Un menu european

Publicat în Dilema Veche nr. 944 din 12 – 18 mai 2022
Iconofobie jpeg

Tînărul universitar filolog se așeză, obosit, la o masă de pe mica terasă aflată în vîrf de munte. După atîta drumeție, cabana de lemn, izolată între pădurile de brad, i se păru o veritabilă oază de fericire. Atmosfera patriarhală a locului i se păru încîntătoare. Cu ferestre ondulate, aidoma ochilor (amănunt arhitectural sud-transilvan, fascinant pentru personajul nostru, obișnuit mai curînd cu clădirile monotone și neimaginative ale localităților de cîmpie), edificiul liliputan își ițea acoperișul țuguiat din vegetația abundentă. Nemaipomenită idee să construiești așa ceva, la o asemenea altitudine! Vara, cu siguranță, opresc aici numeroși clienți însetați și înfometați. Probabil că nici iarna locul nu rămîne în paragină, avînd în vedere apropiata pîrtie de schi. În plus, lucru admirabil, întreaga chestiune părea și o afacere de familie. Tatăl, bucătar și, pesemne, administator-șef al business-ului, mama și cele două fiice (toate femeile semănau între ele, așadar nu exista nici un dubiu asupra înrudirii lor în cel mai înalt grad) chelnerițe în acțiune, înzestrate cu viteza lui Speedy Gonzales. Minunat! Deschise menu-ul cu un aer melancolic. Pînă și denumirile felurilor de mîncare fuseseră bătute la mașină pe niște foi îngălbenite de vreme, detaliu care, în mod paradoxal, îi spori starea de bine. „Postindustrializarea” nu pătrunsese, iată, pînă în acest colț de munte, binecuvîntat de Dumnezeu! Mai existau redute necucerite încă de monstrul urbanizării. Începu să silabisească, plin de interes, lista de bucate. Preparate din pui (îl frapă traducerea în engleză, inclusă imediat după slash: Chicken products – „Hm“, gîndi, „aiurea de tot!“), Șnițel Dracula (traducere „anglofonă“: Schnitzel of Dracula!), Pasăre à la bucătar („Cum vine asta?“, se întrebă, nu înainte de a fi șocat, din nou, de traducere: Bird à la chef!), Pulpe de pui dezosate la grătar („tălmăcire”: Chicken legs without bones on grill – „Aoleu, mamă!“, își zise), Pui la ceaun cu mămăliguță și mujdei de usturoi (Chicken fried in hot pot with garlic water and soft little polenta – „Dumnezeule!“). Preparate din porc / Pig products (!): Mușchi de porc la grătar (Pig muscle on gril!), Gustare țărănească din preparate din porc (Peasant snack from pig!), Cîrnați vînătorești (Hunted sausages!), Tochitură românească cu ochi (Romanian fried meat with eye – „Iisuse!“), Ceafă de porc la grătar (Meat from the back of the pig’s head on grill!). Preparate din legume / Vegetable products (!): Cartofi copți în coajă (Potatoes roasted in the shell!), Supă țărănească de legume (Peasant soup from vegetables!)...

Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar. I se făcu rușine de străinii care călcau în acest loc (vreo cîțiva se auzeau vorbind tare la mesele învecinate și, de aceea, dezvoltă brusc senzația că rîdeau de „preparatele” din menu și, prin iradiere, de întreg neamul românesc: o adunătură de analfabeți!). Se simți un clown (îi veni deodată, complet stupid, să traducă noțiunea drept the funny guy who makes jokes during the show at the circus), un clown moldo-vlah, inventat pentru a distra planeta. Răsfoi broșura „gastronomică” – învechită și boțită –, cu un ultim efort, și ajunse la capitolul Preparate din vită și porc / Cow and pig products („Sfinte Doamne!“). Avu curiozitatea morbidă să caute felul cum fuseseră „traduși” micii noștri tradiționali cu muștar. Într-un tîrziu, îi găsi, înghesuiți, în josul, paginii: Mititei cu muștar (Smallishes with mustard). Nu mai rezistă. Trînti menu-ul pe masă, se ridică și intră intempestiv în anexa cabanei, de unde îl văzuse pe bucătarul-administrator ieșind. În încăperea supraîncălzită, înconjurat de cărnuri sfîrîind, bărbatul îl privi speriat pe tînărul universitar. Vehement, acesta își începu perorația: „Credeți cumva că existența dumneavoastră e singura autentică, trăiți oare cu senzația că v-ați regăsit identitatea primordială într-un spațiu binecuvîntat, cînd, de fapt, vă bateți joc de civilizație, sfidați cele mai elementare norme de bunăcuviință și faceți țara de rîs?”. Cu o față întunecată și transpirată, bucătarul îl întrebă scurt și amenințător: „Ce ai, tată, ai băut gaz?”. Tînărul filolog se umplu de oroare și zise: „Dumneavoastră știți cine sînt eu?”. Pentru o clipă, îi veni să spună „Eu sînt cetățean european și am drepturi!”, dar un alt porumbel, mai vioi, se grăbi să-i iasă din gură: „Eu sînt lingvist și știu limbi străine!“. „Aha”, se lămuri patronul, „atunci ia de-aci!” Înșfăcă o bilă de carne tocată de pe masă și o aruncă, violent, înspre lingvist care, cu bune reflexe totuși, făcu o eschivă salvatoare. Mingiuța de cow and pig zbură, ca atare, prin ușa deschisă a bucătăriei și ateriză în poala altui cetățean european care, cu frunte ridată, încerca să descifreze preparatele din menu. Mirat, omul privi smallish-ul ce i se prelingea pe bocanc și se întrebă dacă era o tratație din partea casei.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Navă Rusia FOTO Profimedia
„Flota fantomă” a Rusiei, protejată cu avioanele de vânătoare. „Aceasta este ceva foarte nou”
Un avion rusesc Su-35 a intervenit pentru a proteja un petrolier suspect, marcând o nouă escaladare în tensiunile dintre Moscova și NATO.
Secretarul de stat Marco Rubio/ FOTO:X/@libsoftiktok
Marco Rubio neagă orice concesii făcute lui Putin de către Trump
Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat marți, 20 mai, în fața Senatului SUA, că președintele rus Vladimir Putin nu a primit nicio concesie din partea administrației Trump în contextul eforturilor de oprire a războiului din Ucraina.
fasole verde gratin jpg
Fasole verde gratin
Fasole verde gratin este perfectă ca fel principal vegetarian sau ca garnitură sofisticată.
minitarte cu visine jpg
Minitarte cu vișine
Minitartele cu vișine sunt deserturi delicioase. Sunt ideale pentru vară, picnicuri sau platouri festive.
senvis cu sunca jpg
Sendviș cu șuncă
Sendviș cu șuncă poate deveni un prânz delicios sau o gustare consistentă.
George Simion se declară câștigătorul alegerilor prezidențiale după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Simion cere anularea alegerilor din același motiv ca în decembrie. Acuză ingerințe din partea Franței și Republicii Moldova
George Simion, liderul AUR, anunță ca va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale, susținând că au fost ingerințe din partea Republicii Moldova și Franței în scrutinul desfășurat pe 18 mai.
foitaj cu sparanghel jpg
Foitaj cu sparanghel
Foitajul cu sparanghel este o rețetă ușoară și rapidă, perfectă ca aperitiv, garnitură sau chiar fel principal alături de o salată.
supa de ceapa frantuzasca jpg
Supă de ceapă franțuzească
Supa de ceapă franțuzească este un preparat clasic, cu un gust spectaculos.
Angel Tîlvăr FOTO Mediafax
Ministrul Apărării: România e gata să-și întărească apărarea cu sprijin european
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis la Bruxelles că România își propune să valorifice instrumentele europene din domeniul apărării pentru a-și consolida postura de apărare și pentru a sprijini industria națională.