Un pesedist pentru Iohannis

Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

USR ╚Öi-a desemnat candidatul la pre╚Öedin╚Ťie ├«n persoana lui Dan Barna, pre╚Öedintele partidului. Votul de la congresul din weekend are un caracter mai degrab─â simbolic dec├«t practic. Negocierile dintre USR ┼či PLUS nu s├«nt ├«nc─â finalizate, deci nu este clar cum ├«╚Öi vor repartiza cei doi lideri de partid ambi╚Ťiile. Dup─â votul din 26 mai, func╚Ťiile de premier ╚Öi de pre╚Öedinte par s─â devin─â ╚Ťinte realizabile. Dacian Ciolo╚Ö are de partea sa experien╚Ťa anterioar─â ├«n func╚Ťii executive, Dan Barna are, paradoxal, avantajul de a nu avea un astfel de trecut, astfel ├«nc├«t, indiferent de rezultatul negocierilor, el nu va trebui s─â r─âspund─â pentru lucruri mai pu╚Ťin reu╚Öite din trecut.

De altfel, s─âpt─âm├«na a fost dominat─â de preziden╚Ťiale. ├Äntr-o ├«ncercare tardiv─â de a-╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťi imaginea intern─â ╚Öi extern─â, coali╚Ťia PSD-ALDE a dat afar─â doi mini╚Ötri intens contesta╚Ťi, ├«ns─â nu a reu╚Öit s─â se pun─â de acord asupra strategiei pentru preziden╚Ťiale. Strategie care, ├«ntre noi fie vorba, nu e tocmai u╚Öor de construit. Conducerea PSD a votat pentru nominalizarea unui candidat propriu, trimi╚Ť├«nd pe ve╚Önicele plaiuri ale v├«n─âtorii speran╚Ťele domnului C─âlin Popescu T─âriceanu. Dl T─âriceanu spera, de la ├«nal╚Ťimea unei pozi╚Ťii personale decente ├«n sondaje (nu ╚Öi a ALDE, care e virtual disp─ârut), s─â poat─â construi o coali╚Ťie cu ajutorul c─âreia s─â intre ├«n turul doi ├«mpreun─â cu Klaus Iohannis.

Propunerea ╚Öefului Senatului nu e lipsit─â de logic─â, ├«ns─â nici PSD nu e chiar absurd atunci c├«nd decide s─â aib─â totu╚Öi un candidat. Pentru PSD e esen╚Ťial s─â proiecteze un nivel decent de putere ├«n teritoriu, iar abandonarea cursei pentru preziden╚Ťiale chiar ╚Öi ├«n favoarea unui partener apropiat ar fi un prim ╚Öi grav semn de sl─âbiciune. Apoi, probabil mult─â lume a uitat, dl T─âriceanu nu e tocmai un om de campanie. Discursurile sale s├«nt terne, ├«ntre el ╚Öi oameni nu se creeaz─â nici o leg─âtur─â real─â ╚Öi are tendin╚Ťa de a izbucni la nervi. Poate v─â mai aminti╚Ťi cum, acum 14 ani, premierul T─âriceanu se r─âstea la o doamn─â a c─ârei cas─â fusese lovit─â de inunda╚Ťii: ÔÇ×Ce vre╚Ťi, s─â v─â fac hotel?ÔÇť. Femeia aceea n-a uitat ╚Öi peste zece ani avea s─â voteze pentru Klaus Iohannis.

Revenind la strategia PSD, dincolo de iepura╚Öii ambi╚Ťio╚Öi din tripleta Teodorovici-Fifor-Ple╚Öoianu, partidul are dou─â variante realiste: Viorica D─âncil─â ╚Öi Gabriela Firea. Doamna D─âncil─â d─â dovad─â de un oarecare curaj refuz├«nd s─â exclud─â o candidatur─â, ╚Öi lucrul ─âsta trebuie s─â i se recunoasc─â. Are de partea sa c├«teva avantaje importante, dar nu hot─âr├«toare: sub conducerea ei, PSD a abandonat direc╚Ťia stupid-izola╚Ťionist─â pe care se ├«nscrisese ├«nainte de alegeri, asaltul asupra Justi╚Ťiei a ├«ncetat, iar o sum─â de personaje toxice au fost ├«ndep─ârtate. ├Äns─â doamna D─âncil─â a patronat toate lucrurile astea ├«nainte de alegeri din pozi╚Ťiile de premier ╚Öi pre╚Öedinte executiv al PSD. Ea r─âm├«ne premierul lui Liviu Dragnea, iar pagubele produse ╚Ť─ârii ╚Öi partidului n-ar trebui totu╚Öi recompensate cu o candidatur─â, fie ea ╚Öi motivat─â de pragmatism.

Gabriela Firea e singura reprezentant─â a PSD care st─â relativ bine ├«n sondaje. E singura care poate face realizabil obiectivul de a intra ├«n turul doi. ├Äns─â costul pentru un astfel de efort va fi major pentru PSD ╚Öi calculele post-alegeri vor fi ├«ngreunate. Chiar dac─â cifrele din sondaje s├«nt la un nivel decent, nimeni nu o egaleaz─â pe ├«nc─â prim─âri╚Ťa Bucure╚Ötiului la capacitatea de a desc─âtu╚Öa energii negative. Poate doar Liviu Dragnea a reu╚Öit s─â enerveze direct at├«t de mul╚Ťi oameni.

Gabriela Firea r─âm├«ne singurul politician rom├ón huiduit de un stadion ├«ntreg, ├«ntr-un moment de s─ârb─âtoare, ╚Öi subiect de bancuri pe Internet ╚Öi aiurea ├«nc─â de la debutul mandatului. Performan╚Ťa abisal─â de la conducerea Capitalei va fi analizat─â ╚Öi mai intens ├«n campanie ╚Öi orice efort de autovictimizare, oric├«t de iscusit, va c─âdea ├«n ridicol. Ne putem chiar ├«ntreba dac─â nu cumva dorin╚Ťa prost ascuns─â a doamnei Firea de a-╚Öi vedea numele pe buletinul de vot nu e un soi de strategie prin care s─â fac─â uitat dezastrul de la Bucure╚Öti. ├Än fapt, dezastrul va deveni doar mai vizibil.

Sigur, r─âm├«ne valabil─â ╚Öi varianta unui ÔÇ×independentÔÇť asumat de partid dup─â modelul Sorin Oprescu. Unul ca, s─â zicem, Mircea Diaconu. ├Äns─â c├«t─â vreme problema nu se pune ├«n mod real, scenariul ─âsta r─âm├«ne pentru alt─â dat─â.

Un interes direct în zbaterile și dezbaterile din PSD îl are, deloc paradoxal, actualul președinte. Klaus Iohannis are o nevoie aproape disperată de un pesedist pe care să îl învingă în turul doi.

Dac─â dl Iohannis e lipsit de proverbialu-i noroc ╚Öi PSD nu reu╚Öe╚Öte aceast─â mic─â performan╚Ť─â, turul doi se va juca cu mandatul pe mas─â.

├Änchipui╚Ťi-v─â numai o dezbatere electoral─â ├«ntre Iohannis ╚Öi un candidat USR. Cinci ani de placiditate ├«ntrerupt─â doar accidental nu pot s─â nu produc─â consecin╚Ťe. ÔÇ×Ce ghinion pe poporul ─âsta s─â realeag─â un pre╚Öedinte care a instalat trei premieri PSD.ÔÇť 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.