Vă e dor de POR?

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Vă e dor de POR? jpeg

Gata, v-am bătut la cap cu Regio preţ de

, ăsta ar fi al treilea. Ajunge… Nu mai stau să recapitulez toate axele şi obiectivele tematice. Le găsiţi, din belşug, pe Internet. Rămăseserăm la „categoriile defavorizate“ din mediul urban şi nu numai. Un secret pe care-l ştie toată lumea este că în spatele denumirii se ascunde grija pentru minoritatea ţiganilor. Sau a romilor. Tot aia e, am găsit ambele denumiri în documentele oficiale ale Comisiei. De ce sînt ei defavorizaţi, zic că nu e cazul să insist. Este relativ clar pentru toată lumea. Au puţine şanse de a ieşi din ghetou. Au un cod special de reguli care îi face deseori antipatici majorităţii. Noi, majoritatea, avem un set întreg de experienţe personale care ne îndeamnă mai degrabă să ne ferim de „ei“ decît să cooperăm. Simplificînd de dragul comparaţiei, care este şansa de a „scăpa“ a unui tînăr din Rahova care nu vrea să fure sau să traficheze una-alta, pe lîngă lege, la mica ciupeală? Muzica sau sportul. Acum un secol şi ceva, străbunii îi erau robi. Poveste cu istorie lungă, nu-i de ieri, de azi. 

Ei bine, ţiganii au axe dedicate. Va fi o (altă) încercare de a ameliora situaţiunea creatoare de oarecare deranj pe străzi, în metrou sau la periferii, în România şi în cam toate statele membre. Va fi încă o încercare pe şapte ani, cu simpozioane, congrese, seminarii, ONG-uri la nivel academic (departe de şatră), relativ puţine succese reale, multe eşecuri du(b)ios trecute sub tăcere. Va fi o altă etapă a unei lungi perioade de căutare a soluţiei, a înţelegerii, a traducerii, în România, în alte state membre şi la Bruxelles. 

Ultimele două axe sînt Cadastrul şi Asistenţa tehnică. Ele se adresează autorităţilor statului, nu beneficiarilor „de rînd“. Cadastrul este o altă poveste lungă. Cartea funciară şi întabularea sînt belele serioase pentru administraţie. Dacă, prin Ardeal, nu fuse bai mare, datorită moştenirii Imperiului, dincoace, în Regat, situaţia este ceva mai albastră. Ţin minte programe ale Băncii Mondiale încă de prin anii ’90. Zeci de milioane de dolari investiţi. Se pare că nu a fost rezolvată în întregime problema. Fondurile europene au nevoie de dovezi în privinţa dreptului la proprietate, iar actualul sistem cadastral românesc nu face încă faţă. Un sfert de miliard de euro va fi cheltuit pentru a remedia defectele. Cît despre Asistenţa tehnică, ea este dedicată, în principiu, funcţionarilor din Sistemul Regio. Seminarii,

, pregătire profesională de tot felul, comunicare.

Acum, la finalul extensivei prezentări Regio pentru următorul heptenal, îndrăznesc un gest uşor nebunesc: să încerc să aflu care este portretul-robot al beneficiarului ideal. Cel care să răspundă unui număr cît mai mare de ţinte de atins, aşa cum sînt ele definite prin obiectivele tematice. 

Dacă tot eram la noţiunea „categorie defavorizată“, îndrăznesc să mă gîndesc că beneficiarul ideal ar trebui să fie ţigan. Sau rom. Din pricini de discriminare, aş zice că persoana ar trebui să fie mai degrabă femeie, nu bărbat. Avem de-a face, aşadar, cu o ţigancă. Tot din motive de discriminare, orientarea sexuală ar fi indicat să fie ceva din zona

Locuinţa beneficiarului este bine să fie şi ea într-o arie defavorizată. Aşa că, statistic, putem vorbi despre Vaslui (sau Rahova). În plus, familia monoparentală reprezintă un alt indicator contabil al sărăciei. Aşadar, putem să ne închipuim o femeie romă din Vaslui sau Rahova, divorţată. Ceea ce sună plauzibil, odată ce bulibaşa a aflat necazul cu orientarea sexuală a pîrîtei, în plină şedinţă de stabor. Cu ce se ocupă respectiva creaţie imaginară? Păi, răsfoind documentele, aş zice că ar fi din zona IT-ului şi are un IMM. Dacă ocupaţia este tradiţională, cu atît mai bine. Dar nu poate să spoiască laptop-uri sau iPhone-uri. De aceea, ne-o putem imagina dezvoltînd o aplicaţie pentru smartphone-uri, legată de comerţul cu flori. 

Concluzie: beneficiarul ideal pentru fondurile europene ar trebui să fie o ţigancă lesbiană divorţată din Vaslui (sau Rahova) care, prin IMM-ul ei, dezvoltă o aplicaţie smartphone pentru livrarea de flori la domiciliu. Este ceva neplauzibil în ipoteza asta? 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

Foto: L. Muntean

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.