Un lucru bun: România revine spre „nucleul dur“ al UE

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

După cum s-a anunțat la București, România a transmis la Bruxelles cea mai consistentă ofertă, după Franța și Germania, în privința gestionării fluxului de migranți. Ministerul Afacerilor Interne va putea contribui la efortul european cu 70 de polițiști, șase autospeciale, două nave de patrulare maritimă și alte mijloace logistice. Acestora li se vor adăuga un număr de 60 de polițiști de frontieră, zece experți în domeniul procedurilor de azil, șase mijloace auto, două nave de patrulare maritimă și mijloace logistice reprezentînd 50 de corturi și containere. Toate aceste forțe și mijloace logistice vor fi deplasate în Grecia, chiar de săptămîna viitoare, în coordonare cu autoritățile de la Atena.

Comunicarea de duminica trecută a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, are un caracter mai pronunțat politic decît tehnic. Ea marchează distanțarea României de politica de respingere și izolare a statelor din Europa Centrală. Este un punct de cotitură în abordarea României. Și – putem citi în subtext – încercarea de a repara o greșeală.

Fiindcă o greșeală a fost votul împotrivă dat de România la Consiliul JAI din septembrie 2015 (de către minstrul de atunci, Gabriel Oprea), cînd cota de refugiați alocată României a fost mărită de la aproape 1800 la peste 6000.

Nu s-a realizat minoritatea de blocaj și decizia a fost adoptată, devenind astfel obligatorie, dar partea cu adevărat proastă în această poveste este că România s-a situat, de bunăvoie și nesilită de nimeni, într-o grupă deloc onorabilă, cu Ungaria lui Orbán și Slovacia lui Fico – Polonia s a extras în ultimul moment, probabil bine sfătuită de prieteni vechi, și a votat cu majoritatea, iar Bulgaria, mai expusă decît România crizei migranților, a mers pe tăcute și s-a alăturat, de asemenea, majorității. Varșovia, unde între timp a venit la putere guvernul conservator, nu mai vrea să aplice decizia din septembrie, dar aceasta e o altă discuție.

Costurile politice ale acelui vot sînt grele – și să nu dăm vina doar pe Gabriel Oprea sau pe Victor Ponta, cînd președintele Klaus Iohannis s-a situat vehement pe aceeași poziție inflexibilă!

Mai întîi că statele din vestul Europei au rămas descumpănite la „revolta“ Europei Centrale. Politicieni, dar și influenți lideri de opinie de acolo au vorbit imediat despre deficitul de democratizare din regiune – și, atenție, ne referim la Grupul Vișegrad, ce să mai vorbim de România și Bulgaria! Se cere fără ascunzișuri crearea unei Uniuni Europene cu două sau mai multe viteze, cu un nucleu dur, în Vest, desigur, unde să se ia deciziile importante, și cu un grup de state marginale. Unii comentatori îi spun „model copernician“ – imaginea este relevantă.

Ba chiar se vorbește din ce în ce mai mult despre lipsa de solidaritate arătată de statele central-europene, subvenționate ani de-a rîndul cu miliarde de euro. Și aici, există pîrghii pentru „pedepsirea“ rebelilor. În culisele deciziilor de la Bruxelles se pregătește, deja, desființarea politicii de coeziune și înlocuirea ei cu un program paneuropean de investiții, după modelul Planului Juncker.

Pentru România, o asemenea decizie ar fi un dezastru. Pînă la urmă, principalul obiectiv decurgînd din aderare – dincolo de revenirea noastră în Europa, acolo unde considerăm că ne e locul – l au constituit tocmai fondurile de coeziune. Acestea erau văzute drept mijlocul prin care poate fi atins acel deziderat de un secol și jumătate al modernizării pe calea europeană: reducerea diferențelor față de Apus.

Cu un fond de investiții în care, desigur, cel care contribuie mai mult va primi mai mult, România se vede în fața riscului de a conserva pe termen lung diferențele încă uriașe care o separă de Occident – vom putea fi condamnați la un statut cvasipermanent de margine prăfuită de imperiu, un nou deșert al tătarilor.

Nu e o dovadă de viziune din partea promotorilor ideii Europei cu două viteze – aceasta, departe de a rezolva problemele, va spori tensiunile pe continent. Dar acestea sînt realitățile și acesta e nivelul liderilor europeni de azi. Nu avem decît să furnizăm noi, din România, un alt lider pentru Europa de azi, dacă ne dă mîna.

Desigur, politica de coeziune va continua, cum-necum, pînă în 2020 și doi ani după aceea. Dar cine garantează că România va reuși, în această perioadă, acea străpungere care să o aducă în timp scurt printre țările bogate, așa cum a reușit Irlanda în anii ’90?

Măcar de-am reuși în tot acest timp să ne dublăm numărul de kilometri de autostradă (adică să ajungem la 1000, cît Croația, cu cinci milioane de locuitori!), să finalizăm centrul științific de la Măgurele, să construim opt-zece spitale regionale la standarde europene și să scoatem un sfert din populație din sărăcie lucie! Dar vom putea noi asta, în patru-șase ani?

Încet-încet, România revine, însă spăsită, aproape de „nucleul dur“ al Uniunii, conștientă că fără o Europă solidă și solidară sîntem pierduți. Nu-i vorbă că și „vechea Europă“ își caută acum noi parteneri în regiunea noastră, după ce s-a fript cu răsfățatul Grup Vișegrad.

Poate că încă mai există o șansă, iar faptul că România își revizuiește poziția e de bun augur. Poate că mai există totuși o șansă.

Ovidiu Nahoi este realizator de programe la RFI România și TVR.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Un roman de știință
Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică.
Bătălia cu giganții jpeg
Datoria Europei
Nici Franța, nici Germania și nici – cu atît mai puțin! – Țările de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigențele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Mi-e greu să pricep de ce a certa pe toată lumea e o formă de „acțiune”.
Frica lui Putin jpeg
„Nu umiliți Franța, domnule președinte!”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat de două ori, nu o singură dată, că „nu trebuie umilită Rusia”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lecție pentru care mă tem că opulentul nostru continent, cu birocrația lui pe cît de groasă, pe atît de nevolnică, cu politicienii lui minusculi, nu este pregătit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
În primăvara anului 1897, la etajul al patrulea al școlii publice Cooper Union din Manhattan pe care o înființase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lungă istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a defăimării profesorilor a devenit la noi pandemică și are un gust nu amar, ci de-a dreptul grețos, cel puțin în percepția mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuză Occidentul să numească fascistă Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascistă Rusia lui Putin se explică prin contextul psiho-istoric al țărilor europene.
Un sport la Răsărit jpeg
Ce mai facem cu Naționala?
Ne torturează şi o torturăm, chestiune din care nimeni nu va rămîne întreg. Echipa României nu e altceva decît oglinda României.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neapărat ipocrizie, cum ar zice unii, ci politețe și meserie.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.