Victoria lui Macron – cîteva consecinţe

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
Victoria lui Macron – cîteva consecinţe jpeg

● Uniunea Europeană are în față cinci ani pentru reconsolidarea proiectului. Cîteva șantiere importante așteaptă aici intervenții urgente, începînd cu găsirea modelului politic pentru viitoarea Uniune. Sînt apoi migrația și terorismul. Dar poate că provocarea cea mai importantă este aceea a găsirii unui nou model social european, adaptat erei globalizării și revoluției tehnologice. Văzînd amploarea provocărilor, cinci ani nici nu înseamnă tocmai mult. 

● Brexitul are toate șansele să devină mai dur, dar își pierde locul privilegiat de pe agenda europeană. Emmanuel Macron este cunoscut drept adept al unui divorț în termeni radicali, în care Marea Britanie trebuie să plătească prețul pentru ieșirea din Uniune. Din acest punct de vedere, venirea sa în fruntea Franței nu este tocmai cea mai bună veste la Londra.

În același timp, victoria centristului francez scoate din discuție, cel puțin pentru următorii ani, ideea efectului de domino, ce părea să se declanșeze odată cu referendumul din iunie 2016 din Marea Britanie și cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite. În decembrie anul trecut, candidatul extremei drepte a pierdut prezidențialele din Austria, în martie, olandezii au optat în principal pentru partidele tradiționale. Lipsită de presiunea unor dezordini interne, Uniunea Europeană va putea negocia mai relaxat cu Marea Britanie. Pentru Uniune, Brexitul va rămîne, fără doar și poate, un dosar important, dar între alte dosare importante. În timp ce, pentru Londra, va fi unul de importanță vitală.

● Rusia pierde o partidă, dar se va reorienta. Nu încape îndoială că Marine Le Pen a fost favorita Kremlinului, cel puțin în acest al doilea tur de scrutin. Iar atacul cibernetic la adresa echipei Macron, din ultima zi a campaniei electorale, a făcut parte din arsenalul deja cunoscut – și de aceea mai ușor de contracarat – al destabilizării regimurilor democratice occidentale în perioade de alegeri. Ceea ce a fost posibil la referendumul din Marea Britanie și la alegerile americane s-a dovedit imposibil în Franța.

Nucleul dur al Uniunii Europene rămîne stabil. Alegerile germane din septembrie nu vor schimba cursul, indiferent dacă Angela Merkel va rămîne cancelar sau dacă Martin Schulz îi va lua locul. Iar Germania s-a pregătit din timp pentru a face față atacurilor informatice și campaniilor de dezinformare.

Însă nu încape îndoială că Rusia va învăța și ea din eșecurile anului 2017. Și este posibil să-și concentreze pe mai departe eforturile în zonele mai slabe ale Uniunii – în sudul încă în suferință de pe urma crizei, în statele cu regimuri iliberale din Europa Centrală, în Balcani.

● Budapesta și Varșovia ar trebui să și regîndească în mod serios poziționarea în cadrul Uniunii. Nici Bucureștiul n ar trebui să rămînă indiferent. Derapajele guvernului de la Budapesta, cele mai recente fiind ofensiva împotriva universităților străine și chestionarul antieuropean trimis cetățenilor, nu au trezit reacții foarte vehemente, nici la Bruxelles, nici în marile capitale. Lucrurile s-ar putea să se schimbe dramatic, odată cu noua dinamică a construcției europene. Pînă acum, o eventuală reacție europeană mai dură împotriva Budapestei și Varșoviei i-ar fi putut da un cal de bătaie Marinei Le Pen, în campania electorală.
Dar acum situația s-a schimbat și nimic nu o mai poate opri pe Angela Merkel să inițieze, de exemplu, sancționarea partidului lui Viktor Orbán, FIDESZ, în cadrul Partidului Popular European (PPE), și aceasta ca un preludiu al unor acțiuni mai ample, la nivel instituțional european. Ba chiar un asemenea gest i-ar folosi cancelarei în politica de acasă. Adversarul ei, social-democratul Martin -Schulz, s-a dovedit a fi, în Parlamentul European, un critic neînduplecat al regimului Orbán. El nu va ezita să o atace direct pe contracandidata sa, Angela Merkel, acuzînd-o că îl protejează pe liderul ungar, doar pentru a nu periclita dominația PPE în Parlamentul European.

Odată motorul franco-german consolidat, liderii europeni nu vor mai avea complexe în a sancționa derapajele de la normele democrației și ale statului de drept. Iar aici, guvernanții de la București ar trebui să ia și ei aminte.

● Pentru România, alegerile desfășurate în statele membre considerate drept piloni ai Uniunii au o influență covîrșitoare. Și aceasta, deoarece aceste state sînt cele care dau, în acest moment, direcția Uniunii Europene. Adică a unui proiect în care România și-a pus întregile speranțe de dezvoltare și modernizare pentru deceniile ce vin. Marile puteri pot trece cu pagube minime sau măcar suportabile peste șocuri cum ar fi Brexitul, alegerea lui Trump sau o ipotetică victorie a Marinei Le Pen.

Pentru o putere de rang inferior, precum România, asemenea lovituri geo-politice, fie și prin ricoșeu, pot avea consecințe catastrofale, ce se pot resimți pentru generații. O prăbușire a proiectului european – care părea la un moment dat posibilă, odată cu votul pentru Brexit și cu ascensiunea extremei drepte în Franța  –  ar fi însemnat o tragedie istorică, un fel de cădere de pe hartă.

Acum, că perspectiva consolidării proiectului european se deschide, România trebuie să-și gîndească bine pașii. Cîștigarea credibilității este esențială. Iar un proiect coerent de aderare la zona euro ar fi un element extrem de important în această direcție. Dar despre aceasta vom mai vorbi.

Foto: wikimedia commons

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.