Vechea Securitate

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
De ce nu trebuie blama┼úi votan┼úii bucure┼čteni jpeg

S e ├«nt├«mpl─â ├«n fiecare an. Zilele premerg─âtoare lui 22 decembrie s├«nt dominate ├«n mass-media de un anumit tip de discurs despre schimbarea de regim ╚Öi de or├«nduire social─â din 1989. Cu at├«t mai mult acum, ├«n 2015, c├«nd, iat─â, ╚Öeful fostei Securit─â╚Ťi ÔÇô institu╚Ťie condamnat─â oficial de statul rom├ón democratic, odat─â cu sistemul pe care l-a ap─ârat ÔÇô a ie╚Öit s─â ne dezv─âluie el, ├«n premier─â, ceea ce ╚Ötiam deja de la al╚Ťii, din anii anteriori.

├Än esen╚Ť─â, teoria este aceasta: ├«n decembrie 1989 a avut loc o lovitur─â de stat, convenit─â la ├«nt├«lnirea sovieto-american─â de la Malta ╚Öi pus─â ├«n oper─â, la Bucure╚Öti, de oameni ai KGB. Consecin╚Ťa ÔÇô care nu ni se spune explicit, dar ni se sugereaz─â ÔÇô este c─â regimul comunist, prezumat ca legitim, a fost r─âsturnat de o conspira╚Ťie a marilor puteri. Fire╚Öte, ├«n mod ilegitim. 

L ogic, Nicolae Ceau╚Öescu trebuie s─â fi fost un erou. So╚Ťia sa, ce s─â mai vorbim! Nicu Ceau╚Öescu, lipsit de ╚Öansa de a deveni un Kim Jong-Il avant la lettre, la fel. Drept e c─â ├«n anii de ├«nceput mai existau ceva nuan╚Ťe ╚Öi se mai d─âdea ╚Öi poporului un mic rol ├«n marea pies─â de teatru ÔÇô evenimentele erau ├«nc─â prea proaspete ├«n amintirile multora. Dar cu c├«t ne ├«ndep─ârt─âm de c─âderea comunismului, cu at├«t teoria complotului este zugr─âvit─â ├«n tu╚Öe mai groase. 

├Äntr-o perioad─â ├«n care teoriile con┬şspi┬şra╚Ťiei ├«nfl─âc─âreaz─â tot mai multe min╚Ťi, c├«nd articole obscure s├«nt rostogolite pe re╚Ťelele de socializare ├«ntr-o spiral─â nebun─â, teoria Securit─â╚Ťii legat─â de evenimentele din 1989 vine la fix. Este ├«nc─â o contribu╚Ťie, una chiar esen╚Ťial─â, la noul misticism politic pe cale de a se coagula ╚Öi la noi ÔÇô ca ╚Öi ├«n Fran╚Ťa sau prin alte p─âr╚Ťi. 

├Äntr-o lume tot mai complicat─â, cu un ritm al schimb─ârilor nemai├«nt├«lnit p├«n─â acum, acest nou misticism vine s─â ofere explica╚Ťii ╚Öi solu╚Ťii simple, pentru ÔÇ×aleg─âtorul mediuÔÇť. 

Varianta m├«ntuirii neamului pare la ├«ndem├«n─â: ├«n fa╚Ťa acestei lumi tot mai dinamice, s─â se retrag─â ├«n bunc─ârele istoriei mai mult sau mai pu╚Ťin recente, ├«n Rom├ónia ceau╚Öist─â, antonescian─â sau legionar─â, de exemplu. A╚Öa cum, prin alte p─âr╚Ťi ale Europei, acela╚Öi tip de misticism propune revenirea la mozaicul european al frontierelor ╚Öi monedelor, cu un zid puternic de ap─ârare c─âtre Est, pentru a preveni infiltrarea nedori╚Ťilor europeni de categoria a doua.

╚śi totu╚Öi, teoria Securit─â╚Ťii are o sl─âbiciune fundamental─â. Este de necontestat c─â ├«n acele momente tulburi, c├«nd o lume se pr─âbu╚Öea ╚Öi se n─â╚Ötea o alta, agen╚Ťii diferitelor puteri (nu doar sovietici) au fost foarte activi ╚Öi f─âr─â ├«ndoial─â c─â au jucat un rol ├«n aceast─â poveste, pe m─âsura for╚Ťei ╚Öi priceperii lor. Dar cum se face c─â, ├«n urma unei lovituri de stat orchestrate ╚Öi puse ├«n oper─â de KGB, Rom├ónia a sf├«r╚Öit prin a se integra ├«n NATO ╚Öi ├«n Uniunea European─â? Singura explica╚Ťie satisf─âc─âtoare pentru enoria╚Öii noului misticism politic ar fi c─â ╚Öi aceste organiza╚Ťii s├«nt, de fapt, crea╚Ťii oculte ale KGB. 

L─âs├«nd gluma la o parte, trebuie s─â admitem c─â teoriile simple s├«nt, ├«n cel mai bun caz, incomplete. ├Än ├«ncurcata ecua╚Ťie a schimb─ârilor din 1989 ╚Öi de dup─â nu ai cum s─â nu iei ├«n considerare formidabila dorin╚Ť─â de libertate a oamenilor, faptul c─â ei se s─âturaser─â p├«n─â ├«n g├«t de regimul lui Nicolae Ceau╚Öescu, de lipsuri ╚Öi de izolarea ╚Ť─ârii. 

Doar frica era cea care paraliza orice ├«ncercare de ac╚Ťiune organizat─â ÔÇô o fric─â ├«ntre╚Ťinut─â ├«n mod pervers de aceea╚Öi Securitate. Chiar ╚Öi marii conspiratori ar fi continuat s─â se ├«nt├«lneasc─â pe ascuns, prin parcuri, dac─â nu ar fi fost ie╚Öirea ├«n strad─â a oamenilor. C─â aceasta a fost cumva stimulat─â de anumite for╚Ťe interesate (╚Öi exasperate de proverbiala iner╚Ťie a m─âm─âligii), poate. Dar odat─â reac╚Ťia declan╚Öat─â, lucrurile n-au mai putut fi controlate. ╚śi s─â nu uit─âm ceva: Timi╚Öoara era deja un ora╚Ö liber ├«nc─â ├«nainte ca ÔÇ×lovitura de statÔÇť s─â fi fost dat─â la Bucure╚Öti. 

P ├«n─â la urm─â, esen╚Ťial─â pentru parcursul Rom├óniei a fost presiunea formidabil─â a opiniei publice pentru democratizare ╚Öi o punere a ╚Ť─ârii pe direc╚Ťia occidental─â. Crede╚Ťi c─â baronii sau oligarhii erau at├«t de bucuro╚Öi s─â se alinieze standardelor ╚Öi normelor europene, care pe unii i-au b─âgat la pu╚Öc─ârie? Evident, nu. Dar dac─â ar fi propus altceva ÔÇô un fel de capitalism de tip moldovenesc, de exemplu ÔÇô, nu i-ar fi ales nimeni. Asta a fost revolu╚Ťia rom├ónilor. ╚śi asta nu place, evident, Securit─â╚Ťii.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.