Vechea Securitate

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

S e întîmplă în fiecare an. Zilele premergătoare lui 22 decembrie sînt dominate în mass-media de un anumit tip de discurs despre schimbarea de regim și de orînduire socială din 1989. Cu atît mai mult acum, în 2015, cînd, iată, șeful fostei Securități – instituție condamnată oficial de statul român democratic, odată cu sistemul pe care l-a apărat – a ieșit să ne dezvăluie el, în premieră, ceea ce știam deja de la alții, din anii anteriori.

În esență, teoria este aceasta: în decembrie 1989 a avut loc o lovitură de stat, convenită la întîlnirea sovieto-americană de la Malta și pusă în operă, la București, de oameni ai KGB. Consecința – care nu ni se spune explicit, dar ni se sugerează – este că regimul comunist, prezumat ca legitim, a fost răsturnat de o conspirație a marilor puteri. Firește, în mod ilegitim. 

L ogic, Nicolae Ceaușescu trebuie să fi fost un erou. Soția sa, ce să mai vorbim! Nicu Ceaușescu, lipsit de șansa de a deveni un Kim Jong-Il avant la lettre, la fel. Drept e că în anii de început mai existau ceva nuanțe și se mai dădea și poporului un mic rol în marea piesă de teatru – evenimentele erau încă prea proaspete în amintirile multora. Dar cu cît ne îndepărtăm de căderea comunismului, cu atît teoria complotului este zugrăvită în tușe mai groase. 

Într-o perioadă în care teoriile con­spi­rației înflăcărează tot mai multe minți, cînd articole obscure sînt rostogolite pe rețelele de socializare într-o spirală nebună, teoria Securității legată de evenimentele din 1989 vine la fix. Este încă o contribuție, una chiar esențială, la noul misticism politic pe cale de a se coagula și la noi – ca și în Franța sau prin alte părți. 

Într-o lume tot mai complicată, cu un ritm al schimbărilor nemaiîntîlnit pînă acum, acest nou misticism vine să ofere explicații și soluții simple, pentru „alegătorul mediu“. 

Varianta mîntuirii neamului pare la îndemînă: în fața acestei lumi tot mai dinamice, să se retragă în buncărele istoriei mai mult sau mai puțin recente, în România ceaușistă, antonesciană sau legionară, de exemplu. Așa cum, prin alte părți ale Europei, același tip de misticism propune revenirea la mozaicul european al frontierelor și monedelor, cu un zid puternic de apărare către Est, pentru a preveni infiltrarea nedoriților europeni de categoria a doua.

Și totuși, teoria Securității are o slăbiciune fundamentală. Este de necontestat că în acele momente tulburi, cînd o lume se prăbușea și se năștea o alta, agenții diferitelor puteri (nu doar sovietici) au fost foarte activi și fără îndoială că au jucat un rol în această poveste, pe măsura forței și priceperii lor. Dar cum se face că, în urma unei lovituri de stat orchestrate și puse în operă de KGB, România a sfîrșit prin a se integra în NATO și în Uniunea Europeană? Singura explicație satisfăcătoare pentru enoriașii noului misticism politic ar fi că și aceste organizații sînt, de fapt, creații oculte ale KGB. 

Lăsînd gluma la o parte, trebuie să admitem că teoriile simple sînt, în cel mai bun caz, incomplete. În încurcata ecuație a schimbărilor din 1989 și de după nu ai cum să nu iei în considerare formidabila dorință de libertate a oamenilor, faptul că ei se săturaseră pînă în gît de regimul lui Nicolae Ceaușescu, de lipsuri și de izolarea țării. 

Doar frica era cea care paraliza orice încercare de acțiune organizată – o frică întreținută în mod pervers de aceeași Securitate. Chiar și marii conspiratori ar fi continuat să se întîlnească pe ascuns, prin parcuri, dacă nu ar fi fost ieșirea în stradă a oamenilor. Că aceasta a fost cumva stimulată de anumite forțe interesate (și exasperate de proverbiala inerție a mămăligii), poate. Dar odată reacția declanșată, lucrurile n-au mai putut fi controlate. Și să nu uităm ceva: Timișoara era deja un oraș liber încă înainte ca „lovitura de stat“ să fi fost dată la București. 

P înă la urmă, esențială pentru parcursul României a fost presiunea formidabilă a opiniei publice pentru democratizare și o punere a țării pe direcția occidentală. Credeți că baronii sau oligarhii erau atît de bucuroși să se alinieze standardelor și normelor europene, care pe unii i-au băgat la pușcărie? Evident, nu. Dar dacă ar fi propus altceva – un fel de capitalism de tip moldovenesc, de exemplu –, nu i-ar fi ales nimeni. Asta a fost revoluția românilor. Și asta nu place, evident, Securității.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turiştii care ajung în munţii Hunedoarei pot vizita o mulţime de peşteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO
Doar o parte din şoseaua care se afundă în munţi, pentru a lega Valea Jiului de Băile Herculane, a fost finalizată. Localnicii se plâng de starea drumului naţional.
image
O influenceriţă urmărită de milioane de fani, acuzată că şi-a ucis iubitul. Tânăra mai fusese arestată pentru că l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, în vârstă de 26 de ani, este o influenceriţă şi model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestată pentru crimă, după ce şi-a înjunghiat mortal iubitul, în timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.