Un referendum şi mai mulţi „idioţi utili“

Publicat în Dilema Veche nr. 664 din 10-16 noiembrie 2016
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

Iată că, pe tăcute, inițiativa ce­tă­țe­nească privind introducerea în Constituție a principiului căsătoriei între bărbat și femeie a ajuns pe agenda Parlamentului. Și aceasta, într-un moment preelectoral, în care tentația populismului de cea mai joasă speță este mai mare decît oricînd. Dovezi avem cu duiumul. Astfel că nu e exclus ca încă o dată rațiunea să fie aruncată de la etajul superior al Casei Poporului, principiile să fie făcute țăndări de caldarîmul Pieței Constituției, iar democrația și caracterul deschis al societății să fie rostogolite în praful Bulevardului Unirii. Și asta, pentru cîteva voturi în plus.

Nu, referendumul pentru care se fac deja atîtea presiuni nu este despre familia tradițională și cuplurile gay. În realitate, aceasta nu este o problemă în România. Avem altele cu mult mai importante, cum ar fi combaterea sărăciei și excluderii, educația, accesul la un sistem de sănătate decent. Și, apropo, azi în România, căsătoriile se pot oficia numai între bărbat și femeie.

Referendumul este despre caracterul liberal al societății noastre. Un succes al acestuia va însemna o lovitură la temelia liberalităţii, o breșă care va deschide altele, mai degrabă mai devreme decît mai tîrziu. Referendumul este despre găzduirea și în România a unor idei care agită deja apele în multe părți ale Europei. Referendumul este despre validarea, și în România, a ideii că Occidentul este decăzut și corupt din punct de vedere moral. Că libertatea e dezmăț. Că sistemul liberal pervertește valorile religioase și că soluția pentru o societate mai bună (sau, mai bine zis, pentru salvarea sau mîntuirea societății) înseamnă punerea între paranteze a caracterului secular al statului.

De unde vin aceste idei? Din Rusia lui Putin, bineînțeles. Dar nu sînt idei noi, ci doar reluarea unor modele de gîndire mai vechi, din Rusia secolului al XIX-lea. Că acestea sînt astăzi incluse cu măiestrie în sistemul de propagandă rusesc, prin intermediul tehnologiilor de secol XXI, cum ar fi dezinformarea prin rețelele de socializare, asta, da, este o invenție a prezentului. Sînt oare promotorii referendumului din România niște agenți ai Kremlinului? Evident, nu – cel puțin în imensa lor majoritate. În orice caz, printre cele trei milioane de persoane care au semnat inițiativa, starea de spirit majoritară nu are cum să fie prorusească.

Există, probabil, o stare de nemulțumire față de modul în care România este guvernată – valabil însă și pentru restul de 16 milioane care nu au semnat. Poate că foarte mulți dintre cei care au semnat cred sincer că un pic de morală adusă în spațiul public nu strică. Doar că – și aici sper ca acești oameni să nu mi-o ia în nume de rău – diavolul se ascunde în detalii.

Dacă referendumul va avea loc și va fi validat, ar însemna că niciodată, de la 1848 încoace, ideile de la Răsărit nu și-au găsit un culcuș atît de comod în spațiul românesc. În paranteză fie spus, dacă vă gîndiți la bolșevism, acesta era susținut la noi de vreo mie de oameni, iar la instaurarea comunismului a fost vorba despre forța armelor, nicidecum despre convingeri ideologice.

Din numeroase motive, în România de azi nu se poate face propagandă rusească pe față, așa cum se întîmplă în multe alte părți ale Europei. La noi nu merge cu Sputnik și cu Russia Today. Sigur că și rușii știu asta – cea mai mare greșeală ar fi să le subestimăm inteligența.  

În schimb, Rusia profită de orice miș­ca­re în direcția slăbirii sistemului liberal, pentru a-și promova propriul sistem, cel al verticalei puterii. Un sistem cu un lider plebiscitat de un popor ținut în întuneric, în condițiile reprimării oricărei opoziții și oricărei minorități. Iar în România s-ar începe cu cea mai vulnerabilă dintre acestea. 

Kremlinul nu are nevoie în apropierea sa de exemple de succes pe model european. De aceea subminează Ucraina și Moldova, de aceea ține prizonieră Georgia. De aceea susține modele iliberale în Europa Centrală. Și de aceea i-ar plăcea ca și România să abandoneze, ușor-ușor, modelul liberal.  

Cu toate păcatele ei, România a progresat enorm din anul 2000 încoace, adică de cînd a deschis negocierile de aderare. În timp ce statele care nu au avut o opțiune pronunțat prooccidentală, precum Ucraina, Moldova, Armenia sau Belarus, au stagnat sau chiar au regresat. Dacă Rusia nu poate produce un model de succes în propria arie de control (nici măcar ea însăși n-a reușit să se modernizeze în epoca petrolului scump), atunci măcar să-i țină în loc pe alții. Și exact acestui scop i-ar servi de minune referendumul la care acum mulți politicieni români privesc cu jind, doar-doar le-ar aduce un post în plus de senator sau deputat.  

Nu, referendumul acesta nu va face o Românie mai bună, nu va aduce nici un strop de morală în plus în spațiul public și cu atît mai puțin în politică. Doar va diviza societatea în timpul dezbaterilor și o va vulnerabiliza în caz de succes. Desigur, nu rușii fac asta. Cel puțin, nu în mod direct. Și-o fac românii, cu mîna lor. Dar rușii au o denumire extrem de sugestivă pentru aceia care, fără a fi plătiți sau fără a ști măcar, le fac jocurile. Îi numesc „idioți utili“. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur semnificativ în România, în ziua alegerilor. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
În ziua de 24 noiembrie, la câteva minute d ela deschiderea urnelor în România s-a produs un cutremur semnificativ. Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute.
radu dragusin tottenham getty webp
Ange Postecoglou, cucerit total de Radu Drăgușin, după ce a dat de pământ cu Manchester City
Tottenham a dat lovitura pe ”El Ittihad”, învingând cu 4-0.
zone erogene jpg
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Excitaţia sexuală este la cote maxime atunci când sunt atinse anumite puncte. În afara celor ştiute, există şi altele, care este bine să fie cunoscute.
catalin crisan gabriel cotabita jpg
Care a fost ultima dorință a lui Gabriel Cotabiță. Cătălin Crișan: „În primăvară voiam să facem un...”
Moartea lui Gabriel Cotabiță a zguduit lumea aristică din România. De la cei mai cunoscuți artiști, prezentatori TV până la celebri actori din țară, mesajele din partea colegilor săi de breaslă au curs fără oprire. Cătălin Crișan, unul dintre cei mai buni prieteni ai solistului, a dezvăluit ce planu
O lună de la intrarea în Schengen   Politia de fronntiera jpg
Chiar şi după aderare, doar cu un picior în Schengen. Controalele vor continua la graniţele terestre ale României încă şase luni
Potrivit acordului semnat la Budapesta de miniştrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei, chiar şi după aderare, controalele la graniţele terestre ale Românei şi Bulgariei vor fi menţinute pentru încă minimum şase luni, în timp ce în Grecia vor dispărea.
sanctiuni=campanie electorala botasani jpg
Județul în care s-au dat amenzi de 7.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale
Polițiștii cercetează alte cinci cazuri pentru continuarea propagandei electorale pe rețelele de socializare.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
A început votarea. Românii își aleg președintele, iar bucureștenii votează și pentru referendum. Câți români au votat în Diaspora
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14
rahovac jpg
Turcia și atracțiile sale de top Colaj
Revelion în Turcia - trei destinații de top. Cu cine concurează Istanbul și Antalya
Dacă sunteți în căutarea unui loc magic pentru a întâmpina Anul Nou, Turcia ar putea fi destinația perfectă. Trei locații de vis promit o vacanță de neuitat, fie că doriți să sărbătoriți în inima unui oraș vibrant, să călătoriți pe tărâmuri de basm sau să vă relaxați sub soarele Mediteranei.