Viață. Dar complicată

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

● Germania. Dar normală. 

Folosind acest slogan, partidul „Alternativa pentru Germania” (AfD) va pune pe agenda alegătorilor propunerea de abandonare a Uniunii Europene după următoarele alegeri parlamentare. 

Adoptat la sfîrșitul săptămînii trecute, programul AfD mai propune și renunțarea la restricțiile impuse de pandemie. Decizia a fost luată în cadrul unui congres desfășurat la Dresda cu participarea a sute de persoane – evident, fără respectarea măsurilor de protecție impuse de Guvern. 

Într-o țară cu populație majoritar pro-europeană, ideea ieșirii din UE pare mai degrabă curajoasă, însă AfD speră să capitalizeze pe exasperarea germanilor după mai bine de un an de pandemie marcat de o performanță îndoielnică a Guvernului. Ca principal partid de opoziție, AfD ar dori ca la alegerile din septembrie să își îmbunătățească scorul, însă, cel puțin pînă în acest moment, electoratul e mai degrabă indiferent în fața tentativelor de seducție venite dinspre extrema dreaptă. În fapt, AfD pierde puncte în sondaje, ceea ce ar putea explica și propunerile adoptate la Dresda. 

● China. Dar cinstită. 

Acesta ar fi putut fi sloganul Centrului pentru Control și Prevenire a Bolilor de la Beijing al cărui director a recunoscut pe neașteptate că eficacitate vaccinurilor fabricate în țara sa este foarte scăzută. Sînt două soluții, a spus Gao Fu, la o conferință în Chengdu, un oraș din sud-vestul țării. „Fie mărim dozele, fie folosim un mix de seruri obținute cu ajutorul unor tehnologii diferite”. 

Performanța produselor chinezești era cunoscută în Vest, însă e pentru prima oară cînd probleme sînt recunoscute la acel nivel în China. Minunea n-a durat foarte mult pentru că, pe măsură ce declarațiile oficialului începeau să capete tracțiune pe Internetul chinezesc, Guvernul a intervenit imediat pentru a remedia problema. Mai întîi a șters comentariile legate de subiect, apoi l-a forțat pe bietul domn Gao Fu să își retragă spusele. „A fost o neînțelegere”, a explicat încă directorul CDC-ului chinez în paginile Global Times, un fel de tabloid naționalist chinez, folosit adesea pentru a preamări realizările regimului lui Xi Jinping. 

● Cehia. Dar nervoasă.

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a anunțat demiterea unui al doilea ministru în mai puțin de o săptămînă. Deținător pînă de curînd al portofoliului Externelor, Tomás Petrícek se va alătura astfel fostului său coleg de la Sănătate, Jan Blatný, pe lista în creștere a politicienilor intrați pe radarul președintelui Zeman pentru că sentimentele lor față de Rusia nu sînt chiar cele mai calde. Cei doi se remarcaseră prin opoziția fățișă la ideea de achiziționare a unui vaccin anti-COVID oferit produs în Rusia. Sputnik-V nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, iar scandalurile par să se țină lanț în toate statele europene care au decis să îl achiziționeze. Luna trecută, Slovacia și-a pierdut guvernul după ce s-a aflat că premierul negociase în secret cumpărarea a două milioane de doze de Sputnik. Ulterior, slovacii s-au plîns că serul era de o calitate mai slabă față de cel oferit altor state. În replică, rușii au strigat „fake-news” și au cerut returnarea produselor. 

● Monarhie. Dar enervantă. 

BBC a refuzat să facă public numărul plîngerilor pe care le-a primit în urma deciziilor editoriale pe care le-a luat după anunțul privind moartea Prințului Philip. Ceea ce se știe deocamdată e că un număr de britanici exasperați de nenumăratele relatări despre „extraordinara viață pusă în slujba serviciului public” a Prințului au decis să își facă cunoscută nemulțumirea. Vineri, aproape toate canalele BBC au tratat subiectul dispariției soțului reginei Elisabeta. Cele care nu au făcut-o, cum e cazul BBC Four,  au afișat un anunț prin care cereau publicului să mute pe canalele de știri. Între efecte a fost și decizia de reprogramare a finalei MasterChef, ceea ce a contribuit probabil la enervarea telespectatorilor mai puțin impresionați de drama prin care trece familia regală. Începînd cu ziua de sîmbătă, programele au revenit la normal.

● Poliție. Dar rasistă.

În statul american Minnesota, un bărbat de culoare a fost împușcat de poliție după ce fusese oprit pentru o încălcare a regulilor de circulație. Întîmplarea a avut loc într-un orășel din apropiere de Minnneapolis, unde este în desfășurare procesul fostului polițist Derek Chauvin acuzat de ucidereaa lui George Floyd, un alt african-american suspectat, la rîndul său, de o infracțiune minoră. Emoția provocată de imaginile cu moartea lentă a lui Floyd sub genunchiul polițistului au dus anul trecut la cele mai mari și violente manifestații  antirasism din ultimii ani din Statele Unite. Există temeri că scenele de atunci s-ar putea repeta pe fundalul unei tensiuni care a rămas la cote foarte înalte. În zona în care a avut loc ultimul incident a fost declarată o interdicție de circulație pe timp de noapte care a fost prompt ignorată de protestatari. La calmarea spiritelor nu ajută în nici un fel explicațiile oficiale. Din primele declarații rezultă că polițista implicată, o veterană cu peste douăzeci de ani de experiență, a vrut să îl imobilizeze pe suspect folosind un pistol cu electroșocuri. A scos din greșeală unul cu gloanțe.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicolae si Elena Ceausescu jpg
Cum își petreceau Paștele Nicolae și Elena Ceaușescu. Ce le cerea dictatoarea angajaților și care era meniul pentru ziua de sărbătoare: „Nu cred că ți-ai dori regimul lor”
Nicolae și Elena Ceaușescu aveau obiceiuri diferite, decât cele tradiționale, atunci când sărbătoreau Paștele. Cei doi jucau volei, șeptică, nu posteau și nu mergeau la biserică. De asemenea, cei doi nu rosteau expresia „Hristos a înviat” și nu erau adepții obiceiurilor religioase.
dr Iulia Tincu  jpg
Dr. Iulia Țincu: Alegerile alimentare din copilărie au legătură cu afecțiunile cardiace și obezitatea adultului
Copiii care sunt mofturoși la mâncare sunt greu de gestionat de către părinți, fiindcă ridică două tipuri de îngrijorări
oi si miei judetul olt, bobicesti   foto ionelia nuca (14) jpeg
Cât de mult respectă fermierii români normele UE cu privire la sacrificarea mieilor
Pe măsură ce România se pregătește de sărbătorile pascale, în mai multe comunități rurale și urbane din țară s-au deschis piețele cu miei vii. Autoritățile atrag atenția asupra regulilor stricte impuse de legislația europeană privind sacrificarea animalelor.
Colaj Candidati alegeri prezidentiale - Simion - Lasconi - Dan - Antonescu FOTO Mediafax
Surpriză în topul încrederii românilor. Candidatul la prezidenţiale care l-a depășit pe Călin Georgescu şi vine imediat după Ilie Bolojan
După ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, acesta a înregistrat o scădere în clasamentul încrederii românilor. În timp ce Ilie Bolojan se menţine pe primul loc pentru a doua lună consecutiv, un alt candidat la prezidențiale a urcat puternic în acest top.
iubita Maru si Gabriel Macovei, captura video ProTv jpg
Ceartă în fața DIICOT între prietenul lui Rareș şi iubita dealerului Maru: „V-aţi bătut joc o viaţă întreagă de el”
Ancheta în cazul morții lui Rareș Ion continuă cu noi audieri și momente tensionate în fața sediului DIICOT. Gabriel Macovei, un apropiat al tânărului de 20 de ani care a murit în urma unei supradoze, a fost citat ca martor în dosar. La ieșirea de la audieri, acesta a avut un schimb dur de replici c
genti fake china foto tiktok
Ce îi sfătuiesc furnizorii chinezi pe americani pentru a evita tarifele impuse de Trump: „N-o să vă vină să credeți ce prețuri avem”
Rețelele sociale americane au fost invadate de videoclipuri și mesaje în care furnizori chinezi îi îndeamnă pe utilizatori să ocolească noile tarife vamale de 145% impuse de Trump.
vin craciun germania jpg
Ce băuturi să bei la masa de Paște. Vinuri, cocktailuri și alte idei festive pentru toate gusturile
Masa de Paște nu înseamnă doar preparate tradiționale savuroase, ci și băuturi care să completeze perfect meniul. Fie că optezi pentru vinuri clasice sau cocktailuri creative, iată ce alegi pentru un pairing reușit în ziua de Paște:
dr william jpg
Care sunt secretele longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin”
Un medic de 102 ani a povestit cum a început să consume sardine încă de la vârsta de 6 ani, mult înainte ca beneficiile acizilor grași omega-3 să fie pe deplin cunoscute. Pensionat la 85 de ani, aproape două decenii mai târziu, el trăiește în continuare independent, își pregătește singur mesele și
iubita Maru si Gabriel Macovei, captura video ProTv jpg
Scandal în fața DIICOT, între prietenul lui Rareș şi iubita dealerului Maru: „V-aţi bătut joc o viaţă întreagă de el”
Ancheta în cazul morții lui Rareș Ion continuă. Gabriel Macovei, un apropiat al tânărului de 20 de ani mort în urma unei supradoze de droguri, chemat ca martor în dosar, şi iubita dealerului de stupefiante Tudor Duma, zis Maru, au avut un schimb de replici vineri seara chiar în faţa sediului DIICOT.