Viață. Dar complicată

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

● Germania. Dar normală. 

Folosind acest slogan, partidul „Alternativa pentru Germania” (AfD) va pune pe agenda alegătorilor propunerea de abandonare a Uniunii Europene după următoarele alegeri parlamentare. 

Adoptat la sfîrșitul săptămînii trecute, programul AfD mai propune și renunțarea la restricțiile impuse de pandemie. Decizia a fost luată în cadrul unui congres desfășurat la Dresda cu participarea a sute de persoane – evident, fără respectarea măsurilor de protecție impuse de Guvern. 

Într-o țară cu populație majoritar pro-europeană, ideea ieșirii din UE pare mai degrabă curajoasă, însă AfD speră să capitalizeze pe exasperarea germanilor după mai bine de un an de pandemie marcat de o performanță îndoielnică a Guvernului. Ca principal partid de opoziție, AfD ar dori ca la alegerile din septembrie să își îmbunătățească scorul, însă, cel puțin pînă în acest moment, electoratul e mai degrabă indiferent în fața tentativelor de seducție venite dinspre extrema dreaptă. În fapt, AfD pierde puncte în sondaje, ceea ce ar putea explica și propunerile adoptate la Dresda. 

● China. Dar cinstită. 

Acesta ar fi putut fi sloganul Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor de la Beijing al cărui director a recunoscut pe neașteptate că eficacitate vaccinurilor fabricate în țara sa este foarte scăzută. Sînt două soluții, a spus Gao Fu, la o conferință în Chengdu, un oraș din sud-vestul țării. „Fie mărim dozele, fie folosim un mix de seruri obținute cu ajutorul unor tehnologii diferite”. 

Performanța produselor chinezești era cunoscută în Vest, însă e pentru prima oară cînd probleme sînt recunoscute la acel nivel în China. Minunea n-a durat foarte mult pentru că, pe măsură ce declarațiile oficialului începeau să capete tracțiune pe Internetul chinezesc, Guvernul a intervenit imediat pentru a remedia problema. Mai întîi a șters comentariile legate de subiect, apoi l-a forțat pe bietul domn Gao Fu să își retragă spusele. „A fost o neînțelegere”, a explicat încă directorul CDC-ului chinez în paginile Global Times, un fel de tabloid naționalist chinez, folosit adesea pentru a preamări realizările regimului lui Xi Jinping. 

● Cehia. Dar nervoasă.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a anunțat demiterea unui al doilea ministru în mai puțin de o săptămînă. Deținător pînă de curînd al portofoliului Externelor, Tomás Petrícek se va alătura astfel fostului său coleg de la Sănătate, Jan Blatný, pe lista în creștere a politicienilor intrați pe radarul președintelui Zeman pentru că sentimentele lor față de Rusia nu sînt chiar cele mai calde. Cei doi se remarcaseră prin opoziția fățișă la ideea de achiziționare a unui vaccin anti-COVID oferit produs în Rusia. Sputnik-V nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar scandalurile par să se țină lanț în toate statele europene care au decis să îl achiziționeze. Luna trecută, Slovacia și-a pierdut guvernul după ce s-a aflat că premierul negociase în secret cumpărarea a două milioane de doze de Sputnik. Ulterior, slovacii s-au plîns că serul era de o calitate mai slabă față de cel oferit altor state. În replică, rușii au strigat „fake-news” și au cerut returnarea produselor. 

● Monarhie. Dar enervantă. 

BBC a refuzat să facă public numărul plîngerilor pe care le-a primit în urma deciziilor editoriale pe care le-a luat după anunțul privind moartea Prințului Philip. Ceea ce se știe deocamdată e că un număr de britanici exasperați de nenumăratele relatări despre „extraordinara viață pusă în slujba serviciului public” a Prințului au decis să își facă cunoscută nemulțumirea. Vineri, aproape toate canalele BBC au tratat subiectul dispariției soțului reginei Elisabeta. Cele care nu au făcut-o, cum e cazul BBC Four,  au afișat un anunț prin care cereau publicului să mute pe canalele de știri. Între efecte a fost și decizia de reprogramare a finalei MasterChef, ceea ce a contribuit probabil la enervarea telespectatorilor mai puțin impresionați de drama prin care trece familia regală. Începînd cu ziua de sîmbătă, programele au revenit la normal.

● Poliție. Dar rasistă.

În statul american Minnesota, un bărbat de culoare a fost împușcat de poliție după ce fusese oprit pentru o încălcare a regulilor de circulație. Întîmplarea a avut loc într-un orășel din apropiere de Minnneapolis, unde este în desfășurare procesul fostului polițist Derek Chauvin acuzat de ucidereaa lui George Floyd, un alt african-american suspectat, la rîndul său, de o infracțiune minoră. Emoția provocată de imaginile cu moartea lentă a lui Floyd sub genunchiul polițistului au dus anul trecut la cele mai mari și violente manifestații  antirasism din ultimii ani din Statele Unite. Există temeri că scenele de atunci s-ar putea repeta pe fundalul unei tensiuni care a rămas la cote foarte înalte. În zona în care a avut loc ultimul incident a fost declarată o interdicție de circulație pe timp de noapte care a fost prompt ignorată de protestatari. La calmarea spiritelor nu ajută în nici un fel explicațiile oficiale. Din primele declarații rezultă că polițista implicată, o veterană cu peste douăzeci de ani de experiență, a vrut să îl imobilizeze pe suspect folosind un pistol cu electroșocuri. A scos din greșeală unul cu gloanțe.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Români amendați pentru că au condus TIR-uri ilegal, deși nu au urcat niciodată la volanul unui camion. Cazul unor fapte inventate
Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul unui polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș, acuzat de abuz în serviciu și fals, după ce a aplicat amenzi pentru fapte inventate.
image
Jobul care oferă un salariu de 38.000 de lei, stres redus și muncă de la distanță. Ce trebuie să faci?
Un loc de muncă care se poate potrivi criteriilor multor lucrători este acela de actuar. Aceștia au un salariu mediu de peste 516 mii de lei pe an, iar mulți pot lucra hibrid sau de la distanță.
image
Dragostea excentrică dintre o văduvă bogată și un meșter fără adăpost. Sfârșitul dramatic al poveștii
Dragoste adevărată sau... întunecată? Carolyn Holland, o văduvă bogată în vârstă de 80 de ani, locuia în pitorescul oraș Cayucos din California, la malul mării, când l-a întâlnit pe David Foute, un mester cu 23 de ani mai tânăr decât ea.

HIstoria.ro

image
Prizonierii americani în „colivia de aur” de la Timișu de Jos
La 1 august 1943, după atacul executat la joasă înălţime de aviaţia americană asupra Ploieștiului, în România au căzut prizonieri primii aviatori americani.
image
Bărbierii, felcerii și „doftorii” din Bucureștiul de odinioară
Pe vremea aceea, medicii erau rari, boierii preferând să-și vadă odraslele negustori ori funcționari la Stambul, nu murind de lepră la capul bolnavilor.
image
Istoria bojdeucii lui Ion Creangă. Căsuța cumpărată pe 50 de galbeni austrieci
S-au împlinit, la 15 aprilie 2018, o sută de ani de la restaurarea căsuţei în care şi-a trăit Ion Creangă ultimii 18 ani din viaţă şi de la transformarea ei în muzeu. Bojdeuca e astăzi cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Național al Literaturii Române. Istoria bojdeucii se confundă cu însăşi istoria scriitorului.