Uniunea Europeană fără „anticorpi“ suficienţi în faţa Rusiei

Publicat în Dilema Veche nr. 835 din 20 - 26 februarie 2020
Lichidarea doctrinei europene de deschidere treptată spre Iran jpeg

„Rusia va continua să încerce să destabilizeze Occidentul.“ Această frază a fost pronunţată sîmbătă, 15 februarie, de preşedintele francez Emmanuel Macron la Conferinţa pe teme de securitate de la München. Puţini şefi de stat europeni au curajul de a afişa atitudini atît de ferme faţă de Vladimir Putin şi de politica sa de „învăluire“ a Uniunii Europene. Lui Emmanuel Macron i se reproşează multe lucruri în prezent, dar nu se poate spune că în privinţa Moscovei nu ştie să pună punctul pe i.

Expresia „a pune punctul pe i“ mi se pare foarte plastică în acest context, cu atît mai mult cu cît vine din franceză. Călugării copişti din Evul Mediu au inventat acest punct, pe care au început să-l pună, pentru a nu crea confuzie cu alte litere, pe litera i care se scria atunci ca un I majuscul. Şeful statului francez consideră că îi revine un rol special în cadrul Uniunii Europene, în calitate de lider al singurei puteri nucleare, Franţa, din familia comunitară. El se simte deci dator de a furniza analize precise privind „starea geopolitică“ a Uniunii. Iar din ceea ce a afirmat Emmanuel Macron la München, Uniunea Europeană va continua să fie confruntată cu agresivitatea Rusiei, agresivitate care se va exprima fie „prin actori privaţi, fie direct prin serviciile sale, fie prin intermediari“. Discursul lui Emmanuel Macron legat de Rusia este oarecum surprinzător dacă ţinem cont că, de la venirea sa la Palatul Élysée, el pledează mereu pentru menţinerea dialogului cu Moscova, şi de altfel l-a primit pe Vladimir Putin cu toate onorurile, o dată chiar la Versailles şi altă dată la reşedinţa prezidenţială de vară de pe Coasta de Azur. Iar în luna mai, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la victoria împotriva nazismului, Emmanuel Macron va fi prezent la marile ceremonii de la Moscova.   Preşedintele Macron a adoptat, spun unii editorialişti francezi, o postură foarte „atlantistă“ la München. Iar unele dintre frazele sale sînt pline de metafore sugestive. Vorbind despre încercările Rusiei de a influenţa diverse scrutinuri din ţările membre ale Uniunii Europene, din Statele Unite, precum şi din alte ţări de pe glob, Emmanuel Macron a spus „în faţa acestor atacuri avem foarte puţini anticorpi“. Pe fond de epidemie de coronavirus, termenul anticorp are o conotaţie specială. În acest caz avem imaginea unei puteri care vrea să destabilizeze un ansamblu vecin nu prin mijloace tradiţionale, ci prin tehnici virotice, de intoxicare mediatică treptată, eventual cu ştiri false şi cu imixtiuni de natură să fisureze conceptele de democraţie, transparenţă, libertate…

Anul acesta, preşedintele francez a avut ocazia să-şi expună de trei ori viziunea asupra Europei. Întîi la Varşovia, unde s-a dus, în mod simbolic, la sfîrşitul lunii ianuarie pentru a încerca să resudeze fisurile apărute în sînul Uniunii Europene între Est şi Vest, chiar în momentul cînd se consuma divorţul oficial dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Apoi, pe data de 7 februarie, cînd a luat cuvîntul în faţa militarilor la Şcoala de Război de la Paris.  El a vorbit atunci despre disuasiunea nucleară şi a precizat că arsenalul nuclear al Franţei ar putea fi considerat ca un fundament pentru viitoarea „autonomie strategică“ a Europei. Discursul de la München de pe 14 februarie aduce noi elemente, într-un moment cînd Donald Trump se îndepărtează de Europa, iar realegerea sa în noiembrie se profilează ca fiind mai mult decît probabilă.

Vorbeşte oare Emmanuel Macron în pustiu? Şeful statului francez îi invită pe europeni la un fel de trezire din inerţie. Rusia, a spus el, şi-a creat în ultimii ani o „armada incredibilă“, a continuat să investească pe plan militar în timp ce europenii speră în continuare că America îi va apăra… S-ar putea ca Rusia să-şi menţină actuala strategie timp de încă două decenii, a mai avertizat Emmanuel Macron, enumerînd „victoriile“ geopolitice recente ale ruşilor, în Siria, în Libia şi în alte zone din Africa.

„Nu sînt nici pro-rus, nu sînt nici anti-rus, sînt pro-european“, a mai spus Emmanuel Macron, pledînd în primul rînd pentru o mai mare unitate a europenilor şi pentru o mai bună coordonare a serviciilor de care dispun. Dacă Rusia îşi avansează pionii şi îşi impune prezenţa şi punctul de vedere în regiuni de care depinde securitatea Europei, acest fapt este posibil numai întrucît Moscova profită de slăbiciunile şi dezacordurile interne ale europenilor.

Şeful statului francez nu-i vede însă pe ruşi capabili să ţină la infinit pasul în ritmul actual de înarmare. Rusia rămîne o putere economică de talie medie, iar eventuala ei alianţă cu China i se pare lui Emmanuel Macron improbabilă, argumentul fiind de ordin psihologic. Ruşii nu vor accepta hegemonia Chinei, întrucît „nu este compatibilă cu sentimentul lor de mîndrie“, consideră Macron. 

Emmanuel Macron, spun editorialiştii francezi, se plasează, cînd vine vorba de Rusia, şi pe linia predecesorilor săi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, care au alternat şi ei momente de apropiere de Moscova cu momente de mare fermitate şi chiar cu adoptarea unor sancţiuni. Tot ceea ce spune de la începutul anului Emmanuel Macron despre Europa ar trebui să creeze un sentiment de urgenţă. Mai rămîne ca Berlinul să adere la propunerile sale, pentru a relansa axa franco-germană. În stilul său impetuos, Emmanuel Macron a denunţat la sfîrşitul anului trecut „moartea cerebrală a Alianţei Atlantice“. Dar nici Uniunea Europeană nu este departe de moarte cerebrală dacă nu se trezeşte în faţa unor „imperii“ care vor să renască.

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Stewart Rhodes, liderul Oath Keepers Foto AP jpg
Fondatorul grupului Oath Keepers a venit la Capitol Hill după ce a fost eliberat din închisoare, la ordinul lui Trump
Stewart Rhodes, fondatorul grupului Oath Keepers, care a orchestrat atacul asupra Congresului SUA pe 6 ianuarie 2021, a venit miercuri la Capitol Hill după ce a fost eliberat din închisoare în urma ordinului de clemenţă al preşedintelui Donald Trump.
Afis Interferente Istorie militara ianuarie 2025 (1) jpg
Conferință dedicată împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Vaslui
Conferință dedicată împlinirii a 550 de ani de la Bătălia de la Vaslui
test jpg
Test exclusiv pentru genii! Mută un băț de chibrit pentru ca ecuația să fie corectă
Este un test de inteligență care, deși pare a fi destul de simplu la prima vedere, este, de fapt, mult mai dificil decât am crede!
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
Ce spune un istoric despre românii care ar alege un președinte naționalist: „Există o tendință de întoarcere spre propriile dureri și nevoi”
Aproape 70% dintre români ar vota un candidat naţionalist pentru funcţia de preşedinte al țării, o persoană care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională, relevă un sondaj INSCOP, prezentat zilele trecute. Însă, cunosc, oare, românii ce înseamnă cu adevărat naționalismul?
WhatsApp Video 2025 01 17 at 18 11 46 mp4 thumbnail png
O fata moartă bântuie familia Lucescu. Tatăl ei, cioban din Otopeni, stinge televizorul la știrile sportive: „Nu pot să-i iert!”
Din 1991, de când i-a murit fiica în accident auto, Lincu Miu, 85 de ani, are un dinte împotriva familiei Lucescu, fiul Răzvan (55 de ani) și tatăl Mircea (79 de ani).
Orasul Uricani Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (97) jpg
De ce mulți români fug de blocurile comuniste: „Găsești vecini cu zero inițiative și zero posibilități. Dar se cred la ei pe moșie”
Construite în ritm alert începând din anii ‘50, pentru milioanele de români care și-au părăsit satele sărăcite de colectivizare pentru a începe o nouă viață orașele aflate în plină expansiune industrială „blocurile comuniste”, acum cu o vechime de zeci de ani, îi intrigă pe numeroși români.
Parcare cu panouri solare FOTO Shutterstock
Europa a produs mai multă electricitate din soare decât din cărbune. „Energia solară este steaua în ascensiune”
Europa a produs, în 2024, mai multă energie electrică din soare decât din cărbune. Analiştii sunt de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziţia către energia curată.
islanda  jpg
Țara din Europa în care educația, sănătatea și electricitatea sunt gratuite. Aici nu există armată, McDonalds și nici închisoare
Islanda este țara în care educația și sănătatea sunt gratuite. Nu există McDonalds și nici închisoare. Clinicile private nu există pentru că nu este nevoie de ele. Spitalele publice oferă servicii medicale excelente. landa este una dintre puținele țări din Europa care folosește încălzirea urbană.
alimente inima jpg
Ce trebuie să eviți să consumi pentru o inimă sănătoasă
Este nevoie de o serie de comportamente și practici pentru a proteja sănătatea inimii. Moștenirea genetică și istoricul familial joacă și ele un rol important, dar există multe măsuri pe care le putem lua pentru sănătatea noastră pe termen lung.