Via╚Ť─â. Dar complicat─â

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

ÔŚĆ Germania. Dar normal─â. 

Folosind acest slogan, partidul ÔÇ×Alternativa pentru GermaniaÔÇŁ (AfD) va pune pe agenda aleg─âtorilor propunerea de abandonare a Uniunii Europene dup─â urm─âtoarele alegeri parlamentare. 

Adoptat la sf├«r╚Öitul s─âpt─âm├«nii trecute, programul AfD mai propune ╚Öi renun╚Ťarea la restric╚Ťiile impuse de pandemie. Decizia a fost luat─â ├«n cadrul unui congres desf─â╚Öurat la Dresda cu participarea a sute de persoane ÔÇô evident, f─âr─â respectarea m─âsurilor de protec╚Ťie impuse de Guvern. 

├Äntr-o ╚Ťar─â cu popula╚Ťie majoritar pro-european─â, ideea ie╚Öirii din UE pare mai degrab─â curajoas─â, ├«ns─â AfD sper─â s─â capitalizeze pe exasperarea germanilor dup─â mai bine de un an de pandemie marcat de o performan╚Ť─â ├«ndoielnic─â a Guvernului. Ca principal partid de opozi╚Ťie, AfD ar dori ca la alegerile din septembrie s─â ├«╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â scorul, ├«ns─â, cel pu╚Ťin p├«n─â ├«n acest moment, electoratul e mai degrab─â indiferent ├«n fa╚Ťa tentativelor de seduc╚Ťie venite dinspre extrema dreapt─â. ├Än fapt, AfD pierde puncte ├«n sondaje, ceea ce ar putea explica ╚Öi propunerile adoptate la Dresda. 

ÔŚĆ China. Dar cinstit─â. 

Acesta ar fi putut fi sloganul Centrului pentru Control ╚Öi Prevenire a Bolilor de la Beijing al c─ârui director a recunoscut pe nea╚Öteptate c─â eficacitate vaccinurilor fabricate ├«n ╚Ťara sa este foarte sc─âzut─â. S├«nt dou─â solu╚Ťii, a spus Gao Fu, la o conferin╚Ť─â ├«n Chengdu, un ora╚Ö din sud-vestul ╚Ť─ârii. ÔÇ×Fie m─ârim dozele, fie folosim un mix de seruri ob╚Ťinute cu ajutorul unor tehnologii diferiteÔÇŁ. 

Performan╚Ťa produselor chineze╚Öti era cunoscut─â ├«n Vest, ├«ns─â e pentru prima oar─â c├«nd probleme s├«nt recunoscute la acel nivel ├«n China. Minunea n-a durat foarte mult pentru c─â, pe m─âsur─â ce declara╚Ťiile oficialului ├«ncepeau s─â capete trac╚Ťiune pe Internetul chinezesc, Guvernul a intervenit imediat pentru a remedia problema. Mai ├«nt├«i a ╚Öters comentariile legate de subiect, apoi l-a for╚Ťat pe bietul domn Gao Fu s─â ├«╚Öi retrag─â spusele. ÔÇ×A fost o ne├«n╚ŤelegereÔÇŁ, a explicat ├«nc─â directorul CDC-ului chinez ├«n paginile Global Times, un fel de tabloid na╚Ťionalist chinez, folosit adesea pentru a pream─âri realiz─ârile regimului lui Xi Jinping. 

ÔŚĆ Cehia. Dar nervoas─â.

Pre╚Öedintele Cehiei, Milos Zeman, a anun╚Ťat demiterea unui al doilea ministru ├«n mai pu╚Ťin de o s─âpt─âm├«n─â. De╚Ťin─âtor p├«n─â de cur├«nd al portofoliului Externelor, Tom├ís Petr├şcek se va al─âtura astfel fostului s─âu coleg de la S─ân─âtate, Jan Blatn├Ż, pe lista ├«n cre╚Ötere a politicienilor intra╚Ťi pe radarul pre╚Öedintelui Zeman pentru c─â sentimentele lor fa╚Ť─â de Rusia nu s├«nt chiar cele mai calde. Cei doi se remarcaser─â prin opozi╚Ťia f─â╚Ťi╚Ö─â la ideea de achizi╚Ťionare a unui vaccin anti-COVID oferit produs ├«n Rusia. Sputnik-V nu este aprobat de Agen╚Ťia European─â a Medicamentului, iar scandalurile par s─â se ╚Ťin─â lan╚Ť ├«n toate statele europene care au decis s─â ├«l achizi╚Ťioneze. Luna trecut─â, Slovacia ╚Öi-a pierdut guvernul dup─â ce s-a aflat c─â premierul negociase ├«n secret cump─ârarea a dou─â milioane de doze de Sputnik. Ulterior, slovacii s-au pl├«ns c─â serul era de o calitate mai slab─â fa╚Ť─â de cel oferit altor state. ├Än replic─â, ru╚Öii au strigat ÔÇ×fake-newsÔÇŁ ╚Öi au cerut returnarea produselor. 

ÔŚĆ Monarhie. Dar enervant─â. 

BBC a refuzat s─â fac─â public num─ârul pl├«ngerilor pe care le-a primit ├«n urma deciziilor editoriale pe care le-a luat dup─â anun╚Ťul privind moartea Prin╚Ťului Philip. Ceea ce se ╚Ötie deocamdat─â e c─â un num─âr de britanici exaspera╚Ťi de nenum─âratele relat─âri despre ÔÇ×extraordinara via╚Ť─â pus─â ├«n slujba serviciului publicÔÇŁ a Prin╚Ťului au decis s─â ├«╚Öi fac─â cunoscut─â nemul╚Ťumirea. Vineri, aproape toate canalele BBC au tratat subiectul dispari╚Ťiei so╚Ťului reginei Elisabeta. Cele care nu au f─âcut-o, cum e cazul BBC Four,  au afi╚Öat un anun╚Ť prin care cereau publicului s─â mute pe canalele de ╚Ötiri. ├Äntre efecte a fost ╚Öi decizia de reprogramare a finalei MasterChef, ceea ce a contribuit probabil la enervarea telespectatorilor mai pu╚Ťin impresiona╚Ťi de drama prin care trece familia regal─â. ├Äncep├«nd cu ziua de s├«mb─ât─â, programele au revenit la normal.

ÔŚĆ Poli╚Ťie. Dar rasist─â.

├Än statul american Minnesota, un b─ârbat de culoare a fost ├«mpu╚Öcat de poli╚Ťie dup─â ce fusese oprit pentru o ├«nc─âlcare a regulilor de circula╚Ťie. ├Änt├«mplarea a avut loc ├«ntr-un or─â╚Öel din apropiere de Minnneapolis, unde este ├«n desf─â╚Öurare procesul fostului poli╚Ťist Derek Chauvin acuzat de ucidereaa lui George Floyd, un alt african-american suspectat, la r├«ndul s─âu, de o infrac╚Ťiune minor─â. Emo╚Ťia provocat─â de imaginile cu moartea lent─â a lui Floyd sub genunchiul poli╚Ťistului au dus anul trecut la cele mai mari ╚Öi violente manifesta╚Ťii  antirasism din ultimii ani din Statele Unite. Exist─â temeri c─â scenele de atunci s-ar putea repeta pe fundalul unei tensiuni care a r─âmas la cote foarte ├«nalte. ├Än zona ├«n care a avut loc ultimul incident a fost declarat─â o interdic╚Ťie de circula╚Ťie pe timp de noapte care a fost prompt ignorat─â de protestatari. La calmarea spiritelor nu ajut─â ├«n nici un fel explica╚Ťiile oficiale. Din primele declara╚Ťii rezult─â c─â poli╚Ťista implicat─â, o veteran─â cu peste dou─âzeci de ani de experien╚Ť─â, a vrut s─â ├«l imobilizeze pe suspect folosind un pistol cu electro╚Öocuri. A scos din gre╚Öeal─â unul cu gloan╚Ťe.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.