Un milion

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Dacă ar fi fost vorba despre victimele unui conflict armat, probabil că emoția ar fi mult mai mare. Însă cum știrea nu privește decît previzibilele efecte ale răspîndirii unui virus, conversația e relativ placidă. Astfel, potrivit statisticii comunicate de universitatea americană Johns Hopkins, s-a atins un prag simbolic – un milion de persoane și-au pierdut viața în cele zece luni de cînd coronavirusul a fost descoperit în China. Vaccinul e încă în laboratoare, multe state se confruntă cu o creștere a numărului de infectări, iar iarna care se apropie în emisfera nordică îi face pe oficialii de la toate nivelurile să lucreze cu scenarii din ce în ce mai sumbre.

Dar omenirea s-a obișnuit cumva cu tragedia. Viața merge înainte. În vara asta au fost oameni care și-au făcut concediile în străinatate, încet-încet s-au redeschis restaurantele, chiar și teatrele, iar evenimentele mari au început și ele să se întoarcă. S-au ținut alegeri, cele mai multe business-uri au găsit o cale să meargă mai departe.

Viața are un aer de pseudo-normalitate subliniat de măștile care au devenit parte din peisaj.

Nu va fi un anunț: „Azi s-a terminat pandemia”, spune virusologul Angela Rasmussen, citată de Politico. „E un proces care va dura multă vreme, poate ani de zile.” Alți experți sînt un pic mai puțin prudenți în evaluări și estimează că pandemia va bate în retragere în a doua jumătate a lui 2021.

Între timp, optimismul cu privire la găsirea unui vaccin s-a mai temperat un pic. Un anunț privind finalizarea cercetărilor era așteptat pînă spre finalul lui noiembrie. Numărul celor care mai cred că un astfel de termen ar putea fi respectat scade cu fiecare zi care trece. Printre optimiști rămîne însă administrația Trump care anunțase că un vaccin va fi gata de distribuire pînă în ziua alegerilor. Însă oricît de mult și-ar dori politicienii sau bursele ca livrarea să aibă loc cît mai devreme, e puțin probabil că vreuna dintre companiile mari farmaceutice e dispusă să își asume riscul de a pune pe piață un vaccin insuficient testat. Chiar și cînd acesta va fi gata, vor trece luni pînă se va putea calcula eficacitatea lui. Și nu e deloc exclus ca primele variante de vaccin să nu fie tocmai eficiente. Trebuie adăugate aici și dificultățile care țin de producție. Cererea va fi atît de mare încît, inevitabil, unele țări vor avea de așteptat pînă cînd vor avea acces. E aproape cert că situația asta, perfect explicabilă date fiind capacitățile cunoscute de producție, va crea frustrări majore și schimburi dure de replici între guverne, companii și organizații internaționale implicate în combaterea pandemiei. Oricît de cinic sună, cei care au resurse vor avea primii vaccinul. Există deja precedentul din primele săptămîni de pandemie în care, între guverne, au existat inclusiv acuzații privind furtul de materiale de protecție.

Dar chiar și dacă vor fi suficiente doze de vaccin, guvernele vor avea o problemă cumva neașteptată. Pe fondul tulburărilor sociale și economice provocate de pandemie, scepticismul cu privire la tratamentele validate științific crește. O statistică de-a dreptul șocantă vine din Statele Unite, unde două treimi dintre americani spun că nu doresc să se vaccineze imediat ce această posibilitate va exista. Și, potrivit USA Today, unul din patru respondenți este sigur că nu dorește vaccin deloc. Într-un fel sau altul, conversația asta, îndelung neglijată de guverne și de societatea civilă, se întîlnește în mai toate statele lumii. Riscul ca pandemia să dureze mult dincolo de cele mai pesimiste previziuni este real și e întărit cu fiecare propoziție rostită de cîte un excentric pasionat de teorii ale conspirației. E o criză de încredere care, cel puțin pînă acum, nu a fost tratată cu seriozitate. Rîdem adesea de nișa „fără botniță” și ne place să credem că oamenii ăștia sînt doar o grupare de marginali ridicoli. Ridicoli sînt. Dar sînt ridicoli cu o audiență din ce în ce mai mare.

Între timp, cifrele privind infectările și decesele vor crește. Așa cum arată acum situația, Statele Unite conduc detașat în topul deceselor, urmate de Brazilia, India, Mexic și Marea Britanie. Zeci de alte state privesc statisticile și descoperă că măsurile luate în primăvară nu au fost suficiente. Dată fiind experiența din primăvară, guvernele  trebuie să țină cont și de costurile economice și sociale ale pandemiei. Sînt costuri care au contribuit semnificativ la o toleranță mai mică din partea populației în privința întoarcerii restricțiilor. De altfel, cele mai multe state se feresc să își anunțe cetățenii că acest risc există. Preferă comunicări vagi și aluzii. Dintre toate cele care se confruntă cu o creștere masivă a numărului de cazuri doar Israelul a avut curajul de a reveni la restricții dure.

Adevărul e că, dincolo de cifre simbolice, nu rămîne decît așteptarea. Și singurul lucru sigur e nesiguranța.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Consiliul Național al PNL pentru validarea lui Crin Antonescu în rolul de candidat al alianței PSD-PNL-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din mai 2025, desfășurat la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu, discurs radical despre Călin Georgescu: „Este un caraghios, Hitler a fost un monstru”/ „Asta era schema lui Vadim”
Crin Antonescu, desemnat oficial de coaliţie drept candidat la preşedinţie, l-a comparat pe Călin Georgescu cu Corneliu Vadim Tudor, spunând că are aceeaşi „schemă” atunci când susţine că are acces la rapoarte ale serviciilor române de informaţii, dar şi cu Hitler, ca discurs extremist.
Alina Sorescu si Alexandru Ciucu
Ce diferență mare de vârstă este între Alina Sorescu și Alexandru Ciucu. Puțini știu cum a decurs prima lor întâlnire și cine a fost cel care le-a făcut cunoștință
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu au divorțat oficial după 3 ani de procese. Mariajul celor doi a durat 12 ani, iar acum și-au spus definitiv „adio”. Cu toate acestea, există detalii pe care puțini le știau. Care este, de fapt, diferența de vârstă dintre ei și cum s-au cunoscut.
Kim Jong-un
Viața în armata Coreei de Nord: trei gloanțe pe an și lenjerie intimă comună
Propaganda constantă și accesul extrem de limitat la muniție — sau chiar la hârtie igienică — erau doar câteva dintre realitățile dureroase ale armatei Coreei de Nord, a povestit un fost soldat publicației Business Insider.
alba hudesti (2) jpg
Un alt tezaur pierdut de pe teritoriul României. Comoara prințesei ostrogote și cum s-au ales românii, în loc de aur, doar cu niște poze
Un impresionant tezaur descoperit pe teritoriul județului Botoșani aproape de jumătatea secolului al XIX lea a fost pierdut pentru totdeauna. Tezaurul a fost luat și dus în muzeele din Rusia. În schimb românii s-au ales doar cu un set de poze, cu o parte dintre obiectele descoperite.
banner marina florea jpg
Coiful de aur FOTO captura TVR png
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
informatie fake, foto Facebook jpg
Jandarmeria dezminte informaţia potrivit căreia un angajat al său ar fi demisionat după ce şi-a văzut părinţii la protestele din Capitală
Jandarmeria Română avertizează asupra faptului că o nouă informaţie falsă a devenit virală pe reţelele de sociale. Este vorba despre o fotografie a unui jandarm care şi-ar fi dat demisia după ce şi-a văzut părinţii la un miting din Bucureşti, unde se afla în misiune.
front 1 jpg
Au stabilit un nou record Guinness! Toate persoanele din acest cor au peste 90 de ani: „Este cu adevărat ceva special”
Un grup de 17 persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani a demonstrat că nu există limite când vine vorba despre pasiunea pentru muzică.
Coca Cola jpg
În băuturile Coca-Cola a fost identificat un conținut mult prea mare de clorat. Retragere masivă a unor produse vândute în Europa
Îmbuteliatorul european al băuturilor Coca-Cola a anunțat luni o operațiune de retragere masivă de pe piață a unor produse vândute în Europa, după descoperirea unui conținut mult prea mare de clorat.