Vedere din Croa╚Ťia

Publicat în Dilema Veche nr. 392 din 18 - 24 august 2011
Cum va ar─âta Europa ÔÇ×de dup─â ParisÔÇť? jpeg

Croa┼úia a fost prima ┼úar─â pe care am vizitat-o pe cont propriu, ca simplu turist, ┼či nu ca ziarist. Se ├«nt├«mpla ├«n 1999, la vreo patru luni dup─â ├«ncetarea ultimului r─âzboi din Balcani ÔÇô interven┼úia aliat─â ├«mpotriva Iugoslaviei lui Milo┼čevici. 

├Ämi aduc minte c─â, dup─â ce am trecut o frontier─â ungaro-croat─â pustie, p─âzit─â de un poli┼úist croat gras, plictisit ┼či lovit ├«n cap de c─âldur─â, ne-am trezit, dup─â vreo c├«┼úiva kilometri, ├«n fa┼úa unui filtru desprins parc─â din filmele de r─âzboi: o ma┼čin─â de poli┼úie plasat─â de-a curmezi┼čul drumului, flancat─â de c├«┼úiva indivizi bine f─âcu┼úi, ├«n combinezoane negre ┼či cu armele automate la vedere.

Urmele r─âzboiului erau vizibile ÔÇô case distruse ┼či, ├«n unele locuri, terenuri ├«mprejmuite cu band─â ro┼čie ÔÇô deminarea nu se ├«ncheiase ├«nc─â. Altfel, Croa┼úia ├«ncerca s─â-┼či reporneasc─â celebra industrie turistic─â, la patru ani dup─â acordurile de la Dayton ┼či la doi ani de la ultimele ciocniri sporadice ├«n Slavonia oriental─â. Criza din prim─âvara lui 1999, pornit─â de la conflictul din Kosovo, d─âduse ├«ns─â o nou─â lovitur─â. Turi┼čtii erau pu┼úini. 

Am revenit ├«n Croa┼úia ├«n vara lui 2004. Filtrele de pe ┼čosele nu mai existau. De┼či urmele r─âzboiului nu disp─âruser─â, turi┼čtii se ├«nmul┼úiser─â, iar optimismul ├«ncepea s─â revin─â. Pe ┼čoselele de munte se circula uneori bar─â la bar─â, hotelurile, pensiunile ┼či terasele erau pline. 

├Än sf├«r┼čit, vara lui 2011. A treia vizit─â. ┼×i odat─â cu ea, surpriza: autostr─âzile! Ag─â┼úate de coastele mun┼úilor, cu viaducte travers├«nd v─âi ┼či pr─âp─âstii ame┼úitoare, cu tuneluri luminate impecabil ÔÇô dintre care cele mai lungi dep─â┼česc cinci kilometri. 

La declararea independen┼úei, ├«n 1991, Croa┼úiei ├«i reveneau mai pu┼úin de 300 de kilometri din autostr─âzile iugoslave. Acum au 1150. ┼×i vorbim despre o ┼úar─â s─ârac─â ├«n resurse naturale, cu pu┼úin teren agricol de calitate (cu toate acestea, ├«n magazine, cea mai mare parte a produselor alimentare este de provenien┼ú─â autohton─â). 

Nici evolu┼úiile economice ale Croa┼úiei nu au impresionat. Puternic afectat─â de r─âzboi ├«n anii ÔÇÖ90, av├«nd ca povar─â ┼či situa┼úia a sute de mii de refugia┼úi, economia s-a men┼úinut ├«n trendul regiunii ┼či nimic mai mult. A ├«nceput s─â creasc─â constant ├«n anii 2000, dar ├«n anii 2009 ┼či 2010 a ├«nregistrat o sc─âdere cumulat─â de aproape 7 procente, iar refacerea se anun┼ú─â timid─â. Este adev─ârat, PIB-ul pe cap de locuitor al Croa┼úiei era, ├«n 2010, potrivit datelor FMI, de peste 17.000 de euro (65% din media Uniunii Europene), peste cel al Rom├óniei, care a sc─âzut sub 12.000 de euro. Dar popula┼úia Croa┼úiei nici nu ajunge la 4,3 milioane. Resursele nu s├«nt, a┼čadar, extraordinare. ┼×i, mai mult, spre deosebire de Rom├ónia, Croa┼úia nu a avut la dispozi┼úie, ├«n ultimii ani, generoasele fonduri de coeziune din bugetul Uniunii Europene. Fonduri pentru care se va califica de-abia dup─â aderarea preconizat─â ├«n 2013. 

┼×i totu┼či, aceast─â ┼úar─â, cu o economie care, totu┼či, nu impresioneaz─â, depedent─â de capricioasa industrie a turismului, f─âr─â acces la fonduri de coeziune, reu┼če┼čte acolo unde Rom├ónia ├«nregistreaz─â e┼čecuri r─âsun─âtoare. Impresionanta autostrad─â de 300 de kilometri de la Zagreb la Split, plin─â de viaducte ┼či tuneluri, a costat, potrivit datelor disponibile ├«n 2009, circa 6 milioane de euro pe kilometru. ├Än acela┼či timp, CNADR estima un cost de 25 de milioane de euro pe kilometru, iar pe tronsonul Cernavod─â-Medgidia costurile dep─â┼čeau 7 milioane de euro pe kilometru. 

Sutele de kilometri de autostrad─â construite ├«n ultimii ani demonstreaz─â c─â obiectivul este realizabil, chiar ├«n condi┼úiile unor evolu┼úii economice mai degrab─â modeste. 

Poate fi adus─â ├«n discu┼úie, desigur, chestiunea corup┼úiei. Dar ne d─â, oare, lec┼úii Croa┼úia ├«n materie de anticorup┼úie? Da ┼či nu. Da, fiindc─â, totu┼či, Croa┼úia va adera la Uniunea European─â f─âr─â ru┼činosul Mecanism de Cooperare ┼či Verificare (monitorizarea pe justi┼úie). Comisia European─â a vrut s─â se asigure, ├«n timpul negocierilor, c─â Zagrebul ├«ndepline┼čte condi┼úiile ├«nainte de aderare, dup─â ce s-a ÔÇ×friptÔÇť cu Rom├ónia ┼či Bulgaria. Totu┼či, Croa┼úia nu ar fi neap─ârat un model, dac─â ne g├«ndim c─â numai ├«n urm─â cu un an, asupra ader─ârii Croa┼úiei planau dubii serioase, tocmai din cauza progreselor limitate ├«n domeniul reformei justi┼úiei ┼či luptei anticorup┼úie. Este adev─ârat c─â un fost premier, Ivo Sanader, a fost arestat la sf├«r┼čitul anului 2010, pentru corup┼úie, f─âr─â a mai vorbi despre predarea criminalilor de r─âzboi, trimi┼či ├«n fa┼úa Tribunalului de la Haga. Dar chiar pot fi realizate at├«tea progrese ├«n timp at├«t de scurt? S─â nu ne facem iluzii, s├«ntem, totu┼či, ├«n Balcani ÔÇô chiar dac─â croa┼úilor nu le place s─â li se spun─â asta, fiindc─â ei se consider─â central-europeni. Cu toate aceste semne de ├«ntrebare, Croa┼úia poate spune, m─âcar, c─â a reu┼čit s─â se pun─â la punct ├«n materie de autostr─âzi, pe parcursul a c├«torva ani. 

C├«nd m-am ├«ntors acas─â, la intrarea ├«n Rom├ónia, radioul transmitea de zor despre vizitele premierului ┼či ale ministrului transporturilor pe ve┼čnicile ┼čantiere ale autostr─âzilor rom├óne┼čti din vis. Se comentau mult amenin┼ú─ârile premierului cum c─â le va t─âia capetele constructorilor, dac─â nu vor termina lucr─ârile ├«n termenele stabilite. 

├Än acela┼či timp, ├«naintam cu greu, pe cei 600 de kilometri care despart vestul ┼ú─ârii de Bucure┼čti pe ┼čosele, ├«n unele locuri, mai degradate dec├«t ├«n anii trecu┼úi, pline de lucr─âri ┼či semafoare, cam ├«n acelea┼či locuri pe care le ┼čtiam de ani buni. Senza┼úia era c─â r─âm├«nem ├«n urm─â ┼či c─â ne transform─âm, ├«ncetul cu ├«ncetul, ├«ntr-o provincie, chiar ┼či pentru fostele surate din lag─ârul comunist. 

Croaţia tocmai îmi servise o frumoasă lecţie.

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-┼čef la Adev─ârul Europa.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.