Victoria lui Macron – cîteva consecinţe

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Victoria lui Macron – cîteva consecinţe jpeg

● Uniunea Europeană are în față cinci ani pentru reconsolidarea proiectului. Cîteva șantiere importante așteaptă aici intervenții urgente, începînd cu găsirea modelului politic pentru viitoarea Uniune. Sînt apoi migrația și terorismul. Dar poate că provocarea cea mai importantă este aceea a găsirii unui nou model social european, adaptat erei globalizării și revoluției tehnologice. Văzînd amploarea provocărilor, cinci ani nici nu înseamnă tocmai mult. 

● Brexitul are toate șansele să devină mai dur, dar își pierde locul privilegiat de pe agenda europeană. Emmanuel Macron este cunoscut drept adept al unui divorț în termeni radicali, în care Marea Britanie trebuie să plătească prețul pentru ieșirea din Uniune. Din acest punct de vedere, venirea sa în fruntea Franței nu este tocmai cea mai bună veste la Londra.

În același timp, victoria centristului francez scoate din discuție, cel puțin pentru următorii ani, ideea efectului de domino, ce părea să se declanșeze odată cu referendumul din iunie 2016 din Marea Britanie și cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. În decembrie anul trecut, candidatul extremei drepte a pierdut prezidențialele din Austria, în martie, olandezii au optat în principal pentru partidele tradiționale. Lipsită de presiunea unor dezordini interne, Uniunea Europeană va putea negocia mai relaxat cu Marea Britanie. Pentru Uniune, Brexitul va rămîne, fără doar și poate, un dosar important, dar între alte dosare importante. În timp ce, pentru Londra, va fi unul de importanță vitală.

● Rusia pierde o partidă, dar se va reorienta. Nu încape îndoială că Marine Le Pen a fost favorita Kremlinului, cel puțin în acest al doilea tur de scrutin. Iar atacul cibernetic la adresa echipei Macron, din ultima zi a campaniei electorale, a făcut parte din arsenalul deja cunoscut – și de aceea mai ușor de contracarat – al destabilizării regimurilor democratice occidentale în perioade de alegeri. Ceea ce a fost posibil la referendumul din Marea Britanie și la alegerile americane s-a dovedit imposibil în Franța.

Nucleul dur al Uniunii Europene rămîne stabil. Alegerile germane din septembrie nu vor schimba cursul, indiferent dacă Angela Merkel va rămîne cancelar sau dacă Martin Schulz îi va lua locul. Iar Germania s-a pregătit din timp pentru a face față atacurilor informatice și campaniilor de dezinformare.

Însă nu încape îndoială că Rusia va învăța și ea din eșecurile anului 2017. Și este posibil să-și concentreze pe mai departe eforturile în zonele mai slabe ale Uniunii – în sudul încă în suferință de pe urma crizei, în statele cu regimuri iliberale din Europa Centrală, în Balcani.

● Budapesta și Varșovia ar trebui să și regîndească în mod serios poziționarea în cadrul Uniunii. Nici Bucureștiul n ar trebui să rămînă indiferent. Derapajele guvernului de la Budapesta, cele mai recente fiind ofensiva împotriva universităților străine și chestionarul antieuropean trimis cetățenilor, nu au trezit reacții foarte vehemente, nici la Bruxelles, nici în marile capitale. Lucrurile s-ar putea să se schimbe dramatic, odată cu noua dinamică a construcției europene. Pînă acum, o eventuală reacție europeană mai dură împotriva Budapestei și Varșoviei i-ar fi putut da un cal de bătaie Marinei Le Pen, în campania electorală.
Dar acum situația s-a schimbat și nimic nu o mai poate opri pe Angela Merkel să inițieze, de exemplu, sancționarea partidului lui Viktor Orbán, FIDESZ, în cadrul Partidului Popular European (PPE), și aceasta ca un preludiu al unor acțiuni mai ample, la nivel instituțional european. Ba chiar un asemenea gest i-ar folosi cancelarei în politica de acasă. Adversarul ei, social-democratul Martin -Schulz, s-a dovedit a fi, în Parlamentul European, un critic neînduplecat al regimului Orbán. El nu va ezita să o atace direct pe contracandidata sa, Angela Merkel, acuzînd-o că îl protejează pe liderul ungar, doar pentru a nu periclita dominația PPE în Parlamentul European.

Odată motorul franco-german consolidat, liderii europeni nu vor mai avea complexe în a sancționa derapajele de la normele democrației și ale statului de drept. Iar aici, guvernanții de la București ar trebui să ia și ei aminte.

● Pentru România, alegerile desfășurate în statele membre considerate drept piloni ai Uniunii au o influență covîrșitoare. Și aceasta, deoarece aceste state sînt cele care dau, în acest moment, direcția Uniunii Europene. Adică a unui proiect în care România și-a pus întregile speranțe de dezvoltare și modernizare pentru deceniile ce vin. Marile puteri pot trece cu pagube minime sau măcar suportabile peste șocuri cum ar fi Brexitul, alegerea lui Trump sau o ipotetică victorie a Marinei Le Pen.

Pentru o putere de rang inferior, precum România, asemenea lovituri geo-politice, fie și prin ricoșeu, pot avea consecințe catastrofale, ce se pot resimți pentru generații. O prăbușire a proiectului european – care părea la un moment dat posibilă, odată cu votul pentru Brexit și cu ascensiunea extremei drepte în Franța  –  ar fi însemnat o tragedie istorică, un fel de cădere de pe hartă.

Acum, că perspectiva consolidării proiectului european se deschide, România trebuie să-și gîndească bine pașii. Cîștigarea credibilității este esențială. Iar un proiect coerent de aderare la zona euro ar fi un element extrem de important în această direcție. Dar despre aceasta vom mai vorbi.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

caine pixabay jpg
Îți pupi câinele? Recunosc gestul tău de dragoste? Răspunsul te-ar putea surprinde!
Sărutul este una dintre cele mai frecvente modalități prin care oamenii își exprimă iubirea, dar te-ai întrebat vreodată dacă și câinele tău percepe acest gest la fel?
teo trandafir colaj facebook jpg
Ce s-a ales de fostul soț a lui Teo Trandafir. Au divorțat după doar 6 luni de la nuntă: „Recunosc, am iubit un bou”
Teo Trandafir și Constantin Iosef s-au iubit nebunește, însă povestea lor de dragoste s-a încheiat în 2012. Viața celor doi s-a schimbat radical de atunci, iar cei care o îndrăgesc pe celebra prezentatoare Tv se întreabă ce s-a ales de fostul ei soț.
Textar Virtual Academy 3 jpg
Platforma de școlarizare Textar Virtual Academy dorește să combată numărul scăzut al tehnicienilor auto calificați
Textar Virtual Academy este o nouă platformă de școlarizare care are ca scop reducerea deficitului de competențe din industria pieselor de schimb pentru automobile.
descoperire pompeii spa jpg
Ingineria unică din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Pompieri din Dolj, Argeș și Vâlcea, chemați în ajutor
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Acționează pompieri din Olt, iar în sprijin au fost chemați și pompieri din Vâlcea, Dolj și Argeș.