Un "plan de salvare" şi pentru România

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Planul de salvare a Greciei este bazat pe o condiţie clară: consolidarea supravegherii Greciei şi impunerea unei misiuni a Comisiei Europene, prezentă permanent la Atena. Aşa a spus comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Oli Rehn, imediat după publicarea planului.

La Atena, instalarea unui birou al Troicii, care va superviza toate deciziile guvernului local referitoare la finanţele publice, este văzută ca o dovadă că Grecia şi-a cedat suveranitatea şi independenţa în favoarea creditorilor săi. Pentru o naţiune care se mîndreşte că a inventat democraţia, este o lovitură grea.

Dar cum am resimţi noi, românii, o eventuală instaurare a unui asemenea directorat? E adevărat, contribuţia naţiunii noastre la marea idee a democraţiei este una minusculă, cel puţin în comparaţie cu grecii. Poate să mai recuperăm doar cu conceptul „democraţiei originale“, lansat de Ion Iliescu imediat după decembrie 1989 – deşi ar fi fost mai bine să nu.

Dar chiar merită să ne punem problema unui directorat la Bucureşti, precum la Atena? Dar România nu se află în faliment! – vor sări economiştii. Asta dacă privim doar o parte dintre cifre.

Şi totuşi... După chinuri îndelungi, rata de absorbţie a fondurilor europene abia dacă ajunge la 6%. România a ratat şansa de a atrage în această perioadă de criză 20 de miliarde de euro, bani gratuiţi puşi la dispoziţie de Bruxelles. Dar s-a împrumutat de 20 de miliarde de la FMI şi Comisia Europeană. Cu dobîndă!

Spre sfîrşitul lui ianuarie, la Bucureşti era anunţată drept o mare victorie realizarea unei emisiuni de obligaţiuni de pe piaţa americană, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, cu dobîndă de 6,875% şi cu o perioadă de maturitate de zece ani. În paranteză fie spus, cînd obligaţiunile italiene au ajuns la un asemenea rating, au fost considerate imposibil de susţinut de căre economia din Peninsulă – şi ce economie are, totuşi, Italia! Situaţia a dus, în cele din urmă, la prăbuşirea guvernului Berlusconi.

Iată însă că o situaţie care în Italia a generat un cutremur politic, la Bucureşti ne este prezentată drept un mare succes. Aşa o fi. Dar de ce aceiaşi guvernanţi nu au venit să-şi ceară scuze, în genunchi, pentru întreruperea finanţării pe POSDRU, în valoare de 3,5 miliarde de euro, bani gratuiţi de la Comisia Europeană? De ce nu şi-au pus cenuşă în cap după ce anul trecut, timp de aproape şase luni, toate plăţile de la Bruxelles au fost blocate? Cum se face, pînă la urmă, că împrumuturile cu dobîndă ne sînt arătate drept mari succese, pentru care „partenerii“ ne strîng mîna călduros, iar ratarea banilor gratuiţi de la Uniunea Europeană este trecută la „şi altele“ ori generează cel mult demiterea vreunui directoraş?

Pentru o ţară ca Polonia, o rată de absorbţie de sută la sută a dus la traversarea cu bine a crizei – economia poloneză nu a scăzut deloc, ba chiar, anul trecut, a înregistrat un frumos salt de 4,3%. Fondurile europene au compensat restrîngerile bugetare determinate de criză.

Să privim acum cazul României. Reducerea deficitului bugetar, de la 4,4% în 2011 la 1,9%, ar însemna o „corecţie“ de vreo 5 miliarde de euro, faţă de 2011. Banii aceştia fie trebuie aduşi de undeva, fie trebuie pur şi simplu tăiaţi de la cheltuieli.

Guvernul şi-a propus pentru anul acesta să atragă 3,5 miliarde de euro, din fondurile de coeziune. Cu cele 2,5 miliarde de euro din Politica Agricolă ar da o frumoasă sumă de 6 miliarde.

Problema este că orice defecţiune, cît de mică, ar arunca în aer obiectivul. Iar nereuşita va însemna, în final, mai multă austeritate pentru români, în acest an şi în următorii. Iar întreruperea finanţării pe POSDRU nu va veni singură. Urmează, în curînd, o întrerupere pe programele de Mediu – spun surse europene. Apoi – una pe Transporturi. Un singur lucru nu se întrerupe: plăţile pe care România trebuie să le efectueze către creditorii ei, încă din acest an.

România va semna Tratatul de convergenţă fiscală chiar la finele acestei săptămîni. Ne angajăm, pe termen lung, la bugete echilibrate, cu deficite 0, ba chiar excedentare. S-a zis cu deficitele mari, pe care statele din Europa de Vest le foloseau pentru dezvoltare, în primele decenii de după război.

Fondurile europene ar putea fi cea mai bună sursă de finanţare la dispoziţia României, în încercarea ei de a ajunge, totuşi, din urmă, statele mai dezvoltate din vestul Europei. Dar numai dacă banii vor merge în proiecte utile, care să creeze locuri de muncă şi să aducă dezvoltare Nu sîntem însă în stare să-i absorbim. Iar despre alte politici de dezvoltare, nici vorbă! Şi atunci, de unde să creştem? Iar dacă nu creştem, de unde să dăm banii înapoi? Poate din alte împrumuturi, precum grecii.

Nu se cheamă acesta faliment? Şi nu are nevoie România de un „plan de salvare“, precum Grecia, de un „directorat“ european? Ce ar trebui să facă? De exemplu, să supervizeze mişcările autorităţilor centrale şi locale în privinţa absorbţiei. Să impună simplificarea procedurilor. Să selecteze numai proiectele viabile, şi nu tot felul de fantasmagorii pentru îndestularea baronilor locali. Să verifice caietele de sarcini, pentru ca acestea să nu mai fie făcute „cu dedicaţie“ pentru firmele „prietene“, să organizeze licitaţiile.

Poate părea greu de acceptat pentru România – dar, pînă la urmă, sîntem în domeniul administraţiei cam ceea ce este Grecia în cel al finanţelor publice. Ar însemna aceasta o cedare a suveranităţii? Sau mai degrabă o eliberare a României de „ocupanţii“ români care fură resursele şi îi compromit viitorul?  

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Hacker hacking computer laptop ransomware FOTO Shutterstock
Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
Atacurile cibernetice asupra panourilor fotovoltaice montate pe acoperişuri sunt modalitatea prin care hackerii pot sparge reţeaua energetică a Europei, spun specialiştii.
image png
Nu-ți aduce anul ce-ți aduce ceasul! Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, din nou împreună: „Un Hollywood script foarte bun”
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan au făcut o dezvăluire surprinzătoare, care a captat atenția tuturor: formează un cuplu! Deși nimeni nu se aștepta la o astfel de confesiune, cei doi au decis să își facă publică relația după o perioadă în care au păstrat-o departe de ochii curioșilor.
realitatea plus emisie jpg
CNA întrerupe emisia Realitatea Plus, pentru scurt timp: încălcări repetate ale legislației audiovizualului. Reacţia postului TV: „Continuăm lupta cu Statul Paralel”
Consiliul Național al Audiovizualului a decis, pentru joi, 12 decembrie, ora 19, întreruperea emisiei Realitatea PLUS timp de 10 minute. Măsura vine în urma unor încălcări repetate ale legislației audiovizuale.
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.