Ungaria: scrutin invalid, joc politic reușit

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Cînd elvețienii ne dau (iar) de gîndit… jpeg

La Budapesta, Viktor Orbán își celebrează ceea ce chiar el numește o „victorie magnifică“. După cum se știe, referendumul de duminică nu a putut fi validat, din cauza prezenței la vot inferioare pragului legal de 50%. Totuși, 95% din cei prezenți au votat împotriva primirii refugiaților. Depinde din ce unghi vrei să privești.

Presa de opoziție vorbește despre prima înfrîngere majoră suferită de FIDESZ, într-un deceniu. Un număr de 3,28 milioane de oameni au votat împotriva cotelor obligatorii, dar ceea ce contează mai mult este faptul că aproape cinci milioane de maghiari au ales să stea departe de urne, spun cei din opoziție. Altfel spus, Orbán nu a reușit să-și crească baza electorală. Voturile obținute acum sînt egale cu cele pe care coaliția de guvernămînt din jurul FIDESZ și partidul naționalist-extremist Jobbik le-au luat împreună la alegerile generale din 2014.

De asemenea, se remarcă numărul mare de voturi anulate, peste 6% din total. Potrivit presei ungare, explicația vine de la partidul satiric „Cîinele cu două cozi“. Acesta a desfășurat o campanie susținută prin care le-a cerut alegătorilor să-și anuleze buletinele. La Budapesta, campania a avut mare succes, nu mai puțin de 11% din voturi fiind declarate nule. Acest „Timesnewroman unguresc“ pare a fi singurul cîștigător real al confruntării.

Retorica de la Budapesta începe să se­mene izbitor cu cea din România, de după referendumul pentru demiterea pre­șe­dintelui, din 2012: cine contează mai mult – cei care au votat sau cei care au stat acasă? În ce măsură, pînă la urmă, abținerea de la vot reprezintă cu adevărat o opțiune clar îndreptată împotriva inițiatorilor referendumului, și nu un semn al nepăsării civice?

În orice caz, ar fi o naivitate să credem că, la viitoarea confruntare electorală, cele cinci milioane vor inunda secțiile de votare și valul creat îl va mătura pe Viktor Orbán de la putere. În vara-toamna lui 2012, mulți susținători din România ai lui Traian Băsescu se legănau probabil în aceeași iluzie. Iarna avea să le înghețe speranțele.

Întrebarea este în ce măsură va mai putea omul forte de la Budapesta să pună migrația în centrul politicii sale. Socio­logul ungar Balasz Berkovitz răspunde, în paginile ziarului Libération, că, după opinia sa, FIDESZ va continua lupta contra Bruxelles-ului și va căuta, probabil, noi adversari. „Dreapta aflată la putere controlează mediile de informare publice și dispune de un adevărat imperiu media privat, cu ajutorul cărora nu informează, dar produce ficțiuni și minciuni. Ei își pot fabrica dușmani oricînd vor“, conchide sociologul ungar, pentru Libération.

Ei bine, referendumul nu va schimba mare lucru – oricum, Ungaria este scutită, cel puțin în momentul de față, de mecanismul cotelor obligatorii. Și aceasta, tocmai pentru că s-a confruntat în 2015 cu un val uriaș de refugiați. Întrebarea viza mai degrabă un eventual mecanism viitor de cote obligatorii sau, cine știe, unul permanent (pe culoarele de la Bruxelles se vorbea, la un moment dat, despre așa ceva). Budapesta va rămîne oricum pe aceeași axă eurosceptică, alături de Varșovia, Praga și, într-o anumită măsură, Bratislava. Nu era nevoie de un referendum pentru asta.

În plan intern, FIDESZ își va conti­nua nestingherit agenda. Viktor Orbán s-a pronunțat imediat pentru modi­fi­ca­rea Constituției, în sensul precizării suveranității Parlamentului ungar în ma­terie de politică de migrație (adică exact sensul întrebării din referendumul nevalidat). Și, dacă se aliază cu partidul naționalist-extremist Jobbik, poate avea majoritatea parlamentară necesară. Cît despre retorica antimigrație, a­ceasta va continua, din simplul motiv că – așa cum comentează presa ungară – continuă să se „vîndă“ bine, mai ales în provincie.

Ar fi iarăși o naivitate să credem că „majoritatea tăcută“, care a dus la invalidarea referendumului, se va coagula deodată și va opri acest curs al lucrurilor. Mai bine am observa faptul că regimul Orbán nu se deosebește cu nimic de celelalte regimuri iliberale din regiune. Acesta își menține pozițiile de forță, bazîndu-se pe votul unei minorități semnificative și pe apatia unei majorități tăcute, care probabil nu vede o alternativă. Și nici nu prea are cum să o vadă, pentru că Opoziția este realmente slabă și divizată. Dar, mai ales, pentru că orice idee neconformă cu platforma Puterii este imediat strivită de un sistem media aflat sub un control strict. Din spații de dezbatere, principalele canale media devin arme propagandistice.

Recent, în Rusia, Vladimir Putin s-a împăunat cu o victorie a partidului său în alegerile parlamentare, obținută în condițiile participării a doar 45% din electorat. După cum s-a comentat în puținele canale independente din Rusia (prezente în  mediul online), la alegeri au venit doar cei gata convinși sau cei care votează cu Puterea, din pură obligație. În Turcia, Recep Tayyip Erdogan se bazează, de asemenea, pe un corp electoral compact, care nu atinge pragul de 50%. Dar este suficient pentru a-i conferi putere absolută. Astfel că, deși încununat de un eșec din punct de vedere formal, referendumul lui Viktor Orbán e un exercițiu reușit în vederea menținerii dominației în politica internă. Iar asta este ceea ce contează: puținii care vin la vot decid pentru cei mulți care stau acasă.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Litoralul de la munte, alternativă la Marea Neagră. Trei locuri spectaculoase de bălăceală și de făcut plajă, în inima munților
Litoralul românesc se poate dovedi o piatră grea de încercare atât din punct de vedere financiar, al distanței în anumite cazuri dar și al aglomerației estivale. România are însă un relief care oferă numeroase alternative, inclusiv în zonele montane.
image
„Antrenorul de genii” a fost arestat preventiv. Lajos Kristof spune că se afla într-o stare de somnambulism când a violat un minor
Lajos Kristof, care a fost prins în flagrant în timp ce agresa sexual un băiat de 14 ani, a fost arestat preventiv duminică. Acesta a declarat în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu minorul fără să fie conștient și că se afla într-o stare de somnambulism.
image
Povestea profesoarei care și-a donat salariul pentru a-și premia elevii cu note mari la Bacalaureat
O profesoară de Matematică de la Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” din Turda, județul Cluj, și-a premiat în bani elevii care au reușit să obțină note peste 9 la Bacalaureat. „Totul a pornit dintr-o glumă pe care eu, însă, am luat-o în serios”, a povestit pentru „Adevărul” Alexandra Avasicei.

HIstoria.ro

image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.