cum ştim, seducătoare pentru o bună parte din electorat. A­tîta timp cît nu sînt aplicate pentru a-şi vădi efectele.

Franţa are instituţii puternice, o administraţie extraordinar de bine articulată şi – în pofida tuturor zguduirilor – un pronunţat spirit democratic. Cum va reacţiona Franţa atunci cînd extrema dreaptă se va muta în birourile de decizie? Va aştepta, în extaz, ca Frontul Naţional să-şi ducă pînă la capăt promisiunile? Îi va da extremei drepte girul democratic pentru aceasta? Va sta să vadă primele valuri de străini deportaţi? Va permite ca extrema dreaptă să ajungă să naţionalizeze mari companii, să izoleze ţara din punct de vedere economic, prin scoaterea ei de pe piaţa unică europeană? Va aştepta să vadă ce se va întîmpla cînd Franţa va experimenta, înaintea Greciei, ieşirea din zona euro?

Sau, dimpotrivă, Franţa va reacţiona viguros, imediat ce extrema dreaptă va încerca să-şi aplice politica, încă de la nivelul administraţiei regionale? Întrebarea este, de fapt, cît va mai reuşi Frontul Naţional să-şi ţină promisiunile sale în zona seducţiei, înainte de a le face bucăţi, atunci cînd se vor lovi de zidul realităţilor economice. Este un test crucial nu doar pentru democraţia franceză, ci pentru întreaga Europă.

Evenimentele viitoare din Franţa vor influenţa puternic felul în care se vor desfăşura lucrurile la Budapesta, cu guvernarea populistă şi promoscovită a lui Viktor Orbán, sau cu guvernarea populist-conservatoare de la Varşovia. Vor potenţa sau vor descuraja fenomene precum Pegida sau Alternative für Deutsch­land din Germania, Partidul Libertăţii în Olanda sau UKIP în Marea Britanie. Şi, da, vor putea influenţa alegeri în România şi Bulgaria, ţări marginale ale Uniunii, dar în care, în mod surprinzător, democraţia liberală încă rezistă. Dar în care ultrana­ţionalismul şi teoriile conspira­ţio­niste prind tot mai mult teren.

Să nu uităm că, totuşi, aproape trei alegători francezi din patru nu au votat cu extrema dreaptă. Iar jumătate dintre cei chemaţi la urne au rămas acasă. Acum, răspunsul societăţii franceze este crucial pentru viitorul Europei.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.
Serena Williams. Foto Instagram
Aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române Foto MApN jpg
MApN reacționează în urma unor manipulări cu privire la spațiului aerian al României: „Se încearcă inducerea unui climat de panică”
Se încearcă discreditarea acțiunilor de întărire a capacității de apărare în fața oricăror forme de agresiune.
7 front sosoaca jpg
Poliția a mers la domiciliul Dianei Șoșoacă. De ce este acuzată șefa partidului SOS
Doi polițiști au mers duminică dimineața la domiciliul europarlamentarului Diana Șoșoacă să-i înmâneze un proces verbal de contravenție. Șefa SOS a filmat întâmplarea și a pus totul pe Facebook.
politia rutiera noaptea jpg
Un cetățean turc a amenințat, într-o transmisiune live, că va construi o bombă și se aruncă în aer. Zeci de polițiști au pornit în căutarea lui
Un cetățean turc a pus pe jar autoritățile din județul Olt, sâmbătă, 14 decembrie 2024. Acesta, într-o transmisiune live pe rețelele sociale, a amenințat că va construi o bombă. Ulterior, printr-un apel la 112, s-a sesizat că cetățeanul are de gând să-și pună capăt zilelor.
cariera elevi jpg
Priorităţi pentru viitorul ministru al Educaţiei
Preşedintele Iohannis şi-a cerut iertare pe 1 decembrie pentru eşecul proiectului său de suflet, România Educată:
Atacul a vizat o importantă bază militară Foto X   Nexta jpg
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost atacată de drone. A fost vizate mai multe obiective militare
Groznîi, capitala Ceceniei, a fost vizată duminică dimineaţă de un atac cu drone. A fost vizată inclusiv o bază miliară de unde oamenii sunt trimişi să lupte în Ucraina.