Venezuela, epicentrul unei noi crize internaţionale

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Cînd Cristofor Columb, aflat în a treia călătorie de „descoperire“ a pămînturilor care au primit numele de America, punea piciorul pe teritoriul de astăzi al Venezuelei, în august 1498, l-a numit Isla de Gracia. Iar mai tîrziu, cînd a văzut că nu era vorba de o insulă, ci de un continent, i-a spus Tierra de Gracia. Pentru europenii care veneau atunci să cucerească ceea ce nu le aparţinea, acel colţ paradiziac părea să beneficieze de graţia divină. Acolo s-a născut legenda acelui El Dorado pe care conchistadorii l-au căutat apoi cu îndîrjire şi au transformat căutarea în jaf generalizat şi în genocid.

Venezuela este, în orice caz, cel puţin în materie de rezerve de petrol, un spaţiu binecuvîntat. Rezervele ei de aur negru sînt mai mari decît ale Arabiei Saudite sau ale Iranului. Nu întîmplător deci pe plan internaţional se dă în prezent o bătălie pentru controlul acestei surse gigantice de energie. Să nu fim naivi, în contextul acestei înfruntări mondiale, problema democraţiei se situează pe locul al doilea. Dacă în prezent Venezuela a fi condusă de un dictator de dreapta care ar concesiona petrolul ţării trusturilor americane, preşedintele Donald Trump nu s-ar arăta de loc revoltat…

Ceea ce nu înseamnă că drama acestei ţări nu rămîne stupefiantă, mai ales că a fost ruinată în urma unui program socialist de guvernare lansat de Hugo Chávez în 1999. Promisiunile păreau atunci realizabile. „Poporul“ urma să-şi gestioneze singur imensa bogăţie şi trebuie spus că, o vreme, venezuelenii au profitat de generozitatea statului-providenţă. Educaţia şi sănătatea au devenit gratuite, nivelul de sărăcie a scăzut, modelul de „revoluţie antiimperialistă“ promovat de Chávez a făcut emuli în toată America Latină, ba chiar şi pe alte continente. În Franţa, de exemplu, Jean-Luc Mélenchon, liderul radicalilor de stînga, a fost admiratorul necondiţionat al lui Chávez şi apoi al preşedintelui Nicolás Maduro, care a preluat ştafeta socialistă de la Chávez după moartea acestuia, în 2013.

Cum dă faliment un stat care ascunde în subsolurile sale o comoară planetară este un scenariu greu de povestit şi, probabil, greu de înţeles. Regimul socialist trebuia să comită toate greşelile posibile pentru a distruge această ţară, ceea ce a şi făcut, generalizînd corupţia şi promovînd incompetenţa. Dar şi comunitatea internaţională a contribuit la dezastru adoptînd o atitudine voyeuristă, de aşteptare a consumării dezastrului. Iar acum, întrucît este limpede că mărul a putrezit şi că urmează să cadă din pom, s-au format două tabere care speră, fiecare, să poată profita de prăbuşirea socialismului venezuelean.

Nimeni nu va regreta o eventuală debarcare a lui Maduro de la putere, legitimitatea lui s-a erodat şi a ajuns la nivelul zero. Pe plan internaţional, însă, crearea celor două tabere, pro- şi anti-Maduro, este periculoasă întrucît pare o poziţionare în perspectiva unui viitor război civil în Venezuela. Or, de exact acest lucru nu are nevoie această ţară, să iasă din socialism prin război civil. Statele Unite, Canada, aproape toate ţările Americii Latine, precum şi Uniunea Europeană sprijină aspiraţiile democratice ale venezuelenilor. Rusia, China, Coreea de Nord, Iranul, Turcia, Cuba, Mexic, precum şi alte două sau trei ţări din America Centrală şi Latină sprijină socialismul venezuelean.

Venezuela a devenit epicentrul unor noi tensiuni internaţionale, care fisurează şi Organizaţia Naţiunilor Unite, şi Uniunea Europeană, şi Alianţa Atlantică. Atunci cînd preşedintele Recep Tayyip Erdogan îi telefonează lui Nicolás Maduro ca să-l asigure de sprijinul său, iar Donald Trump face acelaşi lucru cu preşedintele interimar autoproclamat Juan Guaido, ceva parcă nu sună bine, dacă ţinem cont că atît Turcia, cît şi Statele Unite fac parte din NATO. Uniunea Europeană, ca şi cum n-ar avea destule divergenţe cu Rusia, se vede acum în conflict cu Moscova şi în privinţa Venezuelei. Iar în interiorul Uniunii Europene, după cum s-a văzut şi cu ocazia reuniunii de la Bucureşti a miniştrilor de Externe europeni, s-au format două grupuri de ţări, unul mai vehement faţă de Nicolás Maduro, altul mai conciliant, îndemnînd la dialog.

Dar cheia ieşirii din criza venezueleană se află, în prezent, mai mult în mîna armatei venezuelene decît în mîna comunităţii internaţionale. Revista franceză L’Express a publicat recent un articol semnat de Axel Gyldén în care ni se explică de ce, pentru moment, armata rămîne fidelă lui Nicolás Maduro. Faptul că şefii militari beneficiază de avantaje importante ar fi primul motiv, şi cel mai vizibil. S-ar părea însă că armata venezueleană este infiltrată de militari cubanezi, ceea ce înseamnă un fel de control idologic asupra ei. L’Express citează un analist latino-american de la New York, Juan Lechin, potrivit căruia prezenţa cubaneză în rîndurile armatei venezuelene nu ar mai fi de mult un secret. Cuba şi-ar fi plasat în structura armatei din Venezuela „doi generali, opt colonei, opt militari cu grad de locotenent-colonel, şase căpitani de fregate, 25 de ofiţeri subalterni şi 4500 de soldaţi…“ La toate acestea ar mai trebui adăugat faptul că unii dintre şefii militari venezueleni sînt legaţi de narcotraficanţi, ceea ce ar explica refuzul multor ofiţeri de a trece de partea lui Juan Guaido, de teamă să nu le fie ucise familiile.

În Venezuela, „mărul“ este în mod clar foarte putred (ba chiar şi viermănos), ceea ce nu înseamnă că va cădea atît de uşor, scena geopolitică se conduce după reguli mult mai obscure decît cele ale unei livezi de pomi fructiferi. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.