Un roman al Brexit-ului

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

De peste douăzeci de ani, romanele lui Jonathan Coe, scriitor pe cît de prolific, pe atît de fin şi de incisiv, au succes în întreaga Europă. Jonathan Coe, născut în 1961 la Birmingham, a fost aplaudat şi premiat pentru calitatea sa de „radiolog“ al societăţii britanice la ora ultraliberalismului şi a globalizării. În primele sale romane, el capta cu un spirit critic, dar şi prin personaje credibile, turbulenţele sociale provocate de capitalismul „dur“ al doamnei Margaret Thatcher. Romanul Middle England, apărut anul trecut, are ca temă Brexit-ul.

Jonathan Coe a scris această carte sub semnul urgenţei, imediat după referendumul din 2016, cînd concetăţenii săi au optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Scriitorul britanic îşi propune, cu instrumentele ficţiunii, dar şi cu cele ale sociologiei literare, să pătrundă cauzele acestui viraj istoric. Prin literatură putem da uneori timpul înapoi, deşi ea nu schimbă cursul istoriei.

Mai toate personajele lui Jonathan Coe fac parte din aşa-numita „clasă de mijloc“ şi au ca numitor comun faptul că Brexit-ul le perturbă viaţa. Unul dintre firele narative ale cărţii îi urmăreşte pe Sophie şi pe Ian, un cuplu pe care Brexit-ul îl destramă iniţial, dar tot Brexit-ul îl resudează. Sophie, universitară şi specialistă în istoria artei, vede în cultură fundamentele unităţii Europei şi deci votează în mod „natural“ împotriva Brexit-ului. Ian, monitor auto, nu are nimic împotriva Europei pînă în momentul în care ratează o promovare în întreprinderea sa, direcţiunea optînd pentru una dintre colegele sale cu origini africane. Povestea lui Ian are valenţele unei fabule sociale. El devine visceral antieuropean cînd cineva îi explică de ce a ratat promovarea. Iar explicaţia, spusă cu răutate de un alt personaj alergic la Europa, sună cam aşa: în Marea Britanie, dintre două persoane cu calităţi egale, va fi promovată cea avînd origini străine, sau persoana de sex feminin, sau cea făcînd parte din categoria „minoritară“, aceasta în virtutea „discriminării pozitive“ şi a „gîndirii politice corecte“…

Un alt personaj, un pensionar, un om care a muncit o viaţă întreagă într-o uzină de automobile, decide să voteze în favoarea Brexit-ului după ce descoperă că vechea sa uzină a dispărut şi că pe locul fostelor ateliere a apărut un mall. Bătrînul se întreabă consternat: cum e posibil să ne dispară industria, ce vom vinde dacă nu mai fabricăm automobile şi alte bunuri, din ce vor trăi britanicii?

În acest roman de ficţiune apar şi personajele reale ale Brexit-ului – de exemplu, Boris Johnson şi David Cameron. Aflăm, în ceea ce-l priveşte pe actualul premier britanic, că uneori făcea, în cursul campaniei sale, o paralelă între Uniunea Europeană şi Germania nazistă. El pretindea că, în ambele cazuri, intenţia era aceea de creare a unui superstat european dominat de germani, cu diferenţa că Uniunea Europeană recurge la mijloace economice, iar Germania nazistă recurgea la mijloace militare.

Fiecare britanic care a votat pentru Brexit a făcut-o din motive diferite, iată una dintre concluziile lui Jonathan Coe. În romanul său, un mare magnat financiar care ştie să infiltreze presa doreşte Brexit-ul pentru a putea profita de viitoarele acorduri de liber-schimb cu Statele Unite şi cu ţările asiatice. Iar Nigel, un colaborator apropiat al lui David Cameron, se lansează trup şi suflet în aventura referendumului întrucît este absolut sigur că britanicii vor vota pentru menţinerea ţării lor în Uniunea Europeană, ceea ce ar fi urmat să consolideze cariera politică a lui Cameron pentru cîteva decenii.

„Diavolul se ascunde în detalii“ pare să fi spus filozoful Friedrich Nietzsche, reflecţie deseori citată în Franţa. Detaliile formează şi partea cea mai interesantă a cărţii lui Jonathan Coe. De exemplu, cînd aflăm că după Brexit a crescut numărul de divorţuri în Marea Britanie şi că multe cupluri au recurs la mediatori sociali pentru a-şi depăşi divergenţele. Ceea ce fac şi Ian, şi Sophie, aflaţi în totală ruptură. Sophie îi reproşează lui Ian că nu este destul de „deschis“ şi că privilegiază un „model de relaţii umane“ bazat pe antagonisme şi competiţie, în loc să pună în centrul lor cooperarea. Ian îi reproşează soţiei sale „naivitatea“ şi postura de „superioritate morală“, precum şi faptul că nu vede cum el a devenit în propria sa ţară o „victimă“ a corectitudinii politice.

Nenumărate alte lucruri stupefiante mai aflăm însă din acest roman al lui Jonathan Coe, încă o dovadă că literatura este capabilă să foreze mult mai adînc în contradicţiile omului şi ale societăţii decît orice altă „disciplină“. Un imigrant avînd origini asiatice, aflat deja pe teritoriul britanic, speră că, odată cu Brexit ul, nu vor mai veni sute de mii de europeni în Marea Britanie (el are un dinte în special împotriva românilor şi a polonezilor) şi că se va face astfel mai mult „loc“ pentru imigranţi din fostele colonii britanice şi deci pentru membrii propriei sale familii.

Spre finalul romanului, într-o conversaţie cu un jurnalist, personajul numit Nigel, după ce a încetat să mai fie consilier al lui David Cameron, îl insultă copios pe acesta din urmă. Iată tirada sa, aşa cum a scris-o Jonathan Coe şi a pus-o în gura personajului său:  „Cameron? Ce cretin, ce prost de prima clasă, autentic şi cu patalama. Poftim, acum îşi scrie memoriile într-o cabană, fir-ar să fie! Uite ce dezastru a lăsat în urma lui. Toţi sîntem porniţi unii împotriva altora. Străinii sînt insultaţi pe străzi sau în autobuze, li se cere să se întoarcă înapoi în ţările lor. Iar cînd încerci să iei puţină distanţă şi să reflectezi eşti tratat de trădător şi de duşman al poporului. Cameron a sfărîmat ţara, a sfărîmat-o şi apoi s-a cărat“.

Tot în finalul acestui roman cu multiple etaje şi vase comunicante, Ian şi Sophie se reconciliază şi fac un copil. Acesta va fi „un super-bebe al Brexit-ului“, ne spune Jonathan Coe pe post de imposibil happy-end, dar sugerînd totuşi că există o viaţă şi după Brexit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.