Va mai rămîne România o democraţie liberală?

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Ecourile tragediei jpeg

A┼ča cum era de a┼čteptat, premierul turc ├«n exerci┼úiu, Recep Tayyip Erdogan, a c├«┼čtigat alegerile preziden┼úiale ÔÇô primele cu vot direct din istoria acestei ┼ú─âri. ┼×i astfel, omul forte de la Ankara ┼či-a consolidat proiectul de putere personal─â. Urmeaz─â acum modificarea Constitu┼úiei, ├«n ideea ├«nt─âririi prerogativelor preziden┼úiale. Este obiectivul fundamental al noului pre┼čedinte, a┼ča cum a fost formulat ┼či ├«n campania electoral─â. Pe la ├«nceputul ascensiunii lui Erdogan, modificarea legii fundamentale fusese planificat─â ├«n vederea acceler─ârii procesului de aderare a ┼ú─ârii la Uniunea European─â, prin reducerea rolului armatei sau consolidarea independen┼úei justi┼úiei. ├Äntre timp, proiectul european al Turciei a fost ├«nghe┼úat, ┼či nu doar din vina Ankarei, ci ┼či ca urmare a respingerii ideii de apartenen┼ú─â a Turciei la Uniunea European─â, ├«n mai multe mari capitale ale Vechiului Continent. A┼ča c─â la Ankara nu a mai r─âmas dec├«t proiectul de putere, personal, al lui Erdogan.

Turcia se men┼úine astfel cu succes ├«n grupa ÔÇ×democra┼úiilor neliberaleÔÇť din regiunea noastr─â, al─âturi de Rusia ┼či Ungaria. Ca s─â fim cinsti┼úi, termenul de ÔÇ×democra┼úie neliberal─âÔÇť a ├«nceput s─â fie pus ├«n circula┼úie nu de liderul turc, ci de premierul ungar Viktor Orb├ín. Iar consacrarea a venit chiar ├«ntr-un discurs ┼úinut ├«n aceast─â var─â pe teritoriul rom├ónesc, la B─âile Tu┼čnad.

Dar ce este o ÔÇ×democra┼úie neliberal─âÔÇť? Pe scurt, un sistem ├«n care liderul este ales sau plebiscitat de popor, prin alegeri mai mult sau mai pu┼úin libere. C├«t de libere s├«nt alegerile din Rusia ┼čtim foarte bine. OSCE a exprimat critici ┼či la adresa procesului electoral din Turcia. Nici Ungaria nu st─â str─âlucit la acest capitol, dup─â ce guvernul ┼či-a subordonat, aproape ├«n totalitate, mijloacele media. De altfel, subordonarea mass-media de c─âtre guvern este o tr─âs─âtur─â caracteristic─â unei ÔÇ×democra┼úii neliberaleÔÇť. Nu demult, ├«ntr-o discu┼úie cu oameni de afaceri ┼či universitari turci, aveam s─â aflu cum stau lucrurile ├«n ┼úara lui Erdogan: atribuirea oric─ârei lucr─âri publice c─âtre una dintre marile companii turce┼čti con┼úine ┼či obliga┼úia sub├«n┼úeleas─â de a sus┼úine financiar un ÔÇ×bazin de pres─âÔÇť ÔÇô ziare, posturi TV ┼či de Radio, pagini de Internet ÔÇô bine├«n┼úeles, favorabile guvernului.

Prezen┼úa sporit─â a statului ├«n economie, primatul ÔÇ×interesului statuluiÔÇť asupra societ─â┼úii civile (oricum, ONG-urile s├«nt considerate nocive), intimidarea minorit─â┼úilor de orice fel, na┼úionalismul exacerbat ├«nso┼úit de revizionism ├«n politica extern─â, promovarea uneori agresiv─â a religiei dominante, reducerea p├«n─â la desfiin┼úare a sistemului de protec┼úie social─â reprezint─â tr─âs─âturi fundamentale ale statului ÔÇ×neliberalÔÇť. Le reg─âsim, ├«n propor┼úii ┼či ├«n forme diferite, la Ankara, Moscova ┼či Budapesta.

Modelul poate fi tentant, c├«t─â vreme pare s─â dea imaginea de stabilitate ┼či unitate ┼či chiar de dezvoltare economic─â, dac─â ne uit─âm mai ales la Turcia ÔÇô cazurile Ungariei ┼či Rusiei r─âm├«n├«nd discutabile.

Ei bine, Rom├ónia se afl─â cumva prins─â la mijloc ├«ntre aceste trei modele neliberale. ┼×i asta, ├«naintea alegerilor preziden┼úiale ÔÇô deci ├«ntr-un moment important pentru jalonarea viitorului ei. ├Än cei 25 de ani de democra┼úie, Rom├ónia a avut caracteristici ale modelului neliberal, ├«ns─â niciodat─â pe toate deodat─â. A existat un proiect de putere personal─â, al lui Adrian N─âstase, exist─â ┼či o aversiune declarat─â la adresa statului social, a pre┼čedintelui Traian B─âsescu ÔÇô ca s─â lu─âm doar dou─â exemple. Dar dincolo de unele derapaje ale liderilor, Rom├ónia a r─âmas, ├«n linii mari ┼či cu toate hibele ei, o democra┼úie liberal─â. E adev─ârat, nu una consolidat─â.

├Äntrebarea este ce se va ├«nt├«mpla ├«n urm─âtorii ani. Vor reu┼či liderii Rom├óniei s─â consolideze o insul─â de liberalism, ├«n mijlocul at├«tor proiecte de regimuri autoritare? Sau vom c─âdea ┼či noi prad─â tenta┼úiei neliberale? Vom putea crea un model liberal de succes, cu stabilitate economic─â ┼či cu o societate unit─â ├«n diversitatea ei?

┼×i ne mai putem ├«ntreba dac─â liderii comunit─â┼úii maghiare se vor apropia de modelul de putere personal─â propus acum de la Budapesta. Cu alte cuvinte, ├«ntrebarea este dac─â vor fi gata s─â arunce peste bord modelul, totu┼či, liberal din Rom├ónia ÔÇô care, cu toate imperfec┼úiunile lui, le-a asigurat accesul la decizie ┼či la guvernare ÔÇô, de dragul unei utopii revizioniste ┼či populiste. 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni la Money.ro.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?