Viață. Dar complicată

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

● Germania. Dar normală. 

Folosind acest slogan, partidul „Alternativa pentru Germania” (AfD) va pune pe agenda alegătorilor propunerea de abandonare a Uniunii Europene după următoarele alegeri parlamentare. 

Adoptat la sfîrșitul săptămînii trecute, programul AfD mai propune și renunțarea la restricțiile impuse de pandemie. Decizia a fost luată în cadrul unui congres desfășurat la Dresda cu participarea a sute de persoane – evident, fără respectarea măsurilor de protecție impuse de Guvern. 

Într-o țară cu populație majoritar pro-europeană, ideea ieșirii din UE pare mai degrabă curajoasă, însă AfD speră să capitalizeze pe exasperarea germanilor după mai bine de un an de pandemie marcat de o performanță îndoielnică a Guvernului. Ca principal partid de opoziție, AfD ar dori ca la alegerile din septembrie să își îmbunătățească scorul, însă, cel puțin pînă în acest moment, electoratul e mai degrabă indiferent în fața tentativelor de seducție venite dinspre extrema dreaptă. În fapt, AfD pierde puncte în sondaje, ceea ce ar putea explica și propunerile adoptate la Dresda. 

● China. Dar cinstită. 

Acesta ar fi putut fi sloganul Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor de la Beijing al cărui director a recunoscut pe neașteptate că eficacitate vaccinurilor fabricate în țara sa este foarte scăzută. Sînt două soluții, a spus Gao Fu, la o conferință în Chengdu, un oraș din sud-vestul țării. „Fie mărim dozele, fie folosim un mix de seruri obținute cu ajutorul unor tehnologii diferite”. 

Performanța produselor chinezești era cunoscută în Vest, însă e pentru prima oară cînd probleme sînt recunoscute la acel nivel în China. Minunea n-a durat foarte mult pentru că, pe măsură ce declarațiile oficialului începeau să capete tracțiune pe Internetul chinezesc, Guvernul a intervenit imediat pentru a remedia problema. Mai întîi a șters comentariile legate de subiect, apoi l-a forțat pe bietul domn Gao Fu să își retragă spusele. „A fost o neînțelegere”, a explicat încă directorul CDC-ului chinez în paginile Global Times, un fel de tabloid naționalist chinez, folosit adesea pentru a preamări realizările regimului lui Xi Jinping. 

● Cehia. Dar nervoasă.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a anunțat demiterea unui al doilea ministru în mai puțin de o săptămînă. Deținător pînă de curînd al portofoliului Externelor, Tomás Petrícek se va alătura astfel fostului său coleg de la Sănătate, Jan Blatný, pe lista în creștere a politicienilor intrați pe radarul președintelui Zeman pentru că sentimentele lor față de Rusia nu sînt chiar cele mai calde. Cei doi se remarcaseră prin opoziția fățișă la ideea de achiziționare a unui vaccin anti-COVID oferit produs în Rusia. Sputnik-V nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar scandalurile par să se țină lanț în toate statele europene care au decis să îl achiziționeze. Luna trecută, Slovacia și-a pierdut guvernul după ce s-a aflat că premierul negociase în secret cumpărarea a două milioane de doze de Sputnik. Ulterior, slovacii s-au plîns că serul era de o calitate mai slabă față de cel oferit altor state. În replică, rușii au strigat „fake-news” și au cerut returnarea produselor. 

● Monarhie. Dar enervantă. 

BBC a refuzat să facă public numărul plîngerilor pe care le-a primit în urma deciziilor editoriale pe care le-a luat după anunțul privind moartea Prințului Philip. Ceea ce se știe deocamdată e că un număr de britanici exasperați de nenumăratele relatări despre „extraordinara viață pusă în slujba serviciului public” a Prințului au decis să își facă cunoscută nemulțumirea. Vineri, aproape toate canalele BBC au tratat subiectul dispariției soțului reginei Elisabeta. Cele care nu au făcut-o, cum e cazul BBC Four,  au afișat un anunț prin care cereau publicului să mute pe canalele de știri. Între efecte a fost și decizia de reprogramare a finalei MasterChef, ceea ce a contribuit probabil la enervarea telespectatorilor mai puțin impresionați de drama prin care trece familia regală. Începînd cu ziua de sîmbătă, programele au revenit la normal.

● Poliție. Dar rasistă.

În statul american Minnesota, un bărbat de culoare a fost împușcat de poliție după ce fusese oprit pentru o încălcare a regulilor de circulație. Întîmplarea a avut loc într-un orășel din apropiere de Minnneapolis, unde este în desfășurare procesul fostului polițist Derek Chauvin acuzat de ucidereaa lui George Floyd, un alt african-american suspectat, la rîndul său, de o infracțiune minoră. Emoția provocată de imaginile cu moartea lentă a lui Floyd sub genunchiul polițistului au dus anul trecut la cele mai mari și violente manifestații  antirasism din ultimii ani din Statele Unite. Există temeri că scenele de atunci s-ar putea repeta pe fundalul unei tensiuni care a rămas la cote foarte înalte. În zona în care a avut loc ultimul incident a fost declarată o interdicție de circulație pe timp de noapte care a fost prompt ignorată de protestatari. La calmarea spiritelor nu ajută în nici un fel explicațiile oficiale. Din primele declarații rezultă că polițista implicată, o veterană cu peste douăzeci de ani de experiență, a vrut să îl imobilizeze pe suspect folosind un pistol cu electroșocuri. A scos din greșeală unul cu gloanțe.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.